بارداری پس از سقط جنین، اقدامات لازم
اگر چنانچه بارداری پیش از هفته ۲۰ بارداری خاتمه یابد به آن سقط جنین گویند.
سقطجنین یکی از اتفاقاتی است که ممکن است برای عدهای از زنان رخ دهد . از دست دادن جنین حتی در هفتههای اول بارداری نیز امری دردناک برای مادر به شمار میرود . و علاوه بر آن ممکن است تأثیر آن را در بارداریهای بعدی به صورت اضطراب و استرس نشان دهد . بیشتر سقط خود به خودی جنین در سه ماهه اول بارداری اتفاق میافتد. آمارها بازگوکننده این واقعیت هستند که حدود ۱۵ درصد بارداریهای تشخیص دادهشده به سقطجنین ختم میشود.
علت سقطجنین چیست؟
اگر چنانچه بارداری پیش از هفته 20 بارداری خاتمه یابد به آن سقطجنین گویند . علت بسیاری از سقطها در سه ماهه اول بارداری بروز مشکلات کروموزومی و ژنهای جنین است و همین امر در برخی موارد باعث ایجاد بارداری پوچ و نهایتاً سقط شدن جنین میگردد .
در برخی موارد مشکلات و بیماریهای جسمی زن باردار ، مانند دیابت کنترل نشده یا مشکلات ساختار رحم مانند نارسایی دهانه رحم منجر به سقطجنین میگردد . با این وجود دلیل بیشتر سقطجنینها ناشناخته است.
علل سقطجنین
-اشکالات ژنتیکی و کروموزومی
-سن پدر و مادر و به ویژه سن مادر. حاملگی پیش از ۱۸ سال و پس از ۳۵ سال خطر سقطجنین را افزایش میدهد. خطر سقطجنین در مادر باردار ۲۰ ساله ۱۲ درصد و در زن باردار بالای ۴۰ سال تا ۴۰ درصد افزایش مییابد.
-مشکلات ساختاری رحم
-بیماریهای مادر در دوران بارداری مانند دیابت و فشارخون و کم کاری تیروئید
-بیماری سلیاک نیز ممکن است که باعث نازایی و سقط میشود.
-سیگار و الکل و همین طور استفاده بیش از ۵ فنجان قهوه در طول روز احتمال سقط را بالاتر میبرد.
-آلایندههای محیطی مانند قرار داشتن در معرض اشعه و مواد شیمیایی و سمی و اختلالات هورمونی در بروز سقطجنین موثرند
- ضربه ساده به بدن مادر باعث سقطجنین نمیگردد و فقط ضربههای بزرگ و شدید احتمال سقط را بیشتر میکند.
آیا سقطجنین در بارداریهای بعدی هم اتفاق میافتد؟
معمولاً سقطجنین در بیشتر افراد فقط یکبار اتفاق میافتد و بارداری بعدی معمولاً به سلامت به زایمان ختم میشود . اما 5 درصد افرادی که در بارداری قبل خود دچار سقطجنین گردیدهاند ممکن است در بارداری دوم نیز چنین مسئله را تجربه کنند و زیر 1 درصد افراد برای بار سوم دچار سقط خود به خودی جنین میگردند.
اقدامات لازم در بارداریهای بعدی پس از سقط:
چنانچه شخص دو بار پیاپی دچار سقطجنین شد برای بارداریهای بعدی بایستی اقدامات درمانی و تشخیصی زیر را انجام دهد:
انجام آزمایش خون تشخیصی:
معمولاً برای اطلاع از مشکلات احتمالی هورمونی یا قوای ایمنی آزمایش خون از طرف پزشک برای شخص درخواست میگردد .
آزمایش بررسی کروموزومها:
احتمال دارد جهت بررسی مسایل ژنتیکی هم زن و هم شوهر مورد بررسی قرار گیرند حتی ممکن است بافت حاصل از سقطجنین نیز مورد بررسی قرار بگیرد.انجام مشاوره ژنتیک در این حالت پیشنهاد میگردد .
سونوگرافی:
پزشک برای بررسی ساختار رحم ممکن است برای شخص سونوگرافی معمولی یا واژینال درخواست کند .
هیستروسکوپی:
در این حالت پزشک یک تلسکوپ نورانی و سبک به نام هیستروسکوپ از دهانه رحم عبور داده و وارد رحم مینماید و پس از آن با تزریق مایع نمکی مخصوص حفره رحم را گسترده میکند و رحم و لولههای فالوپ را مورد بررسی قرار میدهد.
هیستروسالپنگوگرافی:
بررسی اندام داخلی رحم توسط اشعه X گویند که ممکن است پزشک از شخص بخواهد که برای بررسی بیشتر انجام دهد .
سونوگرافی هیستروگرام:
از طریق این روش پزشک مشکلات مربوط به دیواره رحم را مورد بررسی قرار میدهند .
- اگر علت سقط نامشخص بود. ناامیدی سودی ندارد تقریباً ۶۰ تا ۷۰ درصد از زنانی که دچار سقط یا سقط مکرر بدون دلیل بودهاند با ادامه تلاش برای بارداری ، بارداریهای سالمی را داشتهاند.
حاملگی بعد از یک بار از دست دادن جنین میتواند طولانیترین نه ماه زندگی یک زن باشد. مسایل احساسی بسیاری در جریان است که نگرانی را در تمام طول بارداری به امری همیشگی تبدیل میکند .
برای بارداری مجدد پس از سقطجنین:
- شش ماه تا یک سال برای بارداری مجدد به خودتان وقت بدهید . این مسئله به خاطر این است که بدن شما برای تحمل بارداری بعدی آمادگی لازم را به دست بیاورد .
-از لحاظ روحی و عاطفی خود را قوی تر کنید حتی اگر ممکن است با مشاور تماس بگیرید.
- ۸۵ درصد زنانی پس از یکبار سقطجنین در دفعه بعد بارداری موفقی دارند.
-پیش از آنکه دوباره اقدام برای بارداری کنید حتماً با پزشک تماس داشته تا در صورت نیاز شما را در این زمینه راهنمایی کند .
-ممکن است پس از زایمان فرزند جدید دچار مشکلات عاطفی یا افسردگی مربوط به سقطجنین قبلی شوید در چنین شرایطی لازم است که به یک کلینیک مشاوره مراجعه نمایید.
- پزشکان برای کاهش اضطراب مادر در طول بارداری مجدد توصیه میکنند که در هفته هشتم بارداری سونوگرافی انجام گردد و صدای قلب جنین شنیده شود که این بدین معنی است که همه چیز بر طبق روال پیش خواهد رفت و احتمال سقط در طول بارداری کمتر خواهد بود .
- همچنین پزشکان توصیه میکنند که خانمها پیش از بارداری مجدد نسبت به درمان بعضی بیماریها مانند فیبرومها که ممکن است در برخی موارد در سقطجنین موثر باشد اقدام کنند.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼