روش فریز تخمک، چگونه؟
امروزه در دنیای کنونی و با استفادهاز فنآوریهای نوین در علومپزشکی و دستاوردهای روزافزون آن، هرگونه بیماریهای صعبالعلاج درحال درمان میباشد.
امروزه در دنیای کنونی و با استفادهاز فنآوریهای نوین در علومپزشکی و دستاوردهای روزافزون آن، هرگونه بیماریهای صعبالعلاج درحال درمان میباشد.
یکی از فنآوریهای نوین این عرصه، انجماد(Freeze) تخمک در بانوان میباشد و یکیاز روشهای درمان ناباروری است که قادر خواهد بود تا قدرت باروری را در خانمها در سنین بالا افزایشدهد.
دراین روش تخمکها در یک محیط آزمایشگاهی جمعآوری و منجمد میشوند تا شانس بیشتری را برای باروری به زنان در سنین بالا بدهد. اولین نوزاد متولد شده بهاینروش، درسال۱۹۸۶ متولدگردید و ازآنپس هزاران کودک با این روش متولد شدند که اکنون اجرای آن در کشورهای پیشرفته و همچنین در کشور عزیز ما ایران نیز صورتمیپذیرد و جالب است که بدانیم این تکنولوژی روزبهروز درحال پیشرفت بوده و بهگفته متخصصان زنان و زایمان با این روش، کنترل بیشتری بر قدرت باروری خواهیم داشت.
اصولاً چرا باید تخمک را فریز نمود و چرا این عمل صورتمیپذیرد و کوتاهبودن سن باروری در زنان یعنیچه؟ بسیاریاز خانمها که تخمک خود را فریز مینمایند، بنابه دلایل مختلف، درحالحاضر آمادگی بارداری را ندارند و میخواهند شانس بارداری را در سالهای آینده نیز ازدستندهند.
برای مثال زنانیکه فعلاً امنیت مالی ندارند و میخواهند تا درآینده و پساز کسب قدرتمالی، این کار را انجامدهند و خواهان آن هستند که درآینده شانس بارداری خود را ازدست ندهند و یا همینطور دخترانی که هنوز شریک زندگی خود را پیدا نکردهاند نیز خواهند توانست تا در سنین بالای ۳۰سالگی شرایط بچهدارشدن را داشتهباشند و با انجمادکردن تخمک میتوانند در سنین بالای ۴۰سالگی یا حتی۵۰سالگی از آنها استفادهنمایند. یکی دیگر ازاین موارد، بیماریهای صعبالعلاج مانند سرطان است که در سنین بالا دچارمیشوند و شیمیدرمانی و پرتودرمانی در بدن زنان، عامل ناباروری تخمکها میگردد که با استفاده از این روش قادر خواهند بود تا با انجام این درمانها تخمکها را فریز کرده و پساز اتمام دوره درمانی و مرحله ریکاوری سرطان، تخمکها را به رحم باز میگردانند یا ازطریق حفظ تخمکها در روشIVF این امر را انجام میدهند که اینروش درصورت لزوم نیز درآینده قابلاستفاده خواهدبود. هرچه سریعتر این تخمکها جمعآوری شوند، بهتر قابلاستفاده میگردند؛ زیرا با افزایش سن، سن تخمکها نیز بالامیرود و قدرت باروری کاهشیافته و همچنین خطر تولد کودکی با
ناهنجاریهایکروموزومی نیز افزایش خواهد یافت؛ همچنین خطر بروز دیگر عوامل ناهنجاری نیز با این روش پایان مییابد.
این روش بهچهصورت امکانپذیر است؟ از آنجاییکه تخمدانها در بانوان بهطور معمول هرماه یک تخمک آزاد مینمایند، میتوان نزدیک به دوران قاعدگی دارو مصرفنمود تا تخمدانها تحریک گشته و همزمان چند تخمک آزاد گردد. البته قبلاز تمامی این مطالب باید دختران یا زنان، حداقل یکبار نزد پزشک رفته و سونوگرافیشده و بررسی سطح هورمونها در خون برای آنها تا زمان جمعآوری تخمکها مشخصگردد و زمانی که تخمکها رسیدند،
آنها را ازطریق یکعملسرپایی جمعآوری نمایند. ابتدا یک داروی بیحسی موضعی به شخص تزریق گشته، سپسبا کمک و راهنمایی دستگاه سونوگرافی، یک سوزن ازطریق واژن وارد رحمشده و حداقل۵ و حداکثر ۲۰تخمک را دراین عملیات جمعآوریمیکند و شخص نیز پساز ۱تا۲ساعت ریکاوری، مرخصشده و به خانه برمیگردد.
البته ممکناست فرد تا چندروز در ناحیه رحم احساسگرفتگی و درد ملایم داشته باشد که طبیعیاست. تخمکها بلافاصله پساز برداشت منجمدمیشوند و هرچه تعداد تخمک بیشتری فریز شود، درآینده شانس بیشتری خواهد بود. در زمان موردنیاز، این تخمکها ذوبگردیده و با لقاح مصنوعی در آزمایشگاه با اسپرم همسر تلقیح گشته و سپس با روشIVF همزمان بهرحم منتقلخواهد گردید.
بهگفته متخصصان، خانمی که در سن ۳۵سالگی یا ۴۰سالگی است، با۲۰تا ۲۵تخمک منجمدشده شانس خوبی برای بارداری درآینده خواهدداشت و یک نوزاد سالم را بهدنیا خواهدآورد. در بسیاریاز کشورهای دنیا، بهاینوسیله شانس بارداری را در زنان در سنین بالا افزایشداده و از تولد کودکان مبتلا به ناهنجاریها جلوگیری بهعمل میآورند. دراین روش فریز، تخمکها باید بهسرعت فریز گردند تا شانس بهتری درآینده برای استفادهکننده داشته باشند. زیرا هرچه زمان آن برای انجام فریز بیشتر گردد، شانس استفاده از آنها کاهش مییابد.
منبع:
پزشکی امروز
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼