تیرگی پوست در بارداری، چرا اتفاق می افتد؟
بدن هنگام بارداری مدام در حال تغییر است. تیرگی یا به وجود آمدن رنگدانه های تیره در پوست یکی از این تغییرات است.
اگر در دوران بارداری پوستتان تیره شد هورمون ها را سرزنش کنید که با این حال این تغییرات در افراد متفاوت است اما دربین افرادی که دارای چهره و مو تیره هستند نمایان تر است.
به گفته برخی متخصصان یکی دیگر از علل بوجود آمدن رنگدانه های تیره پوست رژیم غذایی در بارداری است. با این حال شما می توانید این تیرگی قابل توجه را در نقاط مختلف بدن خود مشاهده کنید . این تیرگی پوست هنگامی که در معرض آفتاب قرار دارید بیشتر خواهد شد.
قسمت های تیره پوست در بارداری
بدن هنگام بارداری مدام درحال تغییر است . تیرگی یا بوجود آمدن رنگدانه های تیره در پوست یکی دیگر از این تغییرات است . دراین قسمت درمورد رنگدانه های تیره پوست در دوران بارداری بیشتر صحبت خواهیم کرد.
علت تیرگی پوست در بارداری
به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش تولید ملانین از سلول های ملانین ساز ، پوست خانم های باردار در فاصله هفته های اول تا نیمه بارداری به خصوص نوک سینه ها و هاله اطراف آنها، نواحی تناسلی و خط میانی دیواره شکم، زیر بغل و کشاله ران ها تیره می شود و خال های تیره آنها بزرگ تر یا تیره تر و مشخص خواهند شد. به گفته برخی متخصصان یکی دیگر از علل بوجود آمدن رنگدانه های تیره پوست رژیم غذایی در بارداری است.
ماسک بارداری (ملاسما)
در ۷۰ درصد خانم های باردار در نیمه دوم بارداری ماسک بارداری در لب بالا، گونه ها، پیشانی، روی پل بینی و چانه ظاهر می شود که در تماس با آفتاب تشدید خواهد شد.
کلواسما(ملاسما) یا ماسک بارداری به نقاط تیره پوست صورت مربوط می شود که این نقاط تیره چند ماه بعد از زایمان رو به کمرنگ شدن می روند.
نوک سینه و هاله اطراف آن نیز تیره تر از قبل می شوند.
همچنین درصورت بوجود آمدن هرنوع نقطه تیره ،ناحیه واژن ، بالای پاها و زیربغلتان را نیز بررسی کنید.
دست ها و کف پایتان نیز قرمز می شوند.
خال و کک و مک های پوستی نیز تیره تر بنظر می رسد.
به دلیل آنکه رشد و تکامل در شکم اتفاق می افتد در مرکز شکم نیز خطی تیره به نام خطوط نیگرا به وجود می آید که این خط معمولا بعد از ۳-۴ ماه پس از زایمان کمرنگ خواهد شد.
چگونه می توان رنگدانه های تیره پوست را در بارداری کاهش داد؟
این نکته حائز اهمیت است که هیچ کس این قسمت های تیره در پوست را نمیپسندد اما با این وجود چند راه برای جلوگیری وجود دارد ؛مانند:
پوست خود را بپوشانید و مطمئن شوید که درمعرض اشعه مضر خورشید قرار ندارید ، قرار گرفتن در معرض آفتاب باعث تیرگی پوست می شود.
از کلاه استفاده کنید.
لباس های آستین بلند بپوشید.
اگر در دوران بارداری مبتلا به کلواسما هستید روزانه از ضد آفتاب استفاده کنید حتی وقتی که در خانه هستید زیرا پوست شما با اشعه پشت پنجره خورشید نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
همچنین می توانید از راه حل های گیاهی که مورد تایید متخصصان طب سنتی است استفاده کنید. با این حال تا ۱۲ هفته بارداری استفاده از آن را متوقف کنید و درصورت اضطرار با پزشک مشورت کنید.
به گفته برخی از متخصصان یکی از علل این تغییر رنگ کمبود اسید فولیک است. برای جلوگیری از ایجاد این رنگدانه ها و عوارض آن، فولات را به طور قاطع در رژیم خود بگنجانید.
براساس توصیه پزشکان بهترین روش برای جلوگیری از تیرگی پوست دورماندن از اشعه خورشید است . آکادمی پوست و مو اظهار می دارد که بیش از ۷۰٪ زنان باردار با رعایت این موارد به لکه های پوستی و نقاط تیره نامنظم پایان داده اند.
چگونه بعد از بارداری این رنگدانه های تیره را کاهش دهیم ؟
منوال مراقبتی از پوست حتی بعد از تولد نوزاد نیز باید ادامه داشته باشد. به یاد داشته باشید که در کنارمراقبت از نوزاد به خود نیز رسیدگی کنید. در مورد اینکه چگونه بعد از بارداری این رنگدانه ها از بین ببرید به نکات ذیل دقت کنید:
پوست خود را بپوشانید و از ضد آفتاب استفاده کنید.
این تغییرات پوستی بعد از مدتی شروع به کمرنگ شدن می کنند و نیازی به درمان آن ها نخواهید داشت.
درصورتی که بعد از بارداری پوست شما هنوز لکه دار بنظر می رسد از کرم های ارایشی سفید کننده استفاده کنید. ترجیحا بعد از قطع شیردهی ازاین مواد استفاده کنید.
با مشورت پزشک می توانید از داروهای موضعی برای رهایی از این لکه های پوستی استفاده کنید.
همچنین ممکن است برای ازبین بردن این لکه های تیره درمان لیزر نیز به شما پیشنهاد شود.
درصورت شیردهی قبل از مصرف هرگونه دارو با پزشک خود مشورت کنید.
عروق پوستی (خال های عنکبوتی)
در زنان باردار و سفیدپوست بین ماه های دوم تا پنجم در نواحی چهره، گردن، بخش های بالایی قفسه سینه و بازو آنژیوم عنکبوتی یا «خال عنکبوتی» به شکل یک برجستگی قرمزرنگ به اندازه سرسنجاق که دارای یک قسمت مرکزی است و اطراف آن عروق خونی متسع به شکل شعاعی خارج می شود، دیدهمی شود . این خال ها طی ۳ ماه پس از زایمان از بین می رود.
این تغییر ممکن است به علت بیماری نیز ایجاد شود و منحصر به بارداری نیست . در صورت ابتلا به این خال در دوران بارداری، ویتامین C بیشترمصرف کنید و پاها را روی هم نگذارید تا رگ ها تحت فشار قرار نگیرند.
خارش
در بسیاری از خانم های باردار خارش پوست به علت تغییر در کبد و مجاری صفراوی و رسوب املاح صفراوی به زیر پوست در در شکم و پستان ها ایجاد می شود.
اگر این خارش همراه با تهوع، خستگی و استفراغ و بی اشتهایی به پزشک مراجعه کنید. در موارد بروز خارش از مصرف خوراکی های تند و ادویه بپرهیزید ، از کرم های مرطوب کننده و لوسیون های ضدخارش استفاده کنید.
خطوط کشش
در خانم های باردار بین ماه های ششم و هفتم بارداری به علت تغییرات هورمونی، کشش بیش از اندازه پوست و پارگی ، خطوطی در دیواره شکم و روی سینه ها و سایر نواحی بدن نمایان می شود که رنگ صورتی تا ارغوانی دارد و همراه با خارش است.
نکته :
تیرگی بیش از حد پوست فقط یکی از تغییراتی است که بدن شما دراین دوران متحمل می شود. اکنون که دانستید چگونه از تیرگی پوست در دوران بارداری جلوگیری کنید نگرانی و اضطراب را متوقف کنید.
خبر خوش این است که این مشکل رفع می شود . حتی اگر هنوز هم این لکه ها باقی مانده اند شما برای حل این مشکل راه حل های زیادی دارید و به یاد داشته باشید که این یک بیماری نیست و استرس را از خود دور کنید و ازاین مرحله نهایت لذت را ببرید.
منبع:
نمناک
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼