حمایت از مادران باردار، عملیات امدادی چیست؟
امداد بارداری و دانش عملیات امدادی برای زنان باردار یکی از مهمترین و حساسترین بخشهای امداد عمومی محسوب میشود.
امداد بارداری و دانش عملیات امدادی برای زنان باردار یکی از مهمترین و حساسترین بخشهای امداد عمومی محسوب میشود که لازم است همه با این موضوع آشنایی داشته باشیم. در منزل، مجتمع مسکونی و همچنین در محله ما بانوانی هستند که باردار میباشند و همین مطلب باعث می شود که ما همیشه و هر لحظه در نقطه امدادی برای خود و یا دیگران قرار گرفته باشیم، پس لازم است بدانیم که برای یک زن باردار چه نشانههایی او را در شرایط امدادی میبرد و در این مواقع چه باید بکنیم.
امداد بارداری در طی 9 ماه زیبا
از زمان انعقاد جنین تا وضع حمل بر اساس استانداردهای جهانی 9 ماه به طول خواهد انجامید، 9 ماه معادل 34 تا 37 هفته، کمی بیشتر و در بعضی موارد کمتر از 270 روز طول خواهد کشید. دویست و هفتاد روز از لحظه انعقاد، سیر تکامل و بعد بدنیا آمدن یک نوزاد.
یک مادر جدای از زندگی فیزیکال و بیرونی خودش در درونش هم زندگی و حیاتی تازه در حال شکل گیری رشد و هویتیابی است از این رو 270 روز مهم است چرا که تقریبا در هر روز یک تکه از پازل زندگی جنین کنار هم چیده می شود، سیر تکاملی جنین روز به روز در حال چینش بک قطعه تازه یا تکامل قطعه دیروز است. بعد از چند هفته اولین ضربان قلب و این ادامه می یابد تا اولین تکان های کودک درون محفظه شکمی مادر و در نهایت تولد و اولین صدای گریهای که تا سالها قرار است رنگ تازهای به این جهان اضافه نماید. اما از اولین لحظههایی که مادر متوجه بارداری می شود با تغییرات هوشمندانه دستگاههای بدنش سیکل متفاوتی را نسبت به آنچه تاکنون بوده تجربه می کند، پس همه باید آماده هر واکنش تازهای باشیم.
۳ ماه آخر حساسترین شرایط امداد بارداری
از ۶ ماهگی تا ۹ ماهگی، از این نظر در شرایط امداد بارداری حساس است چرا که بودهاند کودکانی که در ۶ ماهگی بدنیا آمدهاند و بر اساس آمار از زایشهای بیمارستانهای کشور، بسیاری از نوزادان در ماههای شش، هفت و یا هشت متولد می شوند پس به عنوان یک نیروی امدادی باید در این ۳ ماه آگاهانه مراقب واکنشهای ظاهری مادر و جنین باشیم.
- در ۳ ماه آخر کودک فعال است و حرکت می کند، اگر در یک پروسه ۲ ساعته متوجه شدید که کودک حرکتی ندارد یا کم تحرک شده است این یکی از موارد اورژانسی است که به سرعت باید با هماهنگی دکتر مادر را به سرعت به بیمارستان انتقال داد.
- خروج ترشحات، روشن و یا صورتی از واژن مادر کاملا طبیعی است اما اگر رنگ مایع خروجی قرمز روشن و به رنگ خون بود یا تودههای لحظهای از واژن بیرون آمد جز موارد بسیار اورژانسی مادر کودک است که باید هر چه سریعتر مصدوم به بیمارستان انتقال داده شود.
- در ۳ ماهه سوم بارداری اگر مادر به یکباره دچار درد شدید شکمی شد می تواند نشاندهنده جدا شدن زودرس جفت باشد و بیمار در شرایط کاملا اورژانسی قرار دارد.
- بعد از هفته بیستم تا آخرین روزهای بارداری یکی از خطرناکترین حوادث، دچار شدن مادر به پره اکلامپسی است که با نشانه های مشخص خونریزی بینی، ورمکردگی دست و پاها، فشار خون بالا بروز می کند که این مورد یکی از مهمترین تمهیدات جانی مادر و بعد جنین است و از جمله حادترین شرایط اورژانسی بوده و باید به سرعت به آن رسیدگی شود.
- تبهای مکرر مادر که نشان دهنده عفونت است نیاز به رسیدگی سریع دارد.
- یکی از مهمترین نکاتی که در امداد بارداری باید مورد توجه لحظه به لحظه قرار بگیرد میزان هوشیاری مادر است هرگاه احساس کردید مادر در حال از دست دادن هوشیاری خویش است بدانید این می تواند مقدمه اتفاقی خطرناک مانند آمبولی و یا خونریزی های شدید باشد.
- پارگی کیسه آب که محافظ جنین و بستر نگهداری او در رحم است یعنی اعلان تایم طلایی امداد و نجات مادر و جنین. به هر شکلی شده شما باید به سرعت مصدوم را به اولین بیمارستان تخصصی که دارای زایشگاه است برسانید. کودک تا وقتی که بند ناف به او وصل است تغذیه و اکسیژن کافی دارد اما این پروسه پارگی هر لحظه با انقباضات دیواره رحمی فشار بیشتری به هر دو طرف وارد می کند و یکی از اورژانسیترین شرایط امداد بارداری را بوجود می آورد.
6 ماهه اول و امداد بارداری
- خونریزی شدید، درد شدید معده، حالتی مانند سرماخوردگی، سردرد و سرگیجه می تواند علائم هشداردهنده و بسیار خطرناک بارداری خارج رحمی باشد که باید به سرعت مداوا شود، این بخش حتی می تواند به از دست دادن بخشی از سیستم رحمی یا کل رحم بینجامد، پس به توصیه آسان طب از همان ابتدا نشانه های اولیه را جدی بگیریم.
- در 3 ماهه دوم خونریزی، دل درد شدید، بی نظمی شدید ضربان قلب و سرگیجه شدید می تواند یکی از نشانههای مهم سقط جنین باشد. این یکی از موارد مهم اورژانسی است چرا که در صورت تعلل در امداد رسانی می تواند به قیمت مرگ مادر تمام شود.
- هر گونه احساس ناخوشایند در این 6 ماهه باید مستقیما مورد مشورت با دکتر مادر بررسی و چک شود، گاهی مادر فکر می کند که در حال طی کردن بک پروسه بارداری طبیعی است اما اتفاقاتی مانند پیچیدگی جنین به دور بند ناف یا قرار گرفتن و چرخش نامناسب او باعث می شود که جنین رشد نکند و مادر هم متوجه این اتفاق نباشد.
- هر گونه فشردهشدن بند ناف یا خمش غیر متعارف مساوی است با نرسیدن اکسیژن به جنین و مرگ مغزی او، این عارضه ممکن است بعد از تشکیل بند ناف و به مرور رشد جنین در رحم اتفاق بیفتد پس این حالت را جدی بگیریم.
توصیه های لازم دوره بارداری
- همیشه متوجه این مطلب باشیم که فرد دیگری درون ما در حال رشد است پس مراقب فعالیتها، خوردنیها و … باشیم.
- فعالیتهای سبک و مناسب ورزشی یکی از راههای کاهش استرس و همچنین توانمندی مادر برای روال بارداری اش می باشد.
- حساسیتهای غذایی خود را بشناسید و از هر گونه غذایی که در شما واکنشهای شدید ایجاد می کند دوری کنید.
- مادر در دوره بارداری باید کمترین فشار و استرس بیرونی را تحمل نماید پس در این موقعیت بدانیم چگونه رفتار کنیم و خودمان را از موقعیت استرس زا دور نگه داریم.
- مطمئنترین و با تجربهترین پزشک را در همراهی با خود انتخاب نموده و همیشه آماده مشاوره گرفتن و یا اعلان گزارش بدنی خود باشیم.
- لحظه به لحظه مراحل رشد جنین را بررسی کنیم چرا که او با هر حرکت پالسی آگاهبخش برای ما ارسال میکند، این پالس ها را به درستی دریافت نماییم.
منبع:
مجله پزشکی آسان طب
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼