۱۲۱۸۹۴
۲۹۳۰
۲۹۳۰

انواع اسباب بازی کودکان، درست انتخاب کنید

هر کودکی متناسب با سن خود، از نظر ذهنی توانایی‌ های متفاوتی در انجام بازی‌ ها دارد.

انتخاب یک پازل مناسب همواره کار ساده‌ای نیست. هر کودکی متناسب با سن خود، از نظر ذهنی توانایی‌های متفاوتی در انجام بازی‌ها دارد. انتخاب یک پازل نامناسب موجب دلسردی کودک می‌شود.

اسباب بازیها و سرگرمی‌های مناسب کودکان

۱۲ تا ۱۸ ماهگی
کودک از یکسالگی به راحتی بلند می‌شود و سرپا می‌ایستد؛ گرچه هنوز برای گام برداشتن تردید دارد. از این سن کودک به اسباب‌بازی‌هایی تمایل پیدا می‌کند که به وی استقلال و آزادی عمل بیشتری می‌دهند؛ مثل اشیایی که می‌تواند آنها را بکشد یا هل بدهد یا انواع باربرها برای حمل اشیا. این نوع اسباب‌بازی‌ها به کودک امکان می‌دهد تا سریع‌تر اولین گام‌های خود را بردارد و به دنبال کشف و شناخت حواس تازه و مهیج برود. 12 تا 18 ماهگی سن بازی‌های تحرکی و فکری است. در واقع کودک شما به فکر خود رجوع می‌کند و به سراغ دستکاری اشیا می‌رود. اسباب‌بازی‌های مناسب این سن عبارتند از: اشیایی که بتوان ریسمانی به آن بست تا کودک آن را به دنبال خود بکشد، مانند انواع باربرها، مثل کامیون
‌آهنگ‌ها و ترانه‌های کودکانه
وقتی کودک‌تان را با موسیقی آشنا می‌کنید، در واقع به روح او شادابی و طراوت می‌بخشید و حواسش را برمی‌انگیزید. کودکان حتی پیش از آنکه بتوانند حرف بزنند، به ترانه‌های کودکانه علاقه نشان می‌دهند و هیچ چیز به اندازه این ترانه‌ها در پیشرفت زبان و تخیل کوچولوی دلبندتان موثر نخواهد بود. بنابراین آنها را از آهنگ و ترانه‌های مخصوص‌شان محروم نکنید. توجه داشته باشید برخی صداها و آهنگ‌ها بیش از بقیه کودک را مجذوب می‌کنند؛ اما برای انتخاب آهنگی مناسب باید به سن و سال کودک‌تان توجه کنید. به عنوان مثال، برای بچه‌های کوچک‌تر، آهنگ‌های کودکانه از نوع لالایی یا ترانه‌های آرامی که با صدای بچگانه خوانده می‌شود، مناسب‌تر است.
در این حالت کودک به راحتی با صدایی که می‌شنود همذات‌پنداری می‌کند. نوع موسیقی که انتخاب می‌کنید باید با توجه به ساعاتی که او نیاز به آرامش دارد یا ساعاتی که فعال‌تر است، متفاوت باشد. در ساعات قبل از خواب نیمروزی یا شبانه، موسیقی باید آرام و از نوع لالایی باشد و زمانی که کودک کاملاً هشیار و در حال بازی است، باید ضرب آهنگ تندتری داشته باشد تا حرکات کودک با ریتم آن هماهنگ شود. در واقع شما با انتخاب موسیقی مناسب، موازنه‌ای میان سرگرمی و آموزش کودک ایجاد می‌کنید. موسیقی مناسب کودک را سرگرم و در عین حال درک موسیقی را پایه‌ریزی می‌کند. بنابراین درنگ نکنید و از یکسالگی اولین ضبط‌ صوت کوچک را (که محکم، بادوام و رنگارنگ است) به او هدیه دهید؛ حتی اگر لازم باشد، خودتان در عوض کردن یا قرار دادن کاست به او کمک کنید.
اگر کودک‌تان اصرار دارد همیشه یک قطعه تکراری را برای گوش دادن انتخاب کند، اجازه دهید انتخاب خودش را داشته باشد. وقتی کودک قطعه‌ای را بارها گوش می‌دهد، از شنیدن آهنگی که با آن آشناست و می‌تواند ترانه آن را از حفظ تکرار کند، لذت می‌برد. البته نباید فضای خانه را با صدای بی‌وقفه موسیقی پر کرد. انتخاب ساعاتی مناسب همراه با آهنگی دلنشین و همچنین نشستن در کنار فرزند دلبندتان باعث می‌شود که او بهره بیشتری از موسیقی ببرد.

18 تا 24 ماهگی
در این سن کودک دیگر به بازی‌های «بچگانه» بسنده نمی‌کند و به دنبال تقلید از بازی‌های «بزرگانه» است. ۱۸ تا ۲۴ ماهگی سن شناخت، آفرینش، دستکاری اشیا و بازی‌های فکری است.
اسباب‌بازی‌های مناسب این سن عبارتند از:
انواع وسایل خانه‌سازی آلات موسیقی خمیر بازی مداد رنگی پازل با تکه‌های بزرگ انواع ماشین‌ها عروسک اسباب و لوازم مهمان‌بازی
کلبه‌های پارچه‌ای یا خانه کوچک
انتخاب یک پازل مناسب همواره کار ساده‌ای نیست. هر کودکی متناسب با سن خود، از نظر ذهنی توانایی‌های متفاوتی در انجام بازی‌ها دارد. انتخاب یک پازل نامناسب موجب دلسردی کودک می‌شود؛ بنابراین در انتخاب پازل به نکات زیر توجه کنید:

اندازه پازل، تعداد تکه‌های پازل، تفاوت رنگ‌ها، پیچیدگی تصویر
توجه داشته باشید برای بچه‌های کوچک‌تر، درست کردن پازل صرفاً چیدن تکه ها و وصل کردن آنها روی یک سطح صاف است و از حول و حوش پنج سالگی است که تفاوت رنگ‌ها و تنوع طرح‌ها بیشتر می‌شود.

عروسک
چگونه عروسک مناسبی انتخاب کنیم؟
معمولاً والدین خیلی زود به این فکر می‌افتند که به فرزندشان عروسک هدیه دهند؛ اما توجه داشته باشید علاقه‌ای که کودک به عروسک نشان می‌دهد، متناسب با سن و انتظاراتی که از عروسک دارد، متفاوت است.
عروسکی که برای دخترتان می‌خرید باید سبک و قد آن متناسب با قد فرزندتان باشد. الویت را به عروسک‌هایی بدهید، که صورتی دلنشین و موهایی زیبا دارند و چشمانشان باز و بسته می‌شود. عروسک باید مفصل‌بندی نرمی داشته باشد تا کودک به راحتی آن را بنشاند یا لباس‌هایش را عوض کند. اگر عروسک پلاستیکی برای فرزندتان بخرید، او می‌تواند با عروسکش به حمام برود. بخاطر داشته باشید لزومی ندارد حتماً عروسکی بخرید که حرف بزند، بخندد و...، عروسک‌های ساده به قوه تخیل بچه‌ها میدان بیشتری می‌‌دهند.

از چه سنی برای کودکان عروسک بخریم؟
معمولاً از 18 ماهگی تا 2 سالگی است که کودک دلبند شما عروسک مطالبه می‌کند. نخستین بازی‌های تخیلی خود را با عروسک‌هایشان انجام می‌هند و در عین حال با تماشای اندام او به شناختی از طرح کلی بدن خود دست می‌یابند. از 2 سالگی، عروسک یک همبازی واقعی و جزئی از دنیای تخیلی کودک محسوب می‌شود. در واقع از این سن کودک عروسک خود را مانند یک بچه واقعی در نظر می‌گیرد؛ به همین دلیل او را ملامت می‌کند، در آغوش می‌کشد، می‌خواباند و...
از دو سالگی این دوست وفادار تبدیل به همراهی می‌شود که کودک را در جهت شناخت و درک دنیای بزرگسالان یاری می‌دهد. کودک با عروسک‌بازی، اتفاقات روزمره را دوباره انجام می‌دهد و این امر سبب می‌شود تا بتواند مسائل و زندگی روزمره را بهتر درک کند. او به وسیله عروسکش، احساسات و نظرات خود را به طور غیرمستقیم بیان می‌کند و گاه این اسباب‌بازی محبوب منبع حمایت عاطفی کودک می‌شود.

وقتی پسرها تقاضای عروسک می‌کنند، چکار کنیم؟
شما می‌‌توانید بدون هیچ نگرانی به خواسته پسرتان جواب مثبت دهید. دلایلی که یک پسربچه تقاضای عروسک می‌کند متفاوت و البته قابل درک است. شاید او قصد دارد از پدر یا مادر خود تقلید کند یا اینکه آرزوی داشتن «همبازی» مثل «داداش کوچولو» یا «خواهر کوچولو» را در سر می‌پروراند.

از ۲ تا ۳ سالگی
در این سن کودک نیاز به جنب و جوش بیشتری دارد و باید انرژی خود را تخلیه کند. او دوست دارد یک دنیای خیالی برای خود بسازد، دست به خلاقیت و آفرینش بزند و در بازی‌های دسته‌جمعی یا گروهی شرکت کند.
اسباب‌بازی‌های مناسب این سن به قرار زیر هستند:
نخستین بازی‌های گروهی، مثل بازی دبرنا (نوعی بازی که در آن کارت‌های شماره‌داری را بین افراد تقسیم و سپس مهره‌های شماره‌داری را یکی‌یکی می‌خوانند و کارت هر کس زودتر کامل شود، برنده می‌شود)
درست کردن پازل
دومینو
انواع ماسک‌ها و لباس‌های مبدل (مثل ماسک شخصیت‌های کارتونی یا قهرمان فیلم‌ها)
کیف و لوازم دکتر
میز و ابزار کار؛ مثل ابزار کار نجاری

چند توصیه کلی
عجله نکنید و اسباب‌بازی‌هایی بخرید که متناسب با سن و علایق کودک‌تان باشد. کیفیت و ایمنی اسباب‌بازی‌ها را بررسی کنید. اسباب‌بازی‌ها را برای کودکان‌تان بخرید، نه برای لذت خودتان. وقتی فرزندتان گرم بازی است، حواسش را پرت نکنید و اجازه دهید بازی‌اش را تمام کند. چند اسباب بازی را با هم در اختیار کودک قرار ندهید. هرازگاهی آنها را عوض کنید و اسباب‌بازی جدیدی به او بدهید. توجه داشته باشید در خصوص اسباب‌بازی‌های فکری یا «آموزشی»، فقط یک اسباب‌بازی در اختیار کودک بگذارید و به جای او وارد بازی نشوید.
اسباب‌بازی‌ها را «دخترانه»، «پسرانه» نکنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.