۴ سونوگرافی ضروری در دوران بارداری
اگر میخواهید بدانید سونوگرافی های مهم دوران بارداری کدام هستند؛ چه نوبتهایی ضروری است و کدامها را لازم نیست انجام دهید. در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
سونوگرافی های مهم دوران بارداری را میشناسید؟ انجام سونوگرافی چهار مرتبه در دوران بارداری تجویز می شود، بار اول در ابتدای بارداری برای آنکه مشخص شود، بارداری داخل رحمی یا خارج است. بار دوم در هفته دوازدهم. آنچه برای پزشک بیش از هر چیز مهم است اندازهگیری قد جنین از نوک سر تا پایین باسن است تا بتواند سن دقیق بارداری را اعلام کند. نکته بعدی اندازهگیری عرض گردن است که اگر بالاتر یا مساوی با ۳ میلیلیتر باشد، پزشک آزمایش آمنیوسنتز تجویز میکند تا احتمال وجود هرگونه آنومالی کروموزمی شناخته شود. بار سوم در هفته ۲۲ برای مشاهده اندامهای داخلی به ویژه قلب و سر. اهمیت سونوگرافی ها در طول بارداری را در ادامه بررسی میکنیم.
در این مقاله میخوانید:
-
چهارمین سونوگرافی بارداری
اهمیت سونوگرافی ها در طول بارداری
اولین مرحله از این فرآیند انجام سونوگرافی بین هفته های پنج و هفتم بارداری صورت می گیرد. در این مرحله، سونوگرافیست سعی دارد تا با اندازهگیری قد جنین از سن دقیق بارداری آگاه شود.
پزشک در سونوگرافی های مهم دوران بارداری میزان رشد جنین و کیفیت تبادلات بین مادر و جنین به کمک بندناف و جفت و مایع آمونیاکی و جنسیت جنین را هم چک میکند و بار چهارم در هفته ۳۲ برای بررسی ارگانهای مغزی و اینکه رشد جنین در حد طبیعی است یا خیر. در صورتی که مشکلی در سونوگرافی دیده شود یا خانم باردار مبتلا به فشار خون یا دیابت یا بیماریهای دیگر باشد یا احتمال کوچک بودن جنین داده شود یا بارداری چندقلو باشد، لازم است تعداد سونوگرافیها بیشتر شود. بنابراین به شما توصیه می کنم حتما زیر نظر پزشکتان آزمایش ها و سونوگرافی های لازم را انجام دهید.
سونوگرافی دکتر حسین صدری سینکی
آدرس: سیدخندان، خیابان خواجه عبدالله انصاری، نرسیده به چهارراه ابوذر، پلاک ۱۵۶
اوّلین سونوگرافی بارداری
همچنین، قلب جنین در این مرحله تشخیص داده می شود و چنانچه بارداری در خارج از رحم اتّفاق افتاده باشد، می توان در سونوگرافی بارداری مرحله ی اوّل آن را تشخیص داد.
از دیگر مواردی که می توان در این بارداری تشخیص داد می توان به تشخیص دوقلو و یا چندقلو بودن نوزاد اشاره کرد. به یاد داشته باشید که سالم بودن و بسیاری از جزئیات مربوط به جنین در این مرحله غیر قابل تشخیص هستند و نمی توان آن ها را مشخّص کرد.
دوّمین سونوگرافی بارداری
انجام این سونوگرافی بررسی های مورد نیاز مادران را برای سه ماهه ی اوّل بارداری تکمیل می کنند.
در بعضی از مواقع، پزشک دستور اندازه گیری برخی از پروتئین های خون مادر همچون hCG-β را صادر می کند و هدف از این کار مطمئن شدن از سالم بودن جنین و عدم ابتلای آن به برخی از سندروم ها همچون سندرم داون می باشد.
مرحله ی سوّم سونوگرافی بارداری
اگر در خانواده ی مادر و یا پدر نوزاد سابقه ی ابتلا به بیماری های قلبی و عرقی وجود داشته باشد پزشک متخصّص باید یک اکو قلبی را برای اطمینان از سلامت بیمار انجام دهد.
یکی از بررسی هایی که در این مرحله انجام می گیرد اندازه گیری قطر گردن جنین می باشد و چنانچه اندازه ی آن غیر طبیعی باشد، پزشک دستور انجام آزمایشات بیشتر را برای تأیید سلامتی جنین انجام می دهد.
لازم به ذکر است که اگر در خانواده ی مادر و یا پدر نوزاد سابقه ی ابتلا به بیماری های قلبی و عرقی وجود داشته باشد پزشک متخصّص باید یک اکو قلبی را برای اطمینان از سلامت بیمار انجام دهد.
در بعضی از مواقع، سونوگرافی بارداری مرحله ی سوّم به هفته ی ۲۳ موکول می شود تا در همین مرحله بررسی های لازم برای اطمینان از سلامت جنین صورت بگیرد.
مرحله چهارم سونوگرافی بارداری
البتّه لازم است بدانید که سونوگرافی کالر داپلر حتماً باید بعد از هفته ی 28 بارداری انجام شود و قبل از آن هیچگونه ارزش تشخیصی ندارد.
انواع سونوگرافیهای معمول در دروان بارداری
تشخیص ساک حاملگی:
اولین سونوگرافی در دوران بارداری با هدف تشخیص ساک حاملگی و بررسی احتمال حاملگی خارج از رحم یا حاملگی مولار انجام میشود. این سونوگرافی در اوایل بارداری و معمولاً دو یا سه هفته بعد از عقب افتادن عادت ماهانه انجام میشود. پزشک در این سونوگرافی، وضعیت شکلگیری ساک حاملگی، جنین و همچنین وجود ضربان قلب جنین را بررسی میکند.
سونوگرافی NT
این سونوگرافی معمولاً طی هفتههای ۱۱ تا ۱۳ بارداری و به عنوان بخشی از غربالگریهای سه ماهۀ اول انجام میشود. در سونوگرافی NT ، میزان مایع پشت گردن جنین و ضخامت آن بررسی میشود. نتیجۀ این سونوگرافی، احتمال ابتلا به اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون و تریزومی ۱۸ را تعیین میکند.
سونوگرافی آنومالی
سونوگرافی آنومالی معمولاً در سه ماهۀ دوم بارداری و بین هفتههای ۱۶ تا ۱۸ تجویز میشود. در این سونوگرافی جنین برای یافتن هر نوع نقص ساختاری و مشکلات رشد، به دقت بررسی میشود. متخصص سونوگرافی، اجزای بدن جنین را برای وجود هر نوع مشکل احتمالی در قلب، شکم، ستون فقرات، صورت و سایر بخشها بررسی میکند. همچنین وضعیت جفت و محل قرارگیری آن و بند ناف مورد بررسی قرار میگیرد و امکان تعیین جنسیت جنین نیز امکانپذیر است.
آخرین سونوگرافی:
بعد از هفتۀ ۲۸ بارداری یکی دیگر از سونوگرافی های مهم دوران بارداری برای بررسی میزان رشد جنین و وزن او به نسبت سن جنین انجام میشود. طول استخوانهای دور سر، ران و دور شکم وزن جنین را تخمین میزنند و آن را به نسبت وزن مناسب برای هفتۀ بارداری مقایسه میکنند.
سونوگرافیهای تشخیصی و موارد خاص
سونوگرافی داپلر
در هر کدام از مراحل سونوگرافیهای معمول بارداری، اگر پزشک مشکلی در قلب یا جریان خون جنین احساس کند، برای بررسی دقیقتر و تشخیص مشکل، ممکن است سونوگرافی داپلر تجویز کند. پزشک میتواند به وسیلۀ سونوگرافی داپلر ، جریان خون جنین را با دقت بررسی کند و هر نوع مشکل قلبی و عروقی را در جنین تشخیص دهد.
همچنین در صورت وجود مواردی مثل دو یا چندقلویی، رشد غیرطبیعی جنین، بررسی عملکرد جفت، تولید آنتیبادی Rh منفی در خون مادر، سابقۀ سقط جنین یا از دست دادن نوزاد در بدو تولد نیز ممکن است درخواست سونوگرافی داپلر داده شود.
اکوکاردیوگرافی قلب
در سونوگرافی معمول دورۀ بارداری که در سه ماهۀ دوم بارداری انجام میشود، پزشک ممکن است احتمال وجود مشکل در قلب جنین را تشخیص دهد. در این صورت انجام اکوی قلب جنین تجویز میشود. در این سونوگرافی، جریان خون در سرخرگها و سیاهرگهای جنین به طور دقیق بررسی میشود. همچنین در اکوی قلب، مشکلات قلبی جنین مثل وجود حفره در قلب و مشکل در شریانهای خونی قابل تشخیص است.
سونوگرافی دکتر حسین صدری سینکی
آدرس: سیدخندان، خیابان خواجه عبدالله انصاری، نرسیده به چهارراه ابوذر، پلاک ۱۵۶
آزمایش پروفایل بیوفیزیکال
این آزمون در اواخر بارداری انجام میشود. در اینآخرین مرحله سونوگرافی های مهم دوران بارداری سلامت کلی جنین و حرکات او مورد بررسی قرار می گیرد. در بارداریهای پرخطر نظیر از دست رفتن بارداریهای قبلی در نیمۀ دوم بارداری، وجود فشار خون بالا، دیابت، عدم رشد جنین در داخل رحم یا مواردی که زایمان به تأخیر افتاده است یا با تشخیص پزشک ممکن است آزمایش پروفایل بیوفیزیکال برای شما تجویز شود.
این آزمایش شامل سونوگرافی و تست بدون استرس است. در سونوگرافی مربوطه، وضعیت تنفسی، ماهیچهها و حرکت جنین بررسی و حجم مایع آمنیوتیک اندازهگیری میشود.
سونوگرافی سهبعدی و چهاربعدی
در سونوگرافی سهبعدی ، شما میتوانید یک تصویر سهبعدی از جنین مشاهده کنید و در نهایت عکسی از او را دریافت کنید و در سونوگرافی چهاربعدی ، با کنار هم قرار دادن عکسها یک فیلم از حرکات جنین در اختیار شما قرار میگیرد.
اسکن سهبعدی و چهاربعدی به اندازۀ سونوگرافی معمولی امن است. با این حال، انجام آنها صرفاً برای داشتن عکس یا فیلمی از جنین توصیه نمیشود. با انجام این کار، شما جنینتان را در معرض سونوگرافیهای غیرضروری قرار میدهید.
همینطور استفاده از امواج فراصوت برای مدت زمانی بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت، طولانیتر از محدودیتهای ایمنی است و توصیه نمیشود. با این حال، این نوع سونوگرافیها اطلاعات بیشتری در مورد تشخیص ناهنجاریها در اختیار پزشک میگذارد. از آنجا که این نوع سونوگرافی جزئیات بیشتری را از زوایای مختلف نشان میدهد، در تشخیصها به پزشکان کمک میکند تا برای برنامهریزیهای بعد از تولد تصمیم بگیرند.
نظر کاربران
سلام
میخواستم بدوم انجام سونوگرافی ترانس واژینال در بارداری حتمیه و پزشکان اغلب توصیه شدیدی به انجام این سونو گرافی میکنند یانه
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتون
برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک
زیر استفاده کنید
https://ninisoal.com/
نه