کودک پنج ساله، چجوری باهاش گفتگو کنیم؟
ایجاد بنیانهای ارتباطی مناسب با کودک پنج ساله مهارتی است که به شما کمک میکند تا در دورۀ نوجوانیِ فرزندتان همراه او باشید.
ایجاد بنیانهای ارتباطی مناسب با کودک پنج ساله مهارتی است که به شما کمک میکند تا در دورۀ نوجوانیِ فرزندتان همراه او باشید. اگر با کودکان اقوام، آشنایان یا حتی غریبه گفتگو کنید، از تنوع سَبک ارتباطی کودکان متعجب خواهید شد.
در اینجا به چگونگی گفتگو با کودک در موارد مختلف میپردازیم؛ مثل زمانی که میخواهید به کودک کمک کنید تا با احساسات خود کنار بیاید، زمانی که سعی دارید همکاری او را جلب کنید و زمانی که میخواهید او را بهسوی استقلال سوق دهید.
همه دوست دارند وقتی صحبت میکنند دیگران به آنها گوش کنند، بهویژه زمانی که ناراحت هستند. وقتی فرزندتان سعی میکند با شما حرف بزند، عوامل زیادی مانند برنامۀ کاری سنگین، فشار روحی، زنگ تلفن و سؤال کردن همزمان افراد دیگر مانع از آن میشود که کاملاً به کودک خود توجه کنید.
با دقت گوش دادن به صحبت کودک فوقالعاده مهم است هرچند به نظر غیرممکن میرسد. وقتی فرزندتان با شما حرف میزند، روزنامه را کنار بگذارید، به زنگ تلفن توجهی نکنید و از کودک دیگرتان بخواهید پنج دقیقه صبر کند تا او صحبتش را تمام کند.
وقتی فرزندتان موضوعی را با شما در میان میگذارد، احساسات او را تصدیق کنید. وقتی کودک از مسئلهای خیلی ناراحت است، دوست ندارد بشنود که زیادی حساس است یا مبالغه میکند. شاید فقط لازم باشد سرخود را به علامت تصدیق تکان دهید یا بگویید میفهمم، تا کودکِ شما بداند که احساسات او را درک میکنید.
با نامگذاری عواطف به فرزند خود کمک کنید که احساسات خود را تشخیص دهد. جملاتی مانند مثلاینکه خیلی عصبانی بودی یا واقعاً آن عروسک را خیلی دوست داشتی، به کودک شما میفهماند که به او گوش میکنید و احساساتش را میپذیرید.
بسیاری از مواقع، به حرفهای کودک خود دربارۀ احساساتش گوش میدهید اما نمیتوانید مشکلی را حل کنید. در چنین مواردی برایش یک آرزوی خیالی بکنید. مثلاً اگر فرزندتان از اینکه روز تولدش اسباببازی موردعلاقهاش را هدیه نگرفته ناراحت است، جملهای مثل کاش میتوانستم این اسباببازی را با اسباببازی موردعلاقهات عوض کنم، تا حدی از ناراحتی او میکاهد.
تاکنون چند بار چنین عباراتی را از مادری شنیدهاید که نتوانسته کودک خود را به همکاری وادار کند: چند دفعه گفتم اسباببازیهایت را جمع کن. هرروز همین بساط است، همۀ اسباببازیهایت را بیرون میآوری و بعد هم جمع نمیکنید. دائم باید حرف بزنم، چرا همان بار اول که میگویم، جمع نمیکنی؟
بیشتر کودکان بعد از شنیدن اولین جمله، دیگر توجهی به بقیۀ صحبتها نمیکنند، بهویژه اگر بزرگتر همیشه با نافرمانی کودک اینطور برخورد کند.
برای جلب همکاری کودک صحبتهای غیرضروری را حذف کنید:
- مشکل را با جملههای ساده بیان کنید: اسباببازیهایت همهجا پخششده است.
- دربارۀ مشکل به وجود آمده به کودک اطلاعات بدهید: خیلی خوب است اگر قبل از شام اسباببازیهایت جمع شود.
- بهجای استفاده از عبارتهای طولانی دربارۀ مشکلِ پیشآمده فقط از یکی دو کلمه استفاده کنید: مریم، اسباببازیها.
- وقتی کودک شما خواندن را یاد گرفت، برای پیام دادن به او از یادداشت استفاده کنید. اگر یادداشت اسباببازیها را جمع کن را روی جعبۀ اسباببازیها بچسبانید، وظیفۀ کودک را به او یادآوری کردهاید.
مستقل بار آوردن کودک برای اکثر والدین بهمثابه یک دوراهی است. از طرفی دوست ندارند فرزندشان مرتکب اشتباهی شود که از شکست احتمالی آن رنج ببرد و از طرف دیگر میدانند برای آنکه فردی مسئول و مستقل بار آید، باید مسئولیتهای سنگین به عهده گیرد.
اجازه دهید فرزندتان رنگ شلوار، مواد صبحانه یا کتاب داستانش را خودش انتخاب کند. البته این گزینش نباید مطلقاً آزاد باشد بلکه باید بین دو موردی باشد که شما تعیین کردهاید: امروز دوست داری شلوار سبزت را بپوشی یا آبی را؟
وقتی کودک شما در انجام دادن کاری دچار مشکل شده است، بهجای آنکه پادرمیانی کنید و کار او را انجام دهید، اطلاعات مفیدی در اختیارش بگذارید. مثلاً اگر نمیتواند زیپ ژاکتش را ببندد، با جملهای به او کمک کنید: بستن زیپ کمی مشکل است، بعضی وقتها اگر قسمت پایین ژاکت را سفت نگهداری راحتتر بسته میشود.
وقتی کودک از شما سؤالی میپرسد، در پاسخ دادن عجله نکنید. سؤال را به کودک برگردانید تا دربارۀ آن بیشتر فکر کند. همیشه برای دادن پاسخ درست فرصت دارید.
وقتی کودک سؤال خاصی میپرسد یا میخواهد دربارۀ مطلبی اطلاعات بیشتری کسب کند، او را تشویق کنید تا از منابع موجود در جامعه و محیط پیرامونش استفاده کند.
اگر زمانی را به بررسی نحوۀ گفتگوی خود با کودک اختصاص دهید، اطلاعات زیادی نصیبتان خواهد شد و از این رهگذر میتوانید نوع عبارات، میزان دقت در گوش دادن و حجم کلام خود را در جهت ارتقای مهارتهای ارتباط با کودک تغییر دهید. غالب اوقات همین تغییرات، تمام چیزی است که برای حل مشکلاتِ ظاهراً خردکننده نیاز دارید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼