تغذیه در دوران بارداری، انتخاب غذاهای مطمئن و بی ضرر
در انتخاب غذاهای مطمئن و بی ضرر زمانی که بیماران ما در مورد تغذیه و پرهیز غذایی می پرسند، نام برخی از موارد مشخص به ذهنمان می آید.
در انتخاب غذاهای مطمئن و بی ضرر زمانی که بیماران ما در مورد تغذیه و پرهیز غذایی می پرسند، نام برخی از موارد مشخص به ذهنمان می آید. از مصرف برخی غذاهایی که اغلب مورد سؤال هستند باید پرهیز شود و بخشی هم کاملاً بی ضررند.
کشیدن خط بطلان روی خرافات غذایی
امروزه برخی از غذاهایی که زمانی برای خانم های باردار خطرناک به نظر میرسید، بی ضرر شناخته شده اند.
اکنون دیگر مجبور نیستید از خوردن این غذاها پرهیز کنید با انتخاب غذاهای مطمئن و بی ضرر میتوانید آن ها را به اندازه بخورید.
پنیر:
بیشتر مردم معتقدند نه تنها پنیرهای پاستوریزه و عمل آوری شده بی خطرند، بلکه منبع بسیار خوب پروتئین و کلسیم به شمار می روند. اما برای کسب اطلاعات در مورد پنیر پاستوریزه نشده و نرم و خطر آن برای زنان باردار مبحث "شناخت غذاهای مضر احتمالی" را مطالعه کنید.
ماهی:
بیشتر ماهی ها در دوران بارداری کاملاً بی ضررند. منبعی بسیار خوب برای پروتئین و ویتامین اند و نیز چربی کمی دارند. وجود پروتئین فراوان، اسید امگا ۳، ویتامین د و دیگر مواد مقوی در ماهی، این ماده را به منبعی بسیار عالی برای درمان زنان باردار و رشد نوزادان شان تبدیل کرده است. گرچه برخی از ماهی های مشخص مثل ماهی تن، کوسه، مارلین و شمشیر ماهی مقادیر فراوانی جیوه دارند که ممکن است موجب بروز برخی مشکلات یا تأخیر در رشد کودکان شود. بنابراین خانم های باردار هم بهتر است از مصرف این ماهی ها خودداری یا مصرف شان را محدود کنند. بنابراین سازمان استاندارد غذایی مصرف بیش از یک یا دو عدد ماهی را در هفته توصیه نمیکند. شما می توانید ماهی های فاقد جیوه مثل ماهی سالمون، ماهی روغن، ماهی کاد و ماهی حلوا را بدون نگرانی مصرف کنید.
سوشی (نوعی غذای ژاپنی):
احتمال کمی وجود دارد که مصرف ماهی خام موجب نوعی عفونت انگلی در انسان شود. البته مصرف ماهی خام در زنان باردار هیچ خطری برای جنین ندارد، فقط باید از مراکز معتبر و مطمئن تهیه شود.
ماهی و گوشت دودی:
بسیاری از خانم های باردار در مورد مصرف ماهی و گوشت دودی نگران اند، چرا که شنیده اند این مواد نیترات بسیار بالایی دارد. گرچه این غذاها ممکن است حاوی نیترات باشند، اما در صورت مصرف متعادل، هیچ خطری برای نوزاد وجود ندارد.
شناخت غذاهای مضر احتمالی
عفونت های غذایی ناشی از خوردن غذاها در دوران بارداری بسیار کم اند، گرچه گاهی رسانه ها ترس و سر و صدای زیادی به راه می اندازند. با اینکه عفونت های بسیار کمی از طریق غذا به انسان منتقل می شوند؛ اما شناخت آن ها ارزش دارد و در این قسمت آن ها را فهرست وار آورده ایم. خبر خوب اینکه حتی اگر تمام این غذاها را از برنامه ی غذایی تان حذف کنید، باز هم میتوانید رژیم غذایی بسیار خوب و کاملی داشته باشید.
این همه جار و جنجال بر سر گوسفند و بره؟
تصورش سخت است این بره های کوچولو، چیزی جز کوچولوهای دوست داشتنی و ناز باشند. اما باید بگوییم که این حیوانات بی آزار در دوران بارداری، می توانند خطرناک باشند، چرا که تماس نزدیک فرد باردار با بره یا گوسفند تازه زایمان کرده، ممکن است خطر سرایت برخی عفونت ها را افزایش دهد. بیماری هایی چون لیستریوز، توکسو پلاسموز و کلامیدیوز. به همین دلیل به شما توصیه میکنیم که اگر باردارید، هرگز در وضع حمل گوسفند و تولد بره هیچ کمکی نکنید یا شیر میشی را که تازه زایمان کرده ندوشید و با برره های کوچولو یا نوزاد تماس پیدا نکنید.
این توصیه بیشتر برای مادران بارداری کاربرد دارد که در مناطق روستایی زندگی می کنند اما گاهی پیش می آید که زنان باردار شهری هم سری به روستاها و مناطق ییلاقی بزنند یا در باغ وحش یا برخی مراکز با بره های کوچولو تماس پیدا کنند.
لیستریوز
لیستریوز نوعی عفونت است که از باکتری لیستریا به وجود می آید. لیستریوسیس در شکل خفیف خود موجب نوعی بیماری شبیه آنفولانزا میشود، اما بروز این بیماری در دوران بارداری موجب سقط، تولد نارس،مردهزایی یا بیماری های سختی در نوزاد میشود.
خوشبختانه بیماری لیستریوز بسیار نادر است و از هر ۳۰۰۰۰ تولد یکی ممکن است به این بیماری مبتلا شود. به علاوه فقط با پرهیز از خوردن غذاهای حاوی باکتری لیستریا می توان از ابتلا به آن جلوگیری کرد. غذاهایی از قبیل؛
- پنیرهای نیمه بسته شده و شل؛
- پنیر کپکی (بلوچیز)؛
- پنیرهای پاستوریزه نشده؛
- انواع پاته ها (مثلاً پاته ی جگر)؛
غذاهای ماکروویوی یا گوشت های مرغ نیمه پز و نیمه آماده، مگر اینکه کاملاً گرم و پخته شود. البته مصرف این غذاها تا قبل از بارداری یا پس از تولد نوزاد، مشکلی ندارد و فقط در طول مدت بارداری باید از مصرف آن ها پرهیز شود.
تو کسو پلاسموز
این بیماری توسط نوعی عفونت به نام توکسوپلاسما گوندی منتقل می شود که در گوشت خام و مدفوع گربه وجود دارد. البته هیچ کس عمداً مدفوع گربه را نمی خورد؛ اما دستان شما یا غذا می تواند خیلی راحت در صورت رعایت نکردن بهداشت به این عفونت آلوده شود. این بیماری هم مثل بیماری قبلی که به آن اشاره کردیم بسیار نادر است و از هر ۵۰۰۰۰ نوزاد، فقط یکی ممکن است به آن مبتلا شود.
اگر در زمانی غیر از بارداری به این بیماری مبتلا شوید، علائم آن شبیه یک آنفلوانزای خفیف است. اما ابتلا به آن در زمان بارداری، ممکن است موجب بروز مشکلاتی جدی در بینایی و سیستم عصبی مرکزی تان شود.
به منظور پیشگیری از این بیماری:
- از مصرف گوشت خام یا خوب پخته نشده پرهیز کنید؛
- همیشه دست تان را پس از تماس با گوشت خام بشویید؛
- سبزیجات و کاهو را خیلی خوب بشویید؛
- از نوشیدن شیر بز پاستوریزه و استریلیزه نشده در دوران بارداری خودداری کنید؛
- پس از دست زدن به گربه یا تماس با بچه گربه ها، فرقی نمی کند که چقدر تمیز و شسته شده باشند، دست های خود را بشویید؛
- اگر در خانه گربه دارید، از شخص دیگری بخواهید فضولات آن را تمیز کند یا گربه تان را بشوید. - در صورتی که مجبور شدید به گربه دست بزنید، حتماً دست های خود را خیلی خوب بشویید؛
- همیشه به هنگام باغبانی دستکش به دست کنید و حتی اگر دستکش هم پوشیده بودید، پس از اتمام کار دست هایتان را خوب بشویید؛
- از نزدیک شدن به گوسفند و میش به هنگام تولد بره هایشان پرهیز کنید.
کلامیدیوز
نوعی بیماری بسیار نادر است، اما می تواند موجب سقط جنین در دوره ی بارداری شود. فقط خانم های بارداری که در تماس نزدیک با گوسفند یا بره های نوزاد قرار میگیرند، ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
عفونت شیر
شیری که به خوبی حرارت ندیده باشد (پاستوریزه، استریلیزه و زیاد گرمادیده) میتواند میکروب های مضری را به بدن زن باردار منتقل کند.
منبع:
ویکی بیبی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼