طریقه استحمام نوزاد، نکاتی که مادر باید بداند
درون یک لگن، آب تمیز و گرم بریزید و درجه حرارت آن را در حدود ۲۴ تا ۲۷ درجه سانتیگراد نگهدارید.
درون یک لگن، آب تمیز و گرم بریزید و درجه حرارت آن را در حدود ۲۴ تا ۲۷ درجه سانتیگراد نگهدارید. لباسهای کودک را درآورید و حولهای دور بدن او بپیچید و صورت و سر او را با روشی که پیش از این گفته شد، بشویید.
سپس حوله را از تن او دور کنید و درحالیکه با دست چپ سر و با دست راست پاهای او را نگه داشته و در بغل گرفتهاید، او را بلند کنید و به آرامی داخل آب لگن قرار دهید.
سپس درحالیکه در آب قرار گرفته است، مقداری آب روی بدن او بریزید و بدن را بشویید و در همین هنگام با او صحبت کنید (حتی در دوران نوزادی و شیرخواری میتوانید با او صحبت کنید).
پس از شستن بدن، او را از آب بیرون بیاورید و حوله نرمی دور او بگیرید و درحالیکه او را در آغوش گرفتهاید بدنش را با حوله نرم خشککنید. بیشتر کودکان پس از یکی دو بار حمام کردن، در آب دست و پا میزنند و از حمام کردن لذت میبرند. حمام کردن کودک باید توأم با شادی و بازی کودک باشد.
حمام کردن شیرخوار:
در صورتی که کودک اجازه دهد، هر روز میتوانید او را حمام کنید. تمام وسایل لازم همان است که پیش از این ذکر شد و باید قبلاً آماده باشد.
چون شیرخواران زیاد از حد جنب و جوش دارند و حرکت میکنند، بنابراین باید لگن و تمام وسایل کودک را روی تخت او آماده کنید تا همه چیز در دسترس باشد و همان جا او را حمام نمایید.
قبل از اینکه لباسهای کودک را از تن او درآورید، صورت او را با گلولههای پنبه و آب از داخل به خارج بشویید و برای چشم، پنبه جداگانه مصرف کنید.
اگر ترشح مخاطی خشک در سوراخ بینی کودک وجود دارد، نوک یک تکه پنبه را که با انگشتان خود لوله کردهاید، در آب تمیز فروببرید و در مجرای بینی او وارد کنید و آن را بچرخانید و درآورید و به دور اندازید.
سر کودک اولین قسمتی است که باید بشویید، بدین ترتیب که با دست چپ سر او را نگهدارید و مقدار کمی از شامپو را در کف دست خود بریزید، سپس دست راست را زیر سر او بگذارید و سر را کاملاً نگهدارید، و با شامپو سر را به شکل دایره بشویید. سپس با آب تمیز، صابونها را شسته، سر را خشککنید و سرانجام تمام بدن را بشویید.
بعد از اینکه کودک شسته شد، او را بلند کنید و با یک حوله یا پتوی کوچک بپوشانید تا بدن او خشک شود، مخصوصاً به شیارهای گردن و کشاله ران او توجه کنید که کاملاً خشک شود. بعد از حمام کردن نوزادان دختر، لبهای دستگاه تناسلی را باید از هم باز کنید و با پنبه و آب تمیز نمایید.
در شیرخواران پسر اگر ترشحی روی آلت وجود دارد، پاککنید. اگر پوست کودک سالم باشد، هیچگونه پودر، لوسیون، کرم یا پماد لازم ندارد. ریختن پودر زیاد در چینهای بدن کودک سبب تحریک میشود و ممکن است کودک نسبت به ترکیبات پودر یا پماد حساسیت پیدا کند.
اگر نواحی کفل نوزاد را با پمادهای خنثی مانند پماد اکسید دو زنگ چرب کنید، پوست نرم خواهد شد. اگر پودر لازم باشد، باید پودرهایی که تحریککننده نیستند (مانند نشاسته ذرت) استفاده نمایید.
نکاتی که مادر در هنگام حمام کردن نوزاد باید به آنها توجه کند عبارت است از:
- درجه حرارت محلی که نوزاد را حمام کنید (چه در حمام منزل و چه در اتاق) نباید زیاد گرم باشد. گرم بودن محیط حمام سبب وحشت کودک، عرق کردن و از دست دادن آب بدن، تب و در بعضی مواقع گرمازدگی کودک میشود. پزشکان در برخورد با بعضی از کودکان تبدار، پس از پرس و جو از مادران آنها به این نتیجه میرسند که علت تب آنان فقط گرمای زیاد در موقع حمام کردن بوده است.
- هیچ موقع سر نوزاد را زیر آب یا لگن نبرید، زیرا کودک دچار ترس و وحشت خواهد شد.
- هیچ موقع شیردوش را روی سر نوزاد و شیرخوار باز نکنید. ریختن آب دوش روی سر نوزاد و شیرخوار سبب وحشت و ترس او خواهد شد و چه بسا نوزاد از ترس و وحشت نمیتواند نفس بکشد و رنگ صورت او سیاه میشود. این کار سبب میشود که کودک در آینده نیز از حمام شدن ترس و وحشت داشته باشد.
- قبل از حمام کردن، اگر ناخنهای کودک بلند است کوتاه کنید (هر سه یا چهار روز ناخنهای کودک را باید کوتاه کنید)، زیرا کودک با حرکاتی که به دستهای خود میدهد ممکن است سر و صورت خود را خراش دهد یا زخم کند (دست و بازوی کودک را محکم بگیرید و ناخنهای او را کوتاه کنید).
- در هنگام خشک کردن بدن کودک، حوله را به بدن او نکشید، بلکه کودک را با حوله در آغوش نگهدارید تا بدن او خشک شود، زیرا پوست بدن نوزاد ظریف است و کشیدن حوله به بدن موجب خراشیدگی پوست او خواهد شد. بعد از دفع مدفوع نیز نباید با کهنه، مدفوع نوزاد را از اطراف مقعد او پاککنید، زیرا کهنه ممکن است زبر و خشن باشد و موجب خراشیدگی، عفونت و آبسه اطراف مقعد کودک گردد. بعد از دفع مدفوع، مقعد نوزاد را باید بشویید یا با پنبه خیس شده با آب پاککنید.
- بعد از حمام کردن فراموش نکنید که پشت گوش، چینهای گردن، چینهای آرنج، زیر بغل و چینهای کشاله ران کودک را کاملاً خشککنید، زیرا اگر این محلها کاملاً خشک نشوند به سادگی قرمز و زخم خواهند شد.
- به شیارهای بدن کودک به مقدار کم با انگشت یا پنبه، پودر بزنید و بعد پاککنید. هیچ موقع پودر را به شیارهای بدن کودک نپاشید، زیرا ممکن است ذرات پودر در هوا منتشر شود و وارد ریه نوزاد شود و ایجاد ضایعات ریوی نماید. همچنین هیچ موقع پودر و کرم را با هم به شیارهای پای کودک نزنید، زیرا این دو موجب تحریک و قرمزی خواهد شد.
- بعد از حمام کردن نوزاد یا شیرخوار او را زیاد نپوشانید. پوشاندن زیاد یا پیچیدن پتو به دور کودک سبب عرق کردن او و منجر به پیدایش دانههای عرقسوز در صورت، گردن و بدن کودک میشود.
- بعد از حمام کردن نوزاد لازم نیست ناف او را با بند ناف یا با پارچه ببندید. ناف نوزاد را همیشه خشک نگهدارید تا بیفتد.
- سر و بدن شیرخوار را میتوانید در وان معمولی و با اسفنج یا لیف حمام بشویید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼