وجود نظم در سیکل قاعدگی و سلامت جسمی و روحی یک زن ارتباط مهم و تنگاتنگی با هم دارند، به همین دلیل هر گونه تغییر در این نظم میتواند علت و معنای خاصی داشته باشد. یکی از این تغییرات دوبار پریود شدن در ماه است که اگر تکرار شود، باید به آن توجه نمود. در ادامه این متن به بررسی علل و راههای مدیریت این مشکل میپردازیم.
تفاوت بین لکهبینی و پریود
لکه بینی بخشی از سیکل قاعدگی است و معمولا از چند روز قبل از شروع خونریزی، مشاهده می شود. در واقع حدود 4 روز قبل از شروع پریود و در دوره پی ام اس لکه بینی نیز اتفاق می افتد که شامل رنگی شدن ترشحات به رنگ قهوه ای و یا کمی قرمز است. اما پریود زمانی است که خونریزی به طور کامل آغاز می شود و رنگ خون در آن کاملا قرمز است. دیگر تفاوت بین لکه بینی و پریود در حجم خون از دست رفته است. در لکه بینی حجم خون بسیار اندک بوده اما رد پریود حجم بیشتری از خون از بدن خارج می شود.
عوامل مؤثر بر تغییر دوره قاعدگی
تغییراتی که بعضی ماه ها در سیکل قاعدگی رخ می دهد حتما علل و عوامل خاصی دارد که باید به آنها توجه نمود. بعضی از عوامل موثر بر تغییر دوره قاعدگی در زیر معرفی شده است:
- بلوغ یا شروع یائسگی: در این دورهها نوسانات هورمونی میتواند باعث تغییر در چرخه شود.
- تغییرات وزنی: افزایش یا کاهش شدید وزن میتواند به هم خوردن تعادل هورمونی و در نتیجه تغییر در قاعدگی را ایجاد کند.
- فشار روانی: استرس زیاد، به خصوص اگر طولانیمدت باشد، میتواند چرخه قاعدگی را تحت تأثیر قرار دهد.
- بیماریهای تیروئیدی: کمکاری و پرکاری تیروئید، هر دو میتوانند باعث ناهماهنگی در قاعدگی شوند.
- فیبروم و کیستهای تخمدان: مشکلاتی مانند فیبروم و کیست تخمدان ممکن است خونریزی شدید یا قاعدگی نامنظم ایجاد کنند.
- استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری: برخی از قرصهای ضدبارداری، به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن ایجاد میکنند، میتوانند باعث خونریزی مکرر شوند.
عوارض دوبار پریود شدن در یک ماه
اگر دوبار پریود شدن در ماه برای دو یا چند ماه پیاپی اتفاق بیوفتد و شدت زیادی هم داشته باشد، می تواند با عوارض خاصی همراه باشد. این عوارض شامل موارد زیر است:
کم خونی
یکی از مسائل بهداشتی خونریزیهای مکرر، کمخونی است که به دلیل کمبود آهن در خون رخ میدهد. پزشک میتواند سطح آهن شما را بررسی و علت خونریزی غیرطبیعی شما را مشخص کند. علائم کمخونی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- سردرد
- ضعف
- سرگیجه
- تنگی نفس
- ضربان قلب نامنظم
تجربه منفرد دو بار پریود شدن در یک ماه لزوما باعث کمخونی نمیشود. کمخونی معمولا با خونریزی شدید طولانی مدت، مانند چندین ماه پریودهای شدید، ایجاد به وجود میآید.
مشکل ردیابی تخمک گذاری
دو بار پریود شدن در یک ماه ممکن است ردیابی تخمکگذاری شما را دشوار کند، به ویژه اگر این تجربه برای شما طبیعی نباشد. اگر قصد باردار شدن ندارید، انجام رابطه جنسی ایمن ضروری است.
مشکل باردار شدن
اگر در تلاش برای باردار شدن هستید، خونریزی غیرطبیعی میتواند روند بارداری را پیچیده کند. اگر به طور فعال در تلاش برای باردار شدن هستید و پریودهای سنگین یا نامنظم را تجربه میکنید، با پزشک مشورت کنید.
علائمی که نیاز به مراجعه به پزشک دارند
در صورت تغییر در سیکل قاعدگی چه زمانی نیاز است که به پزشک مراجعه کنیم؟ در پاسخ باید گفت که با مشاهده هر یک از علائم زیر لازم است به متخصص زنان مراجعه شود:
- درد لگنی شدید و مکرر
- خونریزی شدید یا لکهبینی بین قاعدگیها
- تکرر ادرار
- درد هنگام رابطه جنسی
- گرفتگی عضلانی شدید
- مشاهده لخته خونهای تیره
راههای درمان پریود زیاد
اگر دچار تغییر در قاعدگی شدید و دوبار پریود در ماه را تجربه کردید، خوب است که با راه های درمان پریود زیاد اشنا باشید تا در صورت تکرار دچار نگرانی نشوید:
- کمکاری تیروئید: در صورت ابتلا به کمکاری تیروئید، پزشک ممکن است هورمونهای تیروئیدی تجویز کند.
- پرکاری تیروئید: پرکاری تیروئید نیز باعث افزایش خونریزی میشود. پزشک بسته به شدت بیماری، درمانهای مختلفی ارائه میدهد.
- یائسگی: در صورت نزدیک بودن به یائسگی، هورموندرمانی میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی کمک کند.
- فشار روانی: تغییرات سبک زندگی میتواند بر سطح استرس شما تأثیر زیادی بگذارد که به نوبه خود بر چرخه قاعدگی تأثیرگذار است. برای کمک به کاهش استرس، به طور مکرر ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید یا از مشاوره بهره بگیرید.
- سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS): این بیماری باعث خونریزی نامنظم و علائمی مانند آکنه، اضافه وزن و رشد موهای زائد میشود. درمان این بیماری نیز بر اساس شرایط فرد متفاوت است.
- استفاده از قرصهای ضد بارداری: کنترل بارداری هورمونی، هورمونها را وارد بدن شما میکند که میتواند چرخه قاعدگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد لکهبینی در بین پریودها شود. ممکن است لازم باشد چند نوع مختلف کنترل بارداری را امتحان کنید تا نوع مناسب خودتان را پیدا کنید. چند ماه طول میکشد تا بدن شما با روش جدید کنترل بارداری سازگار شود.
- فیبروم و کیست تخمدان: در صورت داشتن فیبروم یا کیست رحم، پزشک ممکن است گزینههای درمانی مختلف را توصیه کند که شامل موارد زیر است:
- دستگاه داخل رحمی (IUD): آی یو دی نوعی پیشگیری از بارداری است که میتواند به کاهش قاعدگیهای سنگین کمک کند. با این حال، فیبروم ها را کوچک نمیکند.
- جراحی سونوگرافی با هدایت ام آر آی: این روش زمانی انجام میشود که شما در داخل یک اسکنر ام آر آی قرار میگیرید. این روش، غیر تهاجمی در نظر گرفته میشود و پزشکان میتوانند از آن برای برداشتن فیبروم یا کیست استفاده کنند.
- آمبولیزاسیون شریان رحمی: یک روش کمتهاجمی است و خونرسانی به رحم را مسدود میکند که باعث پوسیدگی و کوچک شدن فیبرومها میشود.
- میومکتومی: این روش انواع مختلفی دارد و در واقع جراحی برای برداشتن فیبروم است. در میومکتومی هیستروسکوپی، فیبروم از طریق دهانه رحم برداشته میشود. هیچ برشی لازم نیست. در میومکتومی لاپاراسکوپی، برشهایی کوچک در شکم شما ایجاد میشود تا فیبرومها برداشته شوند. میومکتومی شکمی، یک روش جراحی باز شکمی است.
- هیستروسکوپی: در این روش، یک لوله نازک از طریق واژن وارد رحم میشود تا پزشک بتواند به داخل رحم نگاه کند و علت خونریزی غیرطبیعی را تشخیص دهد. پزشک همچنین ممکن است بتواند برخی از علل خونریزی را در طول هیستروسکوپی درمان کند.
- اتساع و کورتاژ (D و C): این روش شامل گشاد کردن دهانه رحم است که به پزشک اجازه میدهد تا پوشش رحم را بتراشد و هر گونه بافت غیرطبیعی را خارج کند.
- ابلیشن آندومتر: این جراحی شامل برداشتن پوشش آندومتر رحم است. اگر میخواهید بچهدار شوید، این روش توصیه نمیشود.
- هیسترکتومی: در هیسترکتومی، رحم برداشته میشود.
- آگونیستهای هورمون آزادکننده گنادوتروپین: اینها داروهایی هستند که به درمان فیبروم کمک واستروژن و پروژسترون را مسدود میکنند. شما را در یک حالت یائسگی موقت قرار میدهند که مانع از رشد فیبرومها میشود و میتواند باعث کوچک شدن آنها شود. پزشک ممکن است از این درمان برای کمک به آمادگی شما برای جراحی استفاده کند.
- کاهش یا افزایش شدید وزن: با پزشک خود در مورد دلایل احتمالی تغییر چشمگیر وزن صحبت کنید تا به شما در مدیریت وزن کمک کنند.
خلاصه
در شرایط خاصی مانند بلوغ و قبل از یائسگی، دوبار پریود شدن در ماه نیازی به نگرانی ندارد. با این حال، اگر با چرخه قاعدگی خود آشنا هستید و تغییرات اخیر را مشاهده کردهاید، یا اگر احساس میکنید بیش از آنچه باید خونریزی دارید، با پزشک خود مشورت کنید. خونریزی نامنظم میتواند ناشی از شرایط مختلف باشد، بنابراین هر چه زودتر با پزشک خود تماس بگیرید، زودتر میتوانید درمان مناسب را دریافت کنید.