روزهای قبل از قاعدگی، مراقبت های روانی و جسمی
بسیاری از زنان و دختران قبل از دوران و یا در دوران قاعدگی ، علائمی را تجربه می کنند که علاوه بر جسم، بر عملکرد اجتماعی شان نیز اثرات ناخوشایندی دارد.
روزهای قبل از قاعدگی برای دختران می تواند روزهای پرتنشی باشد. این تنش با نشانه های مختلف که شماره اش را تا ۱۵۰ مورد هم گفته اند، باید برای خود دختران و زنان و هم اطرافیان شان شناخته شده باشد تا بتوانند با آن برخورد مناسب داشته باشند.
بسیاری از زنان و دختران قبل از دوران و یا در دوران قاعدگی ، علائمی را تجربه می کنند که علاوه بر جسم، بر عملکرد اجتماعی شان نیز اثرات ناخوشایندی دارد.
روزهای پر تنش PMS
«احساس میکنم مغزم به شدت سنگین و در حال ذوب شدن است، چشمهایم جوری ملتهب هستد که انگار هر لحظه بدون دلیل میخواهم بزنم زیر گریه. برای انجام کارهایم تمرکز ندارم و افسردگی شدیدی را تجربه میکنم. خیلی وقتها به خاطر این وضعیت، امتحانم را خراب کردهام، یک موقعیت شغلی را از دست دادهام یا روابطم را از بین بردهام . گاهی دلم میخواهد به سادگی به آدمهای دور و برم-چه مرد و چه زن- که من را با این وضع پریشان میبینند بگویم که فقط دارم پریود میشوم و برخلاف چیزی که آنها به نظرشان میآید اتفاق خاصی نیفتادهاست. اما این حرف خندهدار است؛ چطور اتفاق خاصی نیفتاده وقتی یک هفته است که تمام زندگیام مختل شدهاست؟»
اینها را سحر میگوید؛ دختر ۲۶ سالهای که از PMS یا سندرم پیشقاعدگی رنج میبرد.
بسیاری از زنان، قبل از قاعدگی دوره ناخوشایندی را تجربه می کنند که بر عملکرد عاطفی، هیجانی و رفتاری آنها تاثیر نامطلوبی برجای میگذارد که به این وضعیت، سندرم پیشقاعدگی میگویند. از آنجا که علائم گزارش شده توسط زنان در سنین، فرهنگها و جوامع مختلف، نوع و شدت متفاوتی را نشان میدهد، میان متخصصان برای تشخیص این سندرم اتفاق نظر وجود ندارد؛ تا آن جا که حتی گفته میشود بیش از ۱۵۰ نشانه برای PMS وجود دارد و این نشانگان حتی در یک فرد نیز بسته به افزایش سن و در ماه های مختلف، متفاوت هستند و ممکن است به راحتی قابل تشخیص نباشند اما میتوان به شایعترین آنها اشاره کرد:
تحریک پذیری، پرخاشگری، مشکل در تمرکز، افسردگی، اختلال در خواب، بیحالی، خستگی شدید، مشکلات بینفردی.
این نشانه ها معمولا با شروع قاعدگی متوقف میشوند ولی ممکن است در طی این دوره و حتی بعد از آن نیز ادامه پیدا کنند.
مراقبت های روانی و جسمی
رژیم غذایی در این دوران اهمیت بسیاری دارد؛ به طوری که مصرف فست فود، غذاهای شور، شیرینی و قهوه یا نسکافه می تواند علائم را شدیدتر کند. متخصصان ورزش، استفاده از از میوه ها و سبزیجات تازه و غذاهای کم نمک را در این دوران توصیه می کنند.
سحر در مورد روشی که با این تحریکات جسمی و روانی مقابله می کند می گوید:
«من از نوجوانی زیاد کتاب و مجله میخواندم؛ گاهی وقتها در مورد این موضوع مینوشتند. حداقل همین که میدانم این وضعیت به چه دلیل به وجود میآید و موقتی است، باعث میشود با تنش کمتری با آن روبرو شوم. در این روزهای توفانی معمولا خودم را به غذای مورد علاقهام مهمان میکنم و سعی میکنم به خودم سخت نگیرم.»
اما متاسفانه همه مثل سحر نیستند. بسیاری از دختران و زنان میتوانند برخی علائم جسمی و عصبی بودن را به سندرم پیش قاعدگی ارتباط دهند اما ممکن است در مورد علائمی که بر خلق و خو و رفتارشان اثر می گذارد، آگاهی کافی نداشته باشند.
اطلاع از علائم PMS باعث می شود زنان و دختران با آرامش بیشتری علائم ناخوشایند خود را تحمل کنند و آنها را به شخصیت و عملکرد همیشگی خود مرتبط ندانند.
نگاه های مختلف به قاعدگی در دنیا
با وجود تمام پیشرفتهای علم پزشکی و افزایش آگاهی عمومی، سندرم قبل از قاعدگی یک موضوع بشدت مناقشه برانگیز است و از زمان های دور، چالشهای فراوانی در مورد کارکرد طبیعی بدن زنانه ایجاد کرده است؛ به طوری که در اغلب فرهنگ ها یا مذاهب، برای آن، واکنش خاصی پیش بینی شده است.
در برخی نقاط، قاعدگی امری مقدس، و نشانه باروری زنان محسوب می شده اما تمدن هایی نیز وجود داشته اند که زنان را در دوره خونریزی ناپاک می دانستند.
در مناطق دورافتاده نپال، هنوز هم رسومی برای نگه داشتن زنان و دختران در دوره قاعدگی یا زایمان در طویله یا انبار و با شرایط غیربهداشتی و ناامن وجود دارد. این رسوم، بدین شکل توجیه می شوند که زنان و دختران را در دوران ناپاکی شان، از تاثیر نامطلوب بر محصولات کشاورزی و دامی، دور نگه می دارند.
از طرفی، در جوامع پیشرفته، این پدیده به رسمیت شناخته شده است و برای زنان در دوران قاعدگی، شرایط ویژه ای در نظر گرفته می شود تا آنها با آرامش بیشتری دوره خونریزی شان را سپری کنند. در چنین جوامعی، PMS به ادبیات روزمره وارد شده و به عنوان واقعیتی شناخته می شود که می تواند دلیل موجهی برای ناآرامی موقت زنان و دختران در خانواده، محل کار و تحصیل باشد.
بتازگی در یک شرکت هندی، خط مشیی به نام "غیبت اولین روزپریود" رایج شده است که به کارکنان مونث خود اجازه می دهد در اولین روز خونریزی، سرکار نیایند و این خط مشی توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است. این در حالی است که در نقاطی از هند، هنوز هستند زنانی که به بهانه ناپاک بودن، مجبورند چند روزی را خارج از خانه زندگی کنند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼