کاهش استرس در کودکان، دوازده روش معجزه آسا
کودکان نیز مانند بزرگسالان، گاهی دچار استرس میشوند، اما آنها بر خلاف ما، نمیدانند که چگونه باید با این شرایط مقابله کنند.
کودکان نیز مانند بزرگسالان، گاهی دچار استرس میشوند، اما آنها بر خلاف ما، نمیدانند که چگونه باید با این شرایط مقابله کنند. زمانی که کودک دچار استرس میشود، مهم ترین وظیفه بر عهده پدر و مادر است.ما در این مقاله ۱۲ روش برای کاهش استرس در کودکان پیشنهاد کرده ایم که میتوانید از آنها استفاده کنید:
به کودک جرات رویارویی با ترسها را بدهید
بهترین راه غلبه بر ترسها در کودکان، همانند بزرگسالان، مواجهه شدن با آنها است. به کودک دل و جرات دهید تا با ترسهای خود رو به رو شود و از این کار فرار نکند؛ زیرا زمانی که کودک از چیزی میترسد، دچار استرس میشود. اگر در مقابل ترسهای خود مقاومت کرده و با آنها مقابله کند، استرس ناشی از آن به مرور کاهش خواهد یافت.
به کودک بگویید که ایده آل نبودن ایرادی ندارد
ایده آل بودن یا تلاش برای ایده آل شدن، یکی از مشکلات اساسی این دوران است، اما واقعیت این است که چیزی که شخصیت ما را میسازد، کاستیهای ما است. شما به عنوان والدین میخواهید کودک تان در ورزش، مدرسه، هنر و یا هر زمینه دیگری، بهترین باشد، ولی این خواسته باعث میشود تا فرزند شما، خود را تحت فشار احساس کند و این خود نیز باعث ایجاد استرس در او خواهد شد. تشویق کردن کودکان به موفقیت کار درستی است، اما باید این نکته را نیز به او یاد آوری کنید که هر انسانی دارای کاستیها و خطاهایی است و امکان اشتباه کردن و شکست خوردن وجود دارد. به این ترتیب میتوانید استرس کودک خود را کاهش دهید.
بر روی نکات مثبت تمرکز کنید
استرس باعث ایجاد افکار منفی در کودک میشود؛ این موضوع باعث ایجاد نگرانی بیشتر در او شده و شروع به انتقاد کردن از خود میکند. در چنین شرایطی باید جنبههای مثبت فرزندتان را به او یاد آوری کنید و نکات مثبت شرایط را به او نشان دهید. کودکانی که مثبت تربیت شده اند، بر نکات مثبت تمرکز میکنند و با اعمال این کار در زندگی خود، میتوانند با استرس مقابله کنند.
برنامههای آرامش دهنده ترتیب دهید
امروزه برنامهها و مراسمهایی که کودکان در آن جا احساس راحتی کرده و واقعا مانند کودک رفتار کنند، بسیار کم است. حتی در یکی از سرگرم کننده ترین برنامهها مانند ورزش نیز، به موفقیت توجه میشود و به همین دلیل ورزش نیز به یک منبع استرس تبدیل شده است. برای کودک خود باید برنامههای صرفا تفریحی و آرامش بخش تدارک ببینید؛ برای مثال میتوانید با یکدیگر بازی کنید و یا برنامههای ورزشی، به شرط نبودن هیچ رقابتی در آن، ترتیب دهید، یوگا انجام دهید و یا با اسباب بازیهای او بازی کنید. فراموش نکنید که هدف شما فقط سرگرم کردن کودک است. با ایجاد اوقات سرگرم کننده برای کودک، میتوانید از استرس او بکاهید. هم چنین وقت گذرانی با کودک، باعث استحکام رابطه بین شما نیز خواهد شد.
برای او الگو باشید
حقیقت این است که، ما هر کاری که انجام دهیم، کودکان نیز همان را انجام خواهند داد. به همین دلیل، ما باید در هر زمینه برای آنها الگو باشیم؛ باید بدانیم که کاملا بی فایده است اگر از کودک بخواهیم که کاری را انجام ندهد، اما خود ما آن کار را انجام دهیم؛ زیرا رفتار تاثیر بیشتری از گفتار دارد. اگر به کودک خود میگویید که باید با ترسهایش مقابله کند، خود شما نیز باید این کار را انجام دهید و برای کسب آرامش، باید برای خود وقت بگذارید و مثبت باشید. فراموش نکنید که کودک، والدین خود را الگو قرار میدهد. هر چه قدر که بتوانید با استرس کنار بیایید، کودک نیز به همان اندازه میتواند. به همین علت اگر میخواهید کودکان سالم و شاد داشته باشید، خود شما نیز باید آن گونه باشید.
حرکات جسورانه کودک را تشویق کنید
کودک خود را به خاطر مواجه شدن و غلبه کردن بر ترسهایش تشویق کنید. این تشویق میتواند در آغوش کشیدن، بوسیدن و یا حتی یک جایزه کوچک باشد. نکته مهم این است که او حس تقدیر و تشکر را تجربه کند. اگر رفتاری را در کودک تشویق کنید، کودک آن رفتار را زودتر یاد میگیرد.
کودک را به داشتن خواب منظم تشویق کنید
برای کودک خود یک ساعت خاص برای خواب تعیین کنید و به آن پای بند باشید؛ فواید خواب منظم را هرگز فراموش نکنید. هم چنین یک برنامه مشخص ۳۰ الی ۴۵ دقیقه ای برای قبل از خواب تعیین کنید، در این برنامه میتوانید کارهایی مانند مسواک زدن، کتاب خواندن و آماده کردن تخت خواب را انجام دهید. داشتن این برنامه میتواند به آرام کردن کودک و فراموش کردن اتفاقات طول روز، به او کمک کند.
کودک را به ابراز احساسات تشویق کنید
وقتی کودک میگوید که از چیزی میترسد، گفتن این جمله که نباید بترسد و یا این که چیزی برای ترسیدن وجود ندارد، باعث خواهد شد تا کودک بیشتر درون گرا شده و فکر کند که او را درک نمیکنید. در چنین شرایطی کودک را برای ابراز ترس و نگرانیهای خود تشویق کنید؛ علت ترسهایش را بپرسید و با او صحبت کنید. به این ترتیب میتوانید ترسها و نگرانیهای کودک را درک کنید.
به کودک در حل مشکل کمک کنید
به همان اندازه که گوش دادن به مشکلات و نگرانیهای کودک اهمیت دارد، کمک به حل کردن آنها نیز مهم است. نکته ای که باید در این جا به آن توجه کرد، این است که نباید مشکل را برای کودک حل کنید، بلکه باید کمک کنید تا خود او مشکل را حل کند. به کودک در یافتن راه حل کمک کنید و اگر نتوانست، برای او چندین راه حل متفاوت مطرح کرده و اجازه دهید تا خود او راه حل مناسب را انتخاب کند. به این ترتیب کودک یاد خواهد گرفت که در صورت مواجهه با یک مشکل، چگونه میتواند آن را حل کند.
آرامش خود را حفظ کنید
کودکان رفتار بزرگسالان را تعقیب کرده و در شرایط مختلف متناسب با رفتار آنها عکس العمل نشان میدهند. برای مثال وقتی به زمین میخورد، اگر ببیند والدین دست و پای خود را گم کرده اند، شروع به گریه کردن خواهد کرد، اما اگر خون سردی آنها را ببیند، متوجه خواهد شد که چیز خاصی نشده و آرامش خود را حفظ خواهد کرد. به همین دلیل، اگر میخواهید کودک شما بتواند با استرس کنار بیاید، باید در چنین شرایطی آرامش خود را حفظ کنید.
به همراه کودک ورزشهای آرامش بخش انجام دهید
اهمیت ورزشهای آرامش بخش به حدی زیاد است که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. ورزشهای ساده میتواند در کاهش استرس و نگرانی کودک تاثیر گذار باشد؛ ورزشهای ساده تنفسی، مانند دم و بازدم، میتواند مفید باشد. هم چنین میتوانید به او بگویید که چشمهای خود را ببندد و تصور کند که در یک مکان آرامش بخش حضور دارد؛ برای مثال میتوانید به کودک بگویید چشمهای خود را ببندد و تصور کند که در ساحل است، به صدای امواج گوش کرده و بوی دریا و گرمای آفتاب را حس کند. کودک با جملههای آرام بخش از این قبیل، میتواند مدیتیشن انجام دهد. اگر فرزند شما این روشها را یاد بگیرد، میتواند در زمان مواجهه با استرس و نگرانی، به تنهایی این کارها را انجام داده و آرامش خود را به دست آورد.
به کودک راههای مقابله با استرس را آموزش دهید
گاهی اوقات استرس و نگرانی، حالت مزمن به خود میگیرد. به کودک خود راههای کاهش استرس در چنین شرایط را آموزش دهید. راههای کاهش استرس و نگرانی را به طور مرتب به کودک یاد آوری کنید تا او به تنهایی بتواند آنها را انجام دهد و آرامش خود را حفظ کند. به همین دلیل در آموزش این راه کارها به فرزند خود، استوار باشید.
منبع:
مجله کیوی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼