کیست سینه، روشهای تشخیصی و درمانی
غربالگری و تشخیص کیست سینه معمولا پس از ارزیابی و شناسایی پزشک آغاز میشود. پزشک به معاینه فیزیکی پستان میپردازد، اما این روش برای تشخیص کیست سینه یا توده در پستانها کافی نیست، بنابراین راههای دیگری را به کار میبرد.
کیست سینه، آزمایشهای تشخیصی
غربالگری و تشخیص کیست پستان معمولا پس از ارزیابی و شناسایی پزشک آغاز میشود. علاوه بر بحث در مورد علائم و سابقه سلامت شما، پزشک معاینه پستان را انجام میدهد و ممکن است با توجه به وضعیت شما سونوگرافی پستان یا آسپیراسیون با سوزن نیز انجام دهد.
معاینه پستان
پزشک به بررسی فیزیکی توده پستانی میپردازد و نواحی دیگر پستان را نیز برای اطمینان معاینه میکند. از آنجایی که پزشک نمیتواند فقط از طریق معاینه بالینی پستان به وجود توده یا کیست سینه پی ببرد، از این رو به انجام تستهای بیشتر مانند آزمایش تصویربرداری یا آسپیراسیون نیاز پیدا میکنید.
کیست سینه، انجام سونوگرافی
سونوگرافی پستان میتواند به پزشک در تعیین این که آیا توده در پستان مایع است یا جامد، کمک کند. منطقه پر از مایع معمولا نشان دهنده کیست پستان است و توده جامد به احتمال زیاد توده غیرسرطانی مانند فیبروآدنوم است، اما لازم به ذکر است در برخی مواقع توده جامد نیز میتواند به سرطان پستان تبدیل شود.
بر اساس آنچه پزشک در سونوگرافی میبیند، برای بررسی بیشتر توده جامد، میتواند بیوپسی از پستان را توصیه کند. اگر پزشک به راحتی تودهای در پستان احساس کرد، مرحله سونوگرافی پستان را حذف کرده و به آسپیراسیون سوزنی میپردازد.
آسپیراسیون
در طول آسپیراسیون، پزشک یک سوزن نازک را به توده پستان وارد کرده و مایع داخل توده را بیرون میکشد. اغلب، آسپیراسیون با استفاده از اولتراسوند صورت میگیرد و از این طریق محل دقیق قرار دادن سوزن در بافت توده مشخص میشود. هنگامیکه مایع از توده پستان بیرون میآید، پزشک فورا برای بررسی و تشخیص کیست پستان اقدام میکند. چنانچه مایع خارج شده خونی نباشد و توده پستان از بین رود، شما نیازی به هیچ گونه تست بیشتر یا درمان پیدا نمیکنید.
اما اگر مایع خونی به نظر رسد یا تودهای در پستان باقی بماند، پزشک نمونهای را از مایع خارج شده برای انجام آزمایشات بیشتر به آزمایشگاه ارسال و شما را به یک جراح پستان یا رادیولوژیست معرفی میکند. اگر هیچ مایعی خارج نشد، پزشک به احتمال زیاد برای بررسی بیشتر توده، آزمونهای تصویربرداری را مانند ماموگرافی و سونوگرافی توصیه میکند. فقدان مایع یا توده در پستان، حاکی از آن است که توده پستان یا حداقل بخشی از آن جامد است و نمونهای از سلولها، جمعآوری شده و برای تجزیه و تحلیل بیشتر و بررسی اینکه آیا توده سرطانی است یا خیر به آزمایشگاه ارسال میشود.
کیست سینه، درمان
برای کیستهای پر از مایع در پستان هیچگونه درمانی نیاز نیست. اگر شما هنوز به یائسگی نرسیدهاید، پزشک به پایش وضعیت کیست سینه میپردازد تا ببیند آیا کیست خود به خود برطرف میشود یا خیر.
آسپیراسیون
آسپیراسیون روشی است که برای تشخیص کیست پستان مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است به عنوان یکی از روشهای درمان نیز به کار رود. اگر پزشک در زمان تشخیص موفق به تخلیه تمام مایع از کیست شود، توده از بین میرود و کلیه علائم نیز بهبود مییابند. اگر دچار کیست پستان باشید، ممکن است بیش از یک بار نیاز به تخلیه مایع درون توده داشته باشید. کیستهای عود کننده یا جدید بهطور معمول رایج هستند. با این حال، در صورتی که کیست در دو تا سه چرخه قاعدگی از بین نرود و بهطور مداوم افزایش سایز داشته باشد، شما باید برای بررسی بیشتر از طریق سونوگرافی به پزشک خود مراجعه کنید.
کیست سینه، هورمون درمانی
با استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری (قرصهای ضدبارداری خوراکی) که برای تنظیم چرخه قاعدگی استفاده میشود میتوان به کاهش عود کیستهای پستان کمک کرد. اما به دلیل عوارض احتمالی جانبی جدی که وجود دارد، قرصهای جلوگیری از بارداری یا داروهای هورمونی دیگر مانند تاموکسیفن، معمولا فقط در زنان مبتلا به علایم شدید توصیه میشود. قطع درمان جایگزینی از طریق هورمون، در طول سالهای پس از یائسگی ممکن است تشکیل کیستها را در این زنان کاهش دهد.
عمل جراحی
جراحی کیست فقط در شرایط غیرمعمول ضروری است. جراحی زمانی پیشنهاد میشود که کیست پستان باعث ناراحتی فرد شود و پس از ماهها عود کند یا کیست پستان حاوی مایع آغشته به خون باشد یا دیگر نشانههای نگران کننده را داشته باشد.
روغن گل پامچال
یک مکمل از نوع اسید چرب (اسید لینولئیک) است که همواره در دسترس است. مطالعات نشان میدهد که روغن گل پامچال ممکن است به تسکین درد پستان ناشی از کیستها و چرخه قاعدگی کمک کند. اما این شواهد قطعی نیست و تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. برخی از کارشناسان بر این باورند زنانی که دچار کمبود اسید لینولئیک هستند، بسیار بیشتر به نوسانات هورمونی در سیکل قاعدگی حساس هستند و در نتیجه درد پستان نیز در آنها شدیدتر است.
وجود کیست یا توده در بدن شما نیاز به ارزیابی پزشکی فوری دارد تا مطمئن شوید که سرطانی نباشد، بنابراین توصیههای پزشک خود را با دقت دنبال کنید و اگر در حال مصرف هر گونه ویتامین، داروهای گیاهی یا دیگر مکملهای غذایی هستید پزشک خود را در جریان قرار دهید.
کیست سینه، درمان با تغییر شیوه زندگی
برای به حداقل رساندن ناراحتیهای مرتبط با کیست سینه، میتوانید این اقدامات را امتحان کنید:
استفاده از سینهبندهای مخصوص:
چنانچه دچار درد پستان ناشی از کیست هستید، نگهداشتن محکم بافت پستان ممکن است به از بین بردن برخی از این ناراحتیها کمک کند.
اجتناب از مصرف کافئین:
اگر چه هیچگونه مدرک علمی معتبری مبنی بر عود علائم کیست پستان با مصرف کافئین وجود ندارد، با این حال، برخی از زنان پس از حذف کافئین از رژیم غذایی خود از علائم این بیماری رهایی پیدا کردند و دیده شد که با کاهش یا حذف کافئین در مواد غذایی مصرفی همچون نوشیدنیها و همچنین در غذاهایی مانند شکلات بسیاری از علائم آنها بهبود یافت.
کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی:
اگر چه ارتباط بین کاهش مصرف نمک و شکلگیری و ایجاد کیستهای پستان هنوز قطعی و اثبات شده نیست، برخی مطالعات بیانگر آن است که کاهش مصرف نمک میتواند در این زمینه بسیار موثر باشد. کاهش دریافت سدیم با کاهش مقدار مایع اضافی موجود در بدن ارتباط مستقیم داشته و به نوبه خود به از بین بردن نشانهها و علائم مرتبط با کیست پستان کمک میکند.
استفاده از داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک:
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼