بهترین درمانها برای یائسگی زودرس
درمان یائسگی زودرس بسته به اینکه چرا یائسگی زودتر از حد طبیعی شروع شده، متفاوت است. در این مقاله درباره بهترین درمان یائسگی زودرس آشنا میشوید.
آیا به دنبال بهترین درمان یائسگی زودرس و داروی درمان یائسگی زودرس هستید؟ این مقاله را مطالعه کنید تا با این درمانها و داروها آشنا شوید.
یائسگی زودرس چیست؟
یائسگی زودرس، شرایطی است که در آن زنان در سنی کمتر از میانگین معمول یائسگی، دچار یائسگی میشوند. یائسگی نقطهای در زندگی خانمها است که دورههای قاعدگی آنها به پایان میرسد. یائسگی طبیعی معمولا در حدود سن 51 سالگی اتفاق میافتد. هنگامی که 12 ماه متوالی پریود نشوید، وارد یائسگی شدهاید.
بهترین درمان یائسگی زودرس
درمان یائسگی زودرس بسته به اینکه چرا یائسگی زودتر از حد طبیعی شروع شده، متفاوت است. با توجه به خطرات سلامتی مرتبط با یائسگی زودرس، پزشکان درمان جایگزینی هورمونی را توصیه میکنند، مگر اینکه هورموندرمانی در شرایطی مانند سرطان سینه ناامن باشد.
درمان جایگزین هورمونی، برخی از هورمونهای از دست رفته در بدن را جبران میکند که در کاهش علائم و عوارض جانبی یائسگی موثر است و خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از یائسگی زودرس را کاهش میدهد. پزشکان به طور معمول هورموندرمانی را تا زمانی که فرد 51 ساله شود تجویز میکنند. پروژستین، استروژن و استروژن با پروژستین، داروهای جایگزین هورمونی هستند که پزشکان برای یائسگی زودرس تجویز میکنند.
داروهای افسردگی مانند سیتالوپرام، اسیتالوپرام، فلوکستین، پاروکستین و سرترالین نیز برای درمان علائم یائسگی زودرس مانند علائم افسردگی کاربرد دارند. این داروها که به عنوان مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین شناخته میشوند، با تعدیل سطح سروتونین در مغز به کاهش گرگرفتگی و اختلالات خلقی کمک میکنند.
در مورد مزایا و معایب هورموندرمانی با پزشکتان صحبت کنید.
تفاوت بین یائسگی زودرس و نارسایی زودرس تخمدان چیست؟
یائسگی زودرس و نارسایی زودرس تخمدان شبیه نیستند، اگر چه برخی افراد از این اصطلاحات به جای هم استفاده میکنند. نارسایی زودرس تخمدان، وضعیتی است که در آن پریود به طور ناگهانی و خود به خود متوقف میشود و در آن احتمال بازگشت قاعدگی وجود دارد. افراد مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان ممکن است همچنان تخمکگذاری، قاعدگی یا توانایی باردار شدن داشته باشند. اما در یائسگی زودرس، تخمکگذاری و قاعدگی قطع میشود و فرد توانایی باردار شدن را از دست میدهد.
زودترین سن برای یائسگی چیست؟
یائسگی زودرس در هر زمانی قبل از 40 سالگی رخ میدهد و به ندرت پیش از 30 سالگی اتفاق میافتد.
آیا میتوان از ۳۵ سالگی یائسه شد؟
بله، شروع یائسگی در حدود 35 سالگی امکانپذیر است و این شرایط، یائسگی زودرس نامیده میشود.
یائسگی زودرس چقدر شایع است؟
یائسگی زودرس (یائسگی قبل از حدود 40 تا 45 سالگی) در حدود 5 درصد از زنان رخ میدهد. به ندرت ممکن است شخص در دهه 20 سالگی یائسگی را تجربه کند. این اتفاق در حدود 0.1درصد از افراد رخ میدهد.
علت یائسگی زودرس چیست؟
برخی از دلایل یائسگی زودرس عبارتند از درمان سرطان، جراحی یا برخی شرایط سلامتی. اما، گاهی اوقات، علت یائسگی زودرس ناشناخته است. هر چیزی که به تخمدانهای شما آسیب برساند یا بدن را از تولید استروژن باز دارد، میتواند باعث یائسگی شود. یائسگی زودرس نیز بسیاری از علائم مشابه یائسگی را دارد. برخی از علل یائسگی زودرس عبارتند از:
- شیمیدرمانی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان
- جراحی برداشتن تخمدانها
- جراحی خارج کردن رحم (هیسترکتومی)
- سابقه خانوادگی یائسگی در سنین پایین
- اولین قاعدگی قبل از ۱۱ سالگی
- ناهنجاریهای کروموزومی مانند X شکننده یا سندرم ترنر
- بیماریهای خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، بیماری کرون یا بیماری تیروئید
- سیگار کشیدن
- آنسفالومیلیت میالژیک/ سندرم خستگی مزمن
- ابتلا به اچ آی وی یا ایدز
- عفونتهایی مانند اوریون
گاهی اوقات هیچ دلیلی برای یائسگی زودرس وجود ندارد که بیش از 50 درصد از موارد را تشکیل میدهد.
علائم یائسگی زودرس
ممکن است چند سال قبل از آخرین دوره قاعدگی، سیکلهای قاعدگیتان نامنظم شود. دورههای قاعدگی طولانیتر یا کوتاهتر، لکهبینی بین دورههای قاعدگی یا تغییر در خونریزی واژینال اغلب از اولین نشانههای یائسگی هستند. اگر پریودهای نامنظم را تجربه میکنید، با پزشک صحبت کنید تا دلایل احتمالی را بررسی کند.
سایر علائم یائسگی زودرس شبیه به بسیاری از علائم یائسگی معمولی و عبارت است از:
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- خشکی واژن و درد هنگام رابطه جنسی
- میل مکرر به ادرار کردن
- عفونتهای ادراری مکرر
- مشکل در خواب
- تغییرات عاطفی مانند تحریکپذیری، نوسانات خلقی، افسردگی یا اضطراب
- خشکی پوست، خشکی چشم یا خشکی دهان
- حساسیت سینهها
- ضربان قلب
- سردرد
- درد مفاصل و عضلات
- تغییرات در میل جنسی
- مشکل در تمرکز یا فراموشی
- افزایش یا کاهش وزن
- ریزش یا نازک شدن موها
آیا استرس میتواند باعث یائسگی زودرس شود؟
استرس ناشی از فعالیتهای روزانه، کار یا سایر رویدادهای زندگی دلیلی برای یائسگی زودرس نیست. اگر استرس دارید که در زندگی روزمره یا شادی شما اختلال ایجاد کرده، به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص یائسگی زودرس چگونه است؟
اگر قبل از 45 سالگی علائم یائسگی را تجربه کنید، پزشک ممکن است آزمایشاتی را تجویز کند و سئوالاتی را برای کمک به تشخیص یائسگی زودرس بپرسد. تشخیص یائسگی زودرس میتواند شامل موارد زیر باشد:
- پرسش در مورد منظم بودن دورههای قاعدگی شما
- صحبت در مورد سابقه خانوادگی یائسگی در سنین پایین
- معاینه فیزیکی
- آزمایش خون برای بررسی سطح هورمونها
- بررسی سایر شرایط پزشکی (مانند وضعیت تیروئید) که ممکن است در علائم شما نقش داشته باشد
اگر به مدت 12 ماه متوالی پریود نشدهاید، ممکن است به یائسگی رسیده باشید.
آیا میتوان یائسگی زودرس را معکوس کرد؟
خیر! شما نمیتوانید یائسگی را معکوس کنید، یا تخمدانهای خود را به حالت عادی بازگردانید. با این حال، پزشک میتواند به کاهش علائم و عوارض جانبی یائسگی کمک کند.
پیشگیری از یائسگی زودرس
بیشتر علل یائسگی زودرس خارج از کنترل هستند. سیگار کشیدن باعث یائسگی زودرس میشود و فقط با ترک سیگار میتوانید خطر یائسگی زودرس را کاهش دهید.
خطرات یائسگی زودرس چیست؟
افرادی که دچار یائسگی زودرس میشوند، علائم شدیدتری از یائسگی دارند که میتواند منجر به اختلال عملکرد جنسی یا از دست دادن صمیمیت جنسی شود. این افراد سالهای بیشتری را بدون مزایای استروژن سپری میکنند که آنها را در معرض خطر بیشتری برای برخی بیماریهای سلامتی قرار میدهد. این بیماریها عبارتند از:
- پوکی استخوان
- بیماریهای قلبی
- افسردگی
- بیماریهای عصبی مختلف مانند زوال عقل و بیماری پارکینسون
خلاصه
یائسگی زودرس، شروع یائسگی قبل از میانگین سن یائسگی است. اکثر زنان در حدود سن 51 سالگی به یائسگی میرسند. در یائسگی زودرس، این اتفاق قبل از 40 سالگی رخ میدهد. اگر زیر 45 سال دارید و علائم یائسگی مانند پریودهای نامنظم، لکهبینی بین قاعدگی، گرگرفتگی یا خشکی واژن را تجربه میکنید، پزشک میتواند برای تشخیص این شرایط، آزمایش خون تجویز کند. هورموندرمانی، بهترین درمان یائسگی زودرس است مگر در شرایطی مانند سرطان سینه که برای شما خطراتی سلامتی به همراه دارد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼