توجه کودکان به دستگاه تناسلی، سوالاتشان را بی اهمیت نکنید
گاهی اوقات کودک با پرسیدن سؤالات جنسی والدینش را با نگرانیهایی رو به رو میکند.
گاهی اوقات کودک با پرسیدن سؤالات جنسی والدینش را با نگرانیهایی رو به رو میکند. به طور کلی کودک به دو دلیل ممکن است سؤالات جنسی و شبه جنسی بپرسد:
۱- زمانی که یکی از اطرافیان یا همسالان درباره موضوعات مربوطه صحبت میکنند و کودک متوجه نمیشود و برایش تولید سؤال بهوجود میآید.
۲- وقتی کودک وارد مرحلهای شده که کنجکاویهایی در خصوص جنسیت خودش و تفاوتش با جنس مخالف شکل گرفته است. این زمان بهطور معمول از پایان چهار سالگی شروع میشود.
در ۵ تا ۶ سالگی کودک در مرحله پرسشگری قرار میگیرد و به یک پرسشگر تمامعیار تبدیل میشود. گاهی این پرسشها آزار و خستگی والدین را به همراه دارد. پیشنهاد میشود در چنین شرایطی کودک را به سؤال نپرسیدن تشویق نکنیم چون ذهن کودک وارد مرحلهای شده که موضوعات مختلف را جست و جو میکند تا به پاسخ برسد. اگر تحمل این سؤالات را ندارید به روش مناسب به کودک پاسخ دهید. بهطور مثال به کودک بگویید: «مامان الان خسته است و در شرایطی نیست که به سؤال تو جواب دهد چون این سؤال به فکر کردن نیاز دارد.»
حتی اگر حوصله پاسخ دادن به سؤالهای فراوان او را ندارید، نسبت به سؤالات علاقه نشان دهید. برای مثال آن ها را در حضور کودک روی کاغذ یادداشت کنید و به او بگویید که سر فرصت به آن ها جواب میدهید. ترجیحا زمانی را مشخص و به او اعلام کنید. در این شرایط کودک احساس میکند سؤال او مهم بوده و والدینش برای پاسخ به سؤالاتش وقت میگذارند. اگر از شنیدن سؤالی حسابی متعجب شدهاید و میبینید که پاسخ به این سؤال در توان ذهنی شما نیست، برای خودتان وقت بخرید تا به کمک مشاور جواب مناسبی را برای سؤالش پیدا کنید.
در مجموع نباید نسبت به سؤالات کودک موضع منفی اتخاذ کنیم. کنجکاوی کودک نشانه خوبی است اما اوضاع زمانی بغرنج میشود که بچه ترجیح دهد سؤالاتش را از پدر و مادر نپرسد و آنها را در جای دیگری مطرح کند که ناآگاهی و رفتار نادرست والدین منجر به بروز چنین حالتی میشود.
این احتمال وجود دارد که کودک به اقتضای سنش همان موقع به شما اصرار کند که به او پاسخ دهید چون بهطور طبیعی به دنبال یافتن پاسخ فوری است. در چنین شرایطی بهتر است به او بگویید که میخواهید درباره سؤالش فکر کنید و بدین ترتیب او را به صبر و حوصله تشویق کنید.
هنگامی که کودک برای اولین بار در مورد موضوعات جنسی سؤالاتی را میپرسد مهم است که با شنیدن این سؤالات نگران نشوید. در چنین شرایطی تلاش کنید که منبع کنجکاوی و سؤال کودک را پیدا کنید و مراقب باشید شروع به بازجویی نکنید. اینکار راه را برای ادامه این مکالمات خواهد بست.
توصیه میشود اگر کودک کمتر از ۴ سال دارد، پدر و مادر به او بگویند که این حرف ها خصوصی است و در حضور دیگران درباره آن ها صحبت نمیکنیم. به او بگویید: «بدن ما بخشهای خصوصی دارد و قرار نیست همه درباره این موضوعات اطلاع داشته باشند.» حتی اگر کودک سؤالش را در جمع مطرح کرد، بهتر است او را به اتاقی ببرید و به او پاسخ دهید. مهم نیست کودک در آن لحظه موضوع را بپذیرید یا نه، به هر حال بر اساس اصل تکرار بهتر است در موقعیتهای مختلف موضوع را به او یادآوری کنیم تا یادگیری صورت پذیرد.
در کنار این موضوع انتقال ارزشهای مذهبی و خانوادگی هم مهم است و باید به ظرفیتهای سنی و شرایط کودک هم توجه داشته باشید. گاهی برای بچههای کوچک چند جمله کوتاه کافی است اما کودکانی که وارد مرحله پرسشگری شدهاند، به توضیحات کاملتری نیاز دارند.
منبع:
فرزند پرتال
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼