تعیین رنگ چشم جنین، چه فرآیندی دارد؟
ژن ها هم نقش مهمی در تعیین رنگ چشم بازی می کنند.
چشم انسان دارای آناتومی پیچیده ای می باشد. همانند دوربین، چشم هم قدر به شکست نور می باشد و تصویر کانونی را تولید می کند که می تواند واکنش های عصبی را تحریک کند و توانایی برای دیدن را فراهم کند.
چشم انسان اطلاعات را می گیرد و به مغز می رساند. به طور خلاصه، مغز اطلاعات را از طریق نور منعکس شده که وارد چشم می شود، دریافت می کند و در شبکیه چشم متمرکز می شود. گیرنده های نوری قرار گرفته در این سطح، این نور را در سیگنال های الکتریکی پردازش می کنند و این سیگنال ها در امتداد عصب بینایی به مغز منتقل می شوند. وقتی مغز این اطلاعات را از عصب بینایی دریافت می کند، آن را به عنوان یک تصویر تفسیر می کند.
قسمت های مختلف چشم:
قرنیه:
قرنیه بافتی است شفاف در جلوی چشم که در محل لیمبوس (حلقه دور قرنیه) به ملتحمه متصل می شود. قرنیه نوزاد بزرگ است و تا دو سالگی به حد طبیعی می رسد.
عنبیه:
عنبیه بخش رنگدانه دار چشم است. عنبیه در پشت قرنیه قرار گرفته است. عنبیه به شکل روزنه ای است که نور از آن داخل چشم می گردد و این دریچه مقدار نور را تنظیم می کند.
حدقه:
حدقه استخوان های متععدی هستند که به یکدیگر پیوسته اند و یک صندوقچه محکم مخروطی شکل را به وجود آورده اند تا کره چشم در آن محفوظ باشد. فضای داخلی این صندوقچه استخوانی از یک ماده چرب که تا حدی هم چرب می باشد پر شده است.
زجاجیه:
زجاجیه ماده ای ژله ای و شفاف است که فضای پشت عدسی چشم را پر کرده است و توسط برخی از سلول های شبکیه تولید می شود. زجاجیه باعث حفظ شکل کروی چشم می شود و همراه با زلالیه فشار درون چشم را ثابت نگه می دارد.
عدسی چشم:
عدسی جزئی شفاف از ساختار چشم است که همراه با قرنیه، پرتوهای نور را شکسته و آنها را بر روی شبکیه متمرکز می کند. عدسی به وسیله ماهیچه به رشته های مژکی متصل شده است.
ملتحمه:
ملتحمه غشاء مخاطی نازک و شفافی است که سطح داخلی پلک ها را مفروش کرده و بخش قدامی صلبیه را می پوشاند. ملتحمه پشت پلک ها و قسمت جلوی صلبیه (سفیدی چشم) را پوشانده و در لبه پلک به پوست و در وسط به قرنیه متصل می شود.
صلبیه:
صلبیه لایه ای محکم و سفید رنگ از بافت پیوندی است که تقریبا چهار پنجم مساحت کره چشم را می پوشاند. این لایه، قطری بین 1 تا 2 میلی متر دارد و سفیدی چشم انسان را تشکیل می دهد . بافت محکم صلبیه فشار داخل چشم را نگه می دارد و چشم را از ضربات داخلی حفظ می کند.
مشمیه:
دومین لایه که نازک و رنگدانه دار است مشمیه نام دارد .مشمیه در جلو چشم بخش رنگین آن یعنی عنبیه را به وجود می آورد.
ماکولا:
بخشی از شبکیه است که بیشترین حساسیت را به نور دارد و و موجب دید مستقیم و واضح می شود. ماکولا یا لکه زرد برای خواندن یا رانندگی کردن ضروری است.
شبکیه چشم:
شبکیه لایه حساس نور را شکل می دهد و شامل سلول های گیرنده نور و نورون ها می باشد. این لایه بسیار نازک مساحت کره چشم را می پوشاند.
عصب بینایی:
عصب بینایی دومین زوج از عصب بینایی است . از دیدگاه بافت شناسی ، لایه هشتم شبکیه معادل لایه سلول های گانگلیون است. لایه سلول های گانگلیونی، حاوی جسم سلولی گانگلیونی می باشد. آکسون این سلول ها که در لایه نهم شبکیه قرار دارند ، عصب بینایی یا عصب اپتیک را می سازند.
رنگ چشم چگونه تعیین می شود؟
رنگ عنبیه درست مانند مو و پوست به پروتئینی به نام ملانین بستگی دارد . ملانین هم مانند دیگر پروتئین ها، نوعی پروتئین می باشد که مقدار و نوع آن در ژن ها کد گذاری می شود. عنبیه حاوی مقدار زیادی ملانین به رنگ های سیاه و قهوه ای می باشد. هرچه ملانین کمتر تولید شود، رنگ چشم سبز، خاکستری یا قهوه ای روشن خواهد بود. اگر چشم شما حاوی مقدار بسیار کمی ملانین باشد، به احتمال زیاد چشم کودک شما آبی یا خاکستری روشن خواهد بود. در کل، تولید ملانین در طول اولین سال تولد کودک افزایش می یابد.
ژن ها هم نقش مهمی در تعیین رنگ چشم بازی می کنند.
اگر هم چشم هر دو والدین آبی باشد به احتمال ۹۹ درصد چشم کودک آنها هم آبی خواهد بود و به احتمال ۱ درصد سبز خواهد شد.
منبع:
مجله اینترنتی نمونه ها
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼