اولین علائم بارداری، نکاتی درباره ساک حاملگی
یکی از اولین علائم بارداری که در سونوگرافی ظاهر میشود، ساک حاملگی یا gestational sac است.
یکی از اولین علائم بارداری که در سونوگرافی ظاهر میشود، ساک حاملگی یا gestational sac است. معمولا نحوه مشاهده آن توسط سونوگرافی واژینال انجام میشود که در هفته سوم و یا پنجم بارداری قابل رویت است. ساک حاملگی معمولا زمانی دیده میشود که میزان hCG شما بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ساک حاملگی خالی و یا ساک حاملگی نامنظم تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
ساک حاملگی چیست؟
از اولین علائم بارداری، تشکیل یک ساک است که این ساک در واقع جنین را برای رشد و نمو در بر میگیرد. علاوه بر این، این ساک حاوی مایع آمنیوتیک که باعث تقویت و حفاظت از جنین میشود.
اما به این نکته توجه داشته باشید که ایجاد ساک حاملگی به معنای خوب پیش رفتن شرایط بارداری نیست، گاهی این ساک میتواند خالی از جنین باشد. عملا بعد از اینکه ساک حاملگی تشکیل میشود، درون آن کیسه زردهای به وجود میآید که وظیفه آن تامین مواد مغذی لازم را برای رشد جنین است به همین دلیل تشکیل کیسه زرده درون ساک یکی از نشانههای مهم برای بارداری سالم است. در برخی موارد، ساک حاملگی در سونوگرافی تشخیص داده میشود، اما کیسه زرده دیده نمیشود. کیسه زرده معمولا از نیمه هفته پنجم تا هفته ششم دیده میشود.
ساک حاملگی نامنظم و غیر طبیعی
معمولا ساک حاملگی غیرطبیعی به سمت انتهای رحم میرود و در اولین سونوگرافی دلایل این غیرطبیعی بودن آشکار میشود. این دلایل به شرح زیر است:
حاملگی خارج از رحم
حاملگیهایی که از طریق کاشت انجام میشود.
رحم دوشاخ (Bicornuate uterus) رحم دوشاخ به شکل قلب است. زنانی که دارای رحمهای دوشاخ هستند هیچ مشکلی با بارداری ندارند، اما خطر سقط جنین و زایمان زودرس وجود دارد. همچنین این نوع رحمها میتوانند روی نحوه قرارگیری جنین در اواخر بارداری تأثیر بگذارند.
رحم تک شاخ (در رحم تک شاخ رحم شما نصف اندازه رحم طبیعی است زیرا یک طرف قادر به رشد نیست. خطر افزایش حاملگی خارج از رحم، سقط جنین یا زایمان زودرس در این نوع رحمها وجود دارد. جنین ممکن است در اواخر بارداری در موقعیت بدی قرار بگیرد).
جابهجا شدن ساک توسط لیومیوم رحمی (از شایعترین تورمورهای خوشخیم رحمی)
انقباض ضریب فوکوس در زمان اسکن
ساک حاملگی خالی و یا بدون جنین
از هفته ششم به بعد دیگر زمان آن رسیده است که ساک حاملگی در سونوگرافی دیده شود؛ اما در بعضی موارد این ساک خالی و بدون کیسه زرده است. یا به عبارتی جنینی درون ساک شکل نگرفته است. این نوع بارداری اغلب در سه ماه اول رخ میدهد که مهمترین دلیل آن نتیجه تقسیم سلولی غیرعادی، کیفیت پایین اسپرم یا تخمک ضعیف است. البته علل دیگری نیز دارد که به شرح زیر هستند:
کم بودن سن بارداری: (در بعضی موارد به خاطر کم بودن سن بارداری جنین قابل مشاهده نیست که اغلب پزشکان تا ده هفتگی به زنان باردار مهلت میدهند و در صورت تشکیل نشدن قلب جنین تاییدیه سقط را میدهند.)
بارداری مولار: (بارداری مولار یا پوچ یک توده خوش خیم است که در رحم رشد میکند.)
بیماری تروفوبلاستیک بارداری: (اصطلاحی برای دستهای از بیماریهای ایجاد کننده تومور است که از جفت منشا میگیرند. این تومورها بسیار نادر بوده و به دنبال از کنترل خارجشدن سلولهای جفتی ایجاد میشوند.)
اندازه ساک بارداری باید چقدر باشد؟
اندازه ساک بارداری در ۴ هفته و ۱ روز، یک میلیمتر است و شما میتوانید با یک فرمول ساده سن بارداریتان را محاسبه کنید.
تخمین سن بارداری بر حسب اندازه ساک بارداری
سن بارداری را میتوان از راههای مختلف محاسبه کرد که یکی از روشهای محاسبه سن بارداری بررسی اندازه یا قطر ساک حاملگی است. یک راه ساده آن است که به اندازه ساک بارداری به میلیمتر، ۲۸ روز (۴ هفته) اضافه کنید.
کلام آخر
زمانی که ساک بارداری تشکیل نشد چه باید کرد؟ وقتی ساک حاملگی تشکیل نشود وجود اضطراب و نگرانی بسیار طبیعی است. اما ممکن است سونوگرافی ساک حاملگی را نشان نداده باشد، یا ممکن است به دلیل بارداری خارج از رحم هیچ ساکی تشکیل نشده باشد و در بعضی موارد ممکن است به دلیل سن کم بارداری، مثلا در ۵/۵ هفته اقدام به انجام سونوگرافی کرده باشید که مطمئنا پاسخ منفی است. اما بهترین راه حل این است که دوباره سونوگرافی انجام دهید و سطح هورمون hCG را بررسی کنید.
منبع:
انگیزه