آمپول روگام در بارداری، چگونه کار می کند؟
آمپول رگام (Rho D) ، یک محلول استریل از پلاسمای خون انسان است که به شکل تزریق به زنان با Rh- منفی داده می شود.
آمپول رگام (Rho D) ، یک محلول استریل از پلاسمای خون انسان است که به شکل تزریق به زنان با Rh- منفی داده می شود. Rh یک پروتئین است که اکثر مردم در خون خود دارند و بر روی سطوح گلبول های قرمز وجود دارد.
کسی که این پروتئین را داشته باشد Rh مثبت دارد و کسی که آن را نداشته باشد، Rh منفی دارد. عامل Rh به طور معمول یکی از نگرانی ها در بارداری و انتقال خون است. ناسازگاری Rh یک عدم انطباق بین خون مادر و خون جنین است و زمانی رخ میدهد که مادر Rh منفی باشد و جنین Rh مثبت باشد.
FDA آمپول رگام را در سال ۱۹۶۸ تأیید کرد و از آن به بعد زندگی بی شماری را نجات دادند. در سال ۱۹۷۷ یک مینی دوز به نام MICRhoGAM معرفی شد. از زمان معرفی این دو دارو، مشکلات ناشی از ناسازگاری Rh در حاملگی تقریبا ناپدید شده است. برخی از افراد به این دارو حساس هستند و نباید از آن استفاده کنند. اگر دچار اختلال خونریزی نظیر هموفیلی، کمبود ایمنی گلوبولین A، بیماری قلبی یا کلیوی یا آلرژی ( آلرژی | علائم، علت و درمان آلرژی) به انسولین گلوولین انسان هستید، ابتدا باید با پزشک خود صحبت کنید.
با این حال، آمپول رگام در طول حاملگی یا شیردهی با شیر مادر برای نوزاد مضر نیست.
چرا آمپول رگام ثبت شد؟
- هنگامی که خون Rh منفی در معرض Rh مثبت خون قرار می گیرد، Rh منفی خون با تولید آنتی بادی که حمله و تخریب Rh سلول های خونی را انجام می دهد، واکنش نشان میدهد. این امر می تواند به مشکلات ناشی از کم خونی جنین منجر شود که به نوبه ی خود باعث ایجاد یک وضعیت تهدید کننده حیات شناخته شده به عنوان hydrops fetalis می شود که باعث خونریزی داخلی، نارسایی قلب و کلیه و شوک می شود.
- ایمونوگلوبولین Rh مانع از حمله سیستم ایمنی بدن به خون کودک می شود.
نحوه تزریق آمپول رگام در بارداری چگونه است؟
تزریق آمپول روگام یک بار در هفته ۲۸ حاملگی و بار دوم در ۷۲ ساعت اول بعد از زایمان می باشد. قبل از تزریق آمپول روگام حتما باید تست کومبس غیر مستقیم انجام شده باشد تست کومبس غیر مستقیم منفی نشان می دهد مادر آنتی بادی بر علیه گلبولهای قرمز نوزاد تولید نکرده است و در این صورت می توان تزریق را انجام داد اگر مادر باردار با گروه خونی منفی در طی ۷۲ ساعت بعد از زایمان به هر علتی روگام را تزریق نکرد باشد بهتر است حتی تا ۲۸ روز پس از زایمان تجویز شود.
-RhoGAM فقط باید زمانی که خون Rh منفی دارد و ممکن است در معرض خون Rh مثبت قرار گیرد استفاده می شود.
-این مسئله اغلب در دوران بارداری و انتقال خون رخ می دهد. برای زنان با Rh منفی که اولین بارداری خود را تجربه می کنند، RhoGAM معمولا تا هفته هجدهم بارداری و ۷۲ ساعت بعد از زایمان ترزیق نمی شود.
-برای هر بارداری بعد از اولین بارداری، RhoGAM باید به صورت منظم، مخصوصا در نیمه دوم بارداری، تجویز شود.
-همچنین برای زنان با Rh منفی بسیار مهم است که این تزریق را پس از هر گونه سقط جنین یا برای جلوگیری از عوارض حاملگی آینده انجام دهند.
آمپول رگام چگونه کار می کند؟
گفته می شود RhoGAM تقریبا مانند یک واکسن کار می کند. یک واکسن دوزی از یک ویروس که برای ایجاد بیماری بسیار کوچک است، را به بدن معرفی می کند که بدن را قادر می سازد تا به طور موثر برای مبارزه با ویروس ها عمل کند تا از بیماری جدی در آینده جلوگیری کند. تزریق آمپول رگام حاوی آنتی بادی برای خون Rh مثبت است، اما به اندازه کافی باعث آسیب به جریان خون جنین نمی شود.
بدن مادر این آنتی بادی ها را تشخیص می دهد و واکنش نشان می دهد؛ همانطور که سیستم ایمنی بدن در برابر سلول های قرمز "Rh-positive" "خارجی" اقدام می کند. از آنجا که سیستم ایمنی مادر هرگز به خون جنین واکنش نشان نمی دهد، هرگز به آن حساسیت نشان نمی دهد.
عوارض جانبی استفاده از آمپول رگام
اگر علائم زیر را داشتید بلافاصله با پزشک تماس بگیرید:
-تنگی نفس
-کهیر (کهیر چیست+۱۰ درمان خانگی آن)
-تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
-تب، لرز
-افزایش ناگهانی وزن (رژیم لاغری | چگونه لاغر شویم؟)
-پشت درد
-تغییر رنگ ادرار
-ادرار نکردن مانند قبل
عوارض جانبی که کمتر تاثیر منفی دارند:
-سردرد (برای رفع سر درد چه باید کرد؟)
-درد عضلات (درمان گرفتگی عضلات و علت آن)
-حالت تهوع و استفراغ
-خستگی
-درد در ناحیه تزریق
در خصوص داروهایی که مصرف می کنید حتما به پزشک خود اطلاع بدهید. این داروها شامل ویتامین ها، مواد معدنی، محصولات گیاهی و داروهای تجویز شده توسط پزشکان دیگر و نیز محصولات بدون نسخه می باشد. سایر داروها ممکن است با آمپول رگام تداخل داشته باشند و باعث عوارض جانبی اضافی شوند.
از آنجا که آمپول رگام از پلاسمای انسان ساخته شده است، ممکن است حاوی ویروس ها یا سایر عوامل عفونی باشد که می توانند باعث بیماری شوند.
آمپول رگام غربالگری شده، آزمایش شده و برای کاهش خطر ابتلا به هر گونه مواد مضر بررسی شده است، اما احتمال کمی وجود دارد که بتواند حامل بیماری باشد. با پزشک خود بیشتر درباره همه عوارض جانبی، مزایا و خطرات صحبت کنید.
آیا میشه گفت که کودک قبل از زایمان Rh منفی دارد یا خیر؟
اگر همسر شما Rh منفی باشد، کودک شما نیز RH منفی خواهد بود. می توانید یک آزمایش خون انجام دهید تا وضعیت Rh همسر خود را بیابید. اخیرا یک تست ژنتیکی Rh D جنین ایجاد شده که نتایج دقیق 99٪ در سه ماهه اول را به دست می دهد. این تست با بررسی خون مادر انجام می شود.
آیا یک بار تزریق آمپول رگام عوارض جانبی دارد؟
برخی عوارض جانبی شایع RhoGAM در دوران بارداری عبارتند از:
۱. عوارض جانبی خفیف:
عوارض جانبی که کمتر جدی هستند و ممکن است به مداخله پزشکی نیاز نداشته باشند عبارتند از:
-درد در عضلات و مفاصل
-سردرد یا سرگیجه
-ضعف یا خستگی
-بثورات پوستی (از بین بردن جوش صورت ، ۲۴ روش خانگی)
-خارش خفیف، درد یا حساسیت در اطراف محل تزریق.
-تهوع، استفراغ، اسهال (۲۲ درمان خانگی اسهال به روش آسان).
۲. عوارض جانبی جدی:
در صورت علائم زیر بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
-تورم، افزایش ناگهانی وزن، عدم توانایی دفع ادرار یا خروجی بسیار کم ادرار.
-تب با لرز، لرز ناگهانی، درد پشت، ادرار تیره.
-تنگی نفس
پوسته شدن پوست، خونریزی یا علائم کبودی ، تپش قلب، مشکل در تمرکز
چه کسی نیاز به تزریق آمپول رگام دارد ؟
در شروع بارداری شما باید چند آزمایش خون انجام دهید. این آزمایش ها به تعیین نوع خون و وضعیت Rh کمک می کند. اگر نوع خون شما تحت Rh منفی قرار بگیرد، بدن شما آنتی بادی را در برابر Rh مثبت نوزاد ایجاد می کند. اگر این اولین بارداری شما باشد، ممکن است شما یا کودک شما تحت خطر نباشید. با این حال، اگر این بارداری دوم یا چندم باشد، وضعیت ممکن است بر سلامت شما و رشد کودک تاثیر بگذارد. تنها زمانی نیاز به تزریق آمپول رگام ندارید که پدر نوزاد نیز Rh منفی باشد.
منبع:
سلامت بانوان اوما
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼