افسردگی پدر شدن، قدم قدم تا فرسودگی
افسردگی پدر و مادر پس از زایمان یکی از مشکلات روحی پیش رو بعد از تولد نوزاد است.
افسردگی پدر و مادر پس از زایمان یکی از مشکلات روحی پیش رو بعد از تولد نوزاد است. زنانی که این مسئله را جدی نمیگیرند و در درمانش نمیکوشند دچار اختلالات روحی روانی در آینده نزدیک میشوند.
دانشمندان به تازگی متوجه شده اند که علاوه بر مادران، پدران نیز به این نوع افسردگی دچار خواهند شد. درست بعد از پایان نه ماه انتظار و ورود نوزاد جدید به زندگی پدر هم دچار افسردگی خواهد شد. اولین گام های شروع افسردگی پدر را در این مطلب با هم مرور خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
افسردگی پدر
در صورتی که شما پدر شده اید یا این که به زودی پدر خواهید شد، منتظر یک سری تغییرات ذهنی و روحی باشید. کاهش تستوسترون و افزایش سطح اکسیتوسین به احتمال زیاد سبب رشد مهر و محبت در شما میشود و شما عاطفیتر میشوید. علاوه بر اینها مهارت والد بودن در شما رشد میکند و میزان صبر و شکیبایی شما افزایش پیدا خواهد کرد.
فراموش نکنید پدران و مادران پس از تولد نوزادشان تغییراتی اساسی در روحیه خود مشاهده خواهند کرد.
مادران نیز تغییرات قابل ملاحظهای را در خود شاهد هستند. البته مادران علاوه بر تغییرات ذهنی، تغییرات جسمی بیشتری را حس میکنند. به طور کلی مردان دو مرتبه در زندگی خود تغییرات ذهنی و روحی شدید را حس میکنند. یک مرتبه پس از همسر شدن و یک مرتبه پس از پدر شدن. دلایل علمی و محکمی برای این تغییرات ذهنی وجود دار
علائم افسردگی پدر بعد از زایمان
بیش از چهار درصد پدران پس از تولد فرزندانشان دچار علائم افسردگی خواهند شد. این مسئله که به تازگی مورد بررسی روانشناسان قرار گرفته سبب بالا بردن سطح آگاهی پدران نسبت به این موضوع شده است. در حال حاضر بسیاری از بیماریهای روحی روانی به رسمیت شناخته شده است که درمانهای خاص خود را دارند.
بیماری افسردگی پدر پس از تولد نوزاد نیز در میان مردان وجود دارد که میبایست جهت درمان آن اقداماتی صورت بگیرد. مطالعات جدید در این باره نشان میدهد که یکی از علل این حالت داشتن سابقه افسردگی پدر از قبل میباشد. پدرانی که از قبل حالات افسردگی داشته یا به این بیماری مبتلا بوده اند، در این زمینه آمادگی بیشتری خواهند داشت.
با تولد نوزاد مشکلاتی نیز در زندگی به وجود میآید که میتواند زمینه ساز بروز افسردگی پدر باشد. رابطه تنگاتنگ مادر و نوزاد، سابقه افسردگی، افسردگی همسر، بیکاری و اختلالاتی در کار پدران علت هایی هستند که سبب بروز افسردگی در پدران میشود.
علائم پیدایش افسردگی پدر درست مانند دیگر بیماران افسرده میباشد. خشم و اضطراب و نا امیدی و در نهایت مشکل داشتن با نوزاد جدید از حالتهای شروع افسردگی در مردان است.
افرادی که از این علائم رنج میبرند میبایست با مراجعه به پزشک و به کار بستن راهکارها از شدت یافتن این بیماری جلوگیری به عمل بیاورند.
تغییرات هورمونی در مردان اوج میگیرد
پدر و مادر شدن با کاهش و یا افزایش شدید هورمون اکسی توسین همراه است.
این واقعیت که زنان در طول دوره بارداری خود تغییراتی در هورمونهایشان را تجربه میکنند، به خوبی شناخته شده است. با این حال، زندگی با یک شریک باردار بر روی هورمونهای مردانه نیز تاثیر خواهد گذاشت. به این صورت میتوان بگوییم که پدران نیز مانند مادران تغییرات هورمونی خواهند داشت.
کاهش سطح تستوسترون در مردان با این که گذرا است ولی قابل حس کردن است. شاید این یک راه طبیعی و ذاتی برای نگه داشتن مردی است که نسبت به زن باردارش وفاداری دارد. این کاهش تستوسترون تا شش ماه پس از تولد نوزاد ادامه پیدا میکند.
افزایش سطح اکسیتوسین نیز از تغییرات هورمونی این دوره در مردان است. هورمون اکسیتوسین هورمونی است که نقش بسیار مهمی را در باز تولید و تعاملات اجتماعی ایفا میکند. این هورمون به عنوان هورمون عشق شناخته میشود. معمولا هنگام جلب توجه و تمایلات فیزیکی مانند آغوش گرفتن و بوسیدن، آزاد میشود.
تحقیقات نشان داده است که مردانی که در آستانه پدر شدن هستند بعد از تعامل با نوزاد، میزان قابل توجهی از اکسیتوسین در بدنشان ترشح میشود. این عمل کمک میکند تا پدران در حفظ نوزاد خود کوشا باشند. از آنها بیشتر مراقبت کنند و نسبت به آنها مشتاق باشند.
تحولات عصبی و تغییرات ذهنی
والد شدن برای مردان همواره با افسردگی پدر همراه نیست. تحولات عصبی که در پدر و مادرها بعد از تولد نوزاد رخ میدهد کمک میکند تا آنها به خصوص پدرها مهارتهای والدین بودن خود را افزایش داده و بیشتر نسبت به این مسئله پاسخگو باشند.
پدرانی که زمان زیادی را صرف خانواده میکنند، فعال تر شده و تا حدود شش ماهگی نوزاد با افزایش فعالیتهای مغزی خود مواجه هستند. افزایش ماده خاکستری رنگ در هیپوتالاموس که بخشی از مغز است سبب میشود حساسیت سایر توابع افزایش پیدا کرده و پدران تغییراتی در سیستم عصبی مرکزی را تجربه کنند.
خصوصیات اخلاقی مانند، مسئولیت پذیری و مهربانی با افزایش این ماده خاکستری پر رنگتر میشود.
این پاسخ افرادی باشد که میگویند چرا مردان پس از تولد نوزادشان حساستر میشوند! رشد قشر پیشانی را شاهد هستیم که بخشی از مغز است و همچنین مسئول توابع برنامه ریزی و حافظه میباشد.
زمانی که زنان و مردان، پدر و مادر میشوند این قسمت از مغز رشد میکند و پدران و مادران جدید را قادر به برنامه ریزی و مهارتهای مسئولیت پذیری میکند. همچنین نورونهای این منطقه از مغز که دارای گیرندههای بیشتری برای هورمون وازوپرسین هستند جهت تقویت رابطه پدر و فرزندی فعالتر میشوند.
تغییرات رفتاری
مراقب باشید! پدر شدن سبب میشود که مردان غیر قابل پیش بینی شوند!
تغییرات هورمونی و عصبی در پدران جدید منجر به تغییرات رفتاری و البته افسردگی پدر میشود. این تغییرات رفتاری همراه با تغییراتی در فیزیک است.
Overeating غیر عادی پیدا میشود. مردانی که با شریک باردار زندگی میکنند عادات غذایی خود را از دست میدهند و معمولا به طور ناخواسته بیش از حد غذا میخورند. حتی هنگامی که نوزاد متولد میشود تغییرات در شیوه غذا خوردن پدران ایجاد میشود و قاعدتا منجر به اضافه وزن و رشد اندامها میشود. عضلات کمتر و چربی بیشتر در پدران جدید مشاهده میشود.
صبر زیاد
تستوسترون که افزایش پیدا میکند، رفتارهای غیر پروش یافته را مشاهده میکنیم. معمولا پدران جدید بیشتر از قبل به نیازهای کودک خود بها میدهند و کمتر از سابق تهاجمی هستند و البته کمتر بیمار می شوند.
تجربه پدر و مادر شدن یک تجربه بسیار ارزشمند است. این تجربه حتما تغییرات روانی و فیزیکی در زن و مرد ایجاد میکند که اجتناب ناپذیر است. نکته مهم اینجاست که پدر و مادر با رعایت رژیمهای غذایی و بر طرف کردن عادات نادرست اخلاقی با این تغییرات مواجه شوند.
تفاوت افسردگی پدر و مادر
زنان در افسردگی پس از زایمان آسیب پذیرتر هستند. حتی گزارش شده است که ۲۰ درصد زنان در افسردگی پس از زایمان به فکر خودکشی میافتند. زنان نیز به دلایل ژنتیکی، کم خوابی و عوامل دیگر به افسردگی پس از زایمان دچار میشوند.
در زنان تغییرات هورمونی نیز نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. تغذیه نوزاد با شیر مادر تا حد زیادی این بیماری را بهبودی میبخشد. تغییر سطح استروژن و پروژسترون در دوران بارداری ایجاد میشود که پس از آن تا زمان برگشت به حالت نرمال مدتی طول میکشد. تغییرات هورمون تیروئید نیز میتواند نشانههای افسردگی مادران را ایجاد کند.
در ادامه بررسی جزییات راجع به افسردگی پدر باید گفت پدران در افسردگی پس از زایمان دچار حالاتی مانند اضطراب میشوند. آنها بیشتر از آنکه افسرده باشند نگران و مضطرب هستند. نوعی احساس گناه پدران را رنج میدهد یا نوعی ترس از قادر بودن در حمایت از شریک زندگیشان.
پدران کمتر از مادران در بیان احساس خود صحبت کردن را انتخاب میکنند. اما زنانی که دچار افسردگی بعد از زایمان هستند با زیاد ماندن در خانه حالات افسردگی خود را تشدید میکنند. همان میزان یک لبخند از نوزاد تازه متولد شده میتواند حال هم پدر و هم مادر را بسیار بهتر کند.
تغییر حالات روحی و ایجاد موقعیتهای جدید در زندگی کمی دشوار است. پدران و مادران میتوانند با مراقبتهای روحی و بهداشت روانی در کنار نوزاد تازه متولد شده زندگی آرام و شادی داشته باشند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼