تیر کشیدن تخمدان، چه عللی دارد؟
تیر کشیدن تخمدان را همه ی خانم ها بارها تجربه کرده اند.
تیر کشیدن تخمدان را همه ی خانم ها بارها تجربه کرده اند . تیر کشیدن تخمدانها در برخی مواقع می تواند نگران کننده باشد و در برخی مواقع دیگر می تواند موضوعی عادی مانند تخمک گذاری باشد. تیر کشیدن تخمدان چپ و تیر کشیدن تخمدان راست می تواند علائم و علت های متفاوتی داشته باشد و هر خانمی باید علائم بدن خود رابه خوبی بشناسد تا بتواند در صورت وجود مشکل اقدامات لازم را برای درمان به موقع انجام دهد.برخی از دردهای مربوط به تخمدان ها در دوران بارداری رخ می دهد و برای بسیاری از خانم های باردار تیر کشیدن تخمدان چپ نگرانی هایی به وجود می آورد.تخمدان ها یکی از مهم ترین قسمت های بدن خانم ها می باشد و ارتباسط مستقیم با میزان باروری آن ها دارد و سلامت آن برای سلامت خانم ها و سلامت باروری خانم ها بسیار اهمیت دارد .در این مقاله سعی شده در مورد علل تیر کشیدن تخمدان ، نشانه های آن و بیماری های مربوط به تخمدان صحبت شده است.
تخمدان چیست؟
تخمدان ها یکی از اندام های مهم باروری خانم ها می باشد و به صورت دو غده ی تخم مرغی شکل می باشند و در دو طرف رحم قرار دارند .تخمدان ها از طریق لوله های فالوپ به رحم متصی می شوند .تخمدان ها فقط در جنسیت های مونث وجود دارند و در هر سیکل قاعدگی تخمدان ها یک یا دو تخمک آزاد می کنند و در صورتی که لقاحی با اسپرم صورت نگیرد تخمک های آزاد شده از واژن خارج شده و دفع می گردند .تخمدان ها از سن بلوغ ، آزاد کردن تخمک ها را شروع می کنند و تا زمانی که یائسگی رخ دهد ادامه دارد.
تخمدان ها هورمون های جنسی زنانه به نام های استروژن و پروژسترون تولید می کنند که این هورمون ها چرخه ی قاعدگی را تنظیم می کنند .
تخمک گذاری چگونه انجام می شود؟
تخمک ها در تخمدان ها ذخیره می شوند و تا زمانی که هورمون های جنسی زنانه ترشح نشده اند و دختران به سن بلوغ نرسیده اند این تخمک ها رشد نمی کنند. هر ماه یک تخمک به مدت ۱۴ روز در فولیکول خودش رشد نموده و رسیده میشود، سپس فولیکول پاره شده و تخمک آزاد شده از تخمدان به سمت لولههای رحم حرکت میکند که این پدیده تخمک گذاری نامیده میشود.
بیماری های مربوط به تخمدان
بسیاری از بیماری های مربوط به تخمدان جای نگرانی ندارند و کیست های بی آزاری هستند که خود به خود و یا با مصرف کوتاه مدت دارو رفع می شوند و به راحتی درمان می شوند.اما گاهی اوقات کیست هایی که به وجود می آیند بسیار جدی ترند و می توانند مشکلات بسیار جدی تری را برای خانم ها ایجاد کند و در بسیاری از مواقع باروری آن ها را تحت تاثیر قرار دهد یا حتی باعث نازایی آن ها شود .از جمله بیماری های شایع مربوط که تخمدان ها می توان :
1.تخمدان پلی کیستیک
۲.سرطان تخمدان ها
3.کیست تخمدان
را نام برد.در ادامه توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.
۱ .تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان ها)
سندروم تخمدان پلی کیستیک همان تنبلی تخمدان می باشد که به علت کمبود هورمون ها ایجاد می شود .هورمون هایی که موجب آزادسازی تخمک ها از فولیکول ها می شوند.در این بیماری هورمون تستوسترون که نوعی هورمون مردانه است بیش از اندازه تولید می شود و مانع از آزاد سازی تخمک ها می شوند و منجر به ناباروری و عوارض دیگری مانند بیماری قلبی ، دیابت و سکته را ایجاد می کند.
2.سرطان تخمدان
کیست های تخمدان در حین اینکه می توانند خیلی بی آزار و ساده باشند و به راحتی درمان شوند می توانند کیست های خطرناک سرطانی باشند .برای تشخیص سرطان تخمدان آزمایشاتی انجام می شود تا سرطان تخمدان مشخص شود و معمولا برای درمان بهتر ترجیه بر این است که تخمدان ها برداشته شوند .و به این علت که این بیماری می تواند در نقاط دیگر هم گسترش یابد پزشک پیشنهاد می دهد لوله های فالوپ هم برداشته شوند البته با انجام تمامی این موارد احتمال بروز بیماری سرطان اولیه صفاقی که شبیه به سرطان تخمدان است، وجود دارد.
3.کیست تخمدان فولیکولی
کیست های تخمدان کیسه هایی حاوی مایع هستند که روی تخمدان ها رشد می کنند .کیست های فولیکولی از کیست های شایع می باشد که روی تخمدان ها ایجاد می شود. . کیستهای ساده (فولیکولی) با رشد قسمتی از تخمدان و تجمع مایع داخل آن مشخص میشوند، اندازه آنها معمولاً بالای ۳ سانتیمتر است و نباید با فولیکول تخمک که در زمان تخمکگذاری گاهی حتی به اندازه ۲۵ میلیمتر میرسد، اشتباه شوند.بسیاری از این کیست ها جای نگرانی ندارند و به راحتی با مصرف قرص های پیشگیری از بارداری درمان می شوند و طول دوره درمان معمولا بین ۶تا۸ هفته می باشد اما در مواردی هم ممکن است این کیست ها به خودی خود رفع شوند و از بین بروند.
کیستهای مرکب با حضور تیغه یا سپتوم در داخل کیست در سونوگرافی مشخص میشوند که آنها را به حفرههای متعدد تقسیم میکند؛ بهطوریکه کیست چند حفرهای ایجاد میشود.
تیر کشیدن تخمدان چپ در بارداری
تیرکشیدن تخمدان در دوران بارداری بخصوص در ماه های اول بارداری بسیار رایج می باشد که دردی خفیف زیر ناحیه سمت چپ شکم و زیر شکم ایجاد می شود.همچنین خانم ها در دوران قاعدگی این دردها راتجربه می کنند که بسیار عادی می باشد و جای هیچ گونه نگرانی ای وجود ندارد.
در صورتی که پریود نباشید و دردهای تخمدانی و زیر شکم را داشته باشید و این دردها با خونریزی و لکه بینی همراه نباشند و شما را دچار سردرد و علائم دیگری نکرده باشد جای نگرانی وجود ندارد و می تواند این دردها ناشی از تغییرات هورمونی بارداری باشند .این اتفاق و این دردها معمول در هفته های اول بارداری رخ می دهد که جای هیچ نگرانی ای وجود ندارد اما در صورت تغییرات جسمی و طولانی شدن این دردها بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید تا بررسی های لازم برای مشخص شدن علل این دردها انجام شود .برخی از این دردها می تواند نشانه ی سقط جنین و یا حاملگی های خارج از رحم باشد که در ادامه مفصل تر توضیح خواهیم داد.
دلایل جدی تیرکشیدن تخمدان چپ در بارداری
همیشه تیرکشیدن تخمدان چپ در دوران بارداری نمی تواند عادی باشد و نگرانی ایجاد نکند .برخی از دردهای تخمدان و شکم در دوران بارداری بهتر است جدی ترپیگیری شوند تا درمان و رسیدگی ها به موقع انجام گیرند.از جمله ی این دلایل می توان موارد زیر را نام برد:
بارداری خارج از رحم
یکی از دلایلی که می تواند موجب تیرکشیدن تخمدان ها شود و نگرانی ایجاد کند بارداری خارج از رحم می باشد.یکی از قسمت هایی که ممکن است لقاح اتفاق بی افتد و غیر از رحم باشد ، لول های فالوپ می باشد .اندام ها در ناحیه ی رحم بسیار به هم نزدیک می باشند و درد ناحیه چپ در قسمت تخمدان ها می تواند درد تخمدانی نباشد و درد ناحیه دیگری مانند لوله های فالوپ باشد.این دردها حتما باید با پزشک در میان گذاشته شود تا نقطه ی دقیق درد را مشخص کند. تیر کشیدن تخمدان راست و یا تیر کشیدن تخمدان چپ مهم نیست .آن چیزی که اهمیت دارد این است که تیرکشیدن تخمدان ها در سه ماهه ی اول می تواند خطرناک و نشان از بارداری خارج از رحم باشد و نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
رشد تخمدان ها
در دوران بارداری در برخی خانم ها ممکن ایست تخمدان ها رشدی غیرعادی داشته باشند و جای نگرانی ندارد و خطری مادر و جنین را تهدید نمی کند .رشد غیر عادی و بزرگ شدن تخمدان ها می تواند موجب تیرکشیدن تخمدان های چپ و یا تیر کشیدن تخمدان راست شود.
کیست تخمدان
در سه ماه ی اول بارداری یکی از اتفاقات رایج که برای خانم ها رخ می دهد کیست های تخمدانی می باشد و این کیست ها تهدیدی برای مادر و جنین به حساب نمی آیند و علت شناخته شده ای هم ندارند و در اغلب موارد با پیشرفت بارداری از بین می روند.
تومورهای تخمدانی
به وجود آمدن تومورهای تخمدانی علت خاصی ندارد و بسیار میان خانم ها شایع است.این تومورها خوش خیم و غیرسرطانی هستند و هیچ نگرانی ای ایجاد نمی کنند .اما برخی از این تومورها در دوران بارداری سرطانی هستند و از طریق آزمایش خون و سونوگرافی خوش خیم بودن و بدخیم بودنشان مشخص می شود.
سندروم تخمدان بیش از حد تحریک شده
این سندروم یک عارضه ی بسیار نادر می باشد . که زمانی که از گنادوتروپین کوریونی انسان یا HCG برای تحریک بلوغ تخمک و تخمک گذاری استفاده میشود. در این شرایط تخمدانها با مایع پر میشوند این مایع ها به داخل بافت بدن منتقل می شوند و برای مادر عوارض جدی ایجاد می کند .علائم این سندرم علاوه بر درد تخمدان شامل درد شکم، تهوع، استفراغ و تورم ناگهانی شکم به علت تجمع مایع است. این سندرم در دوران بارداری نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
سنگ کلیه
در برخی مواقع زمانی که سنگ کلیه ایجاد می شود دردی در ناحیه چپ تخمدان ها به وجود می اید .این درد در واقع درد کلیه ها می باشد که به سمت تخمدان ها پخش می شود و در حین ادرار احساس سوزش ایجاد می کند برای رفع سنگ کلیه های خفیف بهتر است از مایعات بسیار زیاد استفاده کنید.
علت های دیگر برای تیرکشیدن تخمدان چپ
علت های بسیار بیشتری ممکن است برای درد زیر شکم و تخمدان چپ وجود داشته باشد که میان خانم های باردار کمتر شایع هستند .اما در صورتی که بادرار هستید و علائم زیررا هم داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
درد شدید شکم
تب و لرز
خونریزی واژینال
سرماخوردگی، سرگیجه و خستگی
ضعف تنفس
افزایش ناگهانی اندازه شکم
افزایش ناگهانی تورم دست و پا
تغییر دید
به طورکلی درد تخمدان چپ در بارداری طبیعی است؟
به طور کلی در دوران بارداری مادر هر روز با تغییرات جدیدی شروع می شود و دردهای جدید در نقاط مختلف بدن به خصوص ناحیه واژن ، تخمدان ها و شکم بسیار شایع می باشد.اما بهتر است هر زمانی احساس درد در ناحیه شکم داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا این دردها همانطور که گفتیم ممکن است به علت های جدی و خطرناکی ایجاد شده باشند.
درمان درد تخمدان در بارداری
اینکه چگونه درد تخمدان ها را باید درمان کرد به نوع مشکلی که برای تخمدان ها به وجود آمده بستگی دارد .پزشک ابتدا باید مشکلات را بررسی کند و براساس مشکلی که وجود دارد درمان را تجویز می کند.در برخی مواقع ممکن است این دردها از نقاط دیگر ناحیه رحم باشد و ربطی به تخمدان ها نداشته باشد.
در دوران بارداری بهتر است در صورت هرگونه تغییر آزاد دهنده و جدید در بدن که با درد همراه است به پزشک مراجعه کنید و خانم های باردار به تغییرات بدن خود توجه ویژه داشته باشند.
اقدامات قبل از بارداری
طبق تجربیات و مطالعات انجام شده ، خانم ها بهتر است قبل از بارداری به پزشک مراجعه کنند و سلامتی بدن خود را از هرلحاظ بررسی کنند .همچنین پزشک شما بر اساس زمان تخمک گذاری شما و سلامنت بدنتان زمان مناسب برای باردار شدن را برای شما مشخص می کند.مراجعه به پزشک و برنامه ریزی می تواند از استرس های دوران بارداری کم کند و بتوانید برای فرزند دار شدن بهتر برنامه بریزید.
با مراجعه به پزشک در صورت داشتن بیماری ، درمان توسط پزشک انجام می گیرد و با اطمینان خاطر بیشتری برای بارداری اقدام می کنید .همچنین احتمال ابتلابه بیماری های دیگر در دوران بارداری بسیار کم می شود.
پزشک با چک کردن میزان قند خون ، کلسیم و دیگر آیتم های خونی تغذیه مناسب و قرص های مناسب را تجویز می کند تا در دوران بارداری دچار کمبودهای آیتم های خون نشوید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼