۱۷۵۲۰۶
۱۲۹۸
۱۲۹۸

هورمون تستوسترون در مردان، چرا وجودش لازم است؟

تستوسترون هورمون جنسی کلیدی در مردان است که باروری، توده عضلانی، توزیع چربی، و تولید گلبول‎ قرمز خون را تنظیم می‎کند.

تستوسترون هورمون جنسی کلیدی در مردان است که باروری، توده عضلانی، توزیع چربی، و تولید گلبول‎ قرمز خون را تنظیم می‎کند.
وقتی سطح تستوسترون به میزانی کمتر از سطوح سالم نزول می‏‌کند، این اختلال می‎تواند به مواردی مثل هیپوگونادیسم یا ناباروری منجر شود. به هر حال، منابعی وجود دارد که با استفاده از آنها مردم می‎توانند میزان تستوسترون خود را افزایش دهند.
کمبود تستوسترون به شکلی روزافزون به مشکلی شایع تبدیل می‎شود. شمار تجویزهای مربوط به مکمل‎های تستوسترون از سال ۲۰۱۲ به این سو ۵ برابر افزایش یافته است.

تستوسترون چیست؟
تستوسترون هورمون مسؤول توسعۀ صفات جنسی مـردانه است. هورمون‎ها پیام‎رسان‎هایی شیمیایی هستند که محرک بروز تغییرات لازم برای بدن می‎شوند. زنان نیز تستوسترون تولید می‎کنند اما مقدار آن به طور معمول کمتر از مردان است.
نوعی اندروژن وجود دارد که مقدمتاً در بیضه‌ها تولید می‌شود و سلول‎های لیدیگ نام دارد.
در مورد مردان اعتقاد بر آن است که تستوسترون شماری از عملکردها را در کنار تولید اسپرم تنظیم می‎کند. این عملکردها عبارتند از:
- توان جنسی
- توده استخوانی
- توزیع چربی
- اندازه و توان عضلانی
- تولید سلول قرمز خون
در صورت عدم کفایت میزان تستوسترون، مردان دچار ناباروری می‎شوند. دلیل این موضوع آن است که تستوسترون به توسعۀ اسپرم بالغ کمک می‎کند.
علی‎رغم آنکه تستوسترون یک هورمون جنسی مردانه است، این هورمون توان جنسی، تراکم استخوانی، و توان عضلانی در زنان را نیز تقویت می‎کند. به هر حال، وجود میزان بیش از اندازۀ تستوسترون در زنان می‎تواند باعث ایجاد الگوی طاسی مردانه و نیز ناباروری در آنان شود.
میزان تستوسترون در مغز و توسط غده هیپوفیز کنترل می‎شود. پس از تولید، این هورمون برای انجام طیف گسترده و مهم عملکردهای خون وارد جریان خون می‎گردد.

عدم تعادل تستوسترون
بالا یا پایین بودن سطح تستوسترون می‎تواند به بروز اختلال عملکرد در بخش‌هایی از بدن شود که عملکرد نرمال آنها به میزان نرمال این هورمون وابسته است.
وقتی مردی مبتلاء به کمبود تستوسترون یا هیپوگونادیسم باشد، وی ممکن است دچار موارد زیر شود:
- کاهش توان جنسی
- اختلال نعوظ
- کاهش تعداد اسپرم
- بزرگ یا متورم شدن بافت پستان
به مرور زمان علایم زیر احتمال بروز دارند:
- ریزش موی بدن
- کاهش تودۀ عضلانی
- کاهش میزان توانایی و قدرت
- افزایش چربی بدن
اُفت مزمن یا ادامه‎دار تستوسترون می‎تواند به استئوپوروزیس، نوسانات خلقی، کاهش انرژی و کوچک شدن بیضه منجر شود.
علل می‎توانند موارد زیر را شامل باشند:
- جراحت و آسیب‎دیدگی بیضه مثل مورد اختگی
- عفونت بیضه
- داروها، مثل بی‎حس‎کننده‎های مخدری (اپیوئیدهای آنالژزیک)
- اختلالات آسیب زننده به هورمون‎ها مثل تومورهای هیپوفیز یا بالا بودن میزان پرولاکتین
- بیماری‎های مزمن مثل دیابت نوع ۲، بیماری کلیوی، بیماری کبدی، چاقی، و HIV / ایدز
- بیماری‎های ژنتیکی مثل سندرم کلاینفلتر / *Klinefelter syndrome، سندرم پریدر - ویلی، هموکروماتوزیس، سندرم کالمن، و دیستروفی میوتونیک
از سوی دیگر بالا بودن میزان تستوسترون می‎تواند محرک بلوغ زودرس پیش از سن ۹ سالگی باشد. این اختلال عمدتاً به مردان جوانسال لطمه می‎زند و بسیار نادر است.
به هر حال در زنان افزایش سطح تستوسترون می‎تواند به بروز الگوی طاسی مردانه، کلفت شدن صدا، و بی‎نظمی در عادت ماهانه و همچنین موارد زیر منجر گردد:
- رشد و ورم کلیتوریس (چوچوله)
- بروز تغییر در ابعاد و اندازۀ بدن
- کاهش اندازۀ پستان
- روغنی شدن پوست
- آکنه
- رشد موهای صورت در اطراف بدن، لب‌ها و چانه
تحقیقات اخیر همچنین میزان بالای تستوسترون در زنان را با ریسک ابتلاء به فیبروئید رحم مرتبط دانسته‎اند.
عدم تعادل تستوسترون به وسیلۀ آزمایش خون قابل تشخیص است و درمان بر مبنای تشخیص برنامه‎ریزی می‎شود.

سطح تستوسترون و سالخوردگی
سطح تستوسترون به طور طبیعی با افزایش سن مردان کاهش پیدا می‎کند.
اثرات کاهش تدریجی میزان تستوسترون همراه پا به سن گذاشتن مردان در طول سالیان اخیر در معرض توجه بسیار قرار گرفته است. این وضعیت زیر عنوان هیپوگونادیسم با آغاز دیررس شناخته می‎شود.
پس از سن 40 سالگی، غلظت تستوسترون در سیستم گردش خون سالانه 1.6 درصد در مردان کاهش پیدا می‎کند. تا سن 60 سالگی کاهش سطح تستوسترون می‎تواند به تشخیص هیپوگونادیسم در مردان کم‎سن و سال‌تر منجر شود.
در حدود 4 مرد از هر 10 مرد در هنگام رسیدن به 40 سالگی دچار هیپوگونادیسم می‎شوند. از سال 2012 تعداد مواردی که در آن مردان مسن‎تر با تشخیص ابتلاء به هیپوگونادیسم مواجه شده‎اند 170 درصد افزایش یافته است.
کمبود تستوسترون با افزایش مرگ و میر در میان کهنه‎سربازان مرتبط شده است. هیپوگونادیسم با آغاز دیررس به عنوان یک اختلال پزشکی شناسایی شده، اگرچه بسیاری از علایم آن با پا به سن گذاشتن نرمال مرتبط است.
موارد مندرج در زیر علایم هیپوگونادیسم با آغاز دیررس محسوب می‎شوند:
- کاهش کیفیت نعوظ مشخصاً در طول شب
- کاهش میزان شهوت جنسی
- تغییرات خلقی
- کاهش عملکرد شناختی
- خستگی مفرط، افسردگی و خشم
- کاهش توده و توان عضلانی
- کاهش میزان موی بدن
- تغییرات پوست
- کاهش تودۀ استخوانی و چگالی مواد معدنی استخوان
- افزایش توده چربی در ناحیۀ شکم
در کنار اختلال عملکرد جنسی، هیپوگونادیسم با آغاز دیررس در عین حال با بیماری‎های متابولیک و بیماری‎های قلبی عروقی مرتبط شده است.
میزان کاهش سطح تستوسترون در میان مردان متفاوت است اما شمار مردان مواجه با این اختلال افزایش یافته است. طول عمر افزایش یافته و بسیاری از مردان اکنون به سنین بالای 60 سالگی می‎رسند. در نتیجه، تعداد بیشتری از مردان با اثرات کاهش مرتبط به سن تستوسترون مواجه هستند.

درمان
درمان هیپوگونادیسم بر اثر بیماری با درمان هیپوگونادیسم با آغاز دیررس در مردان مسن متفاوت است.

مکمل‎های تستوسترون
یک درمان پیشنهادی برای کمبود تستوسترون به شکل استفاده از مکمل‎های تستوسترون ارائه می‎شود. به هر حال، هیچ نوع مکمل خوراکی تستوسترون برای فروش در سطح ایالات متحد آمریکا مورد تأیید نیست.
یک مطالعه به بررسی اثرات مکمل تستوسترون در مردان پیر دچار کمبود تستوسترون با استفاده از مکمل‎های 80 میلی‎گرمی برای مصرف روزانه پرداخته است. این مطالعه به شکل خاص اثرات بالقوۀ تستوسترون را بر روی موارد زیر بررسی کرد:
- تحرک عملکردی
- شناخت
- چگالی مواد معدنی استخوان
- ترکیب‎بندی بدن
- لیپید‎ها
- کیفیت زندگی
محققان به هیچ عارضۀ جانبی که بر اثر مصرف دو دوز روزانۀ این مکمل‎ها ایجاد شود برنخوردند. در هر حال، چنین به نظر نمی‎رسید که مکمل‎های تستوسترون به بروز اثرات مفیدی در تحرک عملکردی، چگالی مواد معدنی استخوان یا عملکرد شناختی منجر شده باشند. پژوهشگران بروز برخی اثرات در ترکیب‎بندی بدن و عوامل مربوط به ریسک متابولیک را مشاهده کردند.
در مقایسه با دارونما، استفاده از تستوسترون به موارد زیر منجر شد:
- افزایش تودۀ بدن فاقد چربی
- کاهش توده چربی
به هر حال تا زمانی که شواهد قوی‎تری در مورد فواید و ایمنی آن در دسترس نباشد، درمان تستوسترون در مردان سالمند باید به مواردی که در آنها علایم بالینی حاکی از کمبود شدید تستوسترون است محدود شود.
FDA توصیه می‎کند که درمان مکمل تستوسترون برای هیپوگونادیسم با آغاز دیررس مناسب نیست، و باید صرفاً به علت قابل شناسایی تجویز شود.

درمان جایگزینی تستوسترون
درمان جایگزینی تستوسترون (TRT) می‎تواند به تجدید برخی عملکردهای آسیب دیدۀ ناشی از کمبود تستوسترون کمک کند.
مطالعات نشان داده‎اند که TRT عمدتاً بر توانایی استخوانی و سطح هموگلوبین در خون تأثیر می‎گذارد اما بر میزان شفافیت ذهنی تأثیری ندارد.
درمان را می‏توان به طرق زیر در اختیار بیمار قرار داد:
- ژل‎ها و پچ‎های پوستی
- تزریق
- قرص‎هایی که از طریق لثه جذب می‎شوند
به هر جهت این درمان می‎تواند محرک عوارض جانبی شامل موارد زیر باشد:
- افزایش تعداد گلبول قرمز خون
- بزرگ شدن پروستات و پستان
- آکنه
- در موارد نادر، بروز مشکلات تنفسی در هنگام خواب
- افزایش ریسک بیماری قلبی عروقی، اگرچه این مورد محل مناقشه است
تصمیم‎گیری در مورد پیگیری یک دوره درمان TRT مستلزم تصمیم‎گیری بین فواید متصور از درمان علایم مشخص مبتلابه فرد و ریسک‎های ناشی از درمان است.
برای مثال یک مطالعۀ اخیر عنوان می‎کند که TRT فواید اضافی در موضوع مرگ و میر کلی و استروک در مورد مردانی که سطح تستوسترون آنها با TRT به حد نرمال برگردانده شده است، در بر دارد.
تحقیقات جاری نتایج متناقضی در پی داشته‌اند. برای اینکه پزشکان بتوانند در مورد فواید و ریسک‎های بالقوۀ درمان جایگزینی تستوسترون و شناسایی افرادی که از این درمان بیشترین سود را می‎برند، به درک کاملی برسند، تحقیق بیشتری نیاز است.

مکمل تقویت هورمون و بیماری قلبی
مکمل‏‌های تقویت هومورن طیفی از استروئیدها هستند. آنها اغلب برای کاهش وزن و پرورش اندام استفاده می‎شوند.
برخی مکمل‎های تقویت هورمون برای مردان در راستای درمان کمبود تستوسترون به بازار آمده‎اند. این مکمل‎ها دی‏‌هیدروپیاندروسترون (DHEA) و فرآوردۀ گیاهی تریبولوس ترستریس را شامل می‎شوند. به هر حال، در سال 2014 لایحه‌ای در مورد منع طراحی استروئیدهای آنابولیک از تصویب گذشت.
از آن زمان تاکنون تغییراتی در قانون ایجاد شده است. به هر حال، تحقیقات اندکی، اگرنه هیچ، در این مورد وجود دارد که نشان دهندۀ تأثیرگذاری مکمل‎های تقویت هورمون بر سطح تستوسترون باشند. چنیـن ترمیمی می‎تواند ریسک‎هایی برای سلامت در پی داشته باشد. فروش مکمل‎های گیاهی از نظر قانونی پیش از فروش نیاز به اثبات ایمنی ندارد، بنابراین پرهیز از آنها توصیه می‎شود.
مکمل‎های تقویت هورمون می‎توانند میزان تستوسترون را افزایش دهند، اما همزمان باعث افزایش میزان استروژن یا هورمون زنانه می‎شوند. آنها در عین حال می‎توانند باعث ایجاد عدم تعادل در کلسترول خون و کاهش میزان کلسترول "خوب" شوند.
عوارض جانبی بالقوه هومورن‎های تقویتی در کنار عدم اثبات فواید بالینی آنها این مکمل‎ها را به گزینه‎ای ضعیف و خطرناک برای تقویت تستوسترون تبدیل می‎کند.

دورنما
برای مردان حفظ سطح بهینۀ تستوسترون مهم است اما میزان این هورمون با بالا رفتن سن به طور طبیعی دستخوش کاهش می‎شود. اگر علایم ناشی از کمبود شدید یا مزمن تستوسترون بروز کند، این کمبود ممکن است بر اثر وجود یک بیماری یا اختلال فعال در بدن باشد.
درمان ممکن است به بروز عوارض جانبی ناخواسته منجر شود بنابراین ایجاد توازن میان فواید مورد انتظار از مکمل تستوسترون با ریسک‎های ناشی از این درمان حیاتی است. اغلب اوقات، کمبود میزان تستوسترون بدون اثرات فیزیکی مضر بروز می‎کند و نیازی به درمان ندارد. در این موارد باید به پزشک مراجعه کرد تا به تأیید این موضوع رسید که آیا اساساً درمانی مورد نیاز است یا خیر.
منبع: مهرین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.