تشخیص توده های پستانی، اول خودتان امتحان کنید
سینه زنان معمولا دارای توده های می شوند اگر یک توده داخل سینه خود پیدا کردید،نترسید.
سینه زنان معمولا دارای توده های می شوند اگر یک توده داخل سینه خود پیدا کردید،نترسید.طبیعی است که نگران باشید اما در ذهن داشته باشید که اکثر توده سینه ها خوش خیم یا دلیل بر سرطان سینه نیستند.هرچند،اگر شک دارید،مهم است که با پزشک خود صحبت کنید و این توده را بررسی کنید(برای تشخیص زود هنگام و درمان ضروری در صورت وجود توده های سرطانی) مسئله ی مهم این است که چگونگی شناسایی توده های سینه را بدانید تا بتوانید نگرانی های مربوط به این مسئله را رفع کنید و چیزی را از دست ندهید.
روش اول
چگونگی تشخیص توده های سینه توسط خود شخص
۱)آزمایشاتی که توسط خودتان برای تشخیص توده های سینه انجام می شوند را ماهیانه انجام دهید.
اکثر توده هایی که توسط بانوان شناسایی میشوند معمولا اتفاقی اند.(در واقع،۴۰% سرطان های سینه توسط گزارشاتی که خود بانوان از توده های سینه شان به پزشک داده اند،یافت شده اند.
با ایستادن جلوی آینه،قرار دادن دست هایتان روی باسنتان(برای بهینه ساختن وضعیت سینه هایتان برای مقایسه ی آنها) و نگاه کردن به سینه هایتان شروع کنید.مواردی که میتوانید آنها را بررسی کنید شامل:مشابه بودن دو سینه به هم از لحاظ اندازه،شکل و رنگ،متورم نبودن،تغییر نکردن پوست،مترشح نبودن و تغییر نکردن نوک سینه ها و قرمز و دردناک نبودن.
قدم بعدی برای این آزمایشات بالا بردن دستهایتان پشت سرتان و بررسی موارد فوق برای سینه هایتان است.این تغییر موقعیت در بازوهایتان،موقعیت سینه هایتان را تغییر میدهند و راه دیگری برای تشخیص تغییرات سینه است.
قسمت بعدی این آزمایشات به صورت خوابیده انجام می شود.بازوی راستتان را پشت سرتان قرار دهید.با دست چپتان سینه ی راستتان را فشار دهید.انگشتانتان را دایره وار اطراف نوک سینه،بافت اطراف آن و زیر بغلتان بچرخانید.مطمئن شوید که همه ی سطح سینه از ترقوه تا بالای قفسه ی سینه و از زیربغل تا استخوان سینه را پوشش میدهید.بازوی چپتان را زیر سرقرار دهید و آزمایشات فوق را با دست راست برای سینه ی چپ،بافت اطراف و زیربغل آن انجام دهید.
همچنین انجام این آزمایشات در حمام نیز موثر است.چون ممکن است وقتی دستتان خیس و صابونی باشد آسانتر روی بافت سینه سُر بخورد،بتوانید بهتر سینه هایتان را بررسی کنید.
۲)اگر توده های جدید(اکثرا اندازه ی نخود)یا بافت سینه ای محکم و سفت حس میکنید،با پزشکتان صحبت کنید.
در صورت بروز این مورد نترسید.احتمال سرطانی بودن آن یک در هشت است.موارد خوش خیم معمولا توسط چرخه ی تخمدان،فیبروادنما یا توده های عمومی سینه ایجاد میشوند.
غیر طبیعی نیست که برای مدت کوتاهی توده های سینه انتشار پیدا کنند.معمولا این توده ها مربوط به چرخه های قاعدگی هستند.(که به نام توده های فیزیولوژیکی سینه شناخته میشوند و هر ماه در هماهنگی با چرخه ی قاعدگیتان ظاهر و ناپدید میشوند)
برای تشخیص توده های فیزیولوژیکی سینه (وابسته به قاعدگی) از توده های نگران کننده،به زمان ظاهر و ناپدید شدن این توده ها در ماه و تکرار این روند همزمان با قاعدگی ماهیانه تان،توجه کنید.اگر این گونه نیست و توده ها در حال رشد اند،بهترین کار مشورت با پزشک است.
بهترین زمان برای انجام این آزمایشات،یک هفته قبل از شروع پریودتان است.(زیرا این زمان کمترین احتمال وجود توده های هورمونی و وابسته به قاعدگی وجود دارد.)اگر یائسه شده اید یا پریودتان نامنظم است،میتوانید این آزمایشات را هر ماه در یک روز مشخص انجام دهید تا این آزمایشات را تا حد ممکن منظم نگه دارید.
۳)به توده هایی که ناگهانی رشد یا تغییر میکنند،توجه کنید.
اکثر بانوان در بافتهای سینه شان ناسازگاری دارند(طبیعت سینه هاست)اما اگر این ناسازگاریها در طول زمان تغییر یا رشد میکنند،جای نگرانی دارد.همچنین ،میتوانید دو سینه تان را با هم مقایسه کنید. اگر دو سینه تان حس مشابهی دارند،جای نگرانی نیست اما اگر یک سینه توده ای دارد که سینه ی دیگر مشخصا ندارد،این مورد میتواند ایجاد نگرانی کند.
۴)از نشانه های نگران کننده ی دیگر آگاه باشید.
این نشانه ها ممکن است همزمان یا غیر همزمان با توده های سینه بروز کنند.اگر همزمان بروز کردند،جای نگرانی بیشتری است و بهتر است هرچه زودتر با پزشک ملاقات کنید.
-نوک سینه ی چرکین یا خونین
-جوش قرمز یا صورتی اطراف نوک سینه
-تغییر در نوک سینه به خصوص تو رفتگی آن
پوست سینه را مشاهده کنید.اگر قطور،فلس مانند،خشک،فرورفته،قرمز یا صورتی رنگ شده است،با پزشک صحبت کنید.
روش دوم
از پزشکتان کمک و ارزیابی های پزشکی درخواست کنید.
۱)اگر مطمئن نیستید که توده های سینه تان جای نگرانی دارند،با پزشک خانواده تان تماس بگیرید.
همیشه بهترین راه،دوباره اطمینان حاصل کردن و انجام تحقیقات و آزمایشات مناسب هرچه سریعتر در صورت موافق بودن پزشک با مهم بودن و جای نگرانی داشتن توده است.
متخصصین تجرب زیادی در ارزیابی توده های سینه و به خصوص در چگونه رد کردن سرطان سینه دارند.پس اگر شک دارید،در نظر خواستن از پزشک تردید نکنید.
سرطان سینه یکی از نگرانی های جدی در زنان است(اولین سرطان شایع در زنان است)سرطان سینه از هر ۹ زن،۱ زن در طول زندگیش را درگیر میکند.پس اگر شک دارید،هرچه زودتر توده های سینه تان را توسط یک پزشک بررسی کنید.اکثر توده های سرطانی خوش خیم اند(نگران کننده نیستند)و بسیاری از تشخیص های سرطان اگر زود تشخیص داده شوند،کاملا قابل درمان اند.
هرچند در ذهن داشته باشید،سرطان سینه در افراد زیر ۲۰ سال بسیار نادر است و در افراد زیر ۳۰ سال رایج نیست.
۲)ماموگرافی انجام دهید.
این کار را سالانه یا با توصیه ی پزشک انجام دهید.این کار اشعه ی x کمی دارد و برای تشخیص ناهنجاریهای بافت سینه انجام میشود.
ماموگرافی در تشخیص سرطان سینه حرف اول را می زند.این کار می تواند به عنوان یک تست ارزیابی(یک تست معمول برای زنان بالای ۴۰ سال برای رد سرطان سینه حتی بدون داشتن نشانه یا توده ای) یا یک تست تشخیصی باشد.(برای زنانی که در سینه شان توده دارند و باید سرطانی بودن یا نبودن آن را مشخص کنند)
هرچند،برای افراد جوان با بافت سینه ی متراکم،MRI میتواند تست بهتری از ماموگرافی باشد.
افرادی که برای تشخیص سرطانی بودن یا نبودن توده های سینه شان باید ماموگرافی انجام دهند،آزمایشات دیگری نیز باید انجام دهند تا به اطلاعات پزشک که باید سرطانی بودن یا نبودن توده ها را مشخص کنند،افزوده شود.
۳)اگر پزشک توصیه کرد،میتوانید برای تحقیقات بیشتر تصویربرداری سینه انجام دهید.
این تصویربرداری،زاویه ی دید متفاوتی از ماموگرافی نشان میدهد که در آن تفاوت بافت جامد و تجمعات کیستی (معمولا با مایعی پر شده اند و سرطانی نیستند)مشخص است.
همچنین این تصویربرداری میتواند کمک کند تا اگر انجام نمونه برداری (برداشتن نمونه ای از بافت سینه با نوعی سوزن و بررسی آن زیر میکروسکوپ توسط پزشک)لازم است ،مشخص شود.
۴)اگر آزمایشات دیگر نمی توانند سرطان سینه را رد کنند،از پزشکتان بخواهید برایتان نمونه برداری از توده های سینه تجویز کند.
یک نمونه از بافت سینه تان زیر میکروسکوپ آزمایش خواهد شد که میتواند پاسخی قاطع برای سرطانی بودن یا نبودن توده ها بدهد.
در واقع اگر توده سرطانی شناخته شود،به یک سرطان شناس(متخصص سینه زنان)و احتمالا یک جراح برای عمل جراحی و درمانهای هورمونی یا شیمی درمانی،بسته به شدت سرطان، ارجاع داده خواهید شد.
دوباره تاکید میشود،بسیار مهم است که بدانید اکثریت توده های سینه ،سرطانی نیستند،هرچند،بهترین کار مراجعه به پزشک،انجام آزمایشات توصیه شده برای رد هر احتمال سرطان و شروع هرچه زودتر درمان در صورت تشخیص سرطان است.
بعضی مواقع،ام آر آی سینه یا داکتوگرام(تزریق ماده حاجب به سینه و نمایان شدن مجاری شیردهی) به عنوان "تست های تشخیصی"توسط دکتر برای شما انجام میشوند اما مشخصا این تست ها کمتر از ماموگرافی،تصویر برداری سینه و نمونه برداری از سینه رایج اند.
۵)به تناوب زمانهای توصیه شده توسط پزشکتان،این کارها را پیگیری کنید.
غالبا اگر توده ای در سینه زنان باشد که جای نگرانی نداشته باشد،پزشکتان از شما میخواهد تا بررسی آن را مکررا انجام دهید و اگر تغییر یا رشد قابل توجهی در آن مشاهده کردید،به او گزارش دهید.اکثر مواقع این اتفاق نمی افتد،ولی همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و بهتر است به این توده ها یا هر تغییر ساختاری دیگر در سینه هایتان توجه کنید که متوجه هر تغییر یا بدتر شدن آنها بشوید.(پیگیری توسط پزشک خانواده تان توصیه می شود.)
منبع:
دکتر سلامت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼