فتق کشاله ران در کودکان، علائمی دارد؟
در پسر ها، در حدود هفته ۲۸ جنینی بیضه ها شروع به پایین امدن میکنند و همراه خود پریتوان پرده نازکی که در داخلی ترین لایه جدار شکم را تشکیل میدهد.
سوال : علت ایجاد فتق کشاله ران در کودکان چیست؟
جواب : در پسر ها، در حدود هفته ۲۸ جنینی بیضه ها شروع به پایین امدن میکنند و همراه خود پریتوان ( پرده نازکی که در داخلی ترین لایه جدار شکم را تشکیل میدهد و احشاء شکمی درون آن قرار گرفته اند ) را تا اسکوروتوم ( محلی که درحالت طبیعی، بیضه ها در آن قرار میگیرند )، پایین می آورند و باین ترتیب در هر طرف فضایی شبیه یک کیسه بوجود می آید که از شکم تا محل قرار گرفتن بیضه امتداد دارد. بطور طبیعی این کیسه قبل از تولد بسته میشود و ارتباط بین شکم و بیضه قطع می شود. اما در تعدادی از کودکان این مسیر باز می ماند و زمینه ایجاد فتق، یعنی ورود احشاء داخل شکم را به درون این کیسه فراهم میکند.
در دختر بچه ها، لیگامانی که به تخمدان ها وصل است وتا لبیای بزرگ پایین می اید، همراه خود پریتوان را پایین می آورند و مثل پسر ها زمینه را برای ایجاد فتق فراهم می کند.
پس بطور خلاصه علت ایجاد فتق در کودکان باز ماندن همین زائده پایین کشیده شده پریتوان است اصطلاح لاتین این زائده پروسسوس واژینالیس است.
سوال : شیوع این بیماری چقدر است؟
جواب : شیوع این بیماری بین ۱ تا ۵ درصد است. در کودکان نارس شیوع بمراتب بیشتری دارد، در دختر ها ۲ درصد و در پسر ها ۷ تا ۳۰ درصد است. بطور کلی ۵ درصد از پسر ها در طول زندگی دچار فتق می شود.
سوال : شیوع آن در کدام طرف بیشتر است؟
جواب : در ۶۰ درصد موارد در طرف راست، ۳۰ درصد در طرف چپ و۱۰ درصد موارد در دو طرف ایجاد میشود.
سوال : نسبت ابتلاء دخترها و پسر ها چگونه است؟
جواب : شیوع فتق در پسر ها بمراتب بیشتر از دختر هاست. در حدود ۴- ۸ به یک ۱ است.
سوال : علائم این بیماری چیست؟
جواب : معمولا با برآمدگی در ناحیه کشاله ران مشخص می شود که ممکن است فقط محدود به کشاله ران باشد، یا تا محل بیضه ها ادامه داشته باشد. ممکن است این برجستگی در اکثر مواقع قابل رویت باشد و یا فقط هنگام گریه کردن، زور زدن، ادرار کردن و یا اجابت مزاج مشخص شود.
سوال : علائم فتق گیر کرده ومختنق چیست؟
جواب : برجستگی ناحیه کشاله ران، سفت و دردناک میشود، تدریجا ناحیه ملتهب و قرمز رنگ میشود و باعث بیقراری و استفراغ کودک می شود، استفراغ ممکن است چند بار اتفاق بیفتد و بعد خود بخود متوقف شود، بنابراین توقف استفراغ دلیل بهبودی نیست. چنانچه طولانی شود ممکن است، تب، درد شکم، اشکال در اجابت مزاج، که معمولا نشانه سیاه شدن عضو گیر کرده هست به علایم قبلی اضافه شود. با ایجاد اولین علایم گیر کردن فتق، باید در کمتر از شش ساعت و قبل از ایجاد علایم بعدی، کودک را به یک مرکز جراحی کودکان منتقل کرد.
سوال : عوارض این بیماری چیست آیا مرگ و میر هم دارد؟
جواب : مهمترین عارضه این بیماری گیر کردن و در صورت دیر درمان کردن سیاه (نکروز ) شدن احشایی است که وارد کیسه فتق شده اند می باشد و این عارضه ممکن است منجر به مرگ هم بشود.
سوال : چگونه درمان می شود؟
جواب : درمان این بیماری فقط با جراحی است و هیچ درمان دیگری ندارد.
سوال : چه ژمانی برای درمان جراحی مناسب است؟
جواب : هر زمان که فتق تشخیص داده شود، توصیه می شود در اولین فرصت مناسب، تحت عمل جراحی قرار گیرد، حتی در یک نوزاد یکی دو روزه، مگر اینکه بیماری همراه دیگری وجود داشته باشد و باعث افزایش خطر بیهوشی و استرس عمل شود، که در این موارد تا زمان بهبود و یا درمان مناسب این بیماری های همراه، عمل جراحی فتق را به تعویق می اندازیم.
سوال : اگر فتق درمان نشود چه می شود؟
جواب : همانطور که قبلا توضیح داده شد مهمترین خطر فتق، گیر کردن احشایی است که به درون کیسه فتق می ایند، گرچه این احشاء بطور معمول می آیند و می روند ولی گاهی می آیند و گیر می افتند، با گیر افتادن ممکن است گردش خون این احشاء مختل شود که ابتداء بازگشت وریدی (خون سیاهرگی ) دچار اشکال می شود و تدریجا که فشار داخل بافتی احشاء گیر کرده، افزایش می یابد باعث می شود جریان خون سرخرگی ( خونی که حاوی اکسیژن و غذاست )، کاهش و تدریجا قطع شود که کم کم منجر به سیاه شدن وفاسد شدن بافت های گیرافتاده می شود که بسیار خطرناک است، هر چه سن کودک کمتر باشد هم میزان رخداد وهم خطر مرگ میر آن بیشتر است. اما پیش بینی اینکه در یک کودک مبتلا به فتق، در چه زمانی این گیر کردن اتفاق می افتد؟ تقریبا غیر ممکن است و از یکروز تا چند سال می تواند باشد و به همین دلیل توصیه میشود در اولین فرصت ممکن، کودک مبتلا به فتق تحت عمل جراحی قرار گیرد. لازم به یادآوری است که هر وقت متوجه علائم گیرکردن فتق بشویم، باید در کمتر از شش ساعت در یک مرکز درمانی، با روش های مناسب محتویات گیر کرده بداخل شکم برگردانده شود.
سوال : نحوه عمل جراحی چگونه است؟ و طول عمل جراحی چقدر است؟
جواب : عمل جراحی بطور معمول با بیهوشی عمومی انجام می شود.
سوال : عوارض احتمالی پس از عمل چیست؟
جواب : عوارض کمی ممکن است پس از عمل ایجاد شود، ازجمله
اتروفی بیضه ۱ تا۲ درصد،
آسیب به مجرای منی کمتر از ۱ درصد ممکن است رخ دهد که البته هردوی این موارد به تجربه و مهارت جراح بستگی دارد.
عفونت محل برش جراحی است که میزان آن ۱ تا ۲ درصد است.
عود فتق در ۱ درصد موارد.
سوال : بعد از چه مراقبتهایی لازم است انجام شود؟
جواب : معمولا این کودکان چند ساعت پس از عمل بعد از هوشیاری کامل مرخص می شوند و ممکن است تا ۲۴ یا ۴۸ ساعت
به استامینوفن جهت کنترل درد نیاز داشته باشند و بعد از ۲۴ ساعت فعالیت های معمولی خود را می توانند شروع کنند.
ولی تا یک هفته از فعالیت های سنگین لازم است بپرهیزند ولی بعد از یک هفته میتوانند به ورزش هایی مثل ژیمناستیک، شنا
و دومیدانی،بپردازد.
سوال : آیا پس از عمل لازم است، رژیم غذایی خاصی رعایت شود؟
جواب : هیچ رژیم غذایی خاصی لازم نیست.
منبع:
دکتر سید جواد نصیری
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼