سنجش هوش نوزاد، تست فیشر پرایس چیست؟
رفتارهای رقابت طلبانه والدین در رابطه با پرورش و هوش کودکانشان باعث شد که تست هوش نوزادان برای اندازهگیری بهره هوشی نوزادان طراحی گردد.
رفتارهای رقابت طلبانه والدین در رابطه با پرورش و هوش کودکانشان باعث شد که تست هوش نوزادان برای اندازهگیری بهره هوشی نوزادان طراحی گردد. این آزمون توسط کمپانی اسباب بازی فیشر پرایس طراحی شده است.
آیا نوزاد شما با استعداد است؟ تولید کننده اسباب بازی فیشر- پرایس، یک تست هوش برای نوزادان ۶ تا ۱۲ ماهه طراحی کرده که در بین متخصصان پرورش کودکان سروصدا به پا کرده است. این تست هوش توسط دکتر دوروتی اینون، مدرس روانشناسی در کالج دانشگاه لندن و نویسنده کتابهای پرورش کودک، در پاسخ به تحقیقات صنفی که مشخص کرد والدین به دنبال راههایی برای رشد فکری فرزندانشان بودند ارائه شد. در این مقاله بیشتر در رابطه با این تست هوش نوزاد و نحوهی اندازه گیری آن خواهید خواند.
تست فیشر- پرایس؛ تست هوش نوزاد
رفتارهای رقابت طلبانه والدین در رابطه با پرورش و هوش کودکانشان باعث شد که تست هوشی برای اندازه گیری بهره هوشی نوزادان طراحی گردد. با تمرکز بر همه چیز، از اینکه یک نوزاد چگونه یک نخود را برمیدارد تا پاسخ او به جملهی «کیک را لمس کن»، این آزمون به والدین میگوید که آیا کودکشان یک نابغه است یا خیر.
در دورهای که مادران و پدران به طور فزایندهای در مورد تحصیلات و هوش فرزندانشان رقابت میکنند، احتمالا کسانی هستند که نمیتوانند صبر کنند تا فرزندشان زبان باز کند و خود میزان استعدادش را نشان بدهد؛ این تست هوش برای این افراد طراحی شده است.
فیشر - پرایس، که این آزمون را در همکاری با روانشناس کودکان طراحی کرده است، بیان کرده است که هدفش ایجاد رقابت میان کودکان نبوده است بلکه نوعی راهنمایی در مورد کودکان به والدین ارائه کرده است.
با تحقیق بر روی ۵۰۰ نفر از والدین نشان داده شد، درحالی که ۹۰ درصد والدین میدانند، نقاط عطف فیزیکی مانند خزیدن یا راه رفتن کودک، چه زمانی باید رخ دهد، اما تعداد کمی از زمان شروع نشانههای رشد فکری مانند تشخیص و نامگذاری اشکال و رنگها آگاهی دارند. دکتر پیت مارش از مرکز تحقیقات توضیح داد: «این بررسی نشان میدهد که ۷۵ درصد والدین به دنبال نوعی تست هوش نوزاد هستند تا از اینکه کودکشان در زمان مورد انتظار به مراحل رشد رسیده است، مطمئن شوند.»
آزمون رشد کودک براساس درک مفهومی از زبان، آگاهی و تعامل با اسباب بازیها و اشیاء یافت شده در اطراف خانه و برای نوزادان ۶ تا ۱۲ ماهه طراحی شده است. دکتر دروتی اینون مدرس روانشناسی کالج دانشگاه لندن و مولف کتابهای رشد کودکان، این پرسشنامه را طراحی کرده است.
او توضیح داد: «اغلب والدین میخواهند بدانند که چگونه فعالیت ذهنی و روانی کودکانشان را تحریک کنند. امروزه موفقیت در مدرسه اهمیت بیشتری پیدا کرده است. موفقیت در زندگی دیگر نیازی به افتخار آفرینی ندارد، بلکه نیاز به تحصیلات و آموزش بهتر دارد. اگر شما با فرزندانتان بازی کنید، آنها کمی زودتر رشد میکنند».
پرسشنامه تست هوش نوزاد
۱. آیا کودک شما ...
a) وقتی غذا نمیخواهد سرش را برمیگرداند.
b) دستش را بالا میبرد تا او را بغل کنید.
c) برایتان دست تکان میدهد یا دالی بازی میکند؟
۲. آیا کودک شما میتواند ...
a) اسباب بازی را که به او میدهید بگیرد.
b) به عمد اسباب بازی را رها کند.
c) دو تا فنجان یا بلوک را بچیند.
۳. هنگام بازی با اسباب بازی که در دارد آیا کودک شما ...
a) به سختی در را پیدا و باز میکند.
b) از دست یا انگشتانش برای فشار در استفاده میکند.
c) میتواند به راحتی در را باز کند.
۴. هنگامی که فرزند شما در حال خوردن است آیا ...
a) به کمک شما برای غذا خوردن نیاز دارد.
b) از دست خود برای برداشتن مواد غذایی کوچکی مانند نخود فرنگی استفاده میکند.
c) از انگشتان و انگشت شست برای برداشتن مواد غذایی استفاده میکند.
۵. آیا کودک شما ...
a) از شعر و بازیهایی مانند «گنجیشکه اومد آب بخوره» لذت میبرد.
b) دستها و پاهایش را همزمان با شنیدن ترانه تکان میدهد.
c) برای بازی دیگری مانند نون بیار کباب ببر واکنش نشان میدهد.
۶. آیا کودک شما ...
a) اسباب بازی را که از دستش افتاده نادیده میگیرد.
b) به اسباب بازی که انداخته است نگاه میکند.
c) به عمد اسباب بازیاش را میاندازد و نگاه میکند که کجا افتاده است.
۷. کودک شما میتواند:
a) با کلمات و اصوات نامفهوم با شما صحبت کند.
b) به جایی که شما نگاه میکنید، نگاه کند.
c) وانمود کند از فنجان اسباب بازیاش در حال خوردن چای است.
۸. وقتی با اسباب بازی تلفنش بازی میکند آیا کودک شما:
a) مثل دیگر اسباببازیهایش با آن رفتار میکند.
b) علاقه نشان میدهد که تلفن اسباب بازی چه کاری میتواند انجام دهد.
c) آنچه انتظار میرود را انجام میدهد و دکمهها را فشار داده و گوشی را دم گوشش میگذارد.
۹. آیا کودک شما...
a) زمانی که یک اسباب بازی را زیر لباستان قایم میکنید، توجهی نمیکند و رو برمیگرداند.
b) زیر لباس را نگاه میکند تا ببینید اگر بخش از اسباب بازی معلوم است پس باقی آن کجاست.
c) لباس را بالا میزند تا اسباب بازی پنهان شده را پیدا کند.
۱۰. وقتی اسم کودک را صدا میکنید آیا او ...
a) نادیده میگیرد که اسمش را صدا کردهاید.
b) به سمت شما برمیگردد.
c) اسم خودش را میداند و وقتی از او سوال میشود مامان و بابا کجا هستند میتواند آنها را تشخیص دهد.
امتیاز و آنالیز تست هوش نوزادان
به سوالات پاسخ دهید و به هر پاسخ a، یک امتیاز، b دو امتیاز و c سه امتیاز اختصاص دهید. (a کاری است که به طور متوسط نوزدان در سن ۶ تا ۸ ماهگی انجام میدهند. c کاری است که نوزدان در ۱۲ تا ۱۴ ماهگی انجام میدهند.)
-نوزاد در ۶ ماهگی ممکن است قادر به انجام همهی کارهای این فهرست نباشد، اما احتمالا باید اکثریت آنها را انجام دهد. نمره مورد انتظار: حدود ۸ یا ۹
-در ۹ ماهگی، متوسط کودکان باید بیشتر یا برخی از گزینههای b را انجام دهند. نمره مورد انتظار: ۱۳ تا ۱۵
-در ۱۲ ماهگی یک کودک به طور متوسط باید چند کار از c و همهی bها را انجام دهد. نمره مورد انتظار: ۲۴ تا ۲۶
سخن آخر
دکتر دروتی اینون تاکید میکند قرار نیست که براساس نتیجهی تست هوش نوزاد فشاری بر پدر و مادرها یا کودکان وارد شود: «کودک کاری بیش از بازی کردن ندارد. دوران کودکی زمانی برای لذت بردن است، اما با این حال تمایل برای انجام مقایسه وجود دارد. آنچه که این تست انجام میدهد تنها اطمینان بخشی است.»
او میافزاید: «همهی کودکان با سرعت مشابه یکدیگر رشد نمیکنند. وقتی میگوییم که به طور متوسط، یک نوزاد شش ماهه میتواند فلان کار را انجام دهد به این معنی است که برای نیمی از کودکان در این سن انجام آن کار دشوار است. کودکانی که دیرتر شروع به خزیدن یا راه رفتن میکنند، شاید در این آزمون امتیاز کمی بگیرند، اما در نهایت زمانی که شروع به راه رفتن کنند، خیلی زود خود را بالا میکشند.»
رشد در دوران اولیه کودکی امری قابل پیش بینی نیست.آزمونهای اولیه با تواناییهای کودک در ۱۵ سالگی تقریبا هیچ رابطهای ندارند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼