هفته دوم تولد نوزاد، رشد چگونه است؟
تمام نوزادان منحصربهفردند و مراحل رشد را با سرعت خاص خود طی میکنند. جدولهای راهنمای رشد نیز فقط نشان میدهد که کودک شما چه پتانسیلی دارد.
تمام نوزادان منحصربهفردند و مراحل رشد را با سرعت خاص خود طی میکنند. جدولهای راهنمای رشد نیز فقط نشان میدهد که کودک شما چه پتانسیلی دارد. همچنین اگر کودکتان زودتر از موعد مقرر تولدش به دنیا آمده است، در نظر داشته باشید که معمولاً به زمان بیشتری برای رسیدن به معیارهای تکاملی رشد کودک یا نقاط عطف رشد نیاز دارد. اما جدا از اینها اگر هر گونه نگرانی یا سؤال و ابهامی در مورد رشد کودک خود دارید، بهتر است با پزشک کودکتان صحبت کنید. در این مطلب میتوانید با چگونگی رشد یک نوزاد در هفتهٔ دوم تولدش آشنا شوید.
بینایی نوزاد
نوزادان نزدیکبین به دنیا میآیند و اشیا را زمانی به بهترین نحو میبینند که در فاصلهٔ حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتری باشند، بنابراین بینایی نوزاد شما هنوز هم تار است و او تنها زمانی میتواند صورت شما را به وضوح ببیند که او را نزدیک به خود نگه داشته باشید. پس نگران نشوید اگر نوزادتان از همان آغاز به جای مستقیم نگریستن به چشم شما به ابرو، خط موی پیشانی یا دهان در حال حرکت شما نگاه میکند. همچنان که در ماه اول با شما بیشتر آشنا میشود بیشتر به تبادل نگاه علاقهمند میشوند. مطالعات نشان میدهد که نوزادان نگاه کردن به چهرهٔ انسان را به تمام شکلها یا رنگهای دیگر ترجیح میدهند و مثلاً اشیایی با کنتراست رنگی بالا مثل یک صفحهٔ شطرنجی در جایگاه بعدی جذابیت برای نوزادان قرار دارد.
شما میتوانید با نگاه کردن به کودک از فاصلهٔ نزدیک، به او فرصت زیادی برای مطالعهٔ اجزای صورت خود بدهید. وقتی شما یا همسرتان به او غذا میدهید، سر خود را به آرامی از یک سمت به سمت دیگر حرکت دهید و ببینید که چشمهایش به چه شکل شما را دنبال میکند. این تمرین میتواند به تقویت عضلات چشم کمک کند. همچنین باز هم نگران نباشید اگر نوزادتان در حین نگاه کردن به شما انحراف چشم دارد. در ماه اول زندگی طبیعی است که چشمهای نوزادان گاهی سرگردان باشند یا چپ شوند. نوزادان به نور نیز حساس هستند و میتوانند هر سه بعد را ببینید. اگر دقت کنید خواهید دید که چطور وقتی نور زیاد میشود ممکن است شروع به پلک زدن کند.
وزن نوزاد
اگر به نوزادتان شیر خودتان را میدهید و از آنجا که او دائما گرسنه به نظر میرسد ممکن است فکر کنید که آیا به اندازهٔ کافی سیر میشود یا گرسنه میماند. پاسخ درست این است که او احتمالاً شیر کافی دریافت میکند، زیرا شیر مادر را ظرف چند ساعت بعد از خوردن آن هضم میکند و خیلی زود مجدداً شیر میخواهد. با شناخت برخی نشانهها میتوانید از اینکه نوزادتان شیر کافی دریافت میکند مطمئن شوید که برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- سینههای شما پس از شیردهی خالی و نرمتر میشوند.
- مدفوع او خردلی یا تیره است و به دفعات دفع دارد.
- در طول روز حداقل پنج تا شش پوشک یکبارمصرف را کثیف میکند.
- در صورت استفاده از کهنه، در طول روز هفت یا هشت کهنهٔ بچه را کثیف میکند.
- کودک از لحاظ قد و وزن در حال رشد است.
همچنین نوزادان رنگ و روی خوب و پوست سفتی دارند که اگر کشیده شود فوراً به جای خود برمیگردد، با توجه به این اصل اگر پوست کودکی را که دچار کمآبی است آرام فشار بدهید یا نیشگون خیلی ملایمی بگیرید، پوست او چند لحظه چروک باقی میماند که نشانهٔ نیاز او به شیر بیشتر است.
به یاد داشته باشید چه به نوزاد خود شیر میدهید و چه او را با شیر خشک تغذیه میکنید، در نظر داشته باشید که همهٔ نوزادان با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند و میزان رشد کودک معمولاً در مراحل خاصی کُند میشود. علاوه بر این، اگر کودک شما هنگام تولد وزن بالایی داشت، ممکن است در ادامه و هفتههای بعد نیز سرعت رشدی به همان نسبت بالا نداشته باشد.
اگر نوزاد شما تقریباً به موقع به تمام نقاط عطف رشد خود میرسد، ارتباط خوبی با شما دارد و مجموعاً شاد و سالم به نظر میرسد، به احتمال زیاد وضعیت سلامت خوبی دارد. اما اگر چکآپهای وزنی منظم در مطب پزشک نشان میدهد که نوزاد با میزانی طبیعی رشد نمیکند، ممکن است نشانهٔ این باشد که خوب شیر نخورده است یا بدن او در جذب یا استفاده از مواد مغذی موفق نیست که لازم است پزشک کودکتان شما را راهنمایی کند.
خواب نوزاد
نوزادان زمان زیادی را در خواب میگذرانند و به منظور کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، ایمنترین وضعیت خواب برای آنها خوابیدن روی پشت است. یادتان باشد نوزاد را فعلاً روی شکمش قرار ندهید تا از خطرات خفگی و سندرم مرگ ناگهانی نوزادان در طول این هفتهها جلوگیری کنید.
مدفوع نوزاد
مدفوع نوزاد در روزهای اول به دلیل وجود مکونیوم یعنی مادهای که هنگام زندگی در رحم در رودههایش تجمع کرده بود، قوام زیادی دارد و به رنگ سبز تیره است. همچنان که نوزاد شروع به شیر خوردن میکند و مکونیوم دفع میشود، مدفوع او به رنگ زرد مانندی درمیآید، اما رنگ آن ممکن است بسته به رژیم غذایی شما در صورت شیردهی از سینه یا مقدار و نوع شیر خشکی که به او میدهید و سطح آب بدنش، در هر روزی متفاوت باشد.
یک نوزاد میتواند در هر روز بین هشت تا ۱۲ بار عمل دفع داشته باشد، اما تا زمانی که در طول روز حداقل یک بار مدفوع دارد، احتمالاً حالش خوب است. همچنین اگر نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه میکنید، مدفوع او ممکن است آبکیتر، نرمتر و شبیه اسهال باشد.
بازی کردن با نوزاد
حتی در این چند هفتهٔ اول نوزادان میتوانند حالات چهره را به طور شهودی تشخیص دهند و گاهی حتی آنها را تقلید کنند. صورت خود را نزدیک او ببرید و چند بار زبان خود را بیرون بیاورید یا ابروهای خود را بالا ببرید، سپس به او کمی زمان بدهید تا حرکت شما را تقلید کند.
حتی اگر نوزاد اکنون حرکات صورت شما را تقلید نکند، با دقت شما را نگاه میکند و از آن میآموزد. اگر با او ارتباط برقرار میکنید اما استقبالی نشان نمیدهد نگران نباشید، زیرا او ممکن است خوابآلود یا به دلایل مختلف کمی تحت فشار باشد و نیاز به استراحت داشته باشد.
منبع:
مادر شو
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼