لینک هدیه
۲۴۵۸۵۶

هوش مصنوعی و تشخیص زودهنگام سرطان پستان

هوش مصنوعی و تشخیص زودهنگام سرطان پستان

الگوریتم‌های هوش مصنوعی در شناسایی سرطان پستان از طریق تصاویر رادیولوژی آن‌قدر دقیق هستند که در برخی موارد حتی عملکردی بهتر از پزشکان دارند

الگوریتم‌های هوش مصنوعی در شناسایی سرطان پستان از طریق تصاویر رادیولوژی آن‌قدر دقیق هستند که در برخی موارد حتی عملکردی بهتر از پزشکان دارند. در حال حاضر، سازمان خدمات سلامت بریتانیا (NHS) از هوش مصنوعی برای تحلیل ماموگرافی‌ها استفاده می‌کند تا مواردی از سرطان را که ممکن است از چشم پزشکان پنهان بمانند، تشخیص دهد.

در یک مطالعه‌ آزمایشی، محققان دانشگاه ادینبرو در بریتانیا یک روش جدید مبتنی بر هوش مصنوعی را بررسی کردند که با استفاده از آزمایش خون می‌تواند سرطان پستان را در مراحل بسیار اولیه شناسایی کند. نتایج این مطالعه، که در نوامبر در مجله "Journal of Biophotonics" منتشر شد، نشان داد که این روش می‌تواند سرطان پستان "در مرحله ۱ "A را با دقت ۹۰ تا ۱۰۰ درصد تشخیص دهد.

تشخیص سرطان "در مرحله ۱ "A به میزان قابل‌توجهی شانس بقای بیماران را افزایش می‌دهد. در این مرحله تومورهای کوچک‌تر راحت‌تر درمان می‌شوند زیرا هنوز در یک ناحیه‌ محدود باقی مانده‌اند. این بدان معناست که می‌توان آن‌ها را با جراحی حذف کرد یا با پرتودرمانی به‌طور مؤثر مورد هدف قرار داد.

یک نقطه عطف در تشخیص زودهنگام سرطان

به گفته محققان، البته این روش تاکنون فقط روی ۲۴ بیمار آزمایش شده است و تا زمانی که نتایج در مطالعات گسترده‌تر تأیید نشوند، برای استفاده‌ عمومی در مراکز درمانی مناسب نخواهد بود.

تفاوت روش جدید با روش‌های سنتی

روش‌های سنتی تشخیص سرطان معمولاً بر تشخیص نشانه‌های مستقیم تومورهای سرطانی متمرکز هستند. برای مثال، در ماموگرافی تغییراتی در بافت پستان مشاهده می‌شود که می‌تواند نشان‌دهنده‌ سرطان، حتی پیش از بروز علائم بالینی باشد. همچنین، در بیوپسی (نمونه‌برداری از بافت)، پزشکان به دنبال نشانه‌های مولکولی سرطان در سلول‌های بدن هستند.

با این حال، این روش‌های سنتی همیشه در تشخیص سرطان‌های اولیه موفق نیستند، زیرا این فرآیند شبیه به "پیدا کردن سوزن در انبار کاه" است.

سرطان-و-چاقی-1024x538

شناسایی واکنش بدن به سرطان

در مقابل، مطالعه‌ محققان دانشگاه ادینبرو از رویکردی متفاوت استفاده می‌کند. به‌جای جست‌وجوی مستقیم بافت‌های سرطانی، محققان بررسی کردند که بدن چگونه به وجود سرطان واکنش نشان می‌دهد. آن‌ها به‌دنبال "اثر انگشت‌های مولکولی" خاصی بودند که نشان می‌دهند سیستم ایمنی بدن در حال مبارزه با سرطان است.

در این تحقیق، محققان نمونه‌های خون بیماران را جمع‌آوری کرده و با استفاده از تکنیکی به نام "طیف‌سنجی رامان" (Raman Spectroscopy) الگوهای مولکولی را تجزیه‌وتحلیل کردند. طیف‌سنجی رامان یک روش شناخته‌شده است که در تشخیص بالینی بسیاری از بیماری‌ها پتانسیل بالایی از خود نشان می‌دهد. این روش قادر است نشانه‌های اولیه‌ سرطان را در مرحله 1A، یعنی زمانی که تومورها هنوز در ابعاد میلی‌متری هستند و ممکن است در ماموگرافی‌ها یا بیوپسی‌ها نادیده گرفته شوند، شناسایی کند.

محققان تاکید می‌کنند که هوش مصنوعی گرچه می‌تواند در تحلیل داده‌ها به پزشکان کمک کند، اما هنوز به‌عنوان جایگزینی برای تشخیص سرطان از سوی انسان در نظر گرفته نشده است.

یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهند که طیف‌سنجی رامان در ترکیب با هوش مصنوعی می‌تواند یک روش جدید برای تشخیص سریع و دقیق سرطان پستان در مراحل بسیار اولیه باشد. چنین رویکردی می‌تواند امکان مداخله‌ زودهنگام را فراهم کند و چشم‌انداز درمان بیماران را بهبود بخشد.

 

منبع: دویچه وله

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند