۱۸۴۱۲۰
۱۱۴۴
۱۱۴۴

رشد جسمی نوزاد، سه تا شش ماهگی

مهمترین ویژگی ها و نشانه های رشد جسمی کودکان کودکان سه تا شش ماهه را در این مقاله مرود بررسی قرار می دهیم.

مهمترین ویژگی ها و نشانه های رشد جسمی کودکان کودکان سه تا شش ماهه را در این مقاله مرود بررسی قرار می دهیم.
کودکان از ۳ ماهگی کنترل حرکاتش را می آموزند. اولین نکته در خصوص رشد جسمی کودکان از ۳ ماهگی تا ۶ ماهگی این است که در سه ماهگی، فرزندتان آمیزه ای از بازتاب ها و حرکات هدفمند است. او کنترل برخی از عضلات را یاد می گیرد. برخی حرکات هنوز تصادفی اند (مانند پاهایش)، ولی او می تواند دیگر عضلاتش را آزادانه و به سمتی که می خواهد حرکت دهد (مانند حرکت به منظور گرفتن اسباب بازی). او در این سه ماه (یعنی از ۳ ماهگی تا ۶ ماهگی) کنترل حرکات این گروه عضلات را یاد می گیرد : سر و گردن، چشم ها، دست ها، و تنه.

در این سن او را به طور عمودی نگاه دارید تا عضلات سر و گردنش تقویت شوند
تا سه ماهگی سر و گردن نوزاد شما بیشتر از آن که لق بزند پایدار است. هنوز بعضی وقت ها که خسته است یا زیاد عمودی نگاه داشته شده ممکن است سرش به یک طرف لق برند اما در بیشتر وقت ها اگر به طور عمودی نگاه داشته شود می تواند سرش رابالا بگیرد.
یک راه ساده برای سنجش قدرت گردن فرزندتان «آزمو عقب ماندن سر» است. وقتی می خواهیم با گرفتن دست ها نوزاد را از حالت خوبیده به وضعیت نشسته در آوریم سرش به پشت می افتد یا به اصطلاح «عقب» می ماند. در دو ماهگی هنوز سر او کمی عقب می ماند اما نه به اندازه ی زمان نوزادی. در چهار ماهگی نباید هیچ گونه عقب ماندگی وجود داشته باشد. با بلند کردن کودک باید سر او کاملاً در راستای تنه اش قرار بگیرد.
راه دیگر برای افزایش قدرت گردن کودکتان (به عنوان یکی از جنبه های رشد جسمی کودکان)، گذاشتن او بر روی شکم است. در نوزادی او به ندرت می تواند سرش را بلند کند یا از یک طرف به طرف دیگر برگرداند. اما در سه ماهگی او می تواند سرش را با تکیه بر آرنج هایش راست کند و سینه اش را از زمین جدا کند. او می تواند سرش را حتی تا نود درجه بالا بگیرد و به اطراف نگاه کند.

سه تا شش ماهگی
نکته دیگر در خصوص رشد جسمی کودکان کودکان سه تا شش ماهه این است که در چهار ماهگی سر و گردان او آن قدر قوی شده است که بدون لق زدن آنها را بالا بگیرد، هر چند هنوز هنگام تغییر وضعیت ممکن است به ندرت سرش لق بزند. عقب ماندن سرش باید ناپدید شده باشد و او باید بتواند سرش را در تمام جهات بچرخاند و به همه چیز در اتاق نگاه کند. با قوی تر شدن عضلات سر و گردن کودک دیگر لازم نیست موقع بلند کردن یا در آغوش حمل کردن او مواظب سرش باشید.

قدرت بینایی: اسباب بازی ها را از یک سمت به سمت دیگر ببرید تا با چشمانش تعقیب کند
موضوع دیگر در خصوص رشد جسمی کودکان از ۳ ماهگی تا ۶ ماهگی این است که کودک به تدریج یاد می گیرد که با چشمانش دنبال کند. در آغاز این تعقیب پرشی، لحظه ای و از نقطه ای به نقطه دیگراست. اما در چهارماهگی او می تواند به آرامی یک جسم را ۱۸۰ درجه دنبال کند. حالا دیگر انتخاب اول او دیدن اجسمای ثابت در یک فاصله ی مشخص نیست. عضله ای که در چشم او مسئول کنترل دقت بینایی است به اندازه ی کافی رشد کرده و او بهتر می تواند دیدش را بر فاصله های متفاوت متمرکز کند.
تیز بینی نوزادتان نیز افزایش یافته است. در زمان تولد تیزبینی او فقط کمی بهتر از حرف E بزرگ بر تابلوی سنجش بینایی است؛ در حدود چهار ماهگی او می تواند سومین ردیف حروف را ببیند. پس او دو برابر شفاف تر از زمان تولد می بیند.کودک تان در چهار ماهگی می تواند عضلات چشمانش را کنترل کند و شما را در اتاق با نگاهش تعقیب کند. نگاه او کمتر حالت تصادفی دارد و بیشتر مواقع معنی دار است و سعی می کند همیشه شما را نگاه کند.
یکی راه برای تشویق کودک تان به استفاده از دستانش، قراردادن اسباب بازی های نرم در دسترس او است. اگر او بر روی شکم بگذارید و خودتان هم کنار او دراز بکشید او بیشتر تلاش می کند تا سرش را بلند کند و به شما نگاه کند.

هنگام غلت زدن مواظب باشید کودکتان نیافتد
کودکتان برای غلت زدن از شکم به پشت و از پشت به شکم باید هماهنگی بین عضلات تنه و دست و پایش را یاد بگیرد. او احتمالا تمرین این مهارت تازه را به حالتی که شانه اش در زیرش قرار گرفته است به صورت نصفه و نیمه انجام می دهد. با این حال، در شش ماهگی او خواهد توانست دست کم به یک طرف غلت بزند چرا که رشد جسمی او افزایش یافته است. وقتی کودکتان می تواند به طور مداوم از شکم به پشت غلت بزند خطر رخ دادن نشانگان مرگ ناگهانی شیر خوار برای او به شدت کاهش می یابد چون می تواند خودش را از مشکل برهاند.

خطر!
یک مطلب جالب در خصوص رشد جسمی کودکان از ۳ ماهگی تا ۶ ماهگی این است که بیشتر کودکان غلت زدن (مرحله ی آغازین تحرک) را پس از چهار ماهگی یاد می گیرند اما برخی از آن را زودتر می آموزند (باید به خاطر داشته باشیم که رشد جسمانی کودکان دققا مشابه یکدیگر نیست). گاهی این روند یادگیری آرام و محتاطانه است و می توانید شاهد تلاش مرحله به مرحله ی او باشید. او به مدت چند روز بین شانه و پشت پیچ و تاب می خورد. سپس او غلت می زند. یا ممکن است شما (و خودش) را با یک مهارت جدید شگفت زده کند. یک روز وقتی فرزند شش ماهه تان را در وسط اتاق گذاشته اید تا به تلفن جواب بدهید بر می گرید و می بینید در زیر کاناپه مشغول گذاشتن اسباب بازی خاک آلود به دهانش است! (برای پاسخ به این سوال که چرا کودکان هر چیزی را در دهانش می کنند و برای حل این مشکل چه باید کرد، اینجا کلیک کنید؟)
حالا که کودک‌تان غلت می زند (یا هنگامی که در هر حرکتی مهارت یافته است) نباید هرگز او را وقتی بالاتر از سطح زمین قرار دارد تنها بگذارید. شما نباید او را روی تختخواب، کاناپه، یا میز تعویض پوشک، حتی برای یک لحظه تنها بگذارید. ممکن است فکر کنید او نمی تواند به لبه برسد یا از این که نمی تواند غلت بزند خیالتان راحت باشد ولی شما هرگز نمی توانید بدانید. بهتر است هیچ احتمالی را نادیده نگیرید.

زمان یادگیری نشستن کودکان
در شش ماهگی فرزندتان یاد می گیرد دست کم چند لحظه بنشیند. نشستن فرآیند پیچیده تری از آنچه ممکن است تصور کنید است. عضلات تنه او باید آن قدر قوی باشند که بتواند نیمه ی فوقانی بدنش را بالا نگه دارد، همچنین باید از تعادل مناسبی برای حفظ حالت نشسته برخوردار باشد. پس از با نشستن نه تنها عضلات تنه اش را تقویت می کند بلکه یاد می گیرد تعادلش را حفظ کند. وقتی می بینید نزدیک است از عقب بیافتد، هماهنگی که او بین عضلات شکمش نیاز د ارد تا صاف بماند بدون آن که زیادی جبران کنند و او از جلو بیافتد را در نظر بیاورید.
ممکن است چند هفته طول بکشد تا او مهارت های لازم برای نشستن را بدست بیاورد و طی این مدت شما باید مواظبش باشید که نیافتد. هنگام افتادن به جلو یا پهلوها ممکن است دست هایش مانع از افتادن شوند. (برای گرفتنش حاضر باشید) با این حال، بدون محافظت مناسب ممکن است او هنگام افتادن از پشت به سرش صدمه جدی بزند. برای حفاظت باید پشت او یک بالش به شکل حرف C بگذارید (مانند شکل زیر) و یا او را بین پاهایتان بگذارید که اگر از پشت بیافتد به سرش ضربه وارد نشود.

جویدن مشت یا انگشتان
اخرین موضوع در خصوص رشد جسمی کودکان از ۳ ماهگی تا ۶ ماهگی این است که جویدن مشت یا انگشتان ممکن است نشانه دندان در آوردن کودک تان باشد اما این حالت یعنی جویدن مشت یا انگشتان در کودکان ۶-۴ ماهه نیز زیاد دیده می شود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.