۱۱۵۳۸۷
۴۸۴۳
۴۸۴۳

مراحل زایمان بدون درد، سبک ایرانی

کم‌کم به ماه‌ های آخر بارداری نزدیک می شوید. در دوره بارداری مسایل جسمی و روانی زیادی به سراغتان آمده و الان در فکر تسهیل زایمان خود هستید.

اوضاع زایمان طبیعی و سزارین در ایران در گفتگو با کارشناسان و مسؤولان
کم‌کم به ماه‌های آخر بارداری نزدیک می‌شوید. در دوره بارداری مسایل جسمی و روانی زیادی به سراغتان آمده و الان در فکر تسهیل زایمان خود هستید. شاید بهترین گزینه‌ای که به ذهنتان می‌رسد، زایمان به روش سزارین باشد. این در حالی است که ترس از درد زایمان طبیعی، به‌عنوان مهم‌ترین علت گرایش به سزارین در کشور بیان می‌شود. جالب است بدانید که میانگین آمار سزارین در دنیا 15درصد اما در کشور ما 46درصد است و روندی رو به افزایش را نشان می‌دهد. سال‌هاست که کارشناسان نسبت به افزایش تمایل زنان به عمل سزارین هشدار داده‌اند اما دلیل افزایش سزارین در کشور چیست؟ زایمان فیزیولوژیک بدون درد یکی از راهکارهایی است که برای کاهش سزارین مطرح شده است اما این طرح تنها در برخی از بیمارستان‌ها انجام می‌شود و هنوز کاملا اجرایی نشده است. «آمار سزارین در دنیا در حال افزایش است و این موضوع تنها مختص به کشور ما نیست؛ به‌عنوان نمونه در کشور چین 40درصد زایمان‌ها با روش سزارین انجام می‌شود.» رییس انجمن متخصصان زنان و زایمان با بیان این مطلب، دلایل متعددی برای افزایش آمار سزارین در کشور بیان می‌کند. اما مهم‌ترین نکته‌ای که دکتر پوررضا به آن اشاره می‌کند، ترس از درد زایمان طبیعی است: «با همکاری متخصص بیهوشی که حدود 3 تا 4 ساعت همزمان با پزشک متخصص حین زایمان حضور دارد می‌توان زایمان بدون دردی داشت.» رییس انجمن متخصصان زنان و زایمان با بیان اینکه حضور متخصص بیهوشی در اتاق زایمان تا 90 درصد احتمال سزارین را کم می‌کند، ادامه می‌دهد: «باید زایمان بدون درد را در کشور جا بیندازیم تا آمار سزارین افزایش پیدا نکند.»

بحران مهمی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، تولدهای انتخابی نوزادان است، به گونه‌ای که با خانواده یا پزشک تاریخ تولد نوزاد را مشخص می‌کنند.» رییس انجمن مامایی ایران با بیان اینکه زمان مناسب تولد بین 38 تا 40 هفته است، می‌گوید: «ممکن است این زمان به 42 هفته برسد، در نتیجه نمی‌توان قبل از اینکه علایم زایمان در مادر به وجود بیاید، زایمان را جلو بیندازیم.» دکتر خداکرمی با بیان اینکه این کار مبتنی بر مستندات علمی و اخلاقی نیست، تاکید می‌کند: «یکی از عوامل افزایش سزارین در کشور زایمان زودتر از موعد است چون زمانی که بر مبنای تاریخ تقریبی زمان زایمان مشخص می‌شود، پزشک در همان تاریخ، زن باردار را به اتاق عمل می‌برد و سزارین می‌کند.» رییس جامعه مامایی ایران هشدار می‌دهد: «ممکن است نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند، کم وزن و از نظر تکامل ریه و دستگاه گوارش، نارس باشند. درد زایمان نه تنها تهدیدی برای مادر نیست بلکه ترشح هورمون‌هایی که هنگام درد در بدن مادر به وجود می‌آید، برای سلامت مادر و نوزاد مفید است.

زایمان طبیعی بدون درد
توسعه زایمان بدون درد یکی از اهداف وزارت بهداشت در جهت ترویج زایمان طبیعی است، معاون درمان وزارت بهداشت دراین‌باره می‌گوید: «هم‌اکنون حداقل در ۹ مرکز درمانی در تهران زایمان بدون درد انجام می‌شود و در شهرستان‌ها نیز حداقل در یک بیمارستان‌ در هرشهرستان این خدمات ارایه می‌شود ولی ابعادش متفاوت است.» دکتر امامی رضوی توضیح می‌دهد: «تسهیل در فرآیند زایمان، حضور متخصص بیهوشی حین زایمان و حتی زایمان در آب و همچنین حضور همسر در اتاق زایمان از مصادیق زایمان بدون درد است.» رییس انجمن مامایی اما به نقش ماماها برای ترویج زایمان طبیعی بدون درد اشاره می‌کند و می‌گوید: «مامای‌همراه در کنار زن باردار می‌تواند روش‌های کاهش درد را برای او انجام و حتی به او آموزش دهد.» وی می‌گوید: «مهم‌ترین نکته در ترویج زایمان طبیعی آگاهی مادر است، چون اکثر مادران در مورد فواید زایمان طبیعی آگاهی ندارند و فقط درد آن مدنظرشان است.»
حضور همسر در اتاق زایمان امروزه یکی از روش‌های زایمان بدون درد در دنیا حضور همسر در اتاق زایمان است اما معاون درمان وزارت بهداشت معتقد است: «در کشور ما هنوز حضور همسر در اتاق زایمان از نظر فرهنگی پذیرفته نشده است و علاوه بر این امکاناتی که حریم خصوصی افراد در بیمارستان‌ حفظ شود، وجود ندارد. بنابراین در بیمارستان‌های دولتی هنوز این امکان فراهم نیست.» بارداری یک فرایند مشترک بین زوجین است و باید زوجین در تمام مراحل بارداری در کنار هم باشند. دکتر خداکرمی با بیان این مطلب می‌گوید: «حضور پدر در اتاق زایمان در تسهیل زایمان مادر بسیار کمک‌کننده است و بهتر است بیمارستان‌ها امکانات لازم برای حضور پدران در اتاق زایمان را فراهم کنند.» به گفته رییس انجمن مامایی یک بیمارستان دولتی در گنبدکاووس چنین امکانی را فراهم کرده است. اما دکتر پوررضا با چنین اقدامی موافق نیست و می‌گوید: «با توجه به مسایل فرهنگی کشور ما حضور همسر در اتاق زایمان ضروری نیست. به دلیل اینکه دانش و آگاهی افراد نسبت به مسایل پزشکی بسیار متفاوت است و به اعتقاد من حضور همسر در اتاق زایمان هیچ مزیتی ندارد.

هزینه‌های هنگفت‌ سزارین
هزینه‌های هنگفت‌ زایمان به روش سزارین، یکی دیگر از مشکلات اصلی زایمان در کشور است؛ هزینه‌هایی که گاهی به ۶ تا ۸ میلیون نیز می‌رسد و شاید بتوان گفت هیچ حساب و کتابی ندارد. چندی پیش وزیر محترم بهداشت خبر از یکسان‌سازی تعرفه زایمان طبیعی و سزارین داد. معاون درمان وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت در این‌باره می‌گوید: «بازبینی نهایی در مورد یکسان‌سازی تعرفه زایمان طبیعی و سزارین در دستورالعمل‌ مربوطه آن انجام شده و در حال نهایی شدن است.» دکتر امامی رضوی با اشاره به قیمت بالای سزارین در کشور توضیح داد: «این مبالغ هنگفتی که از بیماران گرفته می‌شود مربوط به بیمارستان‌های خصوصی است و با همکاری سازمان نظام پزشکی مبالغ افزون بر تعرفه پیگیری می‌شود.

در کلاس‌های آموزشی شرکت کنید
در برخی از بیمارستان‌های دولتی کلاس‌هایی برای مادران باردار جهت ترویج زایمان طبیعی برپا می‌شود که در این کلاس‌ها، همسران آنها نیز آموزش می‌بینند.» وی با بیان اینکه در این کلاس‌ها آموزش‌های لازم برای مراقبت در دوران بارداری و بعد از آن به زنان داده می‌شود، توضیح می‌دهد: «همسران زنان باردار می‌توانند در این جلسه‌ها شرکت کنند و آموز‌ش‌های لازم برای مراقبت و همراهی همسرشان را فراگیرند که یکی از این آموزش‌ها حضور همسر در اتاق زایمان است.» دکتر خوشیده توضیح می‌دهد: «این کلاس‌ها در اکثر بیمارستان‌های دولتی دایر است و زوجین از زمانی که تصمیم به بچه‌دار شدن می‌گیرند، می‌توانند از مشاوره‌‌های قبل از بارداری بهره‌مند شوند و در زمان بارداری نیز از هفته 20 بارداری می‌توانند در کلاس‌های آموزشی همراه همسران‌شان شرکت کنند.» وی معتقد است: «ترویج زایمان طبیعی با اصول جدید، توجه به حقوق بیمار، توجه به سلامت جنین و توجه به سلامت مادر از مهم‌ترین مولفه‌های بیمارستان‌های دوستدار مادر است و علاوه بر آن مادر باید بتواند انواع زایمان بدون درد را انتخاب کند و حرمت مادر باید در این بیمارستان‌ها حفظ شود. این در حالی است که در برخی از بیمارستان‌ها برخورد مناسبی با زن بارداری که درد می‌کشد، نمی‌شود و این برخورد خاطره بدی از زایمان طبیعی در ذهن فرد ایجاد می‌کند.» دکتر خوشیده با بیان اینکه با چنین رفتارهایی مخالفیم، می‌گوید: «با افزایش بیمارستان‌های دوستدار مادر حرمت مادر بیشتر حفظ می‌شود.»
منبع: راسخون

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.