ام اس یک بیماری التهابی وابسته به سیستم ایمنی است که در آن بخشی از سلولهای عصبی به نام غلافهای میلین، در مغز و نخاع آسیب میبینند. این آسیبدیدگی باعث میشود که در بخشهایی از سیستم عصبی اختلال ایجاد شده و باعث بروز علائم و نشانههای جسمی از جمله مشکلات حرکتی، اختلال در بینایی و تغییر در عملکرد مغز شود. زنانی که دچار این بیماری هستند در دوره پریود درد و سختی بیشتری را تحمل میکنند و به همین دلیل باید با روشهای تسکن درد پریودی آشنا باشند. در این متن به بررسی مشکلات پریودی در زنان مبتلا به ام اس و روش های تسکین درد در آنها می پردازیم.
ام اس تاثیری بر پریود دارد؟
مهمترین تاثیر بیماری ام اس بر پریود در زنان مبتلا به این بیماری تشدید علائم پریود است. در زنانی که دارای ام اس هستند، تغییرات هورمونی و تاثیرات آنها بر سیستم عصبی میتواند با شدت بیشتری همراه باشد و از آنجایی که در این بیماران عملکرد بخشهایی از مغز دچار اختلال شده است، تغییرات به وجود آمده در هر ماه میتواند تاثیر منفی بر شرایط جسمی و حتی روحی این بیماران داشته باشد. مواردی همچون تجربه پریودهای نامنظم، تحمل درد و خستگی بیش از حد، افزایش شدت خونریزی، سندروم پیش از قاعدگی طولانی و شدید از تاثیرات بیماری ام اس بر پریود است.
مشکلات پریودی در زنان مبتلا به ام اس
همانطور که گفته شد بیماری ام اس میتواند تاثیرات منفی زیادی بر دوره پریود زنان مبتلا به این بیماری داشته باشد. یکی از مهمترین این تاثیرات آن است که در دوره پریود دمای بدن افزایش پیدا میکند و زنان در این دوره تجربه احساس گر گرفتگی مکرر را دارند. در بیماران ام اس افزایش دمای بدن - هر چند ناچیز – میتواند مشکلات زیادی را برایشان ایجاد کند. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده است که در چند روز قبل از شروع خونریزی مواردی همچون مهارتهای حرکتی و مشکلات بینایی در بیماران مبتلا به ام اس افزایش مییابد و به طور کلی عملکرد ذهنی و جسمی کاهش پیدا میکند. در زیر برخی دیگر از مهمترین مشکلات پریودی در زنان مبتلا به ام اس بیشتر توضیح داده شده است:
پریود نامنظم
از مهمترین و بارزترین تاثیرات بیماری ام اس بر پریود، بروز پریودهای نامنظم در بیماران ام اس است. خارج شدن سیکل قاعدگی از روند منظم خود، به هم ریختن نظم روزهای خونریزی، تخمگگذاری و غیره، زود یا دیر شروع شدن پریود، افزایش یا کاهش خونریزی و به طور کلی نامنظم شدن این چرخه از مشکلات بیماران ام اس در مورد پریود شدن است.
تفاوت در شدت خونریزی
دیگر تاثیر بیماری ام اس بر پریود ایجاد تغییر در حجم و میزان خونریزی است. افزایش یا کاهش تعداد روزهای خونریزی و همینطور کم یا زیاد شدن حجم خونریزی از تاثیرات منفی این بیماری به شمار میرود. شدت و میزان خونریزی در حالت نرمال برای هر فرد با توجه به شرایط جسمی و سنی او مشخص است و چنانچه شدت خونریزی تغییر کند، میتواند مشکلاتی را برای فرد ایجاد نماید.
تشدید علایم قاعدگی مانند درد و نفخ
دوره پریود و از چند روز پیش از آغاز خونریزی برای زنان با درد و نفخ همراه است. تغییرات هورمونی و احتباس آب در شکم علت بروز این درد و نفخ است. در زنان مبتلا به ام اس این علائم با شدت بیشتری همراه بوده و به دلیل وجود مشکلات حرکتی در این افراد و کمتر بودن میزان تحرک در آنها، این موارد شرایط سختتری را برای این بیماران ایجاد میکند.
تشدید خستگی و ضعف مرتبط با ام اس
به طور کلی در مراحل اولیه بیماری ام اس در 80 درصد از بیماران ضعف و خستگی مشاهده میشود. به دلیل تخریب اعصاب موجود در ستون فقرات این خستگی بیشتر بروز پیدا کرده و ضعف در پاها را نیز شامل میشود. حال اگر این خستگی و ضعف با علائم پریود که شامل همین موارد است همراه شود، میتواند شرایط سختتری را برای زنان مبتلا به ام اس ایجاد نماید.
تشدید مشکلات عاطفی و روانی
همانطور که گفته شد پریود شدن در بیماران مبتلا به ام اس میتواند با شدت گرفتن علائم سندروم پیش از قاعدگی همراه باشد. دوره پی ام اس یا سندورم پیش از قاعدگی شامل فشارهای روانی و ذهنی فراوان است که این در بیماران ام اس غیر قابل پیش بینی، ناخوشایند و آزار دهندهتر خواهد بود.
علت درد پریودی در ام اس چیست؟
چنانچه پیش از این هم گفته شد در بیماری ام اس به دلیل تخریب سلولهای عصبی در نواحی مختلف بدن از جمله ستون فقرات، تجربه درد، ضعف و علائمی همچون گز گز کردن وجود دارد. از طرف دیگر در پریود به خاطر تغییرات هورمونی و فرو ریختن دیواره رحم در شروع پریود، این دوره با تجربه درد شدیدی همراه است. حال اگر درد پریود با درد ناشی از بیماری ام اس همراه باشد، میتواند شرایط بسیار سخت و دشواری را برای این بیماران ایجاد کند. علاوه بر آن بیماران ام اس به دلیل مشکلات حرکتی که دچار آن هستند، قادر به انجام برخی فعالیتهایی که میتواند به کاهش درد در آنها کمک کند، نیستند و این موجب تشدید درد در آنها میشود.
روشهای تسکین درد پریودی در ام اس
زنان مبتلا به ام اس با مراجعه به متخصص مغز و اعصاب و یا پزشک متخصص زنان میتوانند با استفاده از برخی داروها، از سختی دوره پریود و تجربه در این دوره بکاهند. روشها و داروهای زیر به تسکین درد پریودی در ام اس کمک میکنند:
- برنامه ریزی برای استراحت بیشتر پیش از شروع پریود
- استفاده بیشتر از مایعات و وسایل خنک کننده در این دوره
- افزایش دز داروهای ام اس برای مدیریت بهتر این دوره
- مصرف قرصهای ضد بارداری
- مصرف داروهایی که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین یا ایبوپروفن