۱۷۶۰۶۴
۲۱۶۷
۲۱۶۷

درمان زردی نوزاد، چطوری؟

زردی حالتی شایع در نوزادان است که معنای آن زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشم نوزاد است و در شرایطی که بیلی روبین خون بالا باشد، رخ می دهد.

زردی حالتی شایع در نوزادان است که معنای آن زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشم نوزاد است و در شرایطی که بیلی روبین خون بالا باشد، رخ می دهد. بیلی روبین که نتیجه تجزیه طبیعی سلول های قرمز خون است، به طور طبیعی از کبد عبور کرده و به عنوان صفرا در روده ها ترشح می شود. صفرا مایعی است که به هضم غذا کمک می کند. زردی زمانی رخ می دهد که بیلی روبین بیش تر از سرعتی که کبد بتواند آن را تجزیه کند، تولید شده و وارد بدن می شود.

دلایل زیر می تواند باعث بروز این حالت شوند:
از آنجا که نوزادان سرعت تولید و تخریب گلبول های قرمزشان بیشتر است، نسبت به بزرگسالان بیلی روبین بیشتری تولید می کند.
کبد در حال تکامل نوزادان ممکن است نتواند به مقدار کافی بیلی روبین را از خون حذف کند.
روده نوزادان ممکن است بیلی روبینی را که به طور معمول در مدفوع دفع می شود، جذب کند.
اگر زردی شدید که در آن مقدار بیلی روبین بسیار بالا (بالاتر از 25 میلی گرم) باشد، درمان نشود، می تواند باعث ایجاد کری، فلج مغذی و سایر فرم های آسیب مغذی شود. در موارد نادر زردی می تواند نشانه عفونت یا مشکلات تیرویدی و ... باشد.
پزشکان توصیه می کنند که در چند روز اول تولد، تمام نوزادان از جهت زردی بررسی شوند.

شایع ترین انواع زردی شامل موارد زیر است:
زردی فیزیولوژیک یا نرمال: بیشتر نوزادان این زردی خفیف را به دلیل در حال تکامل بودن کبد تجربه خواهند کرد. این عارضه معمولاً در ۲تا ۴ روزگی رخ می دهد و در یک تا دو هفتگی از بین می رود.
زردی ناشی از نارس بودن نوزاد: این مشکل به این دلیل رخ می دهد که بدن نوزادان نارس آمادگی بسیار کمتری برای دفع موثر بیلی روبین دارد. برای این که از عارضه دار شدن زردی این نوزادان نارس پیش گیری کنیم، زردی آن ها را حتی در صورتی که مقدار آن کمتر از نوزادان دیگر باشد، درمان می کنیم.
زردی ناشی از (کمبود) شیر مادر: نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، اگر به علت وجود اشکال در شیردهی یا ترشح نشدن شیر کافی نتوانند به میزان لازم شیر دریافت کنند، ممکن است این عارضه در آنها رخ دهد. این مشکل نه در اثر شیر مادر؛ بلکه در اثر ناکافی بودن آن ایجاد می شود. اگر نوزادی به این علت دچار زردی شود، لازم است به مادر روش صحیح شیر دهی آموزش داده شود.
زردی ناشی از شیر مادر: در ۱تا ۲ درصد از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند، زردی می تواند ناشی از ترکیباتی در شیر مادر باشد که باعث افزایش سطح بیلی روبین می شوند. این ترکیبات می توانند مانع از ترشح بیلی روبین در روده ها شوند. این نوع زردی در روز ۳ تا ۵ بعد از تولد شروع می شود و به آرامی طی هفته های ۳ تا ۱۲ بهبود می یابد.
زردی ناشی از ناسازگاری خونی (مشکلات ناسازگاری ABO با Rh): اگر یک مادر و کودک گروه های خونی متفاوتی داشته باشند، بدن مادر ممکن است آنتی بادی هایی تولید کند که گلبول های قرمز بدن نوزاد را تخریب کنند. این حالت موجب می شود که به یک باره بیلی روبین زیادی در خون نوزاد ایجاد شود.
زردی ناشی از ناسازگاری خون ممکن است در روز اول تولد ظاهر شود. مشکلات مربوط به ناسازگاریRh زمانی سبب شدید ترین فرم های زردی در نوزادان می شد، ولی امروزه با تزریق ایمونوگلبولین های Rh به مادران می توان از آن پیشگیری کرد.
زردی معمولا در روز دوم یا سوم تولد به این ترتیب ظاهر می شود که اول صورت، بعد قفسه سینه و شکم و در نهایت پاها زرد می شوند. همچنین سبب زرد شدن سفیدی چشم نوزاد می شوند.
از آنجا که تشخیص زردی در نوزادان تیره پوست سخت است، برای تشخیص زردی باید به ملایمت بینی یا پیشانی نوزاد را فشار بدهید. برای تشخیص زردی باید زمانی که انگشتتان را برمی دارید، پوست زرد شده باشد.
اگر نوزادتان زرد شده است با پزشک تماس بگیرید تا نمونه خونی تهیه کند
در شرایط زیر فوراً با پزشک تماس حاصل کنید:
اگر فرزندتان در ۲۴ ساعت اول تولد زرد شده است.
زمانی که زردی گسترده تر، تیره تر و شدید تر می شود.
زمانی که نوزاد اخیرا تبی بالای ۳۷.۸ داشته است.
اگر نوزاد مریض یا بی حال به نظر می رسد.
اگر نوزاد خوب شیر نمی خورد.
اگر احساس می کنید نوزاد خواب آلوده تر از معمول است.
از آنجا که تشخیص دقیق علت زردی با چشم غیر ممکن است ضرورت دارد که هر نوزادی با چشم ها و پوست زرد توسط یک پزشک معاینه شود.

درمان
بیشتر زردی های نوزادی نیاز به درمان ندارند و زردی های خفیف تا متوسط، بعد از یکی دو هفته و با قوی تر شدن بدن نوزاد جهت حذف بیلی روبین رفع خواهند شد.
شیردهی بیش تر از سینه یا جایگزینی با شیر خشک جهت کمک به دفع بیلی روبین در مدفوع مفید است.
در برخی موارد پزشک از مادر خواهد خواست به طور موقت شیر دهی از سینه را قطع کند. در این صورت شیر باید دوشیده شود؛ ولی به نوزاد خورانده نشود تا جریان شیر برقرار بماند و زمانی که زردی پاک شد تغذیه از شیر مادر مجدداً آغاز می شود.
برای زردی های شدید نور درمانی با نور مخصوص توصیه می شود. اگر نوزاد زردی شدیدی داشته باشد و به سایر درمان ها پاسخ نداده است، ممکن است انتقال خون انجام شود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.