۱۷۹۷۵۱
۹۷۸
۹۷۸

در مورد تغذیه کودکان، ده باور اشتباه

حتماً شما هم مثل سایر والدین می‌خواهید فرزندتان یک رژیم غذایی درست داشته باشد و سعی می‌کنید به او غذاهای سالم بدهید.

حتماً شما هم مثل سایر والدین می‌خواهید فرزندتان یک رژیم غذایی درست داشته باشد و سعی می‌کنید به او غذاهای سالم بدهید؛ اما اگر بدانید باورهایتان درباره غذا دادن به بچه‌ها اشتباه هستند و به همین دلیل هم از روش اشتباهی استفاده می‌کنید چه؟ در ادامه بعضی از این باورهای خیلی رایج اما اشتباه درباره غذا دادن به بچه ها را می‌خوانید.
باور اول/ بچه‌ها برای پیشگیری از کم‌خونی به گوشت قرمز نیاز دارند
فقر آهن یکی از مشکلات بزرگ بین بچه‌ها است. تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در آتلانتا نشان می‌دهد که ۹ درصد از کودکان نوپایی که بین سن یک تا دو سال قرار دارند، فقر آهن دارند. همچنین این میزان در کودکان بین سه تا پنج سال به سه درصد و در بین کودکان شش تا ۱۱ سال به دو درصد می‌رسد. بااینکه به نظر می‌رسد گوشت قرمز دارای میزان زیادی از آهن است؛ اما خبر خوب این است که فرزندتان بدون استفاده از گوشت هم می‌تواند آهن موردنیاز بدنش را دریافت کند. بعضی از کودکان به‌طور مادرزادی گیاه‌خوارند و هضم یا جویدن گوشت برایشان مشکل است. درنتیجه میزان آهن موردنیازشان را می‌توان از طریق غلات و نان‌های غنی‌شده، شیره انگور و خرما، عدس، میوه‌های خشک مانند کشمش، اسفناج، حبوبات، تخم‌مرغ و برخی ماهی‌های خاص دریافت کنند. کودکان زیر ۱۰ سال باید به‌صورت روزانه حداقل ۱۰ میلی‌گرم آهن دریافت کنند. این میزان از آهن در یک لیوان کورن فلکس یا مقداری کشمش وجود دارد. اگر فکر می‌کنید فرزندتان میزان آهن کافی دریافت نمی‌کند از دکترش بخواهید برای او مکمل مولتی‌ویتامین حاوی آهن تجویز کند.
باور دوم/ بچه‌ای که سبزی نمی‌خورد، ویتامین و مواد معدنی دریافت نمی‌کند
بچه‌های زیادی هستند که سبزی نمی‌خورند و همچنان حالشان خوب است! یکی از دلایلش می‌تواند علاقه آن‌ها به میوه‌های شیرین باشد که جایگزین مناسبی برای سبزی‌ها هستند؛ لااقل تا زمانی که فرزندتان به سبزی‌هایی مثل بروکلی یا اسفناج علاقه‌مند شود مشکلی پیش نمی‌آید. «جوآن هاتنر» متخصص تغذیه در کالیفرنیا معتقد است: «میوه‌ها ازنظر فیبر و ویتامین مانند سبزی‌ها هستند. سعی کنید در روز ۵ واحد میوه یا سبزی به فرزندتان بدهید.»
اگر به خوردن هویج علاقه‌ای نشان نمی‌دهد، زردآلو یا طالبی را که منبع ویتامین A و کارتینوئید هستند، به‌عنوان جایگزین به او بدهید. توت‌فرنگی یا پرتقال می‌توانند تأمین‌کننده اسیدفولیکی باشند که در اسفناج وجود دارد. موز نیز سرشار از پتاسیم است و به‌جای سیب‌زمینی می‌تواند پیشنهاد خوبی باشد. مرکبات هم می‌توانند جایگزین ویتامین سی موجود در بروکلی باشند. هاتنر می‌گوید: «اما این جایگزین‌ها نباید باعث شوند که او به‌طورکلی سبزی‌ها را حذف کند. دادن سبزی‌ به فرزندتان بسیار مهم است؛ زیرا سبزی‌ها نه‌تنها حاوی ویتامین و مواد معدنی هستند، بلکه حاوی موادی هستند که برای سلامت او ضروری‌اند که درنهایت فرزندتان مجبور به پذیرفتن آن‌هاست.»

باور سوم/ استفاده از لبنیات سرماخوردگی را بدتر می‌کند
این‌که لبنیات باعث افزایش مخاط و بیشتر شدن ترشحات بینی می‌شود، درست نیست. «کتلین جی» استادیار متخصص اطفال در مرکز بیماری‌های هوستون می‌گوید: «ویروس سرماخوردگی به‌تنهایی باعث تولید مخاط در بینی و پشت گلو می‌شود. محصولات لبنی لوله‌های پشت گلو را می‌پوشانند و این حس را ایجاد می‌کنند که مخاط بیشتری در گلویتان ایجاد می‌شود.» اما می‌توانید زمانی که فرزندتان سرما خورده است به او سایر لبنیات یا شیر بدهید. اگر شیر نخورد نگران نشوید و از مایعات دیگر مانند آبمیوه، آب یا سوپ مرغ استفاده کنید تا حالش بهتر شود. اگر اشتهایش کم بود مهم است که میزان کافی از مایعات را دریافت کند تا از خشکی بدن جلوگیری شده و مخاط در مجاری بینی راحت‌تر حرکت کند.
باور چهارم/ برای جلوگیری از چاقی اول باید مصرف چربی را محدود کنید
۴۰ درصد از کالری روزانه‌ نوزادان و کودکان باید چربی باشد؛ زیرا ذهن و جسمشان به‌سرعت در حال رشد است. دکتر «متیل» معتقد است که رشد مغز نیاز ویژه‌ای به اسیدهای چرب و سایر ترکیبات چربی دارد. برای همین است که متخصصان معتقدند بچه‌های زیر دو سال باید به‌جای شیر معمولی از شیر کامل استفاده کنند، چون میزان چربی بیشتری دارد. بچه‌های بزرگ‌تر نیز همچنان به اسیدهای چرب نیاز دارند زیرا این چربی برای سلامت پوست، رشد مناسب، تولید هورمون جنسی و جذب ویتامین ضروری است؛ اما بعد از دوسالگی ۳۰ درصد از کالری دریافتی روزانه‌شان چربی باشد، کافی است.
بنا بر نظر دکتر «استین»، متخصص کودکان در دانشگاه کالیفرنیا، چربی باعث می‌شود تا بچه‌ها احساس سیری کنند و درنتیجه حذف آن باعث می‌شود تا برای جبران گرسنگی بیشتر بخورند. بهترین راه این است که به فرزندتان یاد دهید چطور تمامی مواد غذایی را در یک رژیم صحیح و سالم بگنجاند.

باور پنجم / شکر بچه‌ها را بیش‌فعال می‌کند
بنا به گفته «اسکات سیچر» دستیار متخصص اطفال در نیویورک، تحقیقات چنین اثری را نشان نمی‌دهند. درواقع حیوانات آزمایشگاهی که شکر زیادی به آن‌ها داده شده بود، کم‌تحرک‌تر نیز بودند. این باور از کجا آمده است؟ بچه‌ای که شکلات یا نوشابه می‌خورد که حاوی مقداری کافئین هستند چطور می‌تواند بیش‌فعال و باانرژی نشود؟ اگر بچه‌ای بیش‌فعال است دلیلش می‌تواند ناشی از محرک‌های دیگری باشد.
باور ششم / در شروع غذا دادن برای جلوگیری از آلرژی به هوش باشید
آلرژی‌های غذایی آن‌قدر که مردم باور دارند، رایج نیستند. بنا بر نظر دکتر «سیچر» از هر سه پدر و مادر یک زوج باور دارند که فرزندشان به بعضی مواد غذایی آلرژی دارد؛ درحالی‌که تنها شش تا هشت درصد کودکان واقعاً این مشکل را دارند. آلرژی غذایی زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن به مواد غذایی بی‌ضرر حمله می‌کند و واکنش‌هایی مانند کهیر، اگزما، استفراغ و اسهال از خود نشان داده و در موارد جدی‌تر منجر به آنافیلاکسی (نوعی شوک ناشی از حساسیت) شود. هرچند والدین این واکنش‌ها را به لیست بلندبالایی از مواد غذایی تعمیم می‌دهند، اما واقعیت این است که موادی مانند شیر، تخم‌مرغ، بادام‌زمینی، مغزهایی مانند باقالا و گردو، گندم، سویا و ماهی هستند که باعث ۹۰ درصد از آلرژی‌ها می‌شوند. اگر شک دارید فرزندتان آلرژی دارد، با پزشکتان دراین‌باره صحبت کنید تا فرزندتان مورد آزمایش قرار بگیرد یا به یک متخصص معرفی شود.
باور هفتم/ شیر برای استحکام استخوان‌ها ضرورت دارد
شیر یکی از بهترین منابع تأمین کلسیم برای بدن است؛ اما اگر فرزندتان شیر نمی‌خورد سخت نگیرید زیرا می‌تواند میزان موردنیاز کلسیم را برای تقویت استخوان‌هایش از سایر مواد غذایی مانند ماست، پنیر، سویا شیر غنی‌شده با کلسیم، بروکلی، سبزی‌هایی با برگ سبز تیره و آبمیوه‌های ۱۰۰ درصد طبیعی حاوی کلسیم مانند آب‌پرتقال تأمین کند. آنچه اهمیت دارد این است که فرزندتان میزان لازم کلسیم روزانه را دریافت کند. بچه‌های یک تا سه سال به ۵۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز نیاز دارند. این میزان برای بچه‌های چهار تا هشت سال ۸۰۰ میلی‌گرم و برای کودکان بالای ۹ سال در حدود ۱۳۰۰ میلی‌گرم تعریف شده است.

باور هشتم/ وقتی فرزندتان مریض است باید حتماً غذا بخورد
هیچ‌گاه نباید غذایی را از فرزندتان دریغ کنید؛ زیرا او به همه مواد غذایی و مایعاتی که می‌خورد برای مقابله با بیماری نیاز دارد؛ اما اگر اشتهایش در هنگام بیماری کم می‌شود و خوب غذا نمی‌خورد، سخت نگیرید. دکتر «استرن» می‌گوید: «اجازه دهید هرچه را میلش می‌کشد بخورد و به نیاز بدنش گوش دهد. اینکه میزان بیشتری از مایعات را دریافت کند اهمیت بیشتری دارد. نوشیدن آب یا آبمیوه‌ها برای بچه‌های بزرگ‌تر برای جلوگیری از دهیدراته (کم‌آب) شدن بدنشان ضروری است. کالری موردنیازشان را می‌توانند بعدازاینکه حالشان بهتر شد، دریافت و جایگزین کنند.»
باور نهم/ آب‌میوه گزینه خوبی برای رفع تشنگی است
گرچه آب‌میوه‌ها نسبت به نوشابه 100 درصد مغذی‌تر هستند؛ اما نباید به‌عنوان تنها نوشیدنی مورداستفاده فرزندتان برای رفع تشنگی استفاده شوند. باید محدودیت‌هایی برای نوشیدن آب‌میوه وجود داشته باشد. در غیر این صورت می‌تواند اشتهای او برای سایر مواد غذایی را از بین ببرد و جایگزینی برای شیر شود. به‌علاوه به خاطر قند بالایی که در آب‌میوه‌ وجود دارد زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند به دندان‌ها آسیب بزند یا موجب دل‌درد در بچه‌های کوچک‌تر شود. معمولاً متخصصان تغذیه در مورد میزان مصرفی آب‌میوه در روز برای کودکان خردسال محدودیت دارند که چیزی در حدود 113 تا 170 گرم است و برای بچه‌های بزرگ‌تر باید کمتر از 340 گرم در روز باشد. دکتر «هتنر» پیشنهاد می‌کند: «بهتر است از آب‌میوه به‌عنوان یک نوشیدنی خوشمزه استفاده شود نه یک رفع کننده تشنگی. وقتی فرزندتان تشنه است نوشیدن آب انتخاب بهتری است.»
باور دهم/ نان سفید هیچ ماده مغذی ندارد
دکتر «نیکلاس» معتقد است نان از آرد گندم کامل درست می‌شود و یک انتخاب ایده‌آل است. فیبر بالای موجود در نان کامل یا سبوس‌دار از بیماری‌های قلبی، فشارخون بالا، دیابت و یبوست جلوگیری می‌کند؛ اما این به این معنی نیست که نان سفید هیچ ماده مغذی ندارد و خوردنش بی‌فایده است. نان سفید معمولاً غنی‌شده از آهن، ویتامین B، نیاسین، اسیدفولیک، تیامین و ریبوفلاوین است. درنتیجه اگر فرزندتان نان سبوس‌دار نمی‌خورد، خوردن نان سفید مشکلی ایجاد نمی‌کند. می‌توانید نداشتن فیبر نان را با استفاده از سایر مواد مانند میوه‌ها جبران کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.