پره اکلامپسی در دوران بارداری چیست؟
پره اکلامپسی اغلب در بارداری های اول، در نوجوانان باردار و یا در زنان بالای ۴۰ سال دیده می شود.
پره اکلامپسی (به انگلیسیpreeclampsia) که قبلا به آن توکسمی یا مسمومیت حاملگی گفته میشد، عارضه ای است که برای زنان باردار اتفاق می افتد و نشانه ی آن فشار خون بالا در زنانی است که قبلا سابقه فشار خون بالا نداشته اند. علاوه بر آن سطح پروتئین در ادرار بالا می رود و دست و پاها به شدت ورم می کند. این عارضه در اواخر بارداری خود را نشان می دهد ولی ممکن است در ماههای اول بارداری نیز رخ بدهد.
پره اکلامپسی اگر به موقع تشخیص داده نشود منجر به اکلامپسی (eclampsia) می شود؛ وضعیتی جدی که می تواند شما و کودکتان را در معرض خطر قرار دهد و در موارد نادر باعث مرگ شود. زنان مبتلا به پره اکلامپسی که دچار تشنج می شوند، در معرض اکلامپسی قرار دارند.
هیچ راه درمانی برای پره اکلامپسی بجز زایمان نیست. حتی بعد از زایمان نیز نشانه ها و علائم پره اکلامپسی می تواند ۱ تا ۶ هفته ادامه یابد.
اما نگران نباشید... شما می توانید با اطلاع از علائم پره اکلامپسی و با ویزیت های منظم پزشک خود؛ در برابر این عارضه محافظت شوید. برای دانستن علائم و راه های درمان با ما همراه شوید.
چه چیزی باعث پره اکلامپسی می شود؟
علل دقیق عارضه پره اکلامپسی و اکلامپسی شناخته شده نیست، اگرچه برخی محققان معتقدند که تغذیه نامناسب یا چربی بالا می تواند یک عامل بالقوه باشد. خونرسانی نامناسب به رحم و در نتیجه نرساندن خون به جنین از طریق جفت نیز می تواند یکی دیگر از عوامل پره اکلامپسی باشد. در این میان عوامل ژنتیکی نیز نقش دارند.
چه کسانی در معرض پره اکلامپسی هستند؟
پره اکلامپسی اغلب در بارداری های اول، در نوجوانان باردار و یا در زنان بالای ۴۰ سال دیده می شود. اگر چه پره اکلامپسی در زنانی دیده می شود که سابقه فشار خون نداشته اند، اما ممکن است برخی زنان دچار پره اکلامپسی از قبل نیز سابقه فشار خون بالا داشته اند. سایر عوامل خطر عبارتند از:
- سابقه فشار خون بالا قبل از بارداری
- سابقه پره اکلامپسی
- داشتن یک مادر یا خواهر که پره اکلامپسی داشته اند
- سابقه چاقی
- بارداری دو یا چندقلو
- سابقه دیابت، بیماری کلیوی، لوپوس یا آرتریت روماتوئید
نشانه های پره اکلامپسی چیست؟
علاوه بر تورم؛ پروتئین در ادرار و فشار خون بالا علائم دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از:
- افزایش سریع وزن ناشی از احتباس مایعات در بدن
- درد شکم
- سردرد شدید
- تغییر در واکنش ها
- کاهش ادرار یا کاهش دفع ادرار
- سرگیجه
- استفراغ بیش از حد و حالت تهوع
- اختلال در بینایی
- ورم پا در عارضه پره اکلامپسی
اگر علائم زیر را داشتید به پزشک مراجعه نمایید:
- متوجه تورم ناگهانی صورت، دست و یا پاها شدید (تورم مچ پا و پا از علائم طبیعی بارداری است، منظور تورم ناگهانی و بیش از اندازه است)
- فشار خون بیش از 130/80
- افزایش وزن ناگهانی در یک یا دو روز
- درد شکمی بویژه در سمت راست بالای شکم
- سردرد شدید
- کاهش ادرار
- اختلالات بینایی ، دیدن نورهای چشمک زن و یا شناور
گاهی ممکن است پره اکلامپسی بدون علائم خاصی بروز کند؛ به همین دلیل مهم است که پزشک خود را برای چکاپ های منظم فشار خون و آزمایش ادرار ملاقات کنید.
پره اکلامپسی چه تاثیراتی بر روی جنین و مادر دارد؟
پره اکلامپسی موجب می شود که جفت خون کافی برای رساندن به جنین را دریافت نکند و جنین بسیار کوچک باقی بماند. همچنین یکی از دلایل اصلی زایمان زودرس و عوارضی مانند اختلالات یادگیری، صرع، فلج مغزی، مشکلات شنوایی و بینایی در کودکان می باشد.
پره اکلامپسی برای مادر نیز ممکن است عوارض نادر اما جدی را ایجاد کند که عبارتند از:
- سکته مغزی
- تشنج
- جمع شدن آب در ریه ها
- نارسایی قلبی
- کوری برگشت پذیر
- خونریزی از کبد
- خونریزی پس از تولد
پره اکلامپسی همچنین می تواند باعث جدا شدن ناگهانی جفت از رحم شود که همین امر می تواند موجب مرگ نوزاد شود.
درمان پره اکلامپسی و اکلامپسی چیست؟
تنها راه درمان، زایمان است. پزشکتان درباره اینکه چه زمانی برای زایمان مناسب است، چگونگی وضع حمل و شدت پره اکلامپسی با شما صحبت خواهد کرد.
اگر کودک شما به اندازه کافی رشد کرده باشد، معمولا در هفته 37 ام به بعد؛ با عمل سزارین، کودک متولد خواهد شد تا از بدتر شدن پره اکلامپسی جلوگیری شود.
اگر زمان زایمان نزدیک نیست و دکتر شما قادر به درمان و کنترل پره اکلامپسی است، کودک تا زمان مقرر برای زایمان در رحم مادر می ماند. هر چه زمان زایمان به تاریخ مقرر (پایان 40 هفته) نزدیک تر باشد؛ برای کودک شما بهتر است.
اگر پره اکلامپسی شما خفیف تا متوسط باشد؛ ممکن است پزشک برای شما استراحت در منزل یا بیمارستان را تجویز کند و از شما بخواهد که بر روی پهلوی چپ بخوابید. ضربان قلب جنین می بایست مرتبا مانیتور شود و سونوگرافی ها مرتبا تکرار شوند.
بستری شدن در بیمارستان در اثر پره اکلامپسی
برای فشار خون نیز داروهای مناسب توسط پزشک تجویز می شود. آزمایش های خون و ادارار نیز می بایست طبق دستور پزشک انجام شود.
سایر درمانهایی که ممکن است انجام شود:
- تزریق منیزیوم برای جلوگیری از تشنج ناشی از پره اکلامپسی
- مصرف قرص هیدرالازین و سایر کاهنده های فشار خون
- پایش مقدار حجم ادرار دفع شده
در مواردی که پره اکلامپسی شدید است؛ ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که کودک را زودتر از موعد بدنیا بیاورد حتی اگر زمان مورد نظر فرا نرسیده باشد.
منبع:
کودک تک
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼