علت بارداری مولار چیست؟
در یک بارداری کامل مولار تخمک فقط شامل ۲۳ کروموزوم پدری هست و هیچ کروموزوم مادری ندارد.
بارداری مولار یک عارضهی بسیار نادر بارداری هست. این نوع بارداری زمانی که در طول فرآیند لقاح خطای رخ دهد به وجود میآید. رشد سلولی قسمت از جفت یا تمام آن بهصورت غیرعادی نیز میتواند دلیل این نوع بارداری باشد. جالب است بدانید آنچه شما و همسرتان انجام میدهید نمیتواند دلیل به وجود آمدن بارداری مولار باشد. در یک بارداری معمولی تخم بارور از ۲۳ کروموزوم مادر و ۲۳ کروموزوم پدر تشکیل شده است. در یک بارداری کامل مولار تخمک فقط شامل ۲۳ کروموزوم پدری هست و هیچ کروموزوم مادری ندارد. به این معنا که هیچ جنین یا کیسه آمنیوتیک تشکیل نشده است. از این رو، جفت بسیار غیرعادی است و باوجود کیست بهسرعت رشد میکند. این کیستها بهصورت خوشهای مثل انگور رشد میکنند و با سونوگرافی قابل مشاهده هست.
حاملگی مولار جزئی زمانی رخ میدهد که ۲۳ کروموزوم از مادر و دو برابر این مقدار کروموزوم از پدر وجود دارد؛ که در کل بهجای ۴۶ کروموزوم ۶۹ کروموزوم وجود خواهد داشت. این مسئله زمانی رخ میدهد که دو اسپرم وارد تخمک شده و آن را بارور میکند یا اینکه اسپرم در داخل تخمک تکثیر شده است. همچنین احتمال وجود بافت جفتی عادی در بین سلولهای غیرعادی باعث رشد جنین خواهد شد، که در این صورت جنین و یا سلولهای جنینی از لحاظ ژنتیکی غیرعادی است و بازندگی سازگار نیست. اگرچه بارداری مولار بسیار ناراحت کننده است اما زمانی که تحت درمان صحیح و مناسب قرار بگیرید و یک تیم پزشکی مراقب شما باشد هیچ مشکل سلامت جسمانی در آینده برای تان به وجود نخواهد آمد.
بارداری مولار چقدر شایع است؟
حدود یک سوم از هزار بارداری در انگلستان منجر به بارداری مولار میشود. با این وجود، این نوع بارداری در بین زنان جنوب شرق آسیا و مکزیک بیشتر است. این سطح افزایش در حال حاضر توضیحی ندارد. تصور میشود بارداری مولار به خاطر اطلاعات ژنتیکی از اسپرم یا تخمک اتفاق میافتد. عواملی که خطر داشتن بارداری مولار را افزایش میدهد به شرح زیر است:
- خطر داشتن بارداری مولار در زنان زیر ۲۰ سال یا بیشتر از ۳۵ افزایش مییابد.
- زنانی که قبلاً سابقه بارداری مولار داشتهاند، مخصوصاً اگر دو بار این نوع بارداری را تجربه کردهاند.
- زنانی که مصرف کاروتن کم (شکلی از ویتامین A) داشتهاند. زنانی که در رژیم غذایی آنها کاروتن کم بوده است خطر داشتن بارداری مولار کامل در آنها بیشتر است.
- احتمال اختلالات تخمک گذاری
- نژاد (همانطور که قبلاً گفته شد احتمال ابتلا به بارداری مولار در زنان جنوب شرق آسیا و همچنین زنان بومی آمریکا بیشتر است.)
از آنجایی که اطلاعات کمی در بارهی چرایی و چگونگی این نوع بارداری وجود دارد، جلوگیری از وقوع آن دشوار است. آنچه برای جلوگیری آن توصیه میشود یک رژیم غذایی خوب و متعادل است.
درمان بارداری مولار
زمانی که بارداری مولار تشخیص داده شد، استفاده از روشهای D&C «دیلاتاسیون» و «کورتاژ» و یا ERPC که به تخلیه محصولات باقی ماندهی بارداری گفته میشود روشهای استاندارد میباشند. از این دو روش برای برداشتن و حذف سلولهای غیرعادی استفاده میکنند. نمونهی از بافت جدا شده برای تست به آزمایشگاه فرستاده میشود. برای تأیید جواب آزمایش ممکن است چند روز طول بکشد. بعد از انجام این روش برای بررسی بیشتر به واحد متخصص ارجاع داده میشوید. این بخش با بررسی سطح HCG (هورمونهای بارداری) از کاهش آنها مطمئن میشوند، که این کاهش نشان میدهد بافت غیرعادی باقی نمانده است.
تا شش ماه پس از بارداری باید تحت درمان و بررسی باشید چرا که سلولهای کوچک بارداری مولار تا چندین ماه بهسرعت تکثیر میشوند. کمتر از ۱۵ درصد از زنانی که بارداری مولار داشتهاند به بیماری تروفوبلاستیک بارداری مبتلا خواهند شد. این بیماری زمانی رخ میدهد که سلولهای غیرعادی بعد از برداشتن بافت غیرعادی باقی میمانند. برای اطمینان از اینکه این سلولهای غیرعادی گسترش نیافتهاند، این زنان به یک دوره شیمی درمانی نیاز دارند. جالب است بدانید این مسئله شانس بارداری و داشتن یک کودک را در آینده از شما نمیگیرد.
بارداریهای آینده
چشم انداز بارداریهای آینده خوب است. خطر رشد تودهی خوشه مانند یا تودههای گوشتی و خونی در بارداریهای آینده حدود ۱-۲% است. در صورتی که درمان این نوع بارداری توسط D&C یا ERPC و بررسی سطح HCG انجام شده است، توصیه میشود از شروع عادی بودن سطح HCG در ادرارتان به مدت شش ماه از بارداری اجتناب کنید.
به زنانی که درمانهای اضافی با دارو داشتهاند توصیه میشود حدود یک سال از زمان اتمام درمان صبر کنند. به دلایل مشابه هورمونی، مصرف قرص ضد بارداری تا زمانی که سطح HCGعادی نیست توصیه نمیشود. همچنین عادی شدن قاعدگیتان ممکن است چند ماه طول بکشد.
منبع:
مادری
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼