رفتار صحیح والدین با فرزندان، چگونه غرغرو نباشید؟
اگر شما به عنوان والدین مدام دربارهی وضعیت مالی یا شغلی خود شکایت کنید، این رفتار به احتمال زیاد در آیندهی فرزندتان نیز وجود خواهد داشت.
مادری را در نظر بگیرید که خودش رانندگی میکند و دو فرزند ۴ و ۶ سالهاش را به مرکز آموزشی یا دبستان و … میبرد. او همیشه نگران است و در هنگام رانندگی غُر میزند. برای مثال میگوید: «عجب ترافیک مزخرفی… امکان ندارد به موقع برسیم» یا «همیشه دیرمون میشه…» و سایر جملاتی که بیشتر روی ابعاد منفی تمرکز دارند. چنین مادری یک بدبین تمام عیار است.
کودکان از رفتارهای والدین خود الگو میگیرند. اگر شما به عنوان مادر یا پدر مدام دربارهی وضعیت مالی یا شغلی خود شکایت کنید، این رفتار به احتمال زیاد در آیندهی فرزندتان نیز وجود خواهد داشت. به جای این که مدام از وضعیت بد شکایت کنید و روی نقاط منفی خود بمانید، از مثبتها بگویید و سعی کنید خوشبینانهتر به دوروبر خود نگاه کنید تا تأثیر رفتاری بهتری روی فرزندتان داشته باشید. برای نمونه از موفقیتهای خود در کارهای مختلف صحبت کنید یا از دیدار با دوستی که در اداره یا خیابان بعد از مدتها دیدهاید، تعریف کنید. در واقع، از چیزهایی در خانه صحبت کنید که دلپذیر و خوشایند هستند.
برای مثال بازی جالبی که در این زمینه وجود دارد و میتوانید هنگام صرف شام با کوکان خود انجام بدهید، بازی «گل-تیغ» است. در این بازی، هر یک از اعضای خانواده شروع به مطرحکردن نقاط خوب و بد روز خود میکند. در واقع، گل نماینده چیزهای خوبی است که برای هر کس اتفاق افتاده است و تیغ نشان میدهد که برخی چیزهای بد نیز در طول روز رخ میدهد. تمرکز این بازی باید روی نقاط مثبت باشد و همهی اعضای خانواده را به آیندهای خوشایند و امیدواری نوید بدهد.
گفت و گوهایتان را جای دیگر انجام دهید. ذهن کودکان به طور فوق العاده ای در طول دوران کودکی پیشرفت می کند، اگر آن ها مثل نوجوانان بشنوند و ببینند و مشکلات آن ها را لمس کنند، تاثیرات منفی روی آن ها می گذارد و به آن ها احساس ناراحتی و نا امنی می دهد.
چند توصیه به مادران غرغرو
شاید به نظر نرسد اما حقیقت این است که زنان و مادرانی که به شدت غر می زنند و شکایت می کنند همواره نگران از دست دادن رابطه شان هستند. این زنان همواره از مخاطره ی عاطفی گریزانند و لابه لای آن همه شکوه و شکایت هرگز کلامی درباره ی احساسات و نیازهای حقیقی خود به زبان نمی آورند چرا که به شدت می ترسند مبادا ارتباطشان با طرف مقابل خاتمه یابد.
اما اگر این خانم ها خواستار بهبود رابطه ی خود باشند می توانند با تغییر سه مؤلفه ی زیر سبک یا الگوی ارتباطی خود را تغییر دهند و بی آن که برچسب «زن همیشه شاکی» گرفتار و متهم به «غرغرو بودن» شوند، رابطه ی خود را اصلاح کنند و به تمامی خواسته هایشان برسند. این سه مؤلفه که نیازمند تغییر و اصلاح هستند عبارتند از:
۱- مقدار صحبت
۲- محتوای صحبت
۳- کیفیت صدا و کنترل هیجان.
باید به خاطر داشته باشید که لحن و کیفیت صدا و میزان هیجان چنین زنانی در هنگام بیان واژه ها و کلمات همان قدر حائز اهمیت است که محتوا و آن چه می گویند. پس بهتر است علاوه بر آن که میزان صحبت خود را با میزان حوصله ی طرف مقابل تطبیق می دهند، نخست با لحنی ملایم و به دور از خشم و قضاوت و پیش داوری، احساس خود را بگویند و در مرحله ی آخر در خواستشان را مطرح کند.
چنین زنان و مادرانی می بایست به خاطر داشته باشند که فریاد کشیدن، نعره زدن و دشنام دادن نه تنها به بهبود وضعیت عاطفی شان کمکی نمی کند بلکه مانند مرضی مسری به سرعت به همه ی اعضای خانواده منتقل می شود و به زودی همه را تبدیل به افرادی تندخو و پرخاشگر می کند.
منبع:
فرزند پرتال
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼