هفته شانزدهم بارداری
در هفته شانزدهم بارداری، اندازه هورمونها به یک سطح مناسب و ثابت رسیده است و از تغییرات آن چنانی خلق و خو هم خبری نیست.
بفرمایید. دیگر چه می خواهید. درست است از هفته شانزدهم بارداری تا پایان آن، هنوز کلی دیگر مانده اما نزدیک به نصف دوران حاملگی را به سلامت گذارنده اید. بقیه هفته ها هم به همین خوبی تمام می شود. جنین کوچکتان کلی تغییر کرده است. چشمهای کوچکش هنوز بسته هستند، اما به آرامی حرکت میکنند.
رشد ناخنهای انگشتان پا هم شروع شده است. حالا دیگر اندازه هورمونها به یک سطح مناسب و ثابت رسیده است و از تغییرات آن چنانی خلق و خو هم خبری نیست. حالت تهوع هم که روز به روز کمتر می شود. پس، از این به بعد کلی باید لذت ببرید.
در این مقاله میخوانید:
- وضعیت جنین در هفته شانزدهم بارداری
- وضعیت مادر در هفته شانزدهم بارداری
- راهکارهایی برای هفته شانزدهم بارداری
- مراقبتهای دوران بارداری
- تغذیه دوران بارداری
- طبیعی یا سزارین؟
- سفر در بارداری
- پوشاک بارداری
- دکوراسیون اتاق کودک
- معرفی کتاب بارداری
- وظایف همسر در بارداری
وضعیت جنین در هفته شانزدهم بارداری
- در هفته شانزدهم ماهیچههای صورت جنین حسابی رشد کردهاند بنابراین او می تواند لبهایش را باز و بسته میکند.
- او این هفته آنقدر رشد کرده که دست به کارهای خطرناک بزند. از هفته پیش که چنگ زدن را شروع کرده بود حالا هم بند ناف را میگیرد اما خیالتان راحت باشد زورش آنقدر نیست که بتواند به بند ناف آسیبی بزند.
- بعضی از اعضای بدن او مدت زیادی است که کارشان را شروع کردهاند و مشغول فعالیت هستند. این اعضای پرکار یکی دستگاه گردش خون است و دیگری هم مجاری ادراری. قلب هم با سرعت باورنکردنی در طول روز ۲۵ لیتر خون را پمپاژ میکند.
- اگرچه بند ناف هنوز همه نیازهای بدن او را تأمین میکند، با این حال صفرا درون معدهاش ترشح میشود.
- پاهایش بلندتر شده و حالا در حال شنا کردن در کیسه آب است. جنین از این هفته به بعد بهعنوان یک شخصت
- مستقل شناخته میشود به دلیل اینکه اثر انگشتها جای خودشان را در سر انگشتان پیدا میکنند.
- سیستم دفاعی او در این هفته شکل میگیرد و میتواند از خودش دفاع کند.
- کلیههایش هم مثل ساعت کار میکنند و ادرار را دفع میکنند. میخواهید بدانید که او چقدر قد کشیده و چند گرم به وزنش اضافه شده، او باید در حدود ۱۱ تا ۱۴ سانتیمتر قد کشیده باشد. ۲۰ تا ۳۰ گرم هم از هفته پیش تاکنون وزن اضافه کرده است.
- قد: ۱۱.۹ سانتی متر
- وزن: ۱۰۳ گرم
وضعیت مادر در هفته شانزدهم بارداری
- در این هفته حرکات جنین را حس میکنید. این حرکات کوئیکینگ نامیده میشود.
- حرکاتی مثل قلقلک، لرزش و حساسیت در شکم خود احساس میکنید. البته اگر هنوز حرکات جنین را حس نکردهاید نترسید و نگران نشوید.
- احساس حرکات جنین در هفتههای ۱۶ تا ۲۰ شروع میشود و گاهی ممکن است تا هفته ۲۴ هم طول میکشد.
- زمان درک حرکات او در زنان مختلف متفاوت است، حتی در حاملگیهای مختلف یک زن هم این زمان فرق میکند.
- در این هفته به دلیل فعالیت غده سازنده شیر در سینهها و افزایش جریان خون میتوانید وریدهای سینه را ببینید.
- سینهها سنگین و متورم میشوند و جریان خون حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشتر میشود.
- رحم شما شش هفته قبل حدود ۱۴۰ گرم وزن داشت ولی حالا وزن آن به ۲۵۰ تا ۳۲۰گرم رسیده است.
- مایع آمنیون در این مرحله حدود ۲۵۰ گرم است. اگر تا به حال وزن اضافه نکرده اید از این هفته حتما روی ترازو عددهای بیشتری میبینید.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص زنان و زایمان
راهکارهایی برای هفته شانزدهم بارداری
در ادامه با راهکارهایی برای هفته شانزدهم بارداری آشنا میشوید:
- از آکنه پیشگیری کنید: چربی بیشتری که در طول بارداری توسط بدن شما تولید میشود ممکن است باعث ایجاد جوش و آکنه شود، بنابراین از محصولات آرایشی- بهداشتی بدون چربی استفاده کنید که هم به پوستتان طراوت میبخشند، هم به قدر کافی برای شما و جنین مفید هستند. به دنبال خرید پاککنندههایی باشید که گلیکولیک اسید، بنزوئیل پروکساید و آزلائیک اسید دارند و از رتینول اجتناب کنید. همیشه قبل از استفاده از محصولاتی برای درمان آکنه، با پزشک خود مشورت کنید.
از محصولات آرایشی- بهداشتی بدون چربی استفاده کنید که هم به پوستتان طراوت میبخشند، هم به قدر کافی برای شما و جنین مفید هستند.
- لیست درست کنید: دوران بارداری میتواند مغز شما را خسته کند، بس که مجبورید به همه چیز فکر کنید. بنابراین برای خودتان یک لیست درست کنید و کارهایی را که باید انجام بدهید، در آن بنویسید. تفاوتی ندارد که از روش قدیمی نوشتن روی کاغذ استفاده میکنید، یا از اپلیکیشن. فقط لیست کارهایتان را بنویسید و همه چیز را از روی آن پیگیری کنید.
- سوتینهای جدید بخرید: حالا دیگر حتما سینههای شما بزرگتر از سایز قبل از بارداری شدهاند، بنابراین وقت آن رسیده که سوتین جدید بخرید. به جنس سوتینها توجه ویژه داشته باشید، همچنین خوب است که یک قدم جلوتر حرکت کنید و سوتین مخصوص شیردهی بخرید.
- یک صندلی راحت بخرید: اگر در طول بارداری مجبورید پشت میز بنشینید و کار کنید، صندلیهای معمولی ممکن است کمردرد شما را تشدید کنند. بنابراین سعی کنید یک صندلی راحت تهیه کنید، یا اینکه از کوسنهایی برای پشتیبانی از کمر و پایین کمرتان استفاده کنید.
مراقبتهای دوران بارداری
- یکی از آزمایشهای مهم برای تشخیص بیماریهای کروموزمومی از جمله سندروم داون، بیماری اسکلتی، عفونتها، بیماری دستگاههای عصبی و اختلالات ساختوساز بدن، آزمایش آمنیوسنتز است.
- البته این آزمایش برای کسانی تجویز میشود که سن بالای ۳۵ سال دارند یا اینکه در خانواده از مشکلات ژنتیکی رنج میبرند.
- در این آزمایش مقداری از مایع آمنیوتیک اطراف بدن جنین توسط سوزنی که از راه شکم وارد رحم شده، خارج میشود.
- این آزمایش معمولاً در هفتههای ۱۶ تا ۱۸ بارداری انجام میشود. در این زمان رحم به اندازه کافی بزرگ شده و در عینحال اطراف جنین را مقدار کافی مایع آمنیوتیک احاطه کرده که بدون صدمه زدن میتوان آن مایع را تخلیه کرد.
- این آزمایش حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زمان میبرد. پزشک بعد از ضدعفونی کردن و بیحس کردن پوست شکم، با استفاده از سونوگرافی محل قرار گرفتن جفت و جنین را تعیین میکند و با یک سوزن باریک و بلند از روی دیواره شکم وارد حفره آمنیون شده که مسیر سوزن همزمان در سونوگرافی دنبال میشود و ۳۰ سیسی از مایع را داخل سوزن مخصوص میکشد و برای غربالگری به آزمایشگاه میفرستد.
- نتیجه آزمایش ۲ تا ۳ هفته بعد آماده میشود.
- آمنیوسنتز با خطراتی همراه است.
- صدمه دیدن جفت و جنین و عفونت از جمله عوارضی هستند که ممکن است ادامه بارداری را به خطر بیندازند. اگر مادر RH منفی (گروه خون منفی) باشد تزریق آمپول « روگام » لازم است.
- در طول آمنیوسنتز فرد کاملاً هوشیار است. نیاز به بیهوشی یا بیحسی نیست. درد و ناراحتی نیز وجود ندارد،
- ولی گاهی اوقات هنگام استفاده از سوزن ممکن است درد اندکی ایجاد شود.
- بعد از پایان آمنیوسنتز مادر باید حدود ۲۰ دقیقه استراحت کند. آمنیوسنتز احتمال سقط جنین را یک درصد افزایش میدهد.
نتیجه آزمایش: اگر نتیجه آزمایش منفی باشد به معنای این است که جنین مشکل کروموزوم ندارد. البته همه مشکلات ژنتیکی با این آزمایش قابل تشخیص نیست.
اگر جواب مثبت باشد پزشک تست و آزمایشهای دیگری برای بررسی بیشتر تجویز میکند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با مراکز سونوگرافی
تغذیه دوران بارداری
در این هفته از بارداری، آهن نقش بسیار مهمی در تولید سلولهای خونی قرمز بدن دارد. آهن یکی از اصلیترین مواد مغذی مورد احتیاج است که به جلوگیری از عوارض هم برای مادر و هم برای کودک کمک میکند.
بدون آهن کافی، شما دچار کمبود خون میشوید که میتواند خستگی و بیماریهای دیگر را برای شما به همراه داشته باشد.
این مواد را در رژیم غذایی خود وارد کنید:
- غلات مانند گندم یا نان سبوس دار
- میوه و سبزیجات مانند سیب، هلو، هویچ و اسفناج
- مواد مغذی کم چرب و سرشار از پروتئین مانند گوشت گاو، ماست کم چرب و ماهی تن
- گوشت و مرغ
- چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون و روغن کانولا
مصرف این مواد را کاهش دهید:
- چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس که در دمای اتاق جامد هستند؛ مثل کره و چربی گوشت گاو
- نوشابههای شیرین شده
طبیعی یا سزارین؟
در زایمان طبیعی، خانمها تناسب اندام خود را با انجام ورزشهای مناسب سریعتر از مادران سزارین شده به دست میآورند. مادرانی که سزارین میکنند تا قبل از اینکه زخم جراحی و بخیهها خوب نشود اجازه فعالیت سنگین ندارند و نمیتوانند آن طور که باید و شاید به اندامشان برسند.
مطلب زایمان طبیعی یا سزارین را مشاهده کنید.
سفر در بارداری
بهترین زمان مسافرت برای زنان باردار سه ماهه دوم بارداری به خصوص هفتههای 20 الی 27 بارداری است. توصیه میشود در سه ماهه سوم بارداری خانم باردار به مسافرتهای طولانی نرود.
برای مشاهده مطلب مسافرت در بارداری اینجا را کلیک کنید.
پوشاک بارداری
دکوراسیون اتاق کودک
در انتخاب فرش هم دقت کنید، فرشهایی را که پرز بسیار کمی دارد و فشردهتر است، انتخاب کنید. پرز فرش برای ریه نوزاد بسیارمضر است. نرم یا زبر بودن فرش را هم حتما در نظر بگیرید.
پوست دست و پای کودکی که تازه چهار دست و پا میرود بسیار لطیف، حساس و آسیبپذیر است، پس فرشی انتخاب کنید که کودک شما اذیت نشود. بیشتر بخوانید: ویژگیهای مهم فرش اتاق نوزاد حتما موقع خرید فرش حواستان باشد که فرش پر از پرزهای اضافه نباشد. این پرزها با هر حرکتی در فضای اتاق آزاد میشوند و ذرات ریز موجود در آنها برای ریه حساس نوزاد بسیار مضر است.
به همین دلیل جنس و مواد به کار رفته در پرده، فرش، موکت یا حتی مبلمان اتاق کودک نباید مثل موادی باشد که برای استفاده بزرگسالان ساخته میشود.
بیشتر بخوانید: مهمترین نکات چیدمان اتاق نوزاد
معرفی کتاب بارداری
اگر می خواهید پاسخی درست و منطقی و علمی به سوالهایی که درباره رشد و پرورش کودکان دارید، دریافت کنید بهتر است کتاب «کودک و من» را بخوانید.
این کتاب با نثری روان درباره سلامتی مادر در دوران بارداری تا تولد نوزاد و رشد و تربیت و تغذیه کودکان صحبت کرده است. این کتاب در ۲۶ فصل درباره آماده شدن برای حاملگی و داشتن فرزند، رشد جنین در دوران بارداری، مراقبت مادر در دوران بارداری، آماده شدن مادر برای زایمان و تولد نوزاد، نوزاد سالم و پرستاری و مراقبت از نوزاد و ... مطالب مفصلی دارد.
بهتر است خواندن این کتاب را در هفته های اول بارداری شروع کنید. این کتاب می تواند به عنوان یک مرجع علمی و مناسب همیشه کنار دستتان باشد.
بیشتر بخوانید: معرفی کتاب برای مادران
وظایف همسر در بارداری
تناسب اندام خانمها از حدود چهار ماهگی دوران بارداری شروع به تغییر میکند و این تغییرات تا بعد از زایمان و دوره شیر دهی همچنان ادامه دارد و شاید اضافه وزنی که در دوره حاملگی ایجاد شده همچنان ادامه داشته باشد و یا گرفتار عوارض آن باشند.
در چنین شرایطی یک زن باردای بیشتر از هر زمان دیگری به تایید همسرش نیاز دارد. مثلا میتوانید بگویید این شکلی خوشگلتر شده ای، یا اینکه هنوز هم مثل روز اول زیبا هستی. جملاتی بگویید که زن را امیدوار کند به اینکه هنوز در نظر همسرش مثل روز اول است.
با وظایف همسران در دوران بارداری آشنا شوید.
هفته شانزدهم بارداری
نظر کاربران
عالی بود
پاسخ ها
مرسی از شما
سلام من دراواخرهفته 15 هستم اماوزن اضافه نکردم خیلی نگران هستم حتی حرکت بچه رااحساس نمیکنم
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونبرای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
منم
منم ۱۶ هفتمه هنوز وزنم تغییری نکرده
واسه من جنسیت جنین هفته ۱۲ مشخص شد غربالگری دوم هم هفته ۱۸ باید بری
فولیک اسید همون آهن عزیزم
خودتو نگران نکن . من هم اینطور هستم تازه من هفته ۱۶ هستم
نگران نباش
عزیزم از هفته ۱۸ به بعد قطعی مشخص میشه قبل اون هرچی بگن احتمالی
درضمن غربالگری رو باید تا به الان میرفتی اونی که شما منظورته احتمالا سونوی انومالی اسکنی هستش که تو هفته ۱۸ یعنی ۶ ماهگی باید بری سه ماهه دوم
منم ۱۶هفته شدم از اول بارداری تازه ۳کیلو هم کم کردم
من هفته ۱۵ بارداری هستم هیچ حرکتی حس نمی کنم اما بعضی مواقع به شکمم که نگاه میکنم مثل نبض میزنه ولی من حسش نمیکنم
سلام من هفته شانزدهم بارداری هستم هفته قبل ازمایش امنیو سنتز انجام دادم الان اب ریزش دارم ولی شدید نیست وجنین قبل از ازمایش تکون می خورد ولی الان چندروزه تکون نمی خوره خیلی نگرانم میخاستم ببینم طبیعیه
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونلطفا برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
عالی
نگران نباش منم هفته ۱۶ام و هنوز حرکتش رو حس نکردم. تا هفته ۲۰ام ممکنه که حس نشه. بعد از اون اگه تکون نخورد به دکتر اطلاع بدید
سلام نزنی بهتره عزیزم.دکتر من گفت خودت مواظب باش تا 9ماهت تمومشه
سلام نزنی بهتره عزیزم.دکتر من گفت خودت مواظب باش تا 9ماهت تمومشه
سلام من هفته ١٦ بارداريم هستم جنينم هيچ حركتي نداره فقط گاهي گوشه هاي زير دلم تير ميكشه درد ميكنه اين طبيعي هستش يا نه من هفته ١٧ باز سنو دارم..
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونبرای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
سلام منم هفته 16هستم اصلا حرکت بچم احساس نمیکنم خیلی نگران هستم
خانومایی ک هفته ۱۶ هستین میتونین روزه بگیرین؟؟؟
سلام به نی نی بان و همه چشم به راه ها.واقعا ممنونم از نی نی بان که همراه ما خانواده ها هست تو این ایام امید و دلواپسی.زنده باد،درود به شرفتون،دعای خیر من و همسرم و کوچولوی تو راهیمون برای شما عزیزان
پاسخ ها
به همه میگن دختره
منم هفته 16 هستم تازه استفراغ هام کمترشده و تبدیل شده به تهوع شدید.اونم باروزی سه تا قرص
معده دردم که نگم برات.خدا کنه زودتر خوب بشیم
من اول هفته ۱۶ هستم دیروز دکترم برام آزمایش غربالگری دوم رو نوشت گفت همین هفته باید انجام بدم
سلام من هفته شانزدهم بارداری هستم
بارداری دوم هست و دفعه قبل پری اکلامپسی شدم
این هفته سونو دادم و گفتن آب طفل کم هست و ضعیفه در حالی که تغذیه م خوبه؛ خیلی نگرانم لطفا راهنماییم کنید
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونبرای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
سلام من توهفته ي 16ام هستم ميخواستم بدونم الان جنسيت معلوم ميشه يانه
بعداينکه هنوزغربالگري نرفتم کي وفت غربالگريه؟
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونبرای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
سلام به دوست عزیز غربالگری اول از هفته ۱۲ تا۱۴ هست و غربالگری دوم از هفته ۱۸ تا ۲۲
کسایی که تیرویید دارن میتونن یدفولیک مصرف کنن منم بجای اسیدفولیک یدفولیک مصرف میکنم البته بااجازه پزشک
نه
سلام به همه ی مامانامن هفته 16بارداریم فردا میخوام برم سونوگرافی بنظر تون
جنسیتش مشخصه؟
دل دردم دارم پوست پهلوهامم ترک خورده اگه کسی آگاهی داره راهنماییم کنه
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتونبرای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنیدhttps://niniban.com/fa/forms/1
بله.من هفته 12جنسیت مشخص شد
سلام مرسی از سایت خوبتون ممنون که باعث دلگرمیمون تواین دوران میشید
سلام به همگی.من هفته ۱۶رو دارم تموم میکنم تو هفته ۱۳ سونو گفت که بچم دختره تعجب میکنم شما تو هفته ۱۶ هنوز خبرندارید آزمایش غربالگری رفتم ولی سونو نه
پاسخ ها
سلام و
ممنون از توجهتون
برای طرح سوال و گرفتن پاسخ
فقط از لینک زیر استفاده کنید
https://niniban.com/fa/forms/1
عزیزم اون سونوی ان تی هست و دقیق نیست جنسیت
سلام
اره طبیعیه منم هفته ۱۶ هستم