ناباروری ثانویه چیست، چه درمانی دارد؟
اولین فرزندتان را به راحتی باردار شدید و اکنون برای دومی تلاش میکنید. چرا دومی تا این حد دشوار است؟
ناباروری ثانویه زمانی اتفاق میافتد که بعد از اینکه قبلاً باردار شدهاید و بچهدار شدهاید، نمیتوانید باردار شوید یا بچهتان را به پایان برسانید. ناباروری ثانویه در بسیاری از علل ناباروری اولیه مشترک است.
ناباروری ثانویه ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- مشکلات اسپرم، مانند کمبود اسپرم یا حرکت نکردن اسپرم به روش صحیح
- آسیب لوله فالوپ که مانع از حرکت تخمک به رحم یا ملاقات اسپرم با تخمک می شود.
- مشکلات در آزادسازی تخمک از تخمدان (تخمکگذاری)
- اسکار ناشی از آندومتریوز، که در آن بافتی شبیه به بافتی که داخل رحم را پوشانده است در خارج از رحم روی سایر اندام های لگنی رشد می کند.
- شرایط رحم، مانند فیبروم رحم یا آدنومیوز
- عوارض مربوط به بارداری یا جراحی گذشته
- عوامل خطر برای شما یا همسرتان تغییر می کند، مانند سن، وزن و استفاده از برخی داروها
اگر کمتر از 35 سال سن دارید و یک سال است که برای باردار شدن تلاش می کنید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. بسته به شرایط، ارائه دهنده شما ممکن است بخواهد هم به شما و هم به شریک زندگی شما نگاه کند. اگر 35 سال یا بیشتر دارید، پس از شش ماه با ارائه دهنده خود صحبت کنید.
اگر عوامل خطر ناباروری را دارید، ممکن است زودتر به پزشک مراجعه کنید. اینها شامل کم یا نداشتن پریود یا اندومتریوز است. ارائه دهنده شما می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا ممکن است از مراقبت های تخصصی یا درمان در یک کلینیک باروری بهره مند شوید.
ناباروری ثانویه می تواند تعجب آور و استرس زا باشد. اگر در کنار آمدن با آن مشکل دارید، از شریک زندگی، خانواده یا دوست خود حمایت کنید.
ناباروری ثانویه چیست؟
ناباروری ثانویه به معنای ناتوانی در باردار شدن یا حمل نوزاد تا پایان ترم پس از بارداری طبیعی و زایمان در گذشته است. علت ناباروری ثانویه را می توان در هر یک از زوجین ردیابی کرد. اگر شما و همسرتان به مدت شش ماه تا یک سال تلاش ناموفق برای بارداری داشته اید، حتی اگر قبلاً بدون درمان باروری بچه دار شده اید، ممکن است ناباروری ثانویه داشته باشید.
علل ناباروری ثانویه چیست؟
ناباروری ثانویه می تواند با مشکلات باروری در شریک زن یا مرد مرتبط باشد. حدود یک سوم همه موارد مربوط به زن است. یک سوم دیگر را می توان در نر ردیابی کرد. در 30 درصد باقیمانده موارد، ناباروری ثانویه یا به هر دو طرف مرتبط است یا علت آن ناشناخته است.
دلایل ناباروری ثانویه برای مردان و زنان متفاوت است.
علل ناباروری ثانویه در زنان
سن بالغ (35 سال یا بالاتر): باروری زن پس از 30 سالگی شروع به کاهش می کند.
آندومتریوز: این وضعیت به این معنی است که بافتی شبیه پوشش رحم در قسمتهایی از بدن خارج از رحم رشد میکند. می تواند مشکلاتی را برای باردار شدن و ماندن ایجاد کند.
لوله های فالوپ مسدود شده: لوله ای که تخمک ها را از تخمدان ها به رحم می برد، ممکن است به دلیل عفونت های لگنی مانند کلامیدیا یا سوزاک مسدود شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): این اختلال هورمونی باعث افزایش سطح هورمون های جنسی مردانه می شود و از تخمک گذاری و قاعدگی منظم جلوگیری می کند.
افزایش وزن بیش از حد: افزایش وزن می تواند منجر به اختلال عملکرد تخمدان در برخی از زنان شود.
علل ناباروری ثانویه در مردان
-
سن بالغ (40 سال یا بالاتر): کیفیت مایع منی معمولاً پس از 40 سالگی کاهش می یابد.
-
سطوح پایین تستوسترون: تستوسترون برای تولید اسپرم بسیار مهم است اما می تواند به دلیل افزایش سن یا آسیب های تناسلی کاهش یابد.
- بزرگ شدن پروستات: بزرگ شدن پروستات می تواند تعداد اسپرم را کاهش دهد و انزال را محدود کند.
- برداشتن پروستات: برداشتن پروستات به عنوان درمان سرطان یا سایر شرایط می تواند باعث جریان معکوس اسپرم شود.
- هیپوگنادیسم دیررس: این وضعیتی است که باعث کاهش ترشح هورمون مردانه می شود.
- افزایش وزن بیش از حد: احتمال ناباروری به ازای هر ۲۰ پوند اضافه وزن ۱۰ درصد افزایش می یابد.
علائم ناباروری ثانویه چیست؟
نشانه اصلی ناباروری ثانویه، ناتوانی در باردار شدن یا به پایان رساندن نوزاد پس از بارداری و زایمان طبیعی موفق قبلی است. از آنجایی که ناباروری ثانویه می تواند به دلیل تعدادی از شرایط زمینه ای ایجاد شود، بسته به تشخیص خاص خود ممکن است طیف وسیعی از علائم دیگر را تجربه کنید.
اگر زنی زیر 35 سال هستید که به طور منظم رابطه جنسی محافظت نشده دارد اما در عرض یک سال باردار نشده اید، در مورد ناباروری ثانویه با پزشک خود صحبت کنید. اگر بیش از 35 سال سن دارید یا شرایط مرتبط با باروری مانند پریودهای نادر یا اندومتریوز دارید، بهتر است زودتر ارزیابی پزشکی انجام دهید.
مقابله با ناباروری ثانویه می تواند استرس زا و از نظر عاطفی خسته کننده باشد، بنابراین علاوه بر کمک پزشکی، حتما از شریک زندگی، خانواده و دوستان خود نیز حمایت کنید.
درمان های ناباروری ثانویه چیست؟
اگر شما و همسرتان در تلاش برای بچه دار شدن هستید، پزشک برنامه درمانی را بسته به علت ناباروری ثانویه توصیه می کند.
درمان ناباروری ثانویه در زنان
کلومید یک داروی خوراکی است که هورمونهایی را تحریک میکند که تخمکها را در زنان مبتلا به مشکلات تخمکگذاری تولید میکنند.
جراحی رحم رشدهای ناخواسته در رحم مانند بافت اسکار، پولیپ و فیبروم را که بر باروری تأثیر میگذارند پاک میکند.
لقاح آزمایشگاهی (IVF) روشی است که در آن تخمکها با جراحی از رحم خارج میشوند، در آزمایشگاه با اسپرم لقاح داده میشوند و جنینهای حاصل به داخل رحم منتقل میشوند.
درمان ناباروری ثانویه در مردان
تلقیح داخل رحمی (IUI) روشی است که در آن اسپرم مستقیماً به رحم زن وارد میشود، که اغلب در مواقعی که مردان تعداد اسپرمهای کم یا کیفیت اسپرم پایین دارند، استفاده میشود (این یک گزینه برای زنانی است که مخاط دهانه رحم غیرقابل قبولی دارند).
جراحی بیضه می تواند واریکوسل بیضه را ترمیم کند، وضعیتی که می تواند بر کیفیت و تعداد اسپرم تاثیر بگذارد.
مکمل هایی مانند مکمل های آنتی اکسیدانی و ضد پیری می توانند باروری را در مردان افزایش دهند در حالی که درمان دارویی می تواند کیفیت مایع منی را بهبود بخشد.
ناباروری مرتبط با سبک زندگی، مانند ناباروری ناشی از افزایش وزن بیش از حد، می تواند با استفاده از استراتژی های مدیریت وزن معکوس شود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼