۱۹۹۳۱۴
۱۳۲۷
۱۳۲۷

شیردهی مادر به نوزاد، چه مزیت هایی دارد؟

فواید شیردهی برای مادر و کودک بسیار زیاد است. از نظر تغذیه نمی توان شیر را با محصولات جایگزین و هیچ ماده ی دیگری مقایسه کرد.

فواید شیردهی برای مادر و کودک بسیار زیاد است. از نظر تغذیه نمی توان شیر را با محصولات جایگزین و هیچ ماده ی دیگری مقایسه کرد. هر چه بیشتر در مورد شیر مادر بدانید از خواص آن بیشتر حیرت می کنید. شیر مادر حاوی پادتن های ضد بیماری و گلبول های سفید خون است.
این محتویات برای دفاع از کودک در مقابل خطر ابتلا به بیماری های مخصوص در مناطقی که سطح بهداشت پایین است اهمیت به سزایی دارد و همین طور برای نوزادان که خطر ابتلا به بیماری در آنها قوی است مانند نوزادان نارس یا کم رشد و ریز بسیار مفید است. ما نباید از این خصوصیات شگفت زده شویم زیرا به هر حال خداوند متعال شیر مادر را به عنوان تنها غذا برای تکامل و بقای نسل انسان قرار داده است.
شیر مادر سهل الوصول بوده و نیازی به آماده ساختن ندارد. تغذیه از پستان برخلاف شیشه باعث می شود که دندان های کودک متناسب و در محل صحیح خود قرار گیرد. اغلب مادران اذعان دارند که شیر دادن به نوزاد نزدیکی فیزیکی و احساسی منحصر به فردی را بین آنها برقرار می کند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بوی مطبوعی می دهند و مدفوعشان نرم تر است. علاوه یر این شیر مادر کم هزینه تر از شیر خشک می باشد.
نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند تا ۶ ماهگی نیاز به غذای مکمل ندارد به ویتامین یا آهن مکمل نیازی نیست زیرا به مقدار زیادی از طریق شیر مادر به نوزاد می رسد.
شیردهی خاصیت ضد بارداری نیز دارد (البته نه صددرصد) به خصوص در یک سال اول و این مسئله در کنترل جمعیت نقش به سزایی دارد.
در انسان تولید و خروج شیر از طریق هورمون هایی که از غده ی هیپوفیز ترشح می شود کنترل می گردد. اولین محرکی که باعث ترشح این هورمون ها می شود مکیدن پستان توسط نوزاد و خالی شدن آن است.
در بعضی از زنان حتی با صدای نوزاد یا فکر درباره ی خروج شیر از غدد شیری و ورود آن به مجاری جمع کننده شیر و سپس از نوک پستان آغاز می شود. در طی شیر دادن به نوزاد چرخه تولید و خروج شیر چندین بار تکرار می شود.
هرچه نوزاد بزرگتر می شود به شیر بیشتری نیاز دارد، در نتیجه تولید و خروج شیر بیشتر تکرار می شود. بالاخره سینه ی مادر بر اساس نیاز با چرخه ی تولید شیر هماهنگ و سازگار می شود. اما شیر پستان در صورتی نیاز نوزاد را برطرف می کند که هماهنگی و سازگار می شود و شیر پستان در صورتی نیاز نوزاد را برطرف می کند که تغذیه ی نوزاد صرفا از پستان مادر انجام شود. اگر نوزاد از شیشه ی شیر تغذیه کند، سینه نسبت به این فعالیت کمتر واکنش نشان داده و تولید شیر را کم می کند، نوزادی که با سینه مادر شیردهی نشود به شیر بطری بیشتری نیاز پیدا می کند و این چرخه تکرار می شود و عاقبت تولید شیر موفق می گردد (این عمل، در هنگام از شیر گرفتن نوزاد، اتفاق می افتد).
برای شیردهی موفق، نکته ی فیزیولوژیک اساسی این است که نوزاد از بدو تولد، بدون هیچ محدودیتی به سینه ی مادر دسترسی داشته باشد و از هیچ گونه مکمل غذایی استفاده نکند.
یک نوزاد گرسنه باید به هر اندازه که لازم باشد از شیر مادر بخورد. تولید شیر برای رفع نیاز نوزاد روژی روز افزایش می یاید.
نوزاد هنگام گرسنگی بهتر شیر می خورد. مادر باید به اولین علایم گرسنگی در نوزاد توجه کند و منتظر نشود تا نوزاد از فرط گرسنگی به گریه بیفتد زیرا در آن زمان ابتدا باید او را ساکت کرد. مادر باید حالات طفل خود را مد نظر قرار دهد به تغذیه از روی ساعت. در طی چند هفته ی اول نوزاد ۱۲ بار در طی ۲۴ ساعت شیر می خورد. گاهی اوقات هر یک ساعت باید به نوزاد شیر داد. ممکن است نوزاد در برخی ساعات مرتبا شیر بخواهد در حالی که ساعات دیگر روز هیچ تمایلی به شیر خوردن نداشته باشد.
تولید و خروج شیر تحت تأثیر احساسات مادر است. شوک احساسی شدید تولید شیر را به طور کامل متوقف می کند و شیردهی موفق، نشان دهنده رضایت مادر از نقش مادری و روحیه شاد است. هرچه مادر با عشق و علاقه بیشتری به کودکش شیر بدهد روز به روز مقدار شیر و نیز مواد موثر و مورد نیاز بدن کودکش افزون تر می گردد. ولی اگر از سر سیری و بی میلی با به اجبار بخواهد به طفل شیر بدهد، به مرور زمان شیرش کم می شود که این برای کودک و مادر مشکلات زیادی ایجاد می کند.
هنگامی که در روز شیردهی مشکلی پیش می آید نگرانی و ناراحتی مادر آن را شدیدتر می کند. برای این که تمام دلایل مشخص شده مورد بررسی قرار گرفته و رفع شود به یک کارشناس آگاه و دلسوز در امر تغذیه با شیر مادر نیاز است. این کارشناس مربی دوران شیردهی نامیده می شود. اگرچه گریه نوزاد همیشه دلیل بر گرسنگی نیست اما در اغلب موارد این نتیجه را می دهد که شیر مادر برای نوزاد کافی نیست و این دلیلی برای متوقف کردن آن می شود. در اغلب موارد این طرز تفکر به علت احساسات به هم ریخته و مشوش در مورد شیردهی است توصیه من به شما مادران جوان این است که با نوزاد خود صادق باشید. اگر از اعماق وجودتان احساس می کنید که می خواهید به نوزادتان شیر دهید و همسرتان کاملا از شما حمایت می کند مطمئن باشید که می توانید با گریه نوزاد کنار آمده و شیردهی را ادامه دهید. شما می توانید!

شیر دادن برای مادر نیز فوایدی دارد، از فواید سلامتی تا مزایای اقتصادی!
تغذیه با شیر مادر هم برای کودک و هم برای مادر پرفایده است چرا که شیردهی نتایج سلامتی مادران را بهبود می‌بخشد، به این معنا که مادران شیرده، در طولانی مدت، در مقایسه با مادران غیر شیرده وضعیت سلامت بهتری خواهند داشت.

شیردهی باعث حفاظت در برابر سرطان سینه می‌شود
مادرانی که به کودکشان شیر نمی‌دهند، در مقایسه با مادران شیرده بیشتر در معرض ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان سینه وو سرطان تخمدان هستند.
تحقیقات اخیر نشان داده احتمال ابتلا به سرطان زنان شیرده ۲۵درصد کمتر است و هرچه مدت زمان شیر دهی بیشتر باشد، احتمال آن کمتر می‌شود؛ البته ارتباط بین شیردهی و کاهش ابتلا به سرطان هنوز مشخص نشده است.
طبق نظر برخی محققان، دلیل آن این است که احتمال تخمک‌گذاری زنان در دوران شیردهی کمتر است.
هنگامی که زن تخمک‌گذاری نمی‌کند، سطح هورمون‌های او که باعث سرطان هستند مانند استرادیول و پروژسترون پایین می‌آید. پس هرچه تعداد دفعات تخمک‌گذاری او کمتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان سینه نیز کمتر می‌شود.
دیگر محققان بر این باورند که زنانی که به فرزندشان شیر نمی‌دهند، دچار تورم سینه می‌شوند که ممکن است باعث ملتهب شدن بافت سینه شود. این التهاب ممکن است باعث سرطان سینه شود. هنگامی که زن شیر می‌دهد از این التهاب جلوگیری می‌شود.
شیردهی، می‌تواند تراکم استخوان را پس از شیر گرفتن افزایش دهد و از مادران در برابر پوکی استخوان و شکستگی آن در سنین بالاتر حفاظت کند.
شیردهی باعث کاهش استرس می‌شود و ارتباط بین مادر و فرزند را افزایش می‌دهد. زنان شیرده می‌توانند سریع تر با کودکشان ارتباط برقرار کنند زیرا تماس پوستی می‌تواند سطح اوکسیتوسین را در بدن مادر افزایش دهد.
علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که تغذیه با شیر مادر ممکن است خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان و اضطراب پس از زایمان را کاهش دهد و هرچه مادر مدت زمان بیشتری به کودک شیر دهد، احتمال مشکلات عاطفی پس از زایمان کاهش پیدا می‌کند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.