در مورد سونوگرافی ترانس واژینال چه می دانید؟ آیا سونوگرافی ترانس واژینال دارای عوارضی برای بیماران است؟ سونوگرافی ترانس واژینال هیچ گونه خطری ندارد، اگر چه که ممکن است کمی احساس ناراحتی را تجربه کنید. کل این آزمایش حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه به طول می انجامد و تفسیر نتایج سونوگرافی ترانس واژینال نیز طی مدت ۲۴ ساعت آماده خواهد شد. در این مقاله به بررسی سونوگرافی ترانس واژینال می پردازیم.
سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال، آزمایشی است که در آن از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویر از اندام های داخلی بدن استفاده می کند. آزمایش های تصویربرداری می توانند ناهنجاری ها را شناسایی کرده و در تشخیص شرایط به پزشکان کمک کنند.
سونوگرافی ترانس واژینال که با عنوان سونوگرافی آندوواژینال نیز شناخته می شود، یک روش سونوگرافی لگنی است که توسط پزشکان برای بررسی اندام های تناسلی در زنان استفاده می شود که شامل بررسی رحم، لوله های فالوپی، تخمدان ها، دهانه رحم و واژن است.
کلمه ترانس واژینال به معنی از راه واژن است و یک نوع معاینه داخلی است. بر خلاف سونوگرافی های عادی و منظم شکمی یا لگنی که در آن مبدل فرا صوت، در خارج از لگن قرار دارد، در این روش، پزشک یا تکنسین یک پروب سونوگرافی به طول حدود ۲ یا ۳ اینچ را وارد کانال واژن شما می کند.
سونوگرافی ترانس واژینال چه زمانی انجام می شود؟
دلایل زیادی برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- آزمالش لگن یا شکم غیر طبیعی
- خونریزی غیر طبیعی واژینال
- درد در ناحیه لگن
- بارداری خارج رحم (زمانی که جنین در خارج از رحم و معمولا در لوله های فالوپ رشد می کند)
- ناباروری
- بررسی کیست یا فیبروم های رحمی
- تائید اینکه آی یو دی (IUD )وضعیت درستی قرار گرفته است.
در طول دوران بارداری نیز ممکن است پزشک بنا به دلایل زیر، انجام سونوگرافی ترانس واژینال را نیز توصیه کند:
- بررسی و کنترل ضربان قلب جنین
- بررسی و کنترل دهانه رحم برای هر گونه تغییر که می تواند منجر به عوارضی مانند سقط جنین یا زایمان زودرس شود.
- بررسی هر گونه ناهنجاری جفت
- شناسایی و تشخیص منبع خونریزی غیر طبیعی
- تشخیص احتمال سقط جنین
- تائید بارداری زودرس
برخی دلایل مربوط به بهداشت باروری و تولید مثل وجود دارد که چرا پزشک شما ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال را پیشنهاد کند. اگر در سه ماهه اول بارداری قرار داشته باشید، پزشک شما ممکن است یکی از این موارد را برای جنین در حال رشد انجام دهد. این کار فقط به پزشک کمک می کند تا بتواند چیزهایی را بهتر از یک سونوگرافی خارجی ببیند. جنین در طول سه ماهه اول خیلی کوچک است و به سختی می توان با یک سونوگرافی ترانس شکمی که بر روی شکم شما انجام می شود، آن را دید.
این که آیا در سه ماهه اول بارداری، سونوگرافی را خواهید داشت یا نه، بستگی به عواملی مانند سن شما دارد (افرادی که ۳۵ ساله هستند و یا سن بالاتری دارند، زودتر سونوگرافی را انجام می دهند) و همچنین اینکه آیا شما سابقه قبلی بارداری های دشوار را داشته اید یا خیر و حتی به پزشک متخصص زنان و زایمان شما نیز بستگی دارد. برخی از پزشکان، در هفته ششم بارداری، سونوگرافی ترانس واژینال را به شما توصیه می کنند، در حالی که برخی دیگر تمایل دارند که تا اواخر بارداری خود صبر کنید تا بتوانید یک سونوگرافی ترانس شکمی را انجام دهید.
پزشک شما ممکن است در صورت داشتن تجربه درد لگنی، احساس وجود یک توده در رحم و یا خونریزی غیر طبیعی، سونوگرافی ترانس واژینال را توصیه کند. سونوگرافی ترانس واژینال زمانی می تواند مفید باشد که بتواند شرایطی مانند فیبروم رحمی، اندومتریوز و بارداری خارج از رحمی را تشخیص دهد در نهایت، برخی از ارائه دهندگان فقط ممکن است این روش را به آزمایشات سالانه مربوط به زنان و زایمان محدود کنند تا تصویرکامل تری از سلامت باروری و آناتومی خود را به آنها ارائه دهید.
چگونه برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال می توانم آماده شوم؟
- در اغلب موارد، سونوگرافی ترانس واژینال نیاز به آمادگی کمی دارد.
- زمانی که به مطب پزشک یا بیمارستان می رسید و در اتاق معاینه قرار می گیرید، باید لباس های خود را از کمر به پایین در آورده و لباس مخصوص ( گان) بپوشید.
- بسته به دستورات پزشک و دلایل اتجام سونوگرافی، مثانه شما یا باید خالی باشد و یا تا اندازه ای پر باشد. پر بودن مثانه به بالا کشیده شدن روده ها کمک می کند و تصویر واضح تری از اندام های لگن شما را فراهم می کند.
- اگر نیاز به پر شدن مثانه باشد، باید حدود ۳۲ اونس آب یا هر مایع دیگری را تقریبا یک ساعت قبل از شروع سونوگرافی، بنوشید.
- اگر در دوران قاعدگی هستید و یا لکه بینی دارید، باید قبل از سونوگرافی، تامپونی را که استفاده می کنید، خارج کنید.
در طول سونوگرافی ترانس واژینال چه اتفاقی می افتد؟
هنگامی که شما آماده رفتن هستید، فردی که آزمایش را انجام می دهد، پروب را که با عنوان مبدل نیز شناخته می شود، بیرون می آورد. پروب در واقع یک میله جراحی است که برای انجام سونوگرافی به داخل واژن شما می رود. این میله فقط چند سانتیمتر عرض دارد (نوک آن پهن تر است) و طول آن نیز 12 اینچ است، اما تنها چند اینچ بالاتر در داخل واژن شما قرار می گیرد. قبل از قرار دادن این میله در داخل واژن، روی آن را با کاندوم (برای تمییز نگه داشتن آن) و یک ژل روان کنند ( برای اینکه راحت تر داخل واژن شود) پوشانده می شود.
انتظار فرد در مورد نوع بازخوردی که از این آزمایش دارد، متفاوت است و بستگی به این دارد که چه کسی آن را انجام می دهد. تکنسین های سونوگرافی معمولا به گونه ای آموزش دیده اند که خود را از نتایج عمل، بی خبر بگیرند و هیچ گونه اطلاعاتی را بروز ندهند. در عوض، آنها نتایج آزمایش را به پزشک می دهند تا آنها را تفسر کنند و به شما اطلاع دهند. با این حال، برخی از تکنیسین ها می توانند در صورت خوب بودن اوضاع، به شما اطمینان دهند که همه چیز خوب به نظر می رسد و پزشکان هم ممکن است به محض دیدن نتایج، شما را در جریان بگذارند. از آنجایی که بستگی زیادی به عمل و موقعیت دارد، می توانید از قبل سوال کنید که انتظار چه چیزی را می توانید داشته باشید.
در طول عمل، شما به جای داشتن درد، باید بیشتر احساس فشار کنید. بدیهی است که قرار گرفتن هر چیزی در واژن در طول آزمایش احتمالا احساس خوبی نخواهد داشت، اما یک مبدل به طور معمول به اندازه یک معاینه پاپ اسمیر باعث احساس ناراحتی نمی شود. در صورت داشتن درد لگنی مانند واژینیزوس یا ولووودنیا، ممکن است در طول این روش درد بیشتری را تجربه کنید. اگر درباره داشتن درد و یا احساس درد در طول آزمایش، نگرانی دارید، حتما به پزشک خود بگویید.
زمانی که این میله جراحی داخل واژن قرار دارد، پروب، امواج صوتی را بیرون می فرستد که بازتاب کننده ساختارهای بدن شما هستند و این امواج را که تصاویری از درون بدن شما هستند را به کامپیوتر منتقل می کنند. سپس فردی که سونوگرافی را انجام می دهد، این تصاویر را در یک مانیتور تلویزیون می بیند که ممکن است شما قادر به دیدن آن نباشید. برخی از مطب های پزشکان یک مانیتور دیگری دارند تا شما بتوانید همه چیز را ببینید در حالی که برخی دیگر این اجازه را به شما نمی دهند تا نگاهی به مانیتور بیندازید.
در طول آزمایش، پزشک متخصص، پروب را کمی در اطراف حرکت خواهد داد تا نگاهی بهتر به داخل بدن شما بیاندازد و با این کار ممکن است که احساس ناراحتی داشته باشید. سونوگرافی ترانس واژینال معمولا به سرعت و در حدود 45 دقیقه به طول می کشد.
مدت زمان انجام این آزمایش واقعا به این موضوع بستگی دارد که به چه دلیل سونوگرافی را انجام می دهید. اگر در دوران بارداری فقط به دنبال شنیدن ضربان قلب جنین هستید، می توانید خیلی سریع این آزمایش را انجام دهید. اما اگر به دنبال چیزی مانند فیبروم یا وضعیت پزشکی دیگری هستند، سونوگرافی ممکن است طولانی تر شود.
بعد از انجام سونوگرافی، متخصص سونوگرافی یا پزشک، پروب را خارج کرده و اتاق را ترک می کند تا شما بتوانید لباس خود را بپوشید. متخصص سونوگرافی همچنین ممکن است به شما برای پاک کردن ژل باقیمانده از سونوگرافی کمک کند. شما می توانید بلافاصله با پزشک خود پس از انجام آزمایش و بررسی نتایج، ملاقات داشته باشید و یا ممکن است نتایج نیاز به تفسیر بیشتر یداشته باشند که در این صورت می تواند چند روزی به طول بکشد. در غیر این صورت بهتر است که بروید و نیازی نیست که پس از انجام سونوگرافی ترانس واژینال، مراقبت های خاصی را انجام دهید.
عوامل خطر روش سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
هیچ عامل خطر شناخته شده ای در ارتباط با سونوگرافی ترانس واژینال وجود ندارد. انجام سونوگرافی های ترانس واژینال بر روی زنان باردار، هم برای مادر و هم برای جنین بدون خطر است. به این دلیل که در این روش تصویربرداری از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی شود. وقتی که مبدل وارد واژن شما می شود، شما احساس فشار و در برخی موارد احساس ناراحتی خواهید کرد. ناراحتی باید به میزان حداقل باشد و باید زمانی که عمل تمام می شود، از بین برود. اگر در طول آزمایش، چیزی به شدت باعث ناراحتی شما می شود، به پزشک یا تکنیسین اطلاع دهید.
نتایج سونوگرافی نشان دهنده چه چیزی هستند؟
در صورت انجام سونوگرافی توسط پزشک، ممکن است بلافاصله نتایج معاینه را بدست آورید. اگر یک تکنسین سونوگرافی این روش را انجام دهد، تصاویر را به منظور تجزیه و تحلیل برای رادیولوژیست فرستاده می شود و سپس رادیولوژیست نتایج را برای پزشک ارسال می کند. سونوگرافی ترانس واژینال به تشخیص مشکلات مختلفی کمک می کند، از جمله:
- سرطان اندام های تولید مثل
- حاملگی
- کیست
- فیبروئید
- عفونت لگن
- حاملگی خارج از رحم
- سقط جنین
- جفت پائین (جفتی که در بارداری در پایین لگن قرار میگ یرد و ممکن است به دخالت پزشکی نیاز داشته باشد)
در مورد نتایج سونوگرافی و در صورت وجود مشکل و اینکه چه نوع درمانی ضروری است، با پزشک خود صحبت کنید.
سونوگرافی ترانس واژینال، اغلب چند بار در دوران بارداری انجام می شود؟
این آزمایش معمولا فقط یک بار و در سه ماهه اول بارداری انجام می شود. اگر در مورد سلامتی کودک نگرانی وجود داشته باشد، ممکن است پزشک آزمایشات بیشتری را برای شما انجام دهد.
چه کسی سونوگرافی ترانس واژینال را انجام می دهد؟
سونوگرافی ترانس واژینال توسط سونوگرافر هایی انجام می شود که متخصصان سلامت و بهداشت هستند و به طور خاصی در این زمینه آموزش دیده اند و برای انجام این آزمایش به رسمیت شناخته می شوند.
سونوگرافر ممکن است اتاق را ترک کند تا تصاویر را به پزشک نشان دهد و در صورتی که نیاز به بررسی مجدد باشد، وارد اتاق شود و دوباره اسکن را انجام دهد. سپس گزارش کاملی از اسکن نوشته می شود و برای پزشک فرستاده می شود.
در برخی بیمارستان ها یا مراکز رادیولوژی، پزشک متخصص زنان و زایمان یا رادیولوژیست (پزشک متخصص) ممکن است این آزمایش را انجام دهند.سایر متخصصان سلامتی و بهداشت، که در این زمینه، فعالیت دارند، معمولا پرستار هستند.
سونوگرافی ترانس واژینال در کجا انجام می شود؟
معاینه در بخش رادیولوژی بیمارستان، رادیولوژی خصوصی و یا در کلینیک تخصصی برای تصویربرداری زنان و زایمان انجام می شود. این معاینه در یک اتاق خصوصی سونوگرافی انجام می شود که ممکن است کم نور باشد تا تصاویر بر روی صفحه سونوگرافی به وضوح دیده شوند. برای حفظ حریم خصوصی، در ورودی اتاق بسته می شود و هیج گونه نشانه ای مبنی بر اینکه معاینه سونوگرافی در حال انجام می باشد، از بیرون دیده نمی شود.
چه موقع می توانم انتظار نتایج سونوگرافی واژینال خود را داشته باشم؟
دریافت گزارش کتبی پزشک، زمان می برد و متغیر است.رادیولوژی خصوصی، درمانگاه یا بیمارستانی که عمل شما در آنجا انجام می شود، می تواند زمان دریافت این گزارش توسط پزشک را به شما اطلاع دهد.
مهم است که نتایج سونوگرافی را با پزشک خود به صورت حضوری و یا تلفنی در میان بگذارید تا بتوانند نتایج را برای شما توضیح دهند و تفسیر کنند.
اگر پزشک شما نتواند تصویر واضحی را به دست آورد، ممکن است برای تکرار مجدد با شما تماس گرفته شود. در بعضی مواقع، قبل از انجام سونوگرافی ترانس واژینال، بسته به علائم شما، ممکن است سونوگرافی لگنی یا شکمی نیز انجام شود.
اگر از سونوگرافی ترانس واژینال، بیش از حد احساس ناراحتی می کنید و نمی توانید روش را تحمل کنید، ممکن است پزشک شما سونوگرافی ترانس شکمی را انجام دهد. در این روش، پزشک ژلی را بر روی شکم می مالد و سپس با استفاده از یک ابزاز دستی، اندام های لگن را مشاهده می کند. در صورت نیاز به گرفتن تصاویری از لگن کودکان، این روش نیز مناسب است.