درخواست های کودکان، بخوانید! (۱)
والدین در تربیت کودک هماهنگ نبوده، مدام یکدیگر را متهم می کنند که تو مقصری، تو مادرش هستی، تو باید تربیتش کنی یا تو پدرش هستی باید از تو حساب ببرد.
مثال) سامان که دو سال و نیم دارد وقتی از خواب بیدار می شود فقط جیغ می کشد، وقتی می خواهند بیرون بروند به سختی حاضر می شود، وقتی چیزی می خواهد عصبانی می شود و خودش را به در و دیوار می کوبد و به هر کسی که مانع او بشود می گوید: بد.
رفتارهای نامناسب والدین
- والدین از کودک لجبازتر شده، با عصبانیت، سر و صدا و حتی تنبیه بدنی با او برخورد می کنند.
- به قول خودشان او را دعوا می کنند یا او را از صدای جارو برقی و یا نمکی می ترسانند.
- به تمام خواسته های او پاسخ می دهند چون معتقدند اگر این کار را نکنند عقده ای بار خواهد آمد.
- معتقدند چون حوصله نداریم، چون همسایه ها ناراحت می شوند، چون پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها دلخور می شوند، تسلیم او می شویم.
- والدین در تربیت کودک هماهنگ نبوده، مدام یکدیگر را متهم می کنند که تو مقصری، تو مادرش هستی، تو باید تربیتش کنی یا تو پدرش هستی باید از تو حساب ببرد و ... .
- مادر، کودک را از پدرش می ترساند یا سریعاً به او زنگ می زند و شکایتش را می کند.
- سعی می کنند برای کودک توضیح دهند که کارش اشتباه است اما او همچنان کار خودش را انجام می دهد.
- وقتی والدین می خواهند درست عمل کنند و تسلیم او نشوند، پدربزرگ، مادربزرگ و سایر بستگان می گویند او گناه دارد و بچه است چرا اذیتش می کنید؟ فعلا به حرفش گوش دهید وقتی بزرگ شد خوب می شود.
توصیه های روانشناس
- بهترین و کارآمدترین رفتار، تسلیم نشدن در مقابل خواسته های غیرمنطقی سامان است. پس هر وقت می خواهد با جیغ، گریه و سر و صدا به خواسته هایش برسد به هیچ عنوان به او توجه نکنید، عصبانی نشوید، داد نزنید، صحبت نکنید، تسلیم او هم نشوید، فقط و فقط بی تفاوت باشید. انگار او را نمی بینید و حرف هایش را نمی شنوید. البته این کار ساده ای نیست و نیازمند صبر و حوصله و تمرین است، به خصوص اگر در یک جمع قرار داشته باشید.
مثلاً اگر آب خواسته است و برایش آورده اید اما باز هم بهانه جویی می کند، آب را بگذارید و بروید و به گریه ها و نق نق هایش توجهی نکنید (رفتار مقتدرانه).
- هرگاه کودک تقاضایش را به آرامی بیان کرد به او توجه نمایید ولی اگر خواسته اش غیرمنطقی است باز هم تسلیم نشوید و به جای هرگونه صحبت، نصیحت و یا سر و صدا فقط و فقط بگویید: نه، نمی شود.
- هر روز حداقل نیم ساعت با او بازی کنید.
- بپذیرید زمان هایی شما از کودک لجبازتر شده، خیلی بر خواستۀ خود اصرار می کنید در صورتی که اگر گاهی اوقات (نه همیشه) از موضع خود عقب نشینی کنید آرام تر خواهید بود.
مثلاً اگر کودک دوست دارد با موهای نامرتب و یا لباس داخل خانه یا شلواری خاص با شما بیرون بیاید خیلی سخت گیری نکنید اجازه دهید هرگونه راحت است بیاید، مطمئن باشید در آن روز هیچ اتفاق نگران کننده ای نخواهد افتاد.
شاید بگویید من دوست ندارم و یا آبرویم می رود ولی نیک می دانید که آبرو چیزی نیست که با این کارها از بین برود.
- پس در کنار قاطعیت، زمان هایی را نیز انعطاف پذیر باشید.
- در تنظیم و اجرای قوانین تربیتی با هم هماهنگ عمل کنید وگرنه کودک از این آب گل آلود ماهی خواهد گرفت، مثلاً اگر وارد مغازه ای شدید و او پفک یا اسباب بازی می خواهد و شما این خواستۀ او را غیرمنطقی می دانید و نمی خواهید تسلیم او شوید، هر دوی شما باید مقاومت کنید. ولی اگر شما به عنوان مادر تسلیم نشوید ولی پدرش بگوید من اعصاب ندارم و نمی توانم گریه ها و سر و صداهای او را تحمل کنم، پس برایش بگیر، نتیجه حاصل نخواهد شد و متاسفانه کودک به خواستۀ خودش خواهد رسید.
- در اجرای قوانین تربیتی و انضباطی، نگران عکس العمل های مثبت یا منفی اطرافیان نباشید، چون هرگونه عمل کنید باز هم آنها حرف هایی برای گفتن خواهند داشت. همیشه به یاد داشته باشید: تربیت کودک شما مهم تر است یا رضایت دیگران؟
- متاسفانه در اطراف این کودکان الگوهای منفی متعددی وجود دارد که خواسته یا ناخواسته به صورت جدی یا شوخی سر به سر کودک گذاشته، او را لجبازتر می کنند پس بهتر است ارتباط خود را با این گونه افراد، قطع یا به حداقل برسانید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼