۱۲۰۶۹۷
۳۶۲۸
۳۶۲۸

پایش رشد نوزادان، بازتاب‌های حرکتی

پیشرفت و تکامل نوزاد در تنظیم حرکات ارادی اندام ها از بالا به پایین اجرا می شود.

قد نوزاد
قد نوزادان در لحظه ی تولد به طور متوسط تقریبا برای پسر 50 سانتی متر و برای دختر حدود 49 سانتی متر است و پس از آن به طور تقریبی هر ماه 2 تا 2.5 سانتی متر بر قد او افزوده میشود. اگر بخواهیم میزان بهنجاری برای قد کودکان پسر و دختر در نظر بگیریم میتواند از 48 تا 54 سانتی متر باشد. قد کودک تا یکسالگی حدود 74 سانتی متر میرسد و سپس این روال افزایش ، کاهش می یابد.
وزن نوزاد
وزن نوزادان هنگام تولد بین 2.700 کیلوگرم تا 3.850 کیلوگرم در نوسان است و حدود 3/2 نوزادان یا بیشتر از این تعداد در این محدوده می گنجند. معمولا نوزادان پسر هنگام تولد وزنشان بیشتر از نوزادان دختر می باشد و این روال تا حدود ده سالگی ادامه می یابد ، ولی از این زمان به بعد دختران از نظر رشد وزنی و قدی از پسران پیشی می گیرند ، لیکن پسران پس از طی مرحله ی بلوغ نسبت به دختران افزایش وزن می یابند.

پایش رشد در نوزادان
پیشرفت و تکامل نوزاد در تنظیم حرکات ارادی اندام ها از بالا به پایین اجرا می شود و ابتداعاً از سر و قسمت بالای بدن شروع می شود و سپس به پایین ادامه می یابد. کودک در حدود یک ماهگی سرش را از روی شانه برمیدارد و به چپ و راست می برد.
تبسم
در سه یا چهار ماهگی تبسم بر لب می آورد و با دیدن پستان مادر یا پستانک دهان را باز می کند. کم کم نظم خاصی در تغذیه اش ایجاد میشود. پس از چند ماه میتواند به کمک دیگران بنشیند و همین طور در پایان سال اول قادر میشود که بر روی پاهایش بایستد و با کمک دیگران راه برود در 2 سالگی میتواند راه برود و یا بدود.
تفکر
نوزاد قدرت تفکر ندارد و به هنگام نیاز گریه یا اینکه جای خود را خیس می کند. رشد نوزاد به صورت سیکلی منظم به چشم می خورد که به رشد طبیعی معروف می باشد.
مغز نوزاد
مغز نوزاد پس از تولد به رشد خود ادامه می دهد در موقع تولد مغز کودک یک چهارم وزن کودک در بزرگسالی است و در حدود شش سالگی این مقدار به 90 درصد افزایش می یابد. اما دیگر اعضای بدن کودک به این سرعت رشد نمیکند.
پروسه رشد
برای شناخت بهتر و دقیق تر رشد کمی و کیفی نوزاد لازم است که این پروسه ی رشد مورد مطالعه ی عمیق تری قرار گیرد و عوامل موثر دیگر که در رفتار کودک تاثیر دارد ، مورد کنکاش قرار دهیم و از نظر امکانات رفتاری و تغییرات حاصله بررسی کنیم.
بازتاب های حرکتی
نوزاد میتواند بازتاب های حرکتی مختلف و پیچیده ای انجام دهد که یک سری از این بازتاب ها برای ادامه ی حیات وی لازم و ضروری است . به عنوان مثال اگر گوشه ی لب کودک لمس شود صورت خود را به طرفی برمی گرداند که دست با صورت تماس حاصل نموده است.
نوزاد حرکت نور را تعقیب می کند ، پستانک را می مکد ، اگر چیزی در کف دستش قرار داده شود آن را می گیرد ، اگر کف پای کودک تحریک شود زانو و پای خود را منقبض یا جمع می کند ، لمس قرنیه ی کودک با پارچه یا پنبه موجب میشود کودک چشمهایش را ببندد و ...

رشد نوزادتون رو هر هفته بررسی کنید!
هر چند که کودک در اوایل زندگی بدون کمک دیگران نمیتواند بنشیند ولی کم کم با گذشت زمان میتواند بنشیند. کودک از چهار ماهگی نشستن را تجربه می کند و در حدود نه ماهگی میتواند چند دقیقه بنشیند.
سینه خیز و چهار دست و پا راه رفتن
در نه یا ده ماهگی کودک سینه خیز و چهار دست و پا راه رفتن را یاد می گیرد و این یادگیری و موفقیت بستگی به موفقیت های پیشین دارد. به طور کلی نشستن ، ایستادن و راه رفتن کودک بستگی به توالی همگانی رخدادهای بیولوژیکی در دستگاه عصبی مرکزی و عضلانی و تمرین مهارت های حرکتی دارد.
شناخت محیط
نوزادان در سال های اول زندگی علاوه بر یادگیری حرکتی برای درک و شناخت جهان پیرامون خود تلاش می کنند. نوزادان فعالانه در جهت شناخت محیط خویش حرکت می کنند. تغییر در ویژگی های فیزیولوژیکی کودکان عامل کیفی است که توجه و هوشیاری کودکان را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
کودکان آماده هستند تا با جهان پیرامون خود آشنا شوند و مسایلی مانند رنگ ها ، حرکت ، انحناء و بسیاری دیگر از خصوصیات توجه کودکان را به خود معطوف می گرداند.
کودکان قادرند که دست به بازشناسی بزنند حتی کودکان در سنین چهار ماهگی چهره های آشنا را از چهره های تازه تشخیص می دهند.
توانایی دیگری که در کودکان در سال اول زندگی افزایش می یابد حافظه است و همچنان که بزرگتر میشود محرک های قبلی و گذشته را تشخیص می دهد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.