۱۷۶۲۹۴
۴۰۰۴
۴۰۰۴

نامتقارن بودن پستانها، منجر به سرطان می شود؟

نامتقارن بودن پستان به وضعیتی اشاره دارد که در آن یک پستان از نظر شکل یا اندازه با دیگری متفاوت است.

نامتقارن بودن پستان به وضعیتی اشاره دارد که در آن یک پستان از نظر شکل یا اندازه با دیگری متفاوت است. تست ماموگرام یا غربالگری سرطان پستان می‎تواند اندازه یا تراکم عدم تقارن پستان را نشان دهد. این وضعیت چه معنایی برای سلامت زنان دارد؟
پستان‌های اغلب زنان از نظر شکل، اندازه و حالت قرارگیری اندکی با یکدیگر متفاوتند. عدم همسانی پستان‎ها یا نوک آنها در بیشتر موارد علتی برای نگرانی نیست.
به هر حال، وقتی بافت پستان یا تراکم پستان به شکل قابل ملاحظه‎ای نامتناسب باشد، این وضعیتی است که به افزایش خطر سرطان پستان مرتبط شده است. انجام منظم ماموگرام می‎تواند ناهنجاری‎ها یا تغییرات بافت پستان را مشخص سازد.

آیا نامتقارن بودن پستان‌ها نرمال است؟
در بیشتر موارد عدم تقارن پستان موضوعی کاملاً طبیعی محسوب می‎شود. در واقع، دو سمت بدن در کل ممکن است اندکی نامتقارن و متفاوت باشند، اگرچه این عدم تقارن چیزی است که در مورد پستان‎ها بیشتر به چشم می‎خورد.
به هر حال، اگر کسی متوجه بروز تغییری در اندازه یا شکل یک پستان خود شود وی باید برای تشخیص علت این عدم تقارن به پزشک مراجعه کند.
تفاوت قابل ملاحظه در اندازه یا شکل میان پستان‎ها کمتر شایع است. این وضعیت همیشه باعث بروز مشکلات پزشکی نمی‎شود اما پزشک می‎تواند در این مورد توصیه‎هایی داشته باشد.

آیا عدم تقارن پستان نشانه‎ای از سرطان است؟
ناهمسان بودن پستان‎ها به طور معمول علتی برای نگرانی نیست. به هر حال، برای اینکه هر گونه ناهنجاری احتمالی به طور زودهنگام شناسایی شود انجام ماموگرام‎های منظم ضروری است.
تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۵ پی برده است که زنان دارای پستان‎هایی با تفاوت اندازه‌ای در حدود ۲۰ درصد ممکن است در ریسک بالاتری برای ابتلاء به سرطان پستان قرار داشته باشند.
بروز هر گونه تغییر نامعمول در پستان باید توسط پزشک مورد بررسی دقیق قرار گیرد. تغییراتی که در این مورد در مد نظر قرار دارند عبارتند از:
- بروز توده در پستان یا اطراف آن
- بروز توده در زیر بغل
- بافتی در ناحیۀ نزدیک به پستان یا زیر بازو که در لمس سفت یا محکم به نظر می‎رسد
- بروز تغییر در اندازه یا شکل پستان
- بروز تغییراتی در نوک پستان مثل چرخش نوک پستان به سمت داخل
- وجود مایع یا ترشح از نوک پستان
- وجود پوست قرمز، خارش‎دار یا لایه برداشته در اطراف پستان
- تیره و تار شدن رنگ پوست

عدم تقارن پستان‎ها و نتایج ماموگرام
ماموگرام عکسبرداری اشعه X پستان است که می‎تواند ناهنجاری‎های پستان شامل توده‎ها و برآمدگی‎ها را تست کند.
ماموگرام می‎تواند وجود اختلاف در تراکم دو پستان را آشکار کند. به این موضوع زیر عنوان تقارن پستان یا تقارن کانونی اشاره می‎شود. تقارن کانونی همیشه به این معنی نیست که پستان‎ها متفاوت به نظر رسیده یا متفاوت احساس می‎شوند.
اگرچه بافت پستان متراکم به طور معمول هم‏اندازه بافت پستان کمتر متراکم سالم است، نتیجۀ ماموگرام ممکن است عنوان کنندۀ اندکی ریسک بالاتر برای ابتلاء به سرطان پستان در مورد پستان دارای تراکم بافت بیشتر باشد.
اگر عدم تقارن پستان موردی تازه باشد یا پستان‌ها دچار تغییر شوند، این وضعیت زیر عنوان توسعۀ عدم تقارن شناخته می‎شود. اگر غربالگری ماموگرام توسعۀ عدم تقارن را شناسایی کند، ریسکی معادل 12.8 درصد برای ابتلاء زنان به سرطان پستان مطرح خواهد بود.
دیگر علل محتمل برای نتایج ماموگرام در مورد تراکم پستان نامتقارن شامل موارد زیر است:
- تغییرات و تنوعات نرمال در ترکیب‎بندی چربی‎ها و بافت فیبروز در پستان‎ها
- وجود کیست در یک پستان
- فیبروزیس یا مقدار زیادی بافت فیبروز
بر مبنای اعلام "انجمن آمریکایی سرطان"، نه فیبروزیس و نه کیست‎ها بر ریسک بعدی سرطان پستان تأثیر منفی ندارند.

علل عدم تقارن پستان
در طول بلوغ، پستان چپ و پستان راست اندکی متفاوت از هم رشد می‎کنند. پستان‎ها ممکن است تا پایان دورۀ بلوغ نامتقارن به نظر برسند و نیز احتمال آن هست که این تفاوت شکل و اندازۀ ایجاد شده در پستان‎ها تا انتهای زندگی فرد ادامه داشته باشد.
تغییرات هورمونی می‎توانند باعث شوند تا در هر برهه از زندگی فرد یک پستان یا هر دو پستان در وی دستخوش تغییراتی شود، که از جمله می‌‏توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در مقاطع خاصی در چرخه عادت ماهانه
- در طول دورۀ یائسگی یا پیرامون آن
- در طول دوره بارداری یا شیردهی از پستان
- در هنگام استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری هورمونی مثل قرص‎های کنترل بارداری
پستان‎هایی که بر اثر هورمون‎ها به تغییر شکل یا اندازه دچار می‌شوند اغـلب بـه حـالت نرمال خود برمی‎گردند. تغییرات هورمونی در عین حال می‎تواند باعث شود که پستان‎ها به صورت دچار توده یا دچار کاهش چربی به نظر برسند. در هر حال، اگر این تغییرات به مرور زمان برطرف نشوند، مراجعه به پزشک برای بررسی وجود هر گونه مشکل احتمالی در مورد سلامت فرد رویکرد درستی محسوب می‎شود.
برخی اختلالات زیربنایی که می‎توانند بر اندازه و شکل پستان تأثیر بگذارند عبارتند از:
- پستان‎های لوله‎ای شکل: پستان‎های لوله‎ای شکل که زیر عنوان هیپرپلازی پستان نیز شناخته می‎شوند ممکن است در طول دوران بلوغ در یک پستان یا در هر دوی آنها بروز کنند.
- اماستیا یا امازیا: اختلالی است که سبب بروز مشکلاتی در توسعه بافت پستان، هاله پستان یا نوک پستان می‎شود.
- سندرم پالند: در این سندرم یک عضلۀ قفسه سینه به طور کامل توسعه پیدا نمی‎کند که این معضل می‎تواند به پستان قرار گرفته در همان سمت دچار مشکل رشد تأثیر بگذارد.

تست‎های تکمیلی
هر کسی که دچار عدم تقارن پستان‌ها می‎شود باید برای انجام بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کند. این تست‎ها در قدم اول شامل انجام ماموگرام مجدد برای بررسی کامل هر دو پستان است. تست اولتراسوند نیز یک تست تکمیلی است که برای بررسی هر نشانه‎ای از سرطان پستان مورد استفاده قرار می‎گیرد.
پزشک ممکن است برای بررسی پیگیرانه موضوع انجام بیوپسی را در دستور کار قرار دهد. نمونۀ گرفته شده از پستان برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می‎شود تا احتمال وجود سلول‎های سرطانی در بافت مزبور مطالعه شود. بافت پستان معمولاً با استفاده از یک سوزن نازک گرفته می‎شود.

دورنما
پستان‎هایی که به مقداری جزئی با یکدیگر متفاوتند ایجادگر افزایش ریسکی برای سرطان پستان نیستند. اگر اندازۀ پستان‎ها به شکل قابل ملاحظه‎ای تفاوت یافته باشند، این وضعیت ممکن است ریسک سرطان پستان را افزایش دهد.
عدم تقارن پستان یک اصطلاح پزشکی است که به پستان‎های دارای تراکم متفاوت اشاره دارد. این وضعیت می‎تواند یک ریسک فاکتور سرطان پستان محسوب شود.
هر زنی که دچار تغییرات غیر معمول در پستان شده باشد باید برای بررسی دقیق وضعیت به پزشک مراجعه کند. وقتی زنان به چهل سالگی می‎رسند، این موضوع ضروری است که آنان به طور منظم معاینات شخصی پستان را انجام دهند و منظماً مورد بررسی ماموگرام قرار گیرند./
منبع: مهرین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.