علل سرطان تخمدان، بیشتر بدانید
طبق انجمن سرطان آمریکا (ACS)، متوسط خطر زندگی زنان در اثر ابتلا به سرطان تخمدان زیر ۲ درصد است.
سرطان تخمدان نوعی سرطان است که در تخمدان ها شکل می گیرد. سرطان هنگامی ایجاد می شود که ژن هایی که رشد سلول را کنترل می کنند جهش یافته و به طور غیر طبیعی رشد می کنند. سرانجام، آن سلولها با سرعت زیاد شروع به تکثیر و تشکیل تومور می کنند. اگر زود درمان نشود، سرطان می تواند در سایر نقاط بدن شما گسترش یابد. سرطان تخمدان می تواند در خارج از تخمدان های شما به بقیه اندام تناسلی و فراتر از آن گسترش یابد.
طبق انجمن سرطان آمریکا (ACS)، متوسط خطر زندگی زنان در اثر ابتلا به سرطان تخمدان زیر 2 درصد است. علت دقیق جهش هایی که منجر به سرطان تخمدان می شوند، ناشناخته است. فاکتورهای خاصی بر خطر ابتلا به آن تأثیر می گذارد، از جمله:
- ژنتیک
- تاریخچه پزشکی شخصی
- تاریخ تولید مثل
- سن
- قومیت
- رژیم غذایی
- اندازه بدن
حتی اگر شما یک یا چند عامل خطر برای سرطان تخمدان دارید، لزوماً به این بیماری مبتلا نخواهید شد. هرچند شانس شما برای توسعه آن بالاتر از حد متوسط باشد. از طرف دیگر، حتی اگر هیچ یک از عوامل خطر شناخته شده نیز وجود نداشته باشد، ممکن است به سرطان تخمدان مبتلا شوید.
انواع سرطان تخمدان
چندین زیر گروه از سرطان تخمدان وجود دارد. آنها مبتنی بر سلولهایی هستند که از آنها ناشی می شوند:
تومورهای اپیتلیال در لایه ای از بافت خارج از تخمدان های شما شکل می گیرند. طبق گفته های کلینیک مایو، آنها حدود 90 درصد از سرطان های تخمدان را تشکیل می دهند.
تومورهای استروما در سلولهای تولید کننده هورمون در تخمدانهای شما شکل می گیرند. حدود ۷ درصد از سرطانهای تخمدان تومورهای استروما هستند.
تومورهای میکروبی در سلولهای تخمدان ایجاد تخمک می کنند. این نوع نادر سرطان تخمدان معمولاً در خانمهای جوان تر تشخیص داده می شود.
جهش ژنتیکی
در صورت داشتن سابقه خانوادگی، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان بیشتر است:
- سرطان تخمدان
- سرطان سینه
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
اگر یک مادر، خواهر یا دختر دارید که مبتلا به سرطان تخمدان یا سینه است، ممکن است یک جهش پرخطر مانند BRCA داشته باشید. مردان همچنین می توانند جهشهای BRCA را انجام دهند، بنابراین خطر شما نیز می تواند با طرف پدر خانواده باشد.
طبق ACS، حدود ۵ تا ۱۰ درصد از سرطانهای تخمدان ناشی از جهش ژنتیکی ارثی است. جهش در ژنهای BRCA۱ و BRCA۲ به سرطان تخمدان و همچنین:
- سرطان سینه
- سرطان صفاقی اولیه
- سرطان لوله فالوپ
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
اگر دچار جهش BRCA۱ هستید ، خطر ابتلا به سرطان تخمدان در طول عمر شما ۳۵ تا ۷۰ درصد است. در صورت وجود جهش BRCA۲، خطر ابتلا به سرطان تخمدان در سن ۷۰ سالگی ۱۰ تا ۳۰ درصد است.
جهش ژنتیکی روی ژنهای زیر نیز می تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد:
- PTEN
- MLH1 ، MLH3
- MSH۲ ، MSH۶
- TGFBR2
- PMS۱ ، PMS۲
- STK11
- MUTYH
شما هیچ کاری نمی توانید انجام دهید تا خطر ژنتیکی شما تغییر کند. اگر سابقه خانوادگی سرطان تخمدان دارید، در مورد لزوم آزمایش ژنتیک با پزشک خود صحبت کنید. طبق اعلام اتحادیه ملی سرطان تخمدان، کلیه زنانی که به سرطان تخمدان، سرطان صفاقی اولیه یا سرطان لوله فالوپی مبتلا هستند باید برای مشاوره ژنتیک و در نظر گرفتن آزمایشات ژنتیکی ارجاع شوند.
سابقه پزشکی شخصی
سابقه پزشکی شخصی شما نیز در سطح خطر شما نقش دارد. داشتن سابقه شخصی سرطان سینه حتی اگر جهش BRCA نداشته باشید ممکن است خطر شما را افزایش دهد. اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه نیز دارید، احتمال خطر شما حتی بیشتر است. این ممکن است وجود سندرم ارثی سرطان سینه و تخمدان را نشان دهد که با جهش BRCA مرتبط است.
سایر شرایط ممکن است به جهش های پرخطر مرتبط باشد یا خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد، از جمله:
- سندرم تخمدان پلی کیستیک، که یک اختلال سیستم غدد درون ریز است
- آندومتریوز، بیماری است که در آن سلول هایی که رحم شما را خط می کنند در جای دیگری رشد می کنند
- سرطان روده غیر پولیپ ارثی، که توسط بسیاری از همان جهش های ژنتیکی ایجاد می شود که می تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد
- سندرم همارتوما تومور PTEN، که گروهی از اختلالات ناشی از جهش در ژن PTEN است
- سندرم پوتز-جگرز که در اثر جهش در ژن STK۱۱ ایجاد می شود
- پولیپوز مرتبط با MUTYH، که در اثر جهش در ژن MUTYH ایجاد می شود
اگر قبلاً به هر یک از این شرایط مبتلا شده اید، به پزشک خود بگویید.
جلوگیری از بارداری و تاریخ تولید مثل
طبق اطلاعات قابل اعتماد موسسه ملی سرطان (NCI)، استفاده از قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد. هرچه مدت طولانی تر از قرص های ضد بارداری استفاده می کنید، خطر ابتلا به آن کمتر است. محافظتی که ارائه می دهد ممکن است تا ۳۰ سال پس از قطع مصرف قرص دوام داشته باشد. بسته شدن لوله های شما همچنین خطر ابتلا به این نوع سرطان را کاهش می دهد. همچنین شیردهی ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد.
از طرف دیگر، مصرف داروهای باروری ممکن است خطر ابتلا به تومورهای تخمدان با "پتانسیل بدخیم کم" را افزایش دهد. این تومورها از سلولهای غیرطبیعی تشکیل شده اند که به طور بالقوه می توانند سرطانی شوند. با این وجود شانس این اتفاق کم است.
مطابق اتحاد ملی سرطان تخمدان، ممکن است در صورت داشتن شرایط زیر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان نیز باشید:
- شروع پریود قبل از 12 سالگی
- پس از ۳۰ سالگی فرزند اول خود را به دنیا آورید
- زایمان نداشته اند
- یائسگی آن ها بعد از ۵۰ سالگی شروع نشده
- اقدام به جایگزینی هورمونی کرده اند
سن و قومیت
خطر ابتلا به سرطان تخمدان با افزایش سن افزایش می یابد. احتمال دارد بعد از یائسگی به سرطان تخمدان مبتلا شوید. در حقیقت، ACS گزارش می دهد که نیمی از همه تشخیص ها در زنان ۶۳ سال یا بالاتر اتفاق می افتد. در مقابل، سرطان تخمدان در زنان زیر ۴۰ سال بسیار نادر است.
در ایالات متحده، به نقل از مرکز کنترل بیماری و پیشگیری از منبع قابل اعتماد زنان سفیدپوست غیر اسپانیایی بالاترین خطر ابتلا به سرطان تخمدان را دارند. زنان اسپانیایی بالاترین خطر بعدی را دارند. آنها را زنان سیاه پوست، زنان جزیره آسیایی و اقیانوس آرام و زنان بومی آمریکا و آلاسکا دنبال می کنند.
رژیم غذایی و اندازه بدن
رابطه بین سرطان تخمدان و رژیم غذایی مشخص نیست. اما داشتن یک شاخص توده بدنی از ۳۰ یا بالاتر خطر شما را افزایش می دهد. منبع NCI هشدار می دهد که چاقی نوجوان نیز با خطر بالاتر در ارتباط است. همچنین زنانی که ۵ فوت یا ۸ اینچ قد دارند نیز ممکن است در معرض خطر کم ابتلا به سرطان تخمدان قرار بگیرند.
چگونه می توانید ریسک خود را مدیریت کنید
برخی از عوامل خطر سرطان تخمدان خارج از کنترل شما، از جمله ژنتیک، قومیت و سن شماست.
سایر عوامل خطر می تواند تحت تأثیر تغییرات سبک زندگی باشد. موارد زیر را برای کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان انجام دهید:
- در مورد مزایا و خطرات احتمالی قرص های ضد بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
- یک رژیم غذایی متعادل بخورید.
- به طور منظم ورزش کنید.
- وزن سالم خود را حفظ کنید.
در مورد سابقه خانوادگی، تاریخچه پزشکی شخصی و عادات سبک زندگی با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما در ارزیابی خطر ابتلا به سرطان تخمدان کمک کنند. آنها همچنین ممکن است راهکارهایی را برای کمک به کاهش خطر شما و افزایش شانس شما برای داشتن یک زندگی طولانی و سالم پیشنهاد کنند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼