اضافه وزن در کودکان، مشکل سازه؟
شاید باورش برایتان سخت باشد که حتی کودکان خردسال ویا شیرخوار نیز می توانند دچار اضافه وزن باشند.
شاید باورش برایتان سخت باشد که حتی کودکان خردسال ویا شیرخوار نیز می توانند دچار اضافه وزن باشند و شما به عنوان والد ممکن است قادر به تشخیص این مسئله نباشید. تنها با نگاه کردن نمی توان گفت که کودک وزن مناسب دارد یا خیر.
والدین و حتی بعضی از پزشکان تصور می کنند که یک کودک با وزن مناسب کمبود وزن دارد و اضافه وزن را در اطفال دست کم می گیرند.
BMI (شاخص توده بدنی) و وزن کودکان نوپا
اینجاست که نمودارهای رشد به کمک ما می آیند. متخصصین اطفال از این نمودارها و شاخص توده ی بدنی BMI برای مشخص کردن اضافه وزن کودک شما استفاده می کنند.
تخمین BMI از 2 سالگی ممکن است ودر اصفال نیز مانند بزرگسالان بر اساس قد و وزن محاسبه می شود. عدد به دست آمده در نمودار رشد وارد می شود تا نسبت به سن و جنسیت کودک سنجیده شود، چون برخلاف بالغین کودکان در حال رشد هستند.
نتیجه نهایی به صورت صدک BMI بیان می شود که نسبت به سن سنجیده شده است. صدک BMI وزن کودک شما را در مقایسه با کودکان هم سن و هم جنس خود نشان می دهد. به طور مثال اگر صدک BMI کودک شما روی 75 باشد وی از 75 درصد شیرخواران سن خود سنگین تر است. ولی در صدک 75 هنوز در محدوده ی وزن طبیعی قرار دارد.
تقسیم بندی صدک BMI کودک
کمبود وزن : کمتر از صدک ۵
وزن نرمال : از صدک ۵ تا ۸۵
اضافه وزن : صدک ۸۵ تا ۹۵
چاق : صدک ۹۵ و بالاتر
پزشکان درصورتی که BMI زیر صدک ۵ باشد به دلایل مطرح بودن کمبود وزن، توجه بیشتری به مسائل وزنی کودک می کنند. متخصصین اطفال به صدک BMI بالای ۸۵ نیز اهمیت خاصی می دهند، این صدک به این معناست که این کودکان از ۸۵% اطفال هم سن خود سنگین تر هستند و ممکن است دچار اضافه وزن باشند. اگر این صدک به ۹۵ برسد چاقی کودک مطرح است.
با پزشک کودک خود همکاری کنید. از وی در مورد وزن ایده آل کودک نسبت به قد و سن آگاهی لازم را کسب کنید و بخواهید که BMI کودک در هر ویزیت اندازه گیری شود و خطر اضافه وزن به شما اطلاع داده شود.
چه موقع وزن کودک مشکل ساز می شود؟
کودکی که بیش از یک سال و نیم سن دارد و همچنان چاق است جای نگرانی دارد زیرا چاقی می تواند از مراحل اولیه ی تکاملی مانند سال اول زندگی یا سن پیش از دبستان عارض شود.
مشخص شده که اضافه کردن سریع وزن بدون رشد قدی همزمان حتی در کودکان کم وزن با سن 2 سال می تواند باعث افزایش ریسک دیابت در جوانی شود. به همین دلیل باید از همان دوران شیرخوارگی کودک خود به فکر عادات و شیوه ی زندگی سالم باشید. در دوران شیرخوارگی کودک خود شما بیشترین کنترل را در تغذیه و میزان فعالیت بدنی آنها دارید، به نوعی این دوران را پایه ریزی کنید که کودک شما به طور سالم رشد کند.
منبع:
سلامت بانک
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼