تعریق شبانه نوزاد، علل و درمان
نوزادان اغلب در شب عرق می کنند و این باعث نگرانی والدین نوزاد و پرستار نوزاد می شود.
نوزادان اغلب در شب عرق می کنند و این باعث نگرانی والدین نوزاد و پرستار نوزاد می شود. در بیشتر موارد این موضع جدی نیست اما سبب می شود کودک و نوزاد در شب خواب راحتی را تجربه نکنند. ممکن است تعریق شبانه کودک و یا نوزاد یک زمینه پزشکی داشته باشد و یا یک هشدار باشد. قصد ما در این مقاله از سایت مهرپرور بررسی دقیق علل تعریق شبانه کودک است و به شما راهکاری می دهیم که چگونه این مشکل را در کودک درمان کنید.
به این عارضه در لصطلاح پزشکی هیپرهیدروز شبانه و یا هیپرهیدروز خواب می گویند. پدر و مادر کودک و یا پرستار نوزاد زمانی به وجود این عارضه در بچه پی می برند که کودک در شب به دلیل عرق کردن بیش از اندازه از خواب بیدار می شود و یا زمانی که پرستار کودک صبح ها کودک را آماده می کند متوجه خیس بودن لباس های نوزاد می شود.
همه نوزادان حجم بالایی از غدد تولیدکننده عرق دارند که زمان هایی که دمای محیط اطراف آنان بالا می رود فعالیت این غدد نیز افزایش می یابد. در نوزادان و کودکان نسبت حجم غده عرق به سطح پوست بیشتر از بزرگسالان می باشد به همین دلیل تراکم عرق تولید شده در پوست کودک و نوزاد از افراد بزرگسال بیشتر می باشد.
چرا کودکان و نوزادان در شب عرق می کنند؟
در این بخش از مقاله علل تعرق شبانه کودکان و نوزادان را برررسی می کنیم:
۱- عرق کردن کودک و نوزاد به علت گرم بودن محیط:
در صورتی که کودک و یا نوزاد در محیطی به خواب بروند که رطوبت دارد و یا دمای آن محیط بالاست می تواند سبب تعرق کودک بشود. در صورتی که والدین کودک و یا پرستار کودک در زمان خواب کودک بر روی کودک پتو بیاندازند همین موضوع هم می تواند سبب تعرق کودک بشود . کودک در صورتی که در محیط گرم و مرطوب به خواب برود حتی اگر تب نداشته باشد طبیعی است که عرق بکند.
۲- عرق کردن کودک و نوزاد به علت تب کردن :
بدن برای بیرون راندن تب از بدن عرق می کند و زمانی که بدن، خود را از طریق تبخیر از عرق تهی می کند به دمای طبیعی بر می گردد و در صورتی که کودک یا نوزاد تب دارد طبیعی است که عرق بکند. و دلیلی ندارد که باعث نگرانی پرستار کودک و والدین کودک بشود ، آنها باید میزان تب را کنترل کنند.
۳- عرق کردن کودک و نوزاد به علت کابوس های شبانه:
کودکانی که قوه تخیل قوی دارند شب ها دچار کابوس می شوند و این کابوسها در صورتی که حاوی تصاویر وحشتناک باشند می تواند باعث ترس و وحشت کودکان بشود که موجب عرق بیش از حد در صورت و سر کودک می شود.
۴- عرق کردن کودک و نوزاد به علت آپنه خواب:
کودک بنا به هر دلیل که دچار مسدودیت راه تنفسی بشود به آن آپنه خواب می گویند. تعرق شبانه در کودکان می تواند دلیل آپنه خواب در کودک باشد. تقطیع تنفس برای مدت زمان طولانی می تواند به دلیل طیف وسیعی از دلایل مانند آدنوئید اتفاق بیفتد. چیزی که به شدت به طرز اشتباهی آن را به ریه ها و یا مغز نسبت می دهند. همچنین چاقی در کودکان نیز باعث افزایش آپنه خواب در کودک می شود.
۵- عرق کردن کودک و نوزاد به دلیل وجود برخی سرطان ها :
وجود تعرق شبانه در کودک می تواند به دلیل برخی از سرطان ها مانند لوسمی، لنفوم هاجکین و لنفوم غیر هاجکین باشد.
۶- عرق کردن کودک و نوزاد به دلیل مشکلات تیروئیدی:
مشکلات مادرزادی تیروئید می تواند هیپرتیروئیدیسم ایجاد کند که منجر به عرق سرد در شب می شود.
۷- عرق کردن کودک و نوزاد به دلیل مشکلات ژنتیکی:
شرایط ناشی از ژن های معیوب مانند فیبروز کیستیک، مشکلات قلب مادرزادی و اختلالات طیف اوتیسم منجر به عرق شبانه و پوست پوست شدن بدن کودک می شود.
توجه داشته باشید که عرق کردن کودک تنها نشانه ای از شرایط فوق نیست و نشانه های مهم دیگری امکان دارد که در ابتدا، توجه والدین و پرستار کودک را جلب کند. بهترین راه این است که برای دانستن علت دقیق عرق شبانه، به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی باید نگران تعرق شبانه کودک باشیم؟
والدین کودک و پرستار کودک لازم است به دقت بررسی کنند در صورتی که تعرق شبانه کودک با نشانه های دیگری همچون موارد زیر همراه بود به پزشک متخصص کودکان مراجعه بکنند.
- کودک در کنار تعرق شبانه تب با دمای بالای(۳۸ درجه سانتیگراد) دارد.
- کودکی که در کنار تعرق شبانه جوش های پوستی و رگ های خونی پیدا می کند.
- اگر خارش پوست در کنار تعرق شبانه کودک را درگیر کند.
- کودکی که استفراغ و اسهال دارد و همچنین تعرق شبانه دارد.
- کودکانی که تعرق شبانه دارند و در کنار آن خروپف می کنند.
- کودکانی که در کنار تعرق شبانه دچار کاهش اشتها و یا از دست دادن وزن می شوند.
تعرق شبانه در کودک همراه با تب و کاهش وزن نشان دهنده مطلب مهمی است و لازم است پرستار کودک یا والدین کودک به آن توجه ویژه ای داشته باشند.
در صورتی که علت را تشخیص دادید و به دلیل یک مشکل پزشکی اتفاق افتاده است توصیه مهم رفع آن عارضه است. اصولاً از روش های درمانی زیر برای برطرف کردن تب در کودکان استفاده می شود.
- استفاده از پماد موضعی برای کودکان
نحوه عملکرد این پماد ها به دلیل داشتن مواد ضد انعقادی از راه پیشگیری از تعرق می باشد. پرستار کودک و یا والدین کودک بهتر است این پماد را یک بار در هر ۲۴ ساعت قبل از اینکه کودک به رختخواب برود برای او بمالند. کرم موضعی و پودر تالک ضد عرق برای کنترل عرق شبانه در نوزادان و نوپایان کافی می باشد. برای نوپایان موارد دیگر لازم به استفاده نمی باشد.
- مصرف داروهای خوراکی برای کنترل تعرق شبانه در کودکان :
این داروها، داروی آنتی کولینرژیک نامیده می شود و میزان تولید عرق را کم می کند. با این حال، آنها نمی توانند کاملا از تعریق شبانه جلوگیری کنند.
- روش جراحی برای درمان تعرق شبانه کودکان:
امواج عصبی متصل به چند غده عرق بیش فعال به طور دائم از طریق یک روش جراحی به نام سمپاتکتومی توراسیک مسدود می شوند.
تزریق الکتریکی و تزریق بوتاکس از دیگر روش های درمانی برای کنترل تعرق شبانه می باشد. درمان های الکتریکی بلوک های عرق را با استفاده از ضربه های الکتریکی تحریک می کنند؛ در حالی که تزریق بوتاکس به قسمت هایی از بدن که زیاد عرق می کند، برای مسدود کردن تولید عرق انجام می شود.
درمان خانگی تعرق شبانه در کودکان و نوزادان :
روش های درمانی که والدین کودک و پرستار کودک می توانند برای درمان تعرق کودک استفاده کنند در ادامه این مقاله بررسی می شوند.
- برای کودکان و نوزادان در شب از لباس های آزاد که دارای پارچه های طبیعی است استفاده کنید . بهتر است پارچه ها از جنس های طبیعی مانند پنبه یا کتان باشند زیرا در این لباس ها هوا به خوبی جریان دارد. یکی دیگر از مزایای این پارجه ها جذب کردن عرق و تبخیر فوری آنها می باشد.
- بهتر است برای کودکان از در زمان خواب از ملافه های رنگ روشن استفاده کنید و از تعداد کمتری پتو برای پوشاندن روی کودک استفاده کنید.
جالب است بدانید که استفاده از بالش نرم برای کودکان مناسب نیست زیرا شکل سر کودک را به خود می گیرد و گردش هوار را دشواتر می کند.
- بهتر است برای اتاق کودک و نوزاد از سیستم تهویه هوا استفاده بکنید تا دما خیلی بالا نرود و در صورتی که هوای اتاق کودک رطوبت زیادی دارد ، یک رطوبت گیر تهیه کنید.
- لازم است هم والدین کودک و هم پرستار کودک قبل از خواب کودک از طریق روش هایی مانند استحمام و خواندن یک داستان قبل از خواب سعی کنند کابوس و وحشت شبانه کودک را مدیریت کنند. در اتاق کودکان نوپا از نور کم استفاده کنید تا احتمال بیدار شدن به دلیل ترس و تعریق کودک را کاهش دهید.
- بهتر است کودک را هیدراته نگه دارید زیرا عرق شبانه می تواند در تابستان شدید باشد. ممکن است مواردی نیز وجود داشته باشد که مداخلات زیادی نیاز نداشته باشد.
نظر کاربران
سلام وخسته نباشیدخدمت دکترای عزیز
من دختری دارم ۶ماه و۱۰ روزشه شب ها موقه خواب وشیر خوردن طوری عرق میکنه انگار تازه از حمام اوردمش بیرون تمام لباسش موهاش خیس میشن
توروخدا راهنماییم کنید نیازه ببرمش دکترش
قدش:::::::۶۹
وزنش::::::::۸کیلو پونصد گرم
پاسخ ها
همراه عزیز نی‌نی‌بان، اگر سوالی از متخصصان دارید در آدرس زیر مطرح کنید
https://bit.ly/31AMOqp