حاملگی یکی از حساسترین و حیاتیترین دوران زندگی یک خانم است. از مادران انتظار میرود که به نوع غذاهایی که میخورند، خیلی اهمیت دهند و از غذاها و نوشیدنیهایی که در دوران حاملگی برای آنها مضر هستند، دوری کنند. زیرا برخی از این غذاها احتمال سقط جنین را بالا میبرند، به ویژه در سه ماهه اول بارداری که احتمال سقط جنین در خانمهای باردار بیشتر است.
بعضی از غذاها را میتوان به میران کم مصرف کرد، اما برخی دیگر را باید به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید. این غذاها میتوانند باعث گشاد شدن یا باز شدن دهانه رحم و انقباضات داخلی شوند، از این رو احتمال سقط جنین را بالا میبرند.
در ادامه به غذاهایی که باید در دوران بارداری از رژیم غذایی حذف شوند یا به میزان کم مصرف شوند، اشاره میکنیم:
ماهی دارای جیوه بالا
جیوه یک عنصر بسیار سمی است که معمولاً در آبهای آلوده مشاهده میشود. اگر جیوه به میزان بالایی مصرف شود میتواند برای سیستم عصبی، سیستم دفاعی و کلیهها سمی باشد و همچنین باعث بروز مشکلات جدی در رشد کودکان شود. از این رو، خانمهای حامله باید مصرف ماهی با جیوه بالا را به ۱ تا ۲ وعده در ماه کاهش دهند.
البته لازم به ذکر است که همه ماهیها دارای جیوه بالا نیستند، فقط برخی از آنها مثل ماهی تن، کوسه ماهی و اره ماهی جیوه بالا دارند. مصرف ماهیهای دارای جیوه کم حتی در دوران بارداری بسیار مفید است و میتوان بیش از ۲ وعده در هفته مصرف کرد. ماهیهای چرب دارای امگا ۳ هستند که برای کودک شما بسیار مفید است.
ماهی خام یا نپخته
ماهیهای خام و صدفها میتوانند باعث انتقال باکتری و انگل شوند. بعضی از آنها میتوانند اثر معکوس بر سلامتی داشته باشند و به مادر و جنین آسیب برسانند.
گوشت خام، نپخته و فرآوری شده
خوردن این نوع گوشتها خطر ابتلا به عفونت ناشی از باکتری و انگلهایی چون توکسوپلاسما، لیستریا و سالمونلا را افزایش میدهد. باکتری میتواند سلامت جنین شما را تهدید کند و منجر به سقط جنین یا بیماریهای عصبی شدید از جمله عقبماندگی، نابینایی یا صرع شود. گوشت چرخ شده، گوشت مرغ و گوشت قرمز هرگز نباید به صورت خام یا نپخته مصرف شوند. هاتداگ و همبرگر هم باید با احتیاط مصرف شوند زیرا به دلیل شرایط نگهداری و نحوه فرآوریشان ممکن است آلوده به باکتری باشند.
تخممرغ خام
تخممرغ خام ممکن است دارای باکتری سالمونلا باشد. علائم این باکتری شامل تب، تهوع، استفراغ، گرفتگی معده و اسهال در خانم باردار است و احتمال سقط جنین را بالا میبرد. حتماً از تخممرغهای پاستوریزه استفاده کنید.
کافئین
کافئین معمولاً به مقداری زیادی توسط افراد مصرف میشود و عمدتاً در چای، قهوه، نوشابه و کاکائو وجود دارد. به خانمهای باردار توصیه میشود که مصرف کافئین خود را به ۲۰۰ گرم در روز (معادل ۲ تا ۳ فنجان چای) محدود کنند. زیرا مصرف آن رشد جنین را محدود میکند و احتمال اینکه کودک با وزن پایین (کمتر از ۲.۵ کیلوگرم) متولد شود، بالا میرود که در نتیجه منجر به بروز مشکلاتی برای جنین چون دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی میشود.
دانههای خام
دانههای خام مثل یونجه و شبدر ممکن است دارای باکتری سالمونلا باشند. خانمهای باردار فقط باید آنها را به صورت پخته شده مصرف کنند.
میوه و سبزی آلوده
یکی از مهمترین باکتریها بر روی میوه و سبزی شسته نشده، باکتری تاکسوپلاسما است که ممکن است به مادر و جنین آسیب برساند و منجر به عوارضی چون نابینایی و عقبافتادگی در کودک شود.
شیر و لبنیات غیر پاستوریزه
خانمهای باردار به هیچ عنوان نباید از شیر، پنیر و لبنیات غیر پاستوریزه استفاده کنند زیرا احتمال عفونت باکتریایی را افزایش میدهند.
مصرف الکل
مصرف الکل احتمال سقط جنین، تولد با وزن کم و سندرم الکل را در جنین بالا میبرد. سندروم الکل باعث تغییر شکل صورت، مشکلات قلبی و عقبماندگی ذهنی در جنین میشود. حتی مصرف اندک الکل، اثر منفی بر رشد جنین دارد.
مصرف غذاهای کم ارزش و هلههوله چون چیپس و پفک
خانم باردار به میزان زیادی نیاز به مواد غذایی دارای پروتئین و آهن دارد. هله هولهها دارای کالری، نمک و چربی بسیار بالا هستند و احتمال اضافه وزن، دیابت حاملگی و عوارض ناشی از آن را افزایش میدهند. همچنین میتوانند عوارض درازمدتی بر سلامتی کودک داشته باشند.