مراقبت از کودک نوپا، تقویت دستان کوچک
برخی کودکان حتی در سال های دبستانی نیز عضلات ضعیفی دارند. این بدین دلیل است که آنها عضلاتشان از دوره نوپایی تقویت نشده است.
تقویت دست در کودکان نوپا اهمیت زیادی دارد. چون کودکان به زودی به محیط مدرسه وارد شده و در آن مکان نیازمند فعالیت هایی برای یادگیری هست که اگر دستی قوی نداشته باشد ممکن است در این فعالیت ها و حتی امور تحصیلی دچار مشکل شود بنابراین تقویت دست ها از دوره نوپایی بسیار مهم است.والدین می بایست به کودکشان کمک کنند تا دستانی قوی داشته باشند. هدف از این بازی ها و ورزش ها برای کودکان این است که به کودک کمک کنیم تا از همان نوپایی عضلات دستش قوی شود و به هماهنگی برسد. برخی کودکان حتی در سال های دبستانی نیز عضلات ضعیفی دارند. این بدین دلیل است که آنها عضلاتشان از دوره نوپایی تقویت نشده است. و یا کودک درگیر اختلالات عصب شناختی و ماهیچهای بوده و این مشکل او تشخیص داده نشده و یا اینکه اقدامی برای بهبود آن صورت نگرفته است. برخی کودکان هم دستان و عضلات نرمالی دارند امّا چون در طی روز مدام بازی های الکترونیکی و کامپیوتری انجام می دهند، عضلات دستشان ضعیف است. بنابراین کودکی که عضلات ضعیفی دارد در سالهای بعد در نواختن ساز مشکل پیدا می کند، در انجام تکالیف مدرسه یا در انجام ورزش ها در برنامه های آمادگی جسمانی مدرسه مسئله پیدا
می کند. لذا کودکان نیاز دارند که در طی روز فعالیت های ظریف و درشت حرکتی داشته باشند تاعضلاتشان قوی شود، شما به چند بازی می توانید دستان کودکتان را قوی سازید.
چند بازی برای تقویت دست در کودکان نوپا
مچاله کردن روزنامه
چند برگه روزنامه تهیه کنید و از کودک بخواهید تا آن برگه ها را نخست با هر دو دست مچاله کند و یک توپ کاغذی درست کند بعد از چندین بار امتحان وقتی که دیدید روزنامه خوب متراکم و مچاله شده از او بخواهید تا این کار را با یک دست انجام دهد. لطفاً دقت داشته باشید بعد از این بازی حتماً کودکان دست خود را بشویند چون روزنامه حاوی سرب و مواد مضر است.
فشار دادن اسفنج
این بازی برای کودکان لذت بخش است سعی کنید اسفنجی را که برای کودکتان انتخاب می کنید دو برابر مشت او باشد و وقتی آن را در آب فرو می کند، خیلی سفت نباشد از او بخواهید تا نخست اسفنج را در آب فرو برده و تمام آب آن را با دو دست یا یک دست گرفته و فشار دهد یا وقتی اسفنج خشک است آن را در مشتش مچاله کند. این کار را با هر دو دست انجام دهد.
بازی با بطری اسپری آب
یک بطری اسپری را پر از آب کنید و از کودک بخواهید با کمک هر دو دست یا یک دست آن را بفشارد و گل ها را آب داده و یا در حمام با آن بازی کند. سفتی اسپری به تقویت عضلات کف دست یا مچ پا و انگشتان او کمک زیادی می کند.
قیچی کردن
نگران نباشید کودکان از نوپایی هم می توانند از قیچی های ایمن استفاده کنند هرچه کودک این وسیله را بیشتر در اختیارش داشته باشد، کار با آن را بهتر فراخواهد گرفت و در مهد کودک و انجام کارهای دستی مشکل نخواهد داشت. به علاوه فعالیت با قیچی عضلات دست کودک را قوی می کند. برای کودکان نوپا نخست روزنامه بدهید تا قیچی کند. در نهایت شکل های ساده و مختلفی را روی کاغذ بکشید و از او بخواهید دور تا دور آن را قیچی کند.
بازی با خمیر
بازی با خمیر باعث افزایش تقویت عضلات پشت دست، کفت دست و انگشتان و مچ می شود. کودک به هر روشی که با خمیر بازی کند خوب است امّا یک ورزش خاص برای تقویت عضلات دست با خمیر وجود دارد. یک گوله خمیر را به اندازه کمی بزرگتر از کف دست کودکتان تهیه کنید، خمیر نباید خیلی سفت باشد شما می توانید خمیر را با استفاده از آرد تهیه کنید تا میزان سفتی آن را کنترل کنید. سپس آن را روی میز بگذارید و با کف دست کمی روی آن فشار آورید تا از مرکز آن باز کند. و این کار را تنها با یک دست انجام دهد . سپس با همان دست خمیری را که با کمک انگشتان باز کرده را دوباره در مشتش مچاله و گرد کند. و این کار را با هر دو دست انجام دهد.
فعالیت های حرکتی درشت
علاوه بر اینها انجام فعالیت های حرکتی درشت نیازمند دستی قوی است فعالیت هایی که در آن کودک باید چیزی را بگیرد و دوباره رها سازد، دست کودک را قوی می سازد. بنابراین بازی هایی مثل توپ بازی کشیدن طناب و کش، بالا رفتن ایمن از پله ها و وقتی کودک نوپایتان بزرگتر شد یعنی پایان دوره نوپایی و ابتدای پیش دبستانی شروع بازیهایی مثل بالا کشیدن از تخته های صخره نوردی پارک ها یا بالا رفتن از نردبان های پارک ها و بارفیکس بازی بسیار مناسب است. بعد از اینکه کودکتان چندین هفته این بازی ها را انجام داد و دستان قوی تری پیدا کرد برای تقویت عضلات دیگر دست او مثل عضلات مربوط به انگشتان می بایست ورزش های مربوط به انگشتان را برای او تدارک ببینید. به طور کلی داشتن دست قوی کودک را برای انجام کارهای ورزش و مهارت های دیگری مثل نواختن ساز بسیار تشویق می کند بسیاری از والدین کودکشان را تشویق به یک فعالیت می کنندو حتی او را به کلاس های فوق برنامه می فرستند. کودک هم برای شرکت در این کلاس ها بسیار اشتیاق نشان می دهد اما بعد از چند جلسه او بی هیچ دلیلی کلاس ورزشی یا موسیقی را رها می کند. و والدین نیز این رفتار او را حمل بر بی علاقگی کودک می
گذارند در حالیکه ممکن است کودکان بدلیل ضعف جسمانی و عضلات و خصوصا عضلات دست قادر به ادامه فعالیت ها نباشد. بنابراین لازم است والدین به این امور دقت داشته و کودک را به فعالیت بیشتر با دست ها و تقویت آنها تشویق کنند.
منبع:
بامام
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼