بعد از زایمان سزارین، چه تغذیه ای مناسب است؟
پس از عمل سزارین باید رژیم غذایی ساده و سبک را انتخاب کنید.
دوره بعد از عمل سزارین به خاطر خستگی ذهنی و جسمی، زمان سختی برای خانم هاست همچنین به دلیل شیردهی و سختی های بعد از زایمان نیاز دارید که رژیم غذایی مناسبی برای خودتان و نوزادتان داشته باشید.
بارداری با تغییرات جسمی و روانی زیادی همراه است؛ از شکل ظاهری بدن گرفته تا عملکرد ارگانهای داخلی همه دستخوش تغییرات شگفتانگیزی میشوند و زمینه را برای تولد تازهواردی به این دنیا فراهم میکنند. بعد از اتمام عمل زایمان مدتی طول میکشد تا بدن از هر نظر به حالت اولیه خود بازگردد بنابراین مادر نباید توقع داشته باشد ظرف یکی، دو هفته همه چیز درست شود.
معمولا شش تا هشت هفته بعد از تولد نوزاد، بدن مادر ساز و کار عادی خودش را بازمییابد اما این موضوع بستگی به این دارد که در هفتههای اول بعد از زایمان چطور از خود مراقبت کرده باشد.
زنان دوست دارند که بعد از عمل زایمان سریع به وزن قبل از بارداری برسند اما تا ۶ هفته بعد از عمل زایمان نباید دست به رژیم گرفتن بزنند چون در زمان زایمان و تولد نوزاد بدن انرژی زیادی از دست داده است و دوباره باید این انرژی برگردد شیر دادن به نوزاد سبب کاهش وزن نمی شود ولی به کاهش وزن کمک می کند.
چون مادر در این دوران از همه نوع مواد غذایی استفاده می کند در واقع بر مزه ی شیر هم اثر میگذارد و در واقع نوزاد با انواع مزه ها در حال آشنا شدن است تا زمانی که بزرگ تر شد راحت تر بتواند مواد غذایی رابپذیرد.
تغذیه روزهای اول
روز اول پس از عمل نوشیدن مایعات رقیق توصیه می شود، شما می توانید از آب معمولی، چای کمرنگ، شیر بدون چربی، آبمیوه شیرین و شربت قند رقیق استفاده کنید.
پس از عمل سزارین باید رژیم غذایی ساده و سبک را انتخاب کنید. آب گوشت یا آب ماهیچه تازه بدون چربی و صاف شده و یا سوپ تهیه شده از مخلوط گوشت تازه و کم چرب، حبوبات، غلات (گندم و جو) و سبزی به صورت صاف شده مناسب است.
عصر روز دوم پس از عمل یک میان وعده نرم توصیه می شود مانند شیر برنج، فرنی، پوره سیب زمینی با شیر و کره، تخم مرغ عسلی یا آب پز شده، آبمیوه تازه و شیرین و سوپ رقیق.
در چند روز اول پس از عمل از خوردن سبزی و میوه خام، سبوس غلات، پوسته حبوبات، غذاهای چرب و سرخ شده، ادویه ها و چاشنی تند و محرک خودداری نمایید.
بهتر است مرغ و یا گوشت را به صورت کباب مصرف کرده و سبزیجات به صورت پخته خورده شود.
یبوست یکی از مشکلات رایج تازه مادرانی است که زایمان سزارین داشته اند پس در صورت یبوست از روغن زیتون، آلوخشک و انجیرخشک خیس کرده استفاده شود و همچنین سعی کنید آب به میزان کافی مصرف نمایید، به این دلیل که به رفع یبوست کمک می کند.
محصولات لبنی کم چرب
چه ماست، چه شیر و یا هر محصول لبنی که ترجیح بدهید، نقش بسزایی در کیفیت شیر شما دارد. این محصولات دارای پروتئین و ویتامینهای B و D هستند. از طرفی منبع غنی کلسیم نیز میباشند که برای اسکلت بندی نوزاد شما ضروری است. از طرفی کلسیم مورد نیاز خودِ مادر شیرده نیز هست. حداقل ۳ سهم از لبنیات به صورتِ روزانه، برای مادر شیرده ضروری است.
تخم مرغ
بهتر است روز خود را با یک صبحانه دلچسب آغاز کنید، تخم مرغ به شما کمک می کند تا پیش از شروع فعالیت های روزمره خودتان مقدار قابل توجهی پروتئین دریافت کنید.
البته فراموش نکنید زمانی می توانید از تمامی خواص تخم مرغ بهره مند شوید که زرده آن هم به طور کامل بخورید. نگران افزایش کلسترول خون نباشید، زیرا پس از زایمان تغییرات اساسی در هورمن های رخ می دهد که کلسترول به باز تنظیم آنها کمک شایانی می کند.
غذاهای با گوارش آسان برای بعد از زایمان
مادران باید مواظب باشند که غذاهای نفاخ یا غذاهایی که باعث یبوست میشوند نخورند. از نوشیدنی های گازدار و غذاهای سرخ شده دوری کنند. سوپ های گرم به راحتی هضم میشوند و مقوی هم هستند. ماست و پنیر محلی هم مناسب هست. ماست تعادل باکتریایی بدن شما را بعد از سزارین بازیابی میکند. وقتی که درد ناشی از دفع، از بین برود یعنی سیستم گوارشی شما ریکاوری شده که میتوانید به رژیم غذایی عادیتان برگردید.
غلات کامل
بعد از یک شب بیخوابی برای مادر شیرده، یک صبحانه تهیه شده از غلات کامل تمام انرژی از دست رفته در شب قبل را به او بر میگرداند. غلات را با شیر گرم و تمشک مخلوط کنید تا برای خود یک صبحانه ایده آل تهیه کنید.
موقع صرف غذا حتما در جایی با آرامش بنشینید و غذا بخورید زیرا ایستاده غذا خوردن علاوه بر اینکه باعث میشود احساس کنید یک وعده غذایی دریافت نکرده اید، باعث خستگی شما شده و یا حتی ممکن است باعث بیشخوری شود. علاوه براین سبب میشود مواد غذایی به خوبی هضم نشوند
استفاده از اغذیه ی گرم
اغذیه ی گرم موجب به تعادل رسیدن بدن مادر می شود اما نباید به صورت افراط و یا تفریط باشد:
- کاچی: اگر از مادربزرگ ها سوال کنید در گذشته غذای بعد از زایمان حتما کاچی بود و به زائو تا مدت ها کاچی می دادند. این غذا باعث تعادل بدن و جلوگیری از سرما بیش از حد میشود.
- خرما: غذایی که نه تنها بعد از زایمان بلکه در دوران بارداری نیز بسیار به خوردن آن توصیه می شود و باعث جلوگیری از سردی بدن می شود.
- سه شیره : سه شیره (یعنی ترکیب مساوی از سه شیره خرما، انگور و توت) علاوه بر خون سازی برای شما، طبع شما رو هم گرم می کند و برای غذای بعد از زایمان خیلی پیشنهاد خوبی محسوب میشود.
- ارده شیره : ارده شیره به نوعی فست فود طب سنتی محسوب میشود، این غذا فوق العاده است و می تواند گرمای مطبوعی را به شما هدیه کند.
کمپوت
چون دو سه روز بعد از زایمان نمی شود که از میوه ها به صورت خام استفاده کرد پس بهتر است به صورت آب گرفته یا کمپوت استفاده شود.
بعد از سزارین کمپوت گلابی بخورید. وجود عنصر بور در گلابی باعث بالا رفتن جذب کلسیم و در نتیجه موجب جلوگیری از پوکی استخوان می شود. از آنجایی که این میوه دارای فیبر و آب بالایی است، بنابراین برای رفع یبوست بعد از زایمان، مفید است. با خوردن ۱ تا ۲ عدد گلابی در روز و نوشیدن یک لیوان آب ولرم، خاصیت ملین آن قویتر می شود.
- آناناس
آناناس حاوی آنزیم شگفتانگیزی به نام بروملین است که اثرات حیرتانگیزی در حفظ سلامت بدن ایجاد میکند.این آنزیم به گونهای ناباورانه اقدام به سرعت بخشیدن به بهبودی و بازسازی سلولهای صدمه دیدهی بدن کرده و زخمها و جراحات وارده به بافتهای بدن را ترمیم میکند. محققان بر این باورند از ویژگیهای منحصربهفرد بروملین، افزایش جریان خون در قسمت آسیبدیده است که نقش بسزایی در سرعت بهبود منطقهی صدمه دیده ایفا خواهد کرد. همچنین این آنزیم از جمع شدن خون در بخشهایی از بدن که دچار سیاهی و کبودی شده است، ممانعت میکند. در زنان که عمل زایمان را انجام داده اند برای آنکه زخم ها سریع تر بهبود پیدا کنند استفاده از آناناس مفید است .
ماهی سالمون
یک اونس ماهی سالمون حاوی ۱۹ گرم پروتئین است، بنابراین می تواند انتخابی عالی برای وعده ناهار شما باشد. چربی ها و پروتئین موجود در این ماهی به شما کمک می کند تا ضمن متعادل نگه داشتن قند خونتان احساس رضایت بیشتری داشته باشید.
مواد غذایی حاوی ویتامین C
ویتامین C روند بهبودی را سریعتر میکند و با عفونت ها مقابله میکند. طبیعت آنتی اکسیدانی ویتامین C به بهبود بافت بدن کمک میکند. شما می توانید میوه ها و سبزیجات مثل پرتقال و هندوانه و انبه و توت فرنگی و گریپ فروت و گوجه و بروکلی را در سبد غذایی تان قرار دهید. مقدار مناسب روزانه برای زنان شیرده بین ۱۴ تا ۱۸ سال، ۱۸۰۰ میلی گرم و برای زنان بزرگتر از ۱۹ سال ۲۰۰۰ میلی گرم هست.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼