هفته دهم رشد نوزاد، آنچه باید بدانید
متخصصین اطفال توصیه میکنند که در ۶ ماه اول نوزادان باید از شیر مادر نه شیر خشک ، آب میوه ، سایر مایعات یا هر نوع غذای جامد تغذیه کنند.
متخصصین اطفال توصیه میکنند که در ۶ ماه اول نوزادان باید از شیر مادر نه شیر خشک ، آب میوه ، سایر مایعات یا هر نوع غذای جامد تغذیه کنند. شیر دادن باید تا ۶ ماهه بعدی همراه با غذاهای جامد ادامه یابد. بسیاری از مادران از این دستورالعملها پیروی نمیکنند. برخی بعد از یک یا دو ماهگی کودک را از شیر میگیرند و برخی شیر دادن را تا بعد از یک سالگی ادامه میدهند.
از شیر گرفتن کودک
متوقف کردن شیردهی به طور ناگهانی میتواند برای شما و کودکتان دردناک باشد. سینههایتان سفت میشوند و ممکن است دچار عفونت سینه شوید و کودکتان ممکن است به تغییر کلی از سینه به شیشه اعتراض کند.
از شیر گرفتن تدریجی برای شما و کودک بهتر است. با کم کردن شیردهی و جایگزین کردن آن با شیشه یا فنجان شروع کنید. اگر کودک شیشه را از دست شما نگیرد همسرتان یا شخص دیگری این کار را انجام دهد. بعد از چند روز شیردهی را بیشتر کم کنید تا به طور کامل کودک را از شیر بگیرید.
معمولاً بعد از 3 یا 4 روز کاهش شیردهی شیر بعد از شیر دادن سرریز نمیکند. اگر 3 تا 4 روز شیر شما هنوز سر ریز میکند چند روز دیگر صبر کنید قبل از کم کردن زمان شیردهی بعدی در غیر این صورت ایجاد ناراحتی میکند.
اعتصاب شیرخواری
بعد از حدود ۳ ماهگی به طور ناگهانی نوزاد از شیر خوردن امتناع میکند. این حالت اعتصاب شیرخواری نامیده میشود و به چند دلیل اتفاق میافتد مانند بیماری ، دندان درآوردن ، تغییر در طعم شیر ، به طور متناوب از شیشه به پستانک استفاده کردن ، کم بودن شیر ، تغییر در بوی شما به دلیل عطر و خوشبوکننده.
وضعیتی که شیر خوردن را ناراحتکننده میکند مانند گرفتگی بینی یا دردهای ناحیه دهان نوزاد یا تغییر در زندگی نوزاد مانند پرستار بچه جدید ، نقلمکان به خانهای جدید یا بازگشت شما به سرکار.
برای کمک به کودک در طی اعتصاب شیرخواری ، زمان بیشتری او را بغل کنید. سعی کنید در جاهای مختلف او را شیر بدهید تغییر وضعیت دهید ، نورها را کم نور کنید تا حواس کودک پرت شود و در حالت خواب و بیداری کودک به او شیر بدهید.
شیرتان را با فنجان یا قاشق به کودک بدهید. اگر میخواهید در طی اعتصاب شیرخواری با شیشه به او شیر دهید او را مانند هنگامی که شیر خودتان را به او میدهید بغل نکنید در این صورت او منتظر شیر خوردن از شماست و شیشه شیر را مییابد.
اعتصاب شیرخواری معمولاً بیش از چند روز طول نمیکشد و بیشتر بچهها به شیر خوردن از سینه برمیگردند. اگر هنگام اعتصاب شیرخواری کودکتان دچار کاهش وزن است با متخصص اطفال در مورد جایگزینهای شیر صحبت کنید.
در هفته دهم رشد نوزاد شما بیشتر به زندگی در این دنیا عادت کرده. او تقریباً در زمانهای مشخصی بخواب میرود و زمان مشخصی از خواب بیدار میگردد. ولی در برخی نوزادان حالت بینظمی هنوز ادامه دارد و ممکن است یک روز به خوبی بخوابد و در روز دیگر فقط چرتهای نیمساعته بزند و در طول شب نیز نخوابد ولی این وضعیت به تدریج و با مرور زمان بهتر خواهد شد . اگر میزان از خواب پریدنهای نوزادتان زیاد است او را از نظر داشتن رفلاکس نزد پزشک متخصص ببرید و بررسی کنید.اگر نوزادتان تمام شب را میخوابد (به مدت ۵ تا ۶ ساعت متوالی)، شما یکی از معدود افراد خوشبخت هستید. بسیاری از نوزادان در این سن هنوز ساعاتی بعد از نیمههای شب از خواب بیدار میشوند.
میتوانید بجای اینکه نوزادتان به تنهایی خودش را با برنامه روزانهاش تطبیق دهد ،شما نیز او را در زمانهای معینی در گهوارهاش قرار دهید،پیش از خواب او را حمام کنید،با او درزمان مشخصی بازی کنید و ساعتهای یکسان در هر روز شیر دهید ،تا به او کمک کنید تا برنامه روزانهاش قابل پیشبینی و منظم تر شود.
اما همیشه هم نمیتوان از یک برنامه مشخصی پیروی کرد. گاهی انعطافپذیری هم میتواند کارگشا باشد . و گاهی با همین انعطافپذیری شما هم میتوانید به کارهای خود رسیدگی کنید.
رشد مغزی نوزاد - هفته دهم
هم اکنون نوزادتان میتواند جغجغهاش را در دستانش بگیرد، آن را تکان دهد و از صدایش لذت ببرد. هماهنگی دستها و چشم در این زمان بیشتر از قبل شده است. تکامل چشمها نسبت بهروزهای اول تولد بیشتر و بهتر شده . او اکنون میتواند رنگ قرمز سفید ، زرد و مشکی را تشخیص دهد و نسبت به آنها واکنش نشان دهد.او به اجسام قرمز خیره میشود و در مقابل رنگ قرمز واکنش نشان میدهد. برای تقویت بینایی او اجسام و عروسکهای پارچهای با رنگ قرمز و یا زرد نشان دهید. برای کودک خود کتاب مخصوص نوزادان را تهیه کنید. کتابهای پارچهای و پلاستیکی که میتواند آنها را بگیرد.
برای رشد و تقویت مغز نوزاد خود از موسیقیهای کلاسیک استفاده کنید . موسیقی موزارت و بتهون که آرامشبخش میباشند. از عروسکهای انگشتی برای صحبت کردن با او استفاده کنید. به هنگام بیرون رفتن از منزل برایش وقایع را توضیح دهید. هم اکنون میتوانید از تمرینات یوگای نوزادان و ماساژ نوزادان برای کودک خود استفاده کنید.
تقویت بهره هوشی کودکتان
هوش کودک آمیختهای از عوامل ژنتیکی و محیطی است. مراقبت از کودک برای رشد وی ضروری است. شما با این نظرات میتوانید مغز کودک را تحریک کنید :
با او صحبت کنید : تحقیقات نشان میدهد که رابطهای بین تعداد کلماتی که کودک می شنود و بهره هوشی کلامی او وجود دارد.
به کودک زمانی شخصی بدهید. اگر شما کودکتان را هر بار که از خواب بیدار میشود با محرکهایی بمباران کنید بعد از مدتی تحملش تمام میشود. حتی کودکان نیز نیاز دارند تا یاد بگیرند چگونه خودشان را سرگرم کنند.
برای او کتاب بخوانید. حتی یک نوزاد نیز با کتاب خواندن شما متوجه لغات و اصول قصهگویی میشود. وی به زودی متوجه میشود که کتابها کلماتی دارند که روی صفحات آمده است و شما از راست به چپ آنها را میخوانید.
تصاویر کتاب به او چیزهایی نشان میدهد که ممکن است تا به حال ندیده باشد مانند جنگل و فیل و کلمات جدید را به او میآموزد. وقتی به پایان کتاب میرسید دوباره آن را بخوانید تا در تقویت حافظه او کمک کنید.
کودک را بغل کنید . تماس چشمی زیاد با کودک برقرار کنید و او را اغلب بغل کنید. بزرگترین محرک یادگیری برای بیشتر کودکان تمایل به برقراری ارتباط با دیگران و ایجاد پیوند و صمیمیت است همانگونه که دنیا را کشف میکنند. شما میخواهید کودکتان به شما وصل باشد.
یادگیری با دهان
اشیایی مانند نوک سینه ، انگشتان ، اسباببازیها ، انگشت شست را در دهان کودک بگذارید اینها کمک میکند تا کودک طعمها و جنسهای مختلف را تشخیص دهد و او را برای خوردن غذاهای جامد آماده میکند.
بهترین بازی برای بچهها
چند بار در روز در طی شیر دادن ، عوض کردن پوشک و حمام کردن در امتداد چشمان کودک خود قرار بگیرید و بازی کردن را طول بدهید. در اینجا فعالیتهایی آمده است که بیشتر از دالی موشه است :
- حرکت دستها . دستهای کودک را بالاتر از سرش ببرید و پایین بیاورید و سپس دستها را به طرفین ببرید و روی سینهاش قرار دهید و این حرکتها را منظم انجام دهید.
- نشستن . دستها را دور سینه و کمر کودک بگیرید او را بالا بکشید تا در وضعیت نشسته قرار بگیرد و به آرامی دوباره او را پایین قرار دهید و برایش آواز بخوانید یا با او صحبت کنید و ادامه دهید. اسم او را صدا بزنید و در پایان کف پایش را قلقلک دهید.
- هیچی نشد. با انگشتان شست کودک شروع کنید و همانگونه که به آرامی نوک هر انگشت را نوازش میکنید بگویید (( ای وای هیچی نشد)). وقتی به انگشت کوچک رسیدید بگویید (( هیچی نشد)) و انگشت خود را به کنار دست بکشید و دوباره از انگشت شست شروع کنید.
نگرانی والدین در هفته دهم رشد نوزاد
سندروم مرگ ناگهانی نوزاد یکی از دلایل مرگ بیدلیل نوزادان سالم در خواب میباشد که بایستی به آن توجه داشته باشید. معمولاً بین هفته دوم تا یک سالگی کودک اتفاق میافتد هر چند ممکن است بعد از آن نیز این اتفاق بیافتد. سندرم مرگ ناگهانی کودک دلیل مشخصی ندارد و همین مسئله به ترس مادران میافزاید.
اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزادان. نوزادتان را همیشه به پشت بخوابانید. دور او را در تختخواب خلوت نگهدارید زیر نوزاد تشک سفت قرار دهید، اما اتاق او بیش از حد گرم نباشد، بیش از اندازه به او لباس نپوشانید. این قضیه برای نوزادانی که پدر و مادر سیگاری و الکلی داشتهاند بیشتر اتفاق افتاده است.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼