اقدامات قبل از حاملگی، مهمترین ها
زنان جوانی که احساس میکنند زمان بچهدار شدنشان فرارسیده باید به برخی نکات توجه کنند! بسیار مهم است که مادر جوان پیش از بارداری از سلامت خود باخبر شوند.
زنان جوانی که احساس میکنند زمان بچهدار شدنشان فرارسیده باید به برخی نکات توجه کنند! بسیار مهم است که مادر جوان پیش از بارداری از سلامت خود باخبر شوند و آزمایشهای لازم را انجام دهند؛ این اقدامات برای افزایش شانس بارداری موفق و کاهش خطر مرتبط با تاخیر رشد داخل رحمی انجام میشود.
تهیه جدول آمادگی پیش از بارداری
به محض اینکه زن جوان تصمیم به بارداری گرفت، ملاقات با پزشک معالج و متخصص زنان برای انجام آزمایشها اهمیت ویژهای مییابد. این ملاقات چک آپ واقعی است که باعث میشود مشکلات جسمی احتمالی تشخیص داده شود، مشکلاتی که میتواند خطراتی را برای نوزاد یا مادر در دوره باردای به وجود آورد.
در این معاینات، پزشک فشار خون مادر آینده را اندازهگیری و به صدای قلبش گوش میدهد و درباره سلامت شبکه عصبی او اطمینان حاصل میکند. ضمناً بررسی میکند که او از قبل به توکسوپلاسمای گوندی یا سرخجه مبتلا نباشد. این دو مورد از عفونتهای بسیار سهمناک برای نوزاد به شمار میآیند. اگر خانم جوان از هر لحاظ در سلامت کامل بود باید سه ماه قبل از اقدام برای بارداری، واکسن سرخجه تزریق کند. آزمایش خون ماهانه نیز طی دوران بارداری باعث میشود که در صورت ابتلا به توکسوپلاسمای گوندی، این عارضه تشخیص داده شود.
اتخاذ تصمیمهای تغذیهای مناسب
دوره سه ماهه نخست برای ادامه بارداری بسیار تعیینکننده است، زنان جوان باید از قبل برای این دوره سه ماهه آماده شوند! تصمیمهای تغذیهای مناسب، از مهمترین اقدامات برای این دوره حیاتی است. مادران جوان باید:
هر روز حداقل سه واحد فرآورده لبنی استفاده کنند تا دخیره عظیمی از کلسیم در بدنشان برای دوران بارداری ساخته شود.
اجتناب از نوشیدن انواع نوشیدنیهای گازدار و انرژیزا که حاوی کافئین و سایر مواد افزودنی هستند، مانع از مسمومیت جنین میشود. بهتر است مردان نیز زیاد از نوشیدنیهای گازدار و سودا استفاده نکنند زیرا این دست از نوشیدنیها به توانایی باروریشان آسیب میزند.
مصرف کافئین باید در این دوره کاهش یابد؛ نوشیدن دو فنجان قهوه در روز، احتمال باردار شدن را تا نصف کاهش میدهد.
در نهایت زنان جوانی که تصمیم به بارداری دارند باید دور مصرف اسیدهای چرب خط بکشند، اسیدهای چربی که در نانهای صنعتی، شیرینیهای آماده و مارگارین که به "روغن گیاهی هیدروژنه" یا "نیمه هیدروژنه" معروف است، یافت میشود؛ این اسیدها به طور ویژه به علت افزایش کلسترول بد خون، مضر هستند.
به مکملها فکر کنید
مادران آینده نباید خودسرانه اقدام به خوردن مکملهای غذایی کنند زیرا مصرف بیش از حد برخی ویتامینها میتواند برای بدن مضر باشد. اما حدوداً یک ماه پیش از بارداری، زنان جوان باید از پزشکشان بخواهند برایشان مکملهای ویتامین "B۹" (که اسید فولیک هم نامیده میشود) تجویز کند؛ این ویتامین، تنها مکملی است که مصرف آن ضروری است و مانع از ابتلای جنین به "اسپینا بیفیدا" (کمر باز نقص مادرزادی لوله عصبی و بیرون زدگی نخاع از حفره باز در ستون فقرات است) میشود.
با تمام اوصاف اگر مادر گیاه خوار است، باید این نکته را به پزشکش بگوید تا او نیز ویتامین "B ۱۲" که عمدتاً در منابع حیوانی یافت میشود را تجویز کند. مصرف منظم ویتامین B ۱۲ میتواند باعث افزایش حجم خون و افزایش سلولهای سازنده نوزاد شود.
مراقبت از سلامتی مادر
هر ساله تعداد زیادی از بارداریها در گروه بارداریهای پرخطر قرار میگیرند که حدوداً نیمی از آنها تولد نوزادان معلول را با خود به دنبال دارند. اصلیترین دلیل بروز بارداریهای پرخطر نیز عملکرد نادرست جفت به دلیل رژیمهای غذایی نامتعادل و گردش خون نامناسب است. بنابراین اگر زن جوان بیماری یا آسیبی را در خود مشاهده کرده، پیش از بارداری باید با پزشک معالجش مشورت کند و این موضوع را به اطلاع او برساند.
مصرف الکل، دخانیات و برخی از داروها در دوران بارداری ممنوع است. اما این مواد سمی را پیش از بارداری نیز باید از برنامه روزانه خارج کرد زیرا آنها بر قدرت بارداری اثر منفی میگذارند. الکل میتواند فرآیند تخمکگذاری را مختل کند، دخانیات نیز ذخیرههای تخمدانی و گردش خون رحمی را کاهش میدهند که همه این موارد آثار سویی از جمله انواع ناهنجاریها، تأخیر در رشد، مشکلات عصبی و مشکلات رفتاری بر جنین خواهند داشت. بنابراین کنار گذاشتن این مواد ناسالم علاوه بر اینکه برای حفظ سلامت همه افراد جامعه ضرورت دارد، برای سلامت مادران و نوزادها بیشتر حائز اهمیت است.
حفظ سلامت جسمی و روحی پیش از بارداری بسیار مهم است تا مادر بتواند بارداری سالم و بدون استرسی را پشت سر بگذارد؛ در واقع هورمونهای استرس لانه گزینی جنین را مختل میکنند و احتمال بارداری را کاهش میدهند.
به عنوان مثال طب سوزنی که سوراخهای کوچک و خاصی را توسط سوزنهای استریل بسیار نازک در بدن ایجاد میکند، باعث میشود بدن مادر پیش از بارداری آماده شود زیرا انرژیهای روزانه را در اختیار او میگذارد و شانس لانهگزینی جنین را افزایش میدهد. هومئوپاتی که برای درمان ناباروری و تنظیم چرخه قاعدگی مورد استفاده قرار میگیرد نیز میتواند مانع از بروز استرس یا سقط جنین شود. در نهایت باید به انعکاس درمانی پا اشاره کرد که با تحریک پایانههای عصبی در سطح پا میتواند نامنظمی قاعدگی، عدم تخمکگذاری، آندومتریوز و استرس را درمان کند.
به تأخیر نینداختن اعلام بارداری
در سال های اخیر، تعداد زنانی که اعلام بارداریشان را تا پایان سه ماهه اول به تأخیر انداختهاند در حال افزایش بوده و از 4.9 درصد به 7.8 درصد رسیده است. در حالی که این تأخیر سلامت کودک و مادر را تهدید میکند زیرا برخی تأخیرها رشد درون رحمی به شدت به تأخیر خواهند افتاد. بنابراین مادران آینده باید در این مورد بسیار دقیق باشند و مطابق جدول زمانی ارائه شده از سوی پزشک، سلامت خود را بسنجند. این جدولها از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند زیرا با اتکا به آنها میتوان ناهنجاریها و مشکلات احتمالی را زودتر تشخیص داد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼