کیست آندومتریوز تخمدان، زنان یائسه هم مبتلا می شوند؟
وجود اندومتریوز یا بافت رحمی در مکانی غیر طبیعی میتواند به اشکال مختلف باشد و براساس میزان گستردگی آن، بیماری انواع خفیف، متوسط یا شدید دارد.
اندومتریوز بیماری مزمن و شایعی است که بسیاری از زنان از آن رنج میبرند. این در حالی است که به خاطر علائم غیر اختصاصی این بیماری، اکثر مواقع تشخیص داده نمیشود.وجود اندومتریوز یا بافت رحمی در مکانی غیر طبیعی میتواند به اشکال مختلف باشد و براساس میزان گستردگی آن، بیماری انواع خفیف، متوسط یا شدید دارد. این ضایعات میتواند تنها به صورت لکههای کوچک به رنگ آبی، صورتی، قرمز یا قهوهای داخل شکم و روی رحم و تخمدانها و دیگر بافتهای لگنی باشد.
باعث ایجاد چسبندگی داخل لگن و شکم و چسبندگی لوله های رحمی و حتی ایجاد چسبندگی در رودهها می شود. در مواردی باعث ایجاد کیستهای تخمدانی تو پر میشود که در سونوگرافی گاهی به عنوان کیست شکلاتی خوانده میشود. در انواع شدیدتر، علت این بیماری جابهجایی خون و بافت داخل رحمی هنگام عادت ماهانه و از طریق لولههای رحمی به داخل لگن است. به همین دلیل این بیماری در کسانی که خونریزی شدید و طولانی در دوره عادت ماهانه دارند و همچنین با فواصل کمتری پریود میشوند (یعنی زودتر از ماهی یکبار) بیشتر رخ میدهد. لگن شایعترین محل آندومتریوز است.
در این بیماری، بافت اندومتر (دیواره داخلی رحم) ، در بیرون از محل اصلی رشد می کند. این بیماری در تمام بافتهای بدن به جز طحال بوجود می آید، ولی رایجترین محل پدیدآمدن آن در ۵۰ درصد موارد، لگن است که در این قسمت، تخمدانها (در نزدیک ۴۰ درصد موارد) بیش از دیگر اندامها گرفتار اندومتریوز میشوند. بنابراین همزمان با قائدگی خانمها، این نقاط خونریزی میکنند که در نتیجه مشکلات فراوانی برای فرد بهوجود میآید. رایجترین آنها درد موقع پریود ماهانه یا نازایی و دردهای مزمن لگنی میباشد.
از نشانه ها آندومتریوز، درد لگنی، درد خونریزی ماهانه بخصوص در کسانی که از ابتدای شروع عادتهای ماهانه این دردها را نداشته، بعد از چند سال دچار چنین دردهایی میشوند، درد موقع نزدیکی و نازایی و وجود خون در ادرار یا مدفوع هنگام عادت ماهانه است از علایم دیگر این بیماریست.این بیماری مزمن است و میتواند سالها از شروع هر یک از این علائم بگذرد اما فرد از نوع بیماری خود اطلاعی نداشته باشد، زیرا این علائم میتوانند در بیماریهای دیگری هم دیده شوند. به دلیل شکل خاص بیماری، گاهی حتی استفاده از راههای تشخیص معمولی مثل سونوگرافی و ام آرآی هم کمک کننده نیست و بهترین راه تشخیص قطعی، لاپاراسکوپی و دیدن ضایعات بیماری با چشم و نمونه برداریاز آنهاست.
از آنجا که در تحقیقات، ارتباط این بیماری با هورمونهای تخمدانی اثبات شده، یکی از درمانهای این بیماری مصرف قرصهای جلوگیری است. از درمانهای دیگر بخصوص در کسانی که کیست تخمدانی یا نازایی دارند، جراحی است. با وجود این درمانها همیشه امکان عود اندومتریوز وجود دارد اما در یائسگی به دلیل نبودن هورمونها این ضایعات دیگر رشد نکرده، بتدریج از بین میروند.
منبع:
دکتر مقتدری
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼